Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

On nie ma czasem ferrytowych głowic ?? Miałem bardzo podobne zachowanie w dwóch deckach z ferrytowymi głowicami. Jakiś Sony 3 głowicowy z lat 70-tych i Technics M63. W obu regulacja prądu podkładu wyglądała dziwnie - tak jakby generator zrywał oscylacje w pewnym momencie lub jakieś dziwne pasożyty wchodziły i interferowały z sygnałem. Być może złe zestrojenie lub rozstrojenie ze starości trap-u. Wyglądało to również po części tak jakby rdzeń głowicy nasycał się zbyt wcześnie i zaczynały się zniekształcenia. To właśnie jeden z powodów dla których zaprzestano produkcji głowic ferrytowych.

Zgadza się. Głowica jest ferrytowa. Ale temat w zasadzie mogę już zamknąć bo jestem zadowolony z tego co osiągnąłem. Prosił bym tylko jeszcze o maleńką nakładkę na "hebelek" jeśli ktoś posiada podobną do tej którą widać na wklejonym przeze mnie wcześniej zdjęciu.

Na pewno jeden z bardziej imponujących klocków jakie widziałem. Niewątpliwa ozdoba kolekcji. Nawet zalicytowałem jak jeszcze cena była normalna. Piękna zabawka.

Zastanawia mnie po co jest ta bateria 3V w tylnej obudowie? Czyżby do podtrzymania ustawień decka?

Zastanawia mnie po co jest ta bateria 3V w tylnej obudowie? Czyżby do podtrzymania ustawień decka?

Tak to podtrzymanie pamięci automatycznej kalibracji dla poszczególnych rodzajów taśm. Możesz korzystać z ustawień fabrycznych lub przeprowadzić automatyczną kalibrację danej taśmy i deck zapamiętuje to ustawienie. Mam to samo w Hitachi D3300M.

A czy zmiana polega na tym, że wyjmujesz baterię i na nowo ustawiasz czy można ustawić na dowolną inna pozycję bez kasowania?

Na pewno można jak z pamięciami w tunerze np. Mam taki stary tuner Grundiga, który ma w zasobniczku miejsce na dwa paluszki 1,5V do podtrzymania pamięci i własnych nazw stacji - swoją drogą świetny tuner: Grundig ST6000

Lubię kiedy gra muzyka...

A czy zmiana polega na tym, że wyjmujesz baterię i na nowo ustawiasz czy można ustawić na dowolną inna pozycję bez kasowania?

Możesz ustawić prąd podkładu korzystając z automatycznej kalibracji dla każdego z rodzajów taśm. Jeśli np. skalibrujesz taśmę Maxell XLII-S to możesz skorzystać z tego ustawienia w przyszłości bądź użyć ustawień fabrycznych dla taśmy CrO2. Po wyjęciu baterii wszystkie indywidualne ustawienia prądu podkładu zostaną skasowane. Edytowane przez Kasjel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a co o tym sądzicie!!

Sprzedawca z Legnicy, wielokrotnie opisywanej na Forum.

Rzadko widywany u nas model i ma ciekawe rozwiązania, więc osiąga wysokie ceny jak na nasz rynek.

Sprzedawca przygotował "ciekawy" opis w którym: "urządzenie ze skromnym prostym wyglądem". Nie wiem jak Wy, ale dla mnie jest to wielki kloc z mnóstwem przełączników i wskaźników. Ze skromnością nie ma to wiele wspólnego. Wystarczy wspomnieć ten wyszukany (dobry) pilot. Aparycja tego modelu aż woła: "to ja, flagowy model, jestem najlepszy, kup mnie!". Gdyby był skromny i miał taki sam wygląd to kto by na niego zwrócił uwagę? Niewielu, a kupiłoby znacznie mniej niż to wynika z ich ilości na aukcjach. Ten Hitachi jest ładny i miał wyglądać na najlepszy model, więc pisanie o nim, że ma skromny wygląd jest nie na miejscu. :)

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Na pewno można jak z pamięciami w tunerze np. Mam taki stary tuner Grundiga, który ma w zasobniczku miejsce na dwa paluszki 1,5V do podtrzymania pamięci i własnych nazw stacji - swoją drogą świetny tuner: Grundig ST6000

No dobrze. Ale jak się baterie wyczerpią to wszystko trzeba programować na nowo? Ciekawe, że nie skorzystali z pamięci EEPROM.

Edytowane przez Dariusz_61729

Wiesz to było jakieś 37-38 lat temu. W ogóle auto kalibracja to już mistrzostwo świata w tamtych czasach. Moje dziecko młodsze też czasem nie może pojąć, że były czasy kiedy nie było internetu, komórek i komputerów. W sumie ja już też nie mogę tego pojąć :)

Edytowane przez sk-victor

Wyświetl postUżytkownik max04 dnia 12.04.2017 - 12:55 napisał

Ukryta Zawartość

a co o tym sądzicie!!

Sprzedawca z Legnicy, wielokrotnie opisywanej na Forum.

Raczej sprzedawca z Legnicy wielokrotnie opisywany ... , ale to w sumie "nieistotny" szczegół. Ja tam wolę od niego nie kupować. Takie powziąłem już dawno postanowienie a zmiany na allegro jeszcze bardziej utwierdzają mnie w tym postanowieniu. Handlarzy, zwłaszcza tych posiadających wiele "klonów", licytujących/kupujących i sami sobie wystawiających komentarze omijam szerokim łukiem. Allegro dało "zielone światło" wszelkiej maści cwaniakom i kombinatorom. Systemem komentarzy można sobie podetrzeć cztery litery, i to bez jakiejkolwiek satysfakcji.

Patrząc w sieci na fotki wnętrzności tego decka nie chciałbym być w skórze nabywcy w razie gdyby okazało się, że jednak nie jest do końca sprawny.

Jak patrzę na listę chętnych to na tę chwilę nie widzę tam "klonów", ale też nie widzę czy nie ma tam kont świeżo założonych (nie widać przy skrótach nicków ilości komentarzy). Może się mylę, ale "peleton" do mety prowadzi Kasjel ;)

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Wiesz to było jakieś 37-38 lat temu. W ogóle auto kalibracja to już mistrzostwo świata w tamtych czasach. Moje dziecko młodsze też czasem nie może pojąć, że były czasy kiedy nie było internetu, komórek i komputerów. W sumie ja już też nie mogę tego pojąć :)

Wiem i dlatego się dziwię, że kalibracja była, a pamięć nadal na baterii. Wiem też, że wtedy takie pamięci były jak dziś SSD na M2. Drogie jak diabli.

Wiem i dlatego się dziwię, że kalibracja była, a pamięć nadal na baterii. Wiem też, że wtedy takie pamięci były jak dziś SSD na M2. Drogie jak diabli.

Często stosowano wewnętrzne akumulatorki podtrzymujące pamięć danego urządzenia. Miałem kiedyś taki tuner radiowy "Metz" w którym ów akumulatorek dokonał żywota i trzeba było za każdym razem po odłączeniu tunera od sieci programować wszystkie stacje. A obecnie o wymianę akumulatorka prosi się mój keyboard "Technics KN 2000". Co jakiś czas kasuje mi wszystkie indywidualne ustawienia i trzeba wszystko programować od nowa.

A jak stary jest ten keyboard? Ja mam z końcowki lat 80 Kawai K1-II i ten już ma pamięć flash i bank zrobiony bez podtrzymania.

Powinien być z 95r bo mam oryginalny dowód zakupu w niemieckim sklepie muzycznym z tego roku.

Witam, może to nie miejsce ale co się stało z Alle..nie mam dostaję od nich emalia o nowych ofertach?

Trąbili o tej zmianie. Trzeba w inny sposób dodać sobie ulubione wyszukiwania.

Ukryta Zawartość

No i poszaleli !!!!!

No poszaleli. Ale mimo wszystko ja to trochę rozumiem. Ilu z nas ma tego decka. Ile razy widzieliśmy go na aukcji. To jest rzadki i piękny egzemplarz. Jak widać było wielu licytujących - kogoś stać i wie że drugi taki prędko się nie pojawi więc cena szybuje.

Ukryta Zawartość

Tego kto wygrał licytację czeka wielkie rozczarowanie. Jak już pisałem mam drugi z kolei model D3300M. Na samym początku tego wątku w roku 2006 możecie przeczytać wpis naszego byłego kolegi że to "super magnetofon". Ale tak nie jest. Coś jest nie tak z tymi deckami Hitachi ale nie wiem co. Kiedyś pisałem o tych charakterystycznych głowicach wyglądających jak głowice uniwersalne typu "Alps", ale czy to wina tych właśnie głowic ? Nie wiem. Mam też Hitachi D1100M i z nim jest jeszcze gorzej. Magnetofon jest piękny i oczywiście chciał bym go mieć tylko nie za taką cenę ! Wiecie czym zakończył by się zakup tego modelu ? Otóż po chwilowej fascynacji nowo zakupionym magnetofonem wrócilibyście do swoich starych sprawdzonych decków. A cudo za ponad dwa tysiące stało by się ozdobnym mebelkiem.

Edytowane przez Kasjel

Ale skoro ktoś kupił za prawie 3 tysiące, to pewnie raczej nie będzie używał, a stanie gdzieś na honorowym miejscu. Z cenami takich decków jest jak z obrazami znanych malarzy. Te nietypowe, inne niż reszta, namalowane przed śmiercią, albo wskutek jakichś tragicznych wydarzeń są po wielokroć droższe niż podobne od kogoś innego, mniej znanego. Ja bym go nie kupił bo mi się nie podobają sprzęty z lat 70, ale to moja osobista opinia. Lubię jak mi wszystko w sprzęcie mruga, świeci, skacze, a tu jakoś tak nudnawo. No i wycieraczki, którem i się kojarzą jakoś tak amatorsko. Jeszcze jakby miał magiczne oczko jak magnetofon szpulowy mojego ojca z lat 70 z ZRK, to było by coś, a tak...

Edytowane przez Dariusz_61729

skoro ktoś kupił za prawie 3 tysiące, to pewnie raczej nie będzie używał, a stanie gdzieś na honorowym miejscu.

Jedyne honorowe miejsce jaki mi przychodzi na myśl to jest to ebay. W tej chwili jest tylko jeden uszkodzony egzemplarz i to za 2300 zł plus jeszcze przesyłka z Kanady. Jak patrzę na listę licytujących na alle to w jednym przypadki mam pewne obiekcje ... .

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Tego kto wygrał licytację czeka wielkie rozczarowanie. Jak już pisałem mam drugi z kolei model D3300M. Na samym początku tego wątku w roku 2006 możecie przeczytać wpis naszego byłego kolegi że to "super magnetofon". Ale tak nie jest. Coś jest nie tak z tymi deckami Hitachi ale nie wiem co. Kiedyś pisałem o tych charakterystycznych głowicach wyglądających jak głowice uniwersalne typu "Alps", ale czy to wina tych właśnie głowic ? Nie wiem. Mam też Hitachi D1100M i z nim jest jeszcze gorzej. Magnetofon jest piękny i oczywiście chciał bym go mieć tylko nie za taką cenę ! Wiecie czym zakończył by się zakup tego modelu ? Otóż po chwilowej fascynacji nowo zakupionym magnetofonem wrócilibyście do swoich starych sprawdzonych decków. A cudo za ponad dwa tysiące stało by się ozdobnym mebelkiem.

Czytałem Twoje dawne wpisy i pamiętam jak pisałeś o modelu D3300, że gra przeciętnie. W przypadku D5500 cena pewnie nijak ma się z jakością, ale jest to, jak pisał sk-victor, rzadko spotykany model i ludzie polują na takie do "kolekcji". Wtedy ceny osiągają pułapy wręcz kosmiczne. Inną sprawą jest to, czy nowy właściciel będzie go używał do słuchania/nagrywania. Tego raczej się nie dowiemy. Jeśli ma służyć jako mebelek to jednak szkoda maszyny. Lepiej oddać go do muzeum techniki. Więcej osób będzie miało możliwość do obejrzenia go a może i posłuchania.

stereo-hifi com

Ogólnie wizualnie ładny ten Hitachi 5500. Z chęcią bym się takim pobawił bo ciekawi mnie ta kalibracyjna wskaźnikologia.

Na żywo pewnie robi znacznie lepsze wrażenie niż na foto.

"Na żywo pewnie robi znacznie lepsze wrażenie niż na foto." - z doświadczenia wiem, że tak jest. Sony, Kenwood, Telefunken, Nakamichi i inne sprzęty prezentują się o wiele lepiej niż na zdjęciach. Normalne. Człowiek może dotknąć, zobaczyć szczegóły wykonania, włączyć i popatrzeć na kręcące się szpulki, działające wskaźniki, czego "suche" zdjęcia nie oddadzą. Nie zmienia to faktu, że taniej jest popatrzeć na zdjęcia.... :)

stereo-hifi com

...i inne sprzęty prezentują się o wiele lepiej niż na zdjęciach. Normalne.

Dokładnie. Jak ktoś ze znajomych zaglądał do mnie zaraz po zakupie Sony TC-K5, to ten deck od razu wzbudzał uwagę. Aluminium, typowy vintage i świetny stan wizualny. Robi robotę... ;)

Już wspominałem jednemu z kolegów, że mam trochę "hopla" na punkcie aluminium i ogólnie dużej ilości metalu w deckach. Waga ciężka też się liczy. :) W nowszych konstrukcjach hula wiatr w środku i pojawia się dużo tworzyw sztucznych. Nie znaczy to, że te decki są gorsze. Po prostu mi nie odpowiadają i nie będę nikomu wchodził w paradę podczas licytacji :D.

stereo-hifi com

Wszystkiego najlepszego z okazji zbliżających się Świąt dla zakręconych magnetofonową taśmą. W szale przygotowań nie zapominajcie o swoich zabawkach. U mnie od rana grają magnetofony non stop. Taka przedświąteczna tradycja :). Wesołych Świąt!

stereo-hifi com

U mnie od rana grają magnetofony non stop. Taka przedświąteczna tradycja :)

Hmmm. Nie mam ani jednego magnetofonu z firmy non stop. Tradycyjnie zaś przed świętami zwyczajowy remoncik, w tym przypadku postawiłem dwa regały. I tradycyjnie kupiłem za mało. Regałów oczywiście. Nie wiem czy wlazła połowa sprzętów :/

Ładowałem wg kryteriów: "bezdomność", wymiary, waga.

Wesołych Świąt!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Hmmm. Nie mam ani jednego magnetofonu z firmy non stop. Tradycyjnie zaś przed świętami zwyczajowy remoncik, w tym przypadku postawiłem dwa regały. I tradycyjnie kupiłem za mało. Regałów oczywiście. Nie wiem czy wlazła połowa sprzętów :/

Ładowałem wg kryteriów: "bezdomność", wymiary, waga.

Wesołych Świąt!

Według wagi to chyba nie za bardzo bo na samym dole masz Technicsa RS 676 to OK, ale na samej górze Grundiga CF5500 a on do lekkich decków wcale nie należy :-)

Wesołych Świąt Panowie !

Jakoś chyba jeszcze nie było nigdy mowy o tym decku poza ostatnimi moimi wpisami związanymi z zakupem Teaca,a C3. Dlatego proponuję abyście obejrzeli sobie zdjęcia Teac,a C1. Magnetofon wyglądający niemal identycznie z zewnątrz co mój C3 ale wewnątrz ! Sami zobaczcie !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, Wesołych Świąt! Przy okazji dziękuję koledze MamutDK za sprawdzenie i podregulowanie mojego Nakamichi CR-3. Cieszę się, że znajomości z Forum owocują również w realu. Sprzęt grał wg. mnie świetnie, ale widać można było z niego jeszcze coś wycisnąć :). Pozdrawiam serdecznie!

• Pokaż nowe odpowiedzi