Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Po braku odpowiedzi, chyba zrozumiesz o co mi chodzi.

Po pierwsze: jaki model magnetofonu posiadasz?

Po drugie: czy brak sygnału jest też na "source"? (nie wiem jaki to model i też nie wiem czy ma ten tryb, ewentualnie na pauza/record)

Jeśli Twój deck posiada mechaniczny przełącznik zapis/odczyt podany objaw wskazuje na jego zanieczyszczenie i lepiej go wyczyścić odpowiednią chemią wielokrotnie opisywaną w tym wątku.

Może być uszkodzona głowica, zimny lut, brak styku na którymś z wielowtyków, padnięty jakiś element w torze odczytu......

Podasz więcej informacji to jeszcze ktoś się pewnie odezwie.

DK

stereo-hifi com

model sony k909es

ciężko mi teraz sprawdzić czy przy wyborze trybu odczytu (tryb MONITOR) zachowuje się inaczej gdyż .... dziś wszystko działa poprawnie.

Skoro działa jak należy, pozostaje tylko obserwować i cieszyć się, że maszyna działa poprawnie. :) Ta "zadyszka" to ewidentny objaw "focha" za długie nieużywanie, jak to wcześniej opisywałeś. Magnetofony nie lubią długich przerw. Kiedyś o tym pisałem :). Pozdrawiam!

Na portalu z ogłoszeniami OLX jest Onkyo TA-2570 na części. Dziś wystawiony. Jeśli komuś coś potrzeba z niego, trzeba atakować wystawiającego.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Udało mi się wczoraj rozebrać National Panasonic / Technics RS-263US. Oprócz pięciu różowych śrub, należy wykręcić gwintowany kołek (zdjęcie), który znajduje się pomiędzy rzędem klawiszy a przyciskiem pauzy. Ma nawet nacięcie na płaski śrubokręt... :)

Myślałem, że tylko Niemcy potrafią skomplikować konstrukcję i dodać do tego "zrozumiałą" instrukcję montażu (Braun). :)

stereo-hifi com

<br />Skoro działa jak należy, pozostaje tylko obserwować i cieszyć się, że maszyna działa poprawnie. :) Ta "zadyszka" to ewidentny objaw "focha" za długie nieużywanie, jak to wcześniej opisywałeś. Magnetofony nie lubią długich przerw. Kiedyś o tym pisałem :). Pozdrawiam!<br />

A patrzyłeś do środka czy nie ma jakichś wylanych kondensatorów, jakieś styki nie stykały na gniazdkach? Czy w ogóle sygnał dochodził. Ja tak miałem, że mi kable podczas odkurzania wypadły i nie było jednego kanału. Taka głupota a szukałem kilka minut co jest grane.

<br />Na portalu z ogłoszeniami OLX jest Onkyo TA-2570 na części. Dziś wystawiony. Jeśli komuś coś potrzeba z niego, trzeba atakować wystawiającego.<br /> <br /> <br />

Szukałem i jest tylko zestaw naprawczy? Czy ja niedobrze widzę czy już oferta nieaktualna?

Edytowane przez Dariusz_61729

Nie, to nie to. Ja też nie widzę tej oferty. Był to deck, ale bez nakładki na kieszeń i z uszkodzonym frontem przy kieszeni oraz bez kabla zasilającego. Oczywiście w stanie niewiadomym. Pojechał w siną dal. Ciekawe, czy nie "wypłynie" niedługo na jakiejś aukcji. Warto było, bo wystawiający chciał tylko 50 złotych.....

stereo-hifi com

A propo zasilania naszych decków. Taką listewkę skombinowałem ,bo w pozostałych trzech brakuje już wolnych gniazd.Solidna ,metalowa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dzeus67

"Solidna ,metalowa" - do tego ładnie wygląda. Nie jest to chyba wyrób z Chin, bo na taki nie wygląda.

Trzeba teraz coś dokupić, bo wolne gniazda (jeśli zostaną) zarosną kurzem :).

stereo-hifi com

A propo zasilania naszych decków. Taką listewkę skombinowałem ,bo w pozostałych trzech brakuje już wolnych gniazd.Solidna ,metalowa.

Ale marnotrawstwo materiału. Jak na 9 gniazd to mogła by być o połowę krótsza ;)

Lubię kiedy gra muzyka...

Niekoniecznie. Gniazdka są ustawione bokiem do listwy, a wiele wtyczek ma tak ustawiony kabel, że wychodzi z niej bokiem. Można by ustawić gniazdka bokiem do osi listwy i wtedy by one mogły być bliżej siebie. A tutaj jest miejsce na kabel, który wychodzi z boku wtyczki. To wcale nie taki głupi pomysł.

Listwa niemiecka z rynku przemysłowego ,obudowa metalowa ,połączenia wewnątrz drut miedziany .Na allegro ktoś takie wystawiał za 200,więc jak trafiłem taką w cenie najtańszej plastikowej z marketu to szybko brałem.Kolega ładnie pomalował .Tak myślę czy tej bieli też nie ściemnić i czy nie dać gniazda zamiast białego kabelka.

Do magnetofonów wcześniej gniazdo zasilające zrobiłem w takiej listwie i okablowanie wewnętrzne dałem skręcając podwójnie linki Lapp Kabel olflex classic 110. Tą zasilam przez furutecha 314-dolny kabel na foto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czeka mnie niestety wymiana paska płaskiego w Optonice RT 9100. W zasadzie ten deck prosił się o to od samego początku ale jakoś dotąd pracował. Zawsze musiał się rozpędzać w włączeniu odtwarzania. Teraz już niesety nastąpił koniec tego paska i muszę założyć nowy. Kupiłem już w "North.pl" chyba idealny pasek bo korzystając z informacji na niemieckim forum dowiedziałem się że pasek powinien mieć średnicę 83,5m i szerokość 6mm. I taki właśnie zakupiłem nie drogo. Tylko że nie mam pojęcia jak się do tej roboty zabrać. Ktoś ma jakieś doświadczenie ? Jeśli tak to prosił bym o pomoc.

Ke_raj

Ten sam filmik znalazłem i miałem wkleić link. Z klawiatury mi to wyjąłeś :).

Bez wyjęcia mechanizmu nie podejdzie. Rozkręcania trochę jest, ale nic nie trzeba odlutowywać z tego, co zauważyłem. Nieźle wygląda ta maszyna wewnątrz. Słyszałem, że konstrukcja projektowana razem z inżynierami Nakamichi. Kasjel, możesz napisać kilka słów o brzmieniu? Chyba, że dawno nie słuchałeś muzyki na tej maszynie, to poszukam starych wpisów. W srebrnym odzieniu jakoś tak kusząco wygląda.....

stereo-hifi com

Ke_raj

Ten sam filmik znalazłem i miałem wkleić link. Z klawiatury mi to wyjąłeś :).

Bez wyjęcia mechanizmu nie podejdzie. Rozkręcania trochę jest, ale nic nie trzeba odlutowywać z tego, co zauważyłem. Nieźle wygląda ta maszyna wewnątrz. Słyszałem, że konstrukcja projektowana razem z inżynierami Nakamichi. Kasjel, możesz napisać kilka słów o brzmieniu? Chyba, że dawno nie słuchałeś muzyki na tej maszynie, to poszukam starych wpisów. W srebrnym odzieniu jakoś tak kusząco wygląda.....

Mogło by się wydawać że ten deck powinien oferować wyjątkowo dobre brzmienie ale tak nie jest. Obojętnie jaką odsłuchujemy kasetę to nigdy nie brakuje wysokich tonów. Również i Dolby System jest w miarę kompatybilny z kasetami nagranymi na innych deckach. Ale ja nie używam systemu Dolby a ten magnetofon generuje dosyć wysokie szumy własne. Jak widzicie ma bardzo rozbudowaną kalibrację co jest niby zaletą ale komu by się chciało kręcić za każdym razem tymi potencjometrami do których dostęp jest poprzez otwory w prawym boku. To bardzo dobry deck ale mając na uwadze to że jest to najwyższy model w historii firmy SHARP i w ogóle kawał maszyny o wadze 12,5kg to moim zdaniem powinien brzmieć lepiej. To tak jakby ktoś kupił Nakamichi Dragon,a i szybko spostrzegł że inny jego deck o klasę niższy i pięć razy tańszy gra na takim samym poziomie. Ta Optonica RT 9100 może być dla wielu marzeniem ale niech nikt nie spodziewa się po niej dużo lepszego dźwięku niż nie jeden magnetofon niższej klasy i o wiele tańszy.

Kasjel ! Żebyś się czasem tylko nie rozpędził jak ten gość na filmie...

On też tylko pasek chciał wymienić.

Wygląda na to że samo wyjęcie całego mechanizmu nie jest zbyt trudne. A jak będę miał go już wyjęty to o resztę się nie martwię.

Tak w ogóle to po co on rozebrał na części pierwsze ten magnetofon ?

By zostać "gwiadom jutuba" (błędna pisownia zamierzona). Za takie coś powinni łapy ucinać. Przykro jest oglądać takie filmy bo nie kończą się restauracją sprzętu. Zresztą do tego nie potrzeba totalnej demolki jak w tym przypadku.

Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

;)

A na marginesie - Optonica ma wyświetlacz od Onkyo TA-2070, czy odwrotnie?

Niekoniecznie. Po prostu brali ten sam wyświetlacz od tego samego dostawcy.

Była taka firma, nazywała się chyba Fukuba, jeśli dobrze pamiętam, bo jej znaczek widziałem na wielu wyświetlaczach FL z lat 80-tych.

Z głowy teraz nie powiem, ale widziałem takie same, "uniwersalne" wyświetlacze w urządzeniach różnych marek. Szczególnie, gdy, na początku, były to tylko wskaźniki poziomu. Potem, gdy doszły inne informacje, było tych wyświetlaczy więcej, w tym przeznaczone tylko do jednego konkretnego modelu.

Ale pod koniec lat 90-tych, gdy zaczęto oszczędzać na konstrukcji magnetofonów, pojawiły się różne modele różnych firm, w których stosowano te same podzespoły, i był magnetofon NAD 613, który miał taki sam wyświetlacz jak Onkyo TA-6310 (i inne modele Onkyo). Mechanizm zresztą też wyglądał na taki sam.

Wygląda na to że samo wyjęcie całego mechanizmu nie jest zbyt trudne. A jak będę miał go już wyjęty to o resztę się nie martwię.

Recykling, ale tyle godzin co poświęcił to chyba raczej psuj !

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

W pewnych bogatych krajach ludzie nie jarają się np sprzeęem bo mają inne zainteresowania i dla nich rzecz użytkowa to rzecz użytkowa, działa psuje sie to do kosza i nową sie kupuje po pewnym czasie, mnie to nie dziwi, postep, technologia itd.

Magnetofon to tak jak pralka czy lodówka, cena za naprawe nieopłacalna po paru latach, zmienia sie żródło dźwieku na obecnie paujące, stare idzie precz bo po co śmieci trzymać.

Koneserzy sa wszedzie ale nie jest ich na tyle dużo żeby łykali wszystko jak kaczki.

Weź ktoś spróbuj zamontowac do najnowszego Golfa stare radio z gałkami na kasety . . . .. . no nawet dziure jakby wyciął to auto później nie pojedzie taki system kompouterowy z gpsem i namierzniem auta jest, no i tak sie to kręci w klólko i do przodu - będziesz Pan zadowolony . . . .

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Się o 21:58 na filozofie stosowaną koledze zebrało. Też ładnie :) Takie życie. Stare magnetowidy były nieporównanie większymi cudami inżynierii i elektroniki od magnetofonów w swoich czasach a dzisiaj kulowy pies nie chce na nie nawet sika puścić. Magnetofony też stara trupiarnia. A my się złomowiskiem jaramy jak walnięci. I jeszcze ktoś zarabia na naszej głupocie. Dlatego ja też czasem chce zarobić.

"Się o 21:58 na filozofie stosowaną koledze zebrało." - czasem trzeba. Ileż to można gadać o rolkach, głowicach, idlerach..... :)

Właśnie taki jeden "filozof, koneser" siedzi i głowi się n-ty dzień nad jedną usterką. Po co sprzedać sprzęt i uwolnić trochę przestrzeni życiowej oraz znaleźć wreszcie czas na inne miłe rzeczy? Jakoś tak nie wiem, bo "my się złomowiskiem jaramy jak walnięci". Chyba mi tak zostanie, ponieważ już odczuwam syndrom odstawienia od zakupów po nabyciu Nakamichi. Zaraz kupię coś po cichu lub przyniosę z jakiejś rupieciarni ku radości reszty domowników.... I znowu OPR dostanę. :)

stereo-hifi com

Coś Panowie głupoty wypisujecie dzisiaj :-) Już chyba wszyscy cywilizowani ludzie na tym świecie wiedzą że magnetofony szczególnie te solidne wyższej lub wysokiej klasy mają wartość a nawet bardzo dużą wartość. Gdyby było inaczej to nikt nie musiał by tyle płacić za naprawdę dobre decki. Kogoś może ten temat w ogóle nie interesować, ale jeśli ma dobry magnetofon w domu to jaki to problem by sprawdzić w internecie jaką ma wartość ? Czy w takiej sytuacji nawet zamożny obywatel USA wolał by bezmyślnie rozwalić dobrego decka czy przeznaczyć go na sprzedaż ? Kiedyś był taki okres gdy nawet wysokiej klasy magnetofony wywożono na elektrośmieci. To było wtedy gdy my kupowaliśmy je za parę groszy. Ale to się już skończyło. Kiedyś pamiętam okres taki gdy meble antyczne przerabiano na współczesne a zwykła meblościanka z PRL była o niebo czymś lepszym od starego pięknego kredensu. A teraz co ? Kto wyrzuca meble antyczne ? Każdy kto ma to kombinuje żeby tylko jak najwięcej na nich zarobić jeśli w ogóle chce je sprzedać. Albo kto by dziś przeznaczył w dobrym stanie "Warszawę" tak po prostu na złom ? Już nikt nie jest tak durny i wiedzą ludzie że są kolekcjonerzy pasjonaci którzy są w stanie dużo zapłacić bo takiego towaru na rynku jest coraz mniej. Nawet wspomniane przez Was magnetowidy też są w cenie, ale przyznaję że tylko te klasy HI-FI z złotej ery przełomu lat 80-tych i 90-tych. Sam system VHS już na samym początku oferował gorszą jakość obrazu niż inne systemy ale ostatecznie zwyciężył z powodu takiego że był po prostu najtańszy. Poza tym raczej już nikt nie chciał by słuchać dźwięku mono z zwyczajnego magnetowidu. I jeszcze dochodzi fakt że magnetowidy nie chcą dobrze współpracować z nowymi TV Led/LCD. Ja z mojego Panasonica NV-FS100 byłem całkiem zadowolony dopóki miałem jeszcze dobry TV CRT. Oczywiście mając już od lat DVD a później korzystając z TV cyfrowej poprzez dekoder DVBT. Niestety po zakupie nowego TV LED odkryłem że skurczybyk analizuje jakość sygnału video i nawet sygnał z dobrze nagranej kasety VHS uznaje jako szum i nie pozwala na odtworzenie obrazu. A jeśli już pozwoli to i tak obraz jest beznadziejny. Tak czy inaczej istnieją rzeczywiście urządzenia które przeminęły i już nawet kolekcjonerzy kiedyś tam nie będą ich zbierać. Do nich należą zapewne zwykłe magnetowidy czy komputery klasy PC bo już nawet są chętni którzy kolekcjonują stare komputery typu Amiga lub stare konsole do gier typu Nintendo. Jeśli ktoś rozbiera na części pierwsze Optonicę RT 9100 i zamieszcza filmik na You Tube to tak jak napisał kolega wyżej chce po prostu zabłysnąć tam wszelkim kosztem. Byle się tylko pokazać. Albo raczej byle tylko móc się potem chwalić wszystkim wysoką oglądalnością. Sami widzicie jak durni są ludzie i co są wstanie zrobić byle tylko zostać "gwiazdą" You Tube.

Ale w tej chwili już nikt mądry nie rozwali bezmyślnie dobrego decka. Sama tylko łatwość w ocenie wartości takiego magnetofonu spowoduje że będzie wolał go sprzedać niż zniszczyć.

Edytowane przez Kasjel

Może ktoś kupi Dragona i rozkręci i rozlutuje ? Zabawa lepsza niż rozwalać młotkiem nowego Samsunga S8+ ;) Może to taki będzie nowy tre(y)nd. Kupić drogie, piękne i fantastyczne i rozwalić przed kamerką. Panowie kto pierwszy ? Kasjel myślę że Ty Optonice zostaw, bo i tak by powiedzieli że zmałpowałeś. Ja GX-75 nie mogę bo jeszcze nie doszedłem ładu z nagrywaniem z włączonym HX PRO. Jak naprawię to może wtedy rozwale (zepsutego przecież nie będę dewastował - jakaż by to przyjemność była) chyba że mnie już ktoś uprzedzi.

Ps. Nakamichi CR-2A za cienki na "Destruction of decks"

• Pokaż nowe odpowiedzi