Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Eee. To nie aż tak, choć może nadawca wysyła otulonego w spora ilość gąbek i folii bąbelkowych. A to kosztuje. Ale do 30 kg można by nawet za 20 zł wysłać. Może wysyła PP? Ta ma ceny czasami z księżyca za wagowe przesyłki.

Edytowane przez Dariusz_61729

Witam.

Koledzy szukam układu "dolby" HA12090NT stosowany w onkyo modelach TA2028,2350, 2056.

Jeśli ktoś by chciał wspomóc, zapraszam na Priva, przepraszam za offa.

Pozdrawiam.

Eee. To nie aż tak, choć może nadawca wysyła otulonego w spora ilość gąbek i folii bąbelkowych. A to kosztuje. Ale do 30 kg można by nawet za 20 zł wysłać. Może wysyła PP? Ta ma ceny czasami z księżyca za wagowe przesyłki.

Droga ta gąbka i bąbelki :). Wysyłałem niedawno u zdzierców z Poczty Polskiej paczkę mającą prawie 13 Kg z opcją "ostrożnie" i zadeklarowaną wartością i zapłaciłem 50 złotych. Diabelnie dużo. Myślę, że taką Aiwę można wysłać znacznie taniej. Niektórzy dodają coś "od siebie" i sobie zarabiają na "kosztach" pakowania. Każdy niech sam oceni jak to było w tym przypadku.

stereo-hifi com

ja właśnie odnalazłem u rodziców mojego Technicsa RS-BX747, którego miałem od nowości i głównie zgrywałem na nim CD. Z tego co pamiętam, był to chyba topowy model w 95 roku jak go kupowałem. Gdzieś pewnie mam kasetki - powinien być cały kartonik, a kupowałem tylko metalowe taśmy...

zastanawiam się, czy tego ustrojstwa nie reaktywować jako źródło do drugiego systemu, w ten sposób, że na taśmy bym po prostu pozgrywał część winyli..

co myślicie - warto? czy ten deck jest rzeczywiście taki dobry?

Dusza to również są te rzeczy które deck usunie / obetnie w muzyce. Dużo duszy jest wtedy jak deck doda kupę szumu

No i jeszcze ten zapach rozgrzanej mechaniki / taśmy, elektrolitów :)

Jest dobry, a pomysł jest bardzo dobry!

- taaa.. tekst jak przed sprzedażą .

U mnie 747 szału na tle inny decków nie robi i oceniam że wcale nie jest taki dobry ,choć przyzwoity i trzeba docenić pozycję w ofercie Technicsa. Służy głównie do szybkiego przewijania kaset , lub przeszukania czy kaseta czysta czy tez coś na niej nagrane.Wolę słuchać muzyki na innych magnetofonach.

Edytowane przez dzeus67

U mnie 747 szału na tle inny decków nie robi

Nasz Kolega w poście nr 44044 trafnie przedstawił sedno sprawy. BX-y zdecydowanie nalezą do tej drugiej ery - CD. W tym kontekście 747 jest dobrym deckiem. Jak chcemy słuchać brzmienia z pierwszej ery używamy decków powstałych maksymalnie do początku lat 90-tych, a najlepiej z połowy lat 80-tych.

- taaa.. tekst jak przed sprzedażą .

U mnie 747 szału na tle inny decków nie robi i oceniam że wcale nie jest taki dobry ,choć przyzwoity i trzeba docenić pozycję w ofercie Technicsa. Służy głównie do szybkiego przewijania kaset , lub przeszukania czy kaseta czysta czy tez coś na niej nagrane.Wolę słuchać muzyki na innych magnetofonach.

przecież pisałem wyraźnie, że chcę go wpiąć jako źródło analogowe w drugim systemie, a nie że chcę sprzedać....

Sorry za pochopny tekst . Po tym co się teraz dzieje na aukcjach i czasami wpisach na forach które okazują się monologami pisanymi przez jedna osobę z różnych kont mającą zachwalić towar to taki wpis -co myślicie - warto? czy ten deck jest rzeczywiście taki dobry? -zapala jakąś ostrzegawczą lampkę.

Zrobiłem szybkie porównanie odtwarzania 5 losowo wyciągniętych kaset -3 oryginalne i 2 nagrane . Rywale akurat stoją koło siebie Technics RS-BX 747 kontra Kenwood KX- 5060s oba modele z 1994 i podobna cena. Podłączone do Rotel 840- BX3. Wynik 5:0 dla Kenwooda. Kolega od którego brałem Kenwooda w zamian za Alpine 35 twierdził że to bardzo fajnie grający model. No i chyba miał rację.

Victor został już rozpracowany na czynniki podstawowe, wyczyszczony i poskładany do tzw. kupy. Bardzo fajne urządzenie, fajna elektronika, dobry mechanizm - pierwszy raz na oczy widzę ten mechanizm, to chyba ich własne dzieło. Gra świetnie. Natomiast co się rzuca w oczy. Waga !!! Jest lekki. Blachy są tak cienkie, że dosłownie zapadają się w rękach. I górna blacha i dolna - wszystko cienkie i marne. Po poskręcaniu całości jakoś to się trzyma i działa. Kalibruje, nagrywa i odtwarza świetnie. Dual capstan nie stwarza problemów (na razie). Czyli milionowa reorganizacja towarzystwa na półkach i może się zmieści. Przydał by mi się jakiś program w których mógłbym zadać wysokość i ilość wszystkich moich półek, wysokość wszystkich urządzeń i program powinien zadbać o logistykę i gospodarkę miejscami magazynowymi ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1944-0-06616000-1494438072_thumb.jpg

post-1944-0-95271200-1494438073_thumb.jpg

post-1944-0-94840300-1494438075_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

"I górna blacha i dolna - wszystko cienkie i marne." - jedno jest pewne.Zawsze będzie stał na szczycie :). Wygląda dobrze, mówisz o dobrym działaniu. O to w tej zabawie chodzi. Niestety, ten model powstawał już w czasach oszczędności. Jak widać z Twojej wypowiedzi, firma starała się wyciągnąć najlepszy dźwięk najmniejszym dostępnym (wymuszonym przez księgowych, brrrr) kosztem. Dobrze, że się udało.

Ja też mam podobnego w budowie decka. Jest nim Grundig CF21, którego uratowałem od zguby. Miał niedługo wylądować na śmietniku, ale wziąłem go za darmo :) od jednego starszego pana. Miejsca w środku ma mnóstwo, blachy cieniutkie, ale o dziwo gra całkiem nieźle jak na tak prosty model dwugłowicowy. Powiem tylko, że stał pod chmurką kilka lat przykryty tylko folią i działa bez żadnych ingerencji. Byłem w szoku gdy go uruchomiłem. Bardzo przyjemnym :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Przydał by mi się jakiś program w których mógłbym zadać wysokość i ilość wszystkich moich półek, wysokość wszystkich urządzeń i program powinien zadbać o logistykę i gospodarkę miejscami magazynowymi ;)

A o nośności każdej z półek i wadze decka zapomniałeś. Można też kupować tak: Panie, ten deck ma mieć tyle a tyle szerokości, wysokość ma wynosić tyle i głębokość tyle centymetrów" :)

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Panowie, czy ktoś z tego forum przypadkowo nie zgarnął tego Teaca V-5000 czy 5010 z Allegro pare dni temu za 388zł? Licytowałem do końca :(.. ale i tak będę polował na V-5010/5000 lub ostatecznie V-3010 - ujął mnie wygląd - co o nich generalnie sądzicie? Zamarzył mi się bursztynowy wyświetlacz (ciepło domowego ogniska) :) więc tymczasem jedzie do mnie JVC TD-R611 - nie wiem czy dobrze zrobiłem...zobaczymy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yesther

Zaraziłeś się :). Za jakiś czas będzie kolejny, kolejny....

Niestety nie mam i nie miałem żadnego decka JVC. Będę musiał nadrobić zaległości :).

stereo-hifi com

Miałem Teaca V-5000 nie podobał mi się z dźwięku, potem kupiłem V-5010 prawie to samo ale myślałem że będzie ok. Niestety 5010 okazał się być tak samo słaby. Z jednej strony deck o ambitnej konstrukcji. Z drugiej strony marne wykonanie klawiszy które lubią się uszkadzać. Pokrętła z przedłużkami do tyłu urządzenia o głupiej i marnie działającej konstrukcji. Dziwne jak dla mnie urządzenie. Tak jakoś nie po japońsku zrobiony.

Te klawisze są tak słabe że należy uważać by nie przenosić decka trzymając za przedni panel. Wówczas sam ciężar magnetofonu (8,5kg) powoduje że możemy palcami powciskać klawisze do środka zrywając delikatne połączenia klawiszy z resztą plastikowego profilu. A jego brzmienie jest też takie...no nie w moim guście. Podobne jak w przypadku Yamahy KX 670. Dlatego właśnie sprzedałem oba te magnetofony.

Ja miałem Yamahę KX-650RS, której brzmienie też nie przypadło mi do gustu. Nie było złe, wszystko było na swoim miejscu. Jednak brakowało mi tego "czegoś" i ją sprzedałem.

O tych Teacach czytałem w starych wpisach. Opinie były takie sobie. Mnie zraża do nich te delikatne, niedopracowane wykonanie. Dlatego odpuszczam sobie te modele i szukam innych.

stereo-hifi com

MamutDK, oczywiście że jestem zarażony :), piękne jest w tym hobby to, że za stosunkowo niewielką kwotę można sobie sprawić nową zabawkę... jakiś nowy design, jakaś inna funkcja, której nie mają inne decki...

Odnośnie do Teac: to już wszystko jasne, też wydawało mi się, że konstrukcja pozwala mieć nadzieję na dobry dźwięk, poza tym ten podwójny wyświetlacz jakoś mi się spodobał, chyba jednak dam na razie spokój... Natomiast ten model JVC zebrał pochlebne opinie, pomimo że to dwugłówicówka (ale mam już sprzęt do nagrywania), ponoć rewers stosunkowo dobrze zaimplementowany... ciekawe...

Testuję właśnie Pioneera CT-F650. Do tej pory sądziłem, że stosunkowo proste magnetofony potrafią zagrać względnie dobrze, natomiast nie spodziewałem się cudów. Zmienię chyba jednak zdanie, bowiem CT-F650 gra tak, że zrywa gacie razem z podkoszulkiem i rajtuzami. Kasjel, teraz faktycznie przyznaję Ci rację, że sprzęt typu Vintage potrafi świetnie zagrać pomimo, że nie ma na pokładzie żadnych "wodotrysków" ani "wspomagaczy". Nie wspominam już o CT-F850. Zakochałem się w Vintage. :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No akurat Pioneer CT-F850 nie gra zbyt dobrze. Kiedyś myślałem że po prostu z moim egzemplarzem jest coś nie tak ale później forumowi koledzy podzielili moją opinię.

Ten Pioneer CT-F950 mógł być mój. Nie kupiłem bo niedawno nabyłem Teac,a C3 a poza tym cztery stówki to i tak jest wydatek dosyć duży.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radmar

Wypada się tylko cieszyć razem z Tobą. Stare maszyny nie mają jak piszesz "wodotrysków" i przez to wypadają ubogo naprzeciwko nowszych konstrukcji. Na zdjęciu poniżej są same takie decki, ale żadnego za ch....ę nie chcę oddać. Na pewno rozumiesz dlaczego :).

Kasjel piszesz, że CT-F850 nie grał dobrze, ale Radmar pisze o F650. Nie wiem, może faktycznie w F850 coś "nie zagrało". Być może tylko w tym jednym modelu.

Teraz "kropelka" moich vintage. Zdjęcie trochę zniekształcone przez to, że robione telefonem. Wejście CD wykorzystałem do bezpośredniego podłączenia innego zacnego decka. Już dawno zapchałem wszystkie wejścia w AV10 i muszę zakupić jakiś przełącznik wejść...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Radmar

Wypada się tylko cieszyć razem z Tobą. Stare maszyny nie mają jak piszesz "wodotrysków" i przez to wypadają ubogo naprzeciwko nowszych konstrukcji. Na zdjęciu poniżej są same takie decki, ale żadnego za ch....ę nie chcę oddać. Na pewno rozumiesz dlaczego :).

Kasjel piszesz, że CT-F850 nie grał dobrze, ale Radmar pisze o F650. Nie wiem, może faktycznie w F850 coś "nie zagrało". Być może tylko w tym jednym modelu.

Teraz "kropelka" moich vintage. Zdjęcie trochę zniekształcone przez to, że robione telefonem. Wejście CD wykorzystałem do bezpośredniego podłączenia innego zacnego decka. Już dawno zapchałem wszystkie wejścia w AV10 i muszę zakupić jakiś przełącznik wejść...

Ale Radmar wspomniał o CT-F850 w sensie takim że ten to musi dopiero pięknie grać skoro CT-F 650 już jest tak dobry. A tak niestety nie jest. Wiem bo mam nadal Pioneera CT-F850 i od lat zdania o nim nie zmieniam.

Być może ten Pioneer trafił po prostu w gust Radmara. Nie podważam oczywiście Twojej opinii Kasjel. Masz go w swojej kolekcji i najlepiej wiesz co potrafi ten F850. Gusta mamy chyba podobne, bo polecany przez Ciebie Telefunken HC730T bardzo mi podpasował, więc raczej się nie zdecyduję na takiego Pioneera. Poszukam innych modeli.

stereo-hifi com

MamutDK, no pewnie, że Cię rozumiem. Też bym ich nie oddał, już choćby za sam wygląd. Ech, i widzę też Kenwooda. Piękny. Myślałem nawet o nim kiedyś, ale trafił się inny ale też fajny. KX-600 Prosty, dwugłowicowy bez tradycyjnej kieszeni kasety, a z nakładką pleksi chroniącą toru przesuwu taśmy. Niby nic szczególnego ale dźwiękowo też mnie oczarował.

Tak, jak słusznie Kasjel zauważył, odniosłem się też do CT-F850, bo również go posiadam. Gra troszkę inaczej niż CT-F650, jest taki jakby bardziej "mięsisty" i przez to może sprawiać wrażenie, że nie jest tak szczegółowy. Ale osobiście jego dźwięk do tej pory mi się podoba (to mój pierwszy Vintage Pioneera) i nie mogę powiedzieć, że coś mi w nim nie odpowiada. Być może dlatego, że nie miałem do tej pory możliwości bezpośredniego porównania. W weekend będę chciał zrobić porównanie 850 i 650 i być może wówczas coś się zmieni. Sam jestem ciekawy do jakich wniosków dojdę. :-)

MamutDK, taki Kenwood też ładny, co nie? :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście, że jest ładny. Ja mam 'hopla' na punkcie aluminium. Wielu już tutaj pisało, że nawet prosta dwugłowicówka potrafi dobrze zagrać. Mam u siebie również KX-100, którego wziąłem za 30 złotych, żeby nie wylądował na śmietniku. Po naprawach, zagrał naprawdę nieźle jak na tak niski model. Wiadomo, szału nie ma, ale nie zraził mnie do siebie niczym. To akurat wystarczy, żeby deck został u mnie na dłużej :).

stereo-hifi com

No akurat Pioneer CT-F850 nie gra zbyt dobrze. Kiedyś myślałem że po prostu z moim egzemplarzem jest coś nie tak ale później forumowi koledzy podzielili moją opinię.

Podzielam i ja. Miałem chwilę. Cieszyłem się nim bardzo ale jeszcze szybciej się go pozbyłem. Dźwięk nie dorównywał wyglądowi w połowie i stwierdziłem że decka dla wyglądu trzymał nie będę. Poszedł szybko i nawet dał zarobić (może nie powinienem tego pisać ?)

Ja mam 'hopla' na punkcie aluminium.

Mam trochę puszek w piwnicy. Jakbyś chciał...

Zapomniałem dopisać, że w magnetofonach a tu już dostaję propozycję "zbieractwa" :). Ja piwnicy nie posiadam, więc nie mam gdzie tego składować. Niestety muszę odmówić :D.

stereo-hifi com

Mam trochę puszek w piwnicy. Jakbyś chciał...

Ja puszki sprzedałem i dzisiaj odebrałem Yamahę K-1020. Masa amelinium w naturalnej barwie. Dobrze, że jest dość głęboka to i wzmacniacz lampowy na niej posadowiony nie spada. I dobrze, że jest buda mocna bo on waży ponad 10,5kg . Na rozgrzewkę poszła płytka "Nothing Like The Sun" a teraz "Waltz Darling" McLaren'a. Ech .... przypomniały mi się stare czasy :) Jestem bardzo zadowolony z nabytku. Zdjęcia poniżej wziąłem z sieci, ale dość dobrze przekazują piękno tego decka. W otoczeniu elementów drewnianych (chassis słuchawkowca i meble) jest jeszcze ładniej.

Ukryta Zawartość

post-17379-0-48888300-1494622679_thumb.jpg

post-17379-0-71576600-1494622774_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

To ja dołączę do tej rewii zdjęć, mój nowy nabytek jest w bardzo dobrym stanie, wszystko sprawne, tylko trochę poczyściłem. Zbudowany pancernie, ma się wrażenie obcowania ze sprzętem z najlepszych lat i chyba tak jest bo to okolice 88-89... Dźwiękowo jest dobrze, trochę może po ciemnej ale soczystej stronie, nie jest to oczywiście granie na poziomie CR-3, szczególnie kaset nagranych na Naku, ale kasety oryginalne już odtwarza bardzo dobrze... jeszcze sobie ponagrywam i potestuję. Fajnie się prezentuje kaseta w dużym oknie :) Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

post-62197-0-66997000-1494622154_thumb.jpg

post-62197-0-33724300-1494622642_thumb.jpg

post-62197-0-72771600-1494623395_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi