Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

-----> dudivan

Czy mógłbyś zamieścić kilka moich zdjęć, oczywiście jeżeli będziesz miał czas, jeszcze sobie nie radzę. Wyślę na Twoją pocztę. To są zdjęcia mojego UHER-ka

A propos Uher'ów dałem nowe oczka CG 350, przepalone miał żaróweczki od wskaźników, przesmarowałem mechanizm ładowania kasety - raczej jej wyjmowania bo strasznie grzechotały trybiki jest ono zrealizowane na silniku, stary smar był wybył ;) Przy okazji wymianiłem paski na razie tylko na zamienniki z giełdy dobrane metodą na oko i ucho - główny napędowy jest strasznie szeroki - sciągne jak zobacze na ebayu. Najlepszy jest radiator z tyłu bardzo mi się podoba no i modułowa budowa, spokojnie odczepiamy dany moduł - bez lutowania robimy co mamy zrobić i z powrotem montujemy. Myślałem iż problemem może być ładowanie kasety jednakże jest zrobione lepiej niż w serii reporterskiej jest wykonane całe z metalu, a w CR pewna newralgiczna część jest zrobiona z plastiku i w jednym CR mi pękła, pewnie wpływa to na masę całości, lecz także na niezawodność. W każdym razie jestem zadowolony. Teraz tak jak Korwin myślę nad serią Monitor bo jeszcze ich nie miałem w łapkach. Pozdrawiam chłodno!

Myśl o tak zwanej Uher Ledertasche fur Report Monitorgerate Artikeknummer: 280119237445 a ja jeśli to ściągniesz do Polski dam w zamian wór części do Cr-ów oraz padniętego Reporta 4000 zresztą sprawa do obgadania chcąć nie chcąc będę musiał kupić jeszcze jednego 4200 Monitor albo dwuślada pracującego w jednym kierunku albo 2 x mono albo raz a dobrze stereo. Momok szukaj wśród swoich kumpli znajomych kochających gadżety wyzbywam się nadmiaru dobra

Pruwieźli mi ortofony TDS-7 Elektronika złupili skórę pomimo że są stare i jestem goły lecz wesoły jak tylko odpalę

4200 jest absolutnie niewrażliwy na zakłócenia z sieci a jakim gównem jest Z 116 doskonale wiesz

Pozdrawiam

Zbyszek

"Momok"- tutaj kupisz paski, jakie tylko potrzebujesz.Niestety ceny mają wysokie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witajcie!Wariat ma zawsze coś do roboty. Przez cały weekend uczyłem się spawać. Postanowiłem zrobić stojak do Revoxa bo nie mam jak już się poruszać w pokoju. Pospawałem, obmalowałem, nieco zmiękczyłem i wyciszyłem matami bitumicznymi.Skręcony na dwie 19-stki. Mogę zmieniać kąt położenia przy pomocy klucza oczkowego. Nawet nie przypuszczałem,że będzie tak stabilny.Bardzo mało drgań przenosi się z samego magnetofonu jak i z pomieszczenia. Koszt - 50 zł plus dwa dni roboty. Nie mogłem równo spawać bo zanosiłem się ze śmiechu podczas pracy myśląc ( co ja takiego robię?). Ale jak ruszyła maszyna - wpadłem w zachwyt. Jest jakaś magia w obracających się szpulach. Mnie to hipnotyzuje. Pozwoliłem sobie wkleić parę zdjęć tej magii. Pozdrowienia dla wszystkich "szaleńców" z tego wątku - Jacek

Ukryta Zawartość

post-8926-100001135 1180289176_thumb.jpg

post-8926-100001136 1180289176_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za dużo sprzetu w jednym miejscu Jacek uważaj ! to grozi przekroczeniem masy krytycznej

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W sam raz ani za wiele ani za mało. Ja doszedłem już do pełnego zajoba obganiałem z małymi przerwami pchli targ od godziny 9- 13 znajomy półzdechnięty jak mi wisiał ponad stówę tak mi nadal wisi, cała moja radość to 30 kaset niektóre idą pod nóż inne zachowam nietknięte, zamówiłem u następnego faceta tym razem ze Lwowa ortofony ECHO, zobaczymy co będzie była cała masa słuchawek klasy średniej i wysokiej Philipsa w cenie od 15-50 złp trzy magnetofony szpulowe nawet niezłe kilka kasetowego złomu i upal.

Pozdrawiam

Zbyszek

Reaper>To wszystko pracuje u mnie kilka, a nieraz kilkanaście godzin dziennie. Muzyka różniasta. Dużo zabawy.Także terapia w zagonionym życiu. Jeśli chodzi o kolekcjonowanie - W moim przypadku są to winyle i płyty CD, ale także używane non stop. Pozdr - Jacek

Witam.

Zakupiłem sobie takie małe czarne cacuszko, ale nie mogę go do końca opanować - (jak to się kalibruje?), acha bynajmniej nie na allegro.Sorry za jakość zdjęcia.

Pozdrawiam, Wojtek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie że kalibracja jest tu do dupy.

Jeden guzik i 3 stopnie, cholera za dużo elektroniki, no nic musze to rozgryźć.

Odtwarza ładnie, ale prądy podkładu trzeba bedzie poustawiać, do danego typu tasmy w danym rodzaju.

Myśle że I - TDK D, II- TDK SA, IV- TDK MA, czy inne????

Pozdrawia, Wojtek.

levinson

Jak bedziesz ustawiał prad podkładu ? Ten Deck jest 3 głowicowy z funkcją monitor ?Ja bym w srodku nie krecił potencjometrami( podkówkami) bo moze byc gorzej niz jest.I nie wrócisz do utawien fabrycznych bezbolesnie.Jak masz REVOXA to dobierz do niego tasme ....

Grundig High Fidelity

Witam kolegow mam takie pytanie czy jest sens zamieniac decka Technicsa RS-BX 701 na AZ 7. Osobiscie 701 wydaje mi sie solidniejszy,czy faktycznie glowica amorficzna jest taka dobra ?

Tak jest 3 głowicowy

W środku podkówki (6 szt.) - lewy , prawy dla każdego rodzaju tasmy (bias)

Dodatkowo lewy prawy dla level.

Dwie podkówki dla ustawień wysokich tonów przy nagrywaniu, ale działają na każdy typ taśmy.

Powinienem dać sobie radę, szum szerokopasmowy na wejście i widmo na wyjściu, jakoś będzie, przynajmniej lepiej niż było.

Pozdrawiam, Wojtek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Reaper"- trzeba było brać !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nauczmy się Panowie na stare lata cieszyć patrzę od czasu do czasu nad monitor i kwiczę jak zarzynany ze szczęścia, pod koniec lat 70 miałem węgierskiego Mechlabora Riporter-a 5 z mikrofonem na teleskopowym kiju i UHER-a REPORT 4000 MONITOR [mono też 3 głowice] ale niestety trzeba było sprzedać. Tą ślicznotę 4200 mam prawie,że już opanowaną, zaczynam ją poprostu czuć tak jak by była moją integralną częścią od urodzenia to samo dotyczy CR-240 inny sprzęt jak ITT 760 AV [schaub-Lorenz] obsługuję na ślepo i bezbłędnie ale nie ma między nami więzi emocjonalnej. Kochajmy swoje maszynerie zasługują na to, zatrzymują dla nas czas i oddaję go jeśli tylko poprosimy naciskając PLAY - REPORT-a 4000 S zostawię nikt nie wyrzuca przyjaciół na wycieraczkę mam nagrania z lat 60-70 z Telefunkena 300 i Orbity wszystkie na 10 i 13-tkach powoli zgrywam je na JVC HiFiVHS BR-7000ERA orginalne taśmy pozostawiając.

Pozdrawiam

i życzę spokojnej nocy

Dobranoc

PS. Rzadko padam ale dzisiaj od rana lecę na dziób.

Barthezz - pozbądź się tego Technicsa, w tym przedziale cenowym bierz Onkyo 2570 albo np. Aiwe 910 lub Pionka 737, możesz też akaja 65, ale upewnij się ze wszystko w nim działa. Unikniesz w ten sposób następnej wymiany decka za dość krótki okres. Pozdrawiam,Wojtek.

"discomaniac71"- masz absolutną rację ! "Pioneer 737mkII" to bardzo przeciętny deck.Ale że 2570 jest lepszy od 939mkII i GX 75......to mnie zaskoczyłeś.Nigdy jeszcze nie słuchałem tych dwóch ostatnich, więc to co piszesz jest dla mnie ciekawostką.

Onkyo TA-2570,Pioneer CT-939,Akai GX 75.Wszystkie trzy obecnie mam,są mniej więcej z jednej półki brzmieniowej ale każdy z nich ma coś szczególnego,Pioneer piękny dół pasma,Akai szczegółowość,a Onkyo scenę i coś co nazwałbym "powietrzem".Ocena który naljepszy może być tylko subiektywna.

Jestem bardzo ciekawy, jak wypadł by ten Nakamichi w konfrontacji z ww. deckami ??? Czy ktoś zna ten model ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niedawno mailowo tlumaczylem niejakiemu sz@tynowiburemu ze Onkyo ma swietna scene a on sie ze mna klocil - mam podobne wrazenia co Wy. Aczkolwiek uwazam ze Akai wcale nie jest tak szczegolowy jak Onkyo (przezroczysty system) a Pioneer moze rzeczywiscie ma ladny bas ale przegrywa innymi skladowymi pasma.

Disco - przestań w końcu lansować urządzenia, które aktualnie posiadasz. Onkyo 2570 to bardzo przeciętny deck 3head za jedyne 1000 marek. Onkyo skończyło się na Ta-2070 i 2900 i tych posłuchaj, za w miarę rozsądne pieniądze rekomenduję też wyższe Kenwoody (KX-1100, KX-9010), za większą kasę Nakamichi z średniej półki (ale 3head only). Wyżej wymienione decki na taśmie metalowej (TA-2070 już na chromie) oferują zadowalające osiągi w zakresie dynamiki, przestrzenności, masy, braku kompresji dźwięku.

• Pokaż nowe odpowiedzi