Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mialem KD- A 33. Niezly deck ale cudow sie nie spodziewaj. IMHO 22 sie nie oplaca lepiej 33 lub 55. Pancerna mechanika swietna konstrukcja i niezle brzmienie lecz bez rewelacji. Jest duzo lepszych deckow i to za nieduze pieniadze.

Zauważyłem pewne zjawisko.

Kasetę nagrałem z obydwu stron na DUAL'u C 814.

Na tym dualu obie strony odtwarzane są świetnie, tak samo.

Natomiast po włożeniu tej kasety do Kenwooda, świetnie gra tylko stron A, a strona B jest lekko zniekształcona. Czyli taki efekt jak przy źle ustawionej głowicy.

Identycznie sytuacja wygląda kiedy nagram na Kenwoodzie.

Na nim obie strony grają idealnie, a na Dualu dobrze gra tylko A.

Wydaje mi się, że nie jest to wina ustawienia głowicy w Dualu bo gdyby tak było to obie storny kasety powinny by być gorzej odtwarzane na Kenwoodzie, a nie tylko B.

Przychodzi mi tylko jeden wniosek do głowy:

Jeżeli ma się w domu więcej decków to należy kasety słuchać tylko na tych, na których były nagrywane, bo nie wiedzieć czemun na innym mogą zagrać źle.

Reaper, 18 Sie 2007, 13:33

U mnie Grundig CF 5500 , Sony TC-K 670 , OPTONICA RT 7000 i CCCP MP 7301 grają identycznie , niezależnie na którym była nagrana kaseta. Owszem każdy z nich ma w sobie indywidualny dzwięk lecz są to niuanse. Wymagało to wiele czasu ustawienia prądów podkładu, regulacji toru ustawienia głowic, (wymiany głowicy na APLS w MP 7301) ustawień prędkości taśmy, wymiany koniecznych elementów zwłaszcza elektrolitów

regulacji całej elektroniki. Podstawa był wyżej wspomniany GRUNDIG, który nie był grzebany.

Dla przykładu SONY 3 głowicowy mimo iż miał oryginalnie fabrycznie ustawienia ,nie był grzebany miał zle ustawione głowice objawiało się tym,że nagrywając na nim i odtwarzając na innych słychać było nieskasowaną lewa scieżke.

Dla przykładu dobrze kasety nagrane firmowe tez dobrze odtwarzają na każdym z nich.

Z mojego doświadczenia zauważyłem, oprócz innych zależnośći bardzo duży wpływ maja kondensatory w torze sygnałowym. Tutaj wymagana jest bezwzględnie wysoka ich jakość.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Reaper, 18 Sie 2007, 13:33

Tak to jest ustawiając głowicę na słuch właśnie.Skos głowicy może masz i dobry ale jej wysokość jest zła stąd te problemy pewnie muzyka ze strony A przebija lekko na B,a nawet jak nie to problem tkwi w wysokości.Nagraj kasetę na Kenwoodzie potem do DUala i tą prawą śrubą masz ustawić tak żeby było najgłośniej i bez zniekształceń na obu stronach(jeżeli już skos masz teoretycznie w miarę ok kręć obydwoma jednakowo bo inaczej się pogubisz)!!Ustawisz na stronie A zmiana na B i sprawdzasz czy jest ok jak nie to dalej od nowa Polska Ludowa a potem jak najlepiej się da skos i koniec.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości bo do tego trzeba cierpliwości.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

discomaniac71, 18 Sie 2007, 11:49

"Mysle ze za jakis czas bede chcial kupic jakiegos

>wysokiego Soniaka lub Nakamichi (te wcale nie maja HX Pro i dobrze)"

Czemu dobrze ja w swoich deckach zwykle nie mam możliwości wyłączenie Hx pro?Jak to wplywa na dźwięk?Bez HX pro to mam starą Tesle tylko.Jak to się do dźwięku ma?

Pzdr

witam

Korwin napisał pare stron wczesniej o doskonałosci magnetofonów UHER oraz BRAUN c1 nie wyposazonych w dolby i inne dodatki.Tresci zawarte w tym wpisie sa prawda najswietsza.Uherów nie znam ale stawiam litr wódki ze BRAUN C2

bez właczonego dolby nagra kasetke na poziomie nie osiagalnym dla wiekszosci decków tu wymiemianych.Ja swojego C2 rozlegulowałem w amoku ( wystarczyłaby demagnetyzacja wczesniejsza).Szumy to sprawa nieznana dla tych doskonałych magnetofonów.Kreci sie u mnie kasetka teraz w DUAL c 844 i kasety nagrane na BRAUN C2 brzmia studyjna jakoscia nie osiagalna dla tasm nagranych na dual c 844 i odtwarzanych na tym samym dual c 844.

Grundig High Fidelity

Z zasady nigdy nie nagrywam w DOLBY i ciesze sie wysoka jakością nagrań.

Oczywiście demagnetyzuję i czyszczę regularnie swoje zabawki i nagrywam na wysokiej jakości kasetach dlatego szumy są raczej u mnie bardzo nikłe.

Wystarczy jeden prosty zabieg konstrukcyjny przy którym cep to prom kosmiczny najnowszej generacji zamiast głowicy uniwersalnej umieszczamy głowicę nagrywającą i na niej nagrywamy i odtwarzamy, głowica oczywiście firmy Bogen. Wszystkie UHERR-y CR- oprócz CR-1601 [uher/Harman-Kardon (Monitor) trzy głowice rozlatująca się w rękach trójgłowicowa tandeta] są dwugłowicowe, nagrywają wręcz idealnie odtwarzają bardzo dobrze ale najlepiej nagrany na nich materiał odtwarza się na DCC Philips 170 lub DCC900 albo Pioneerze CT- S740S. Dziwi mnie tylko jedno, że cokolwiek włożę do szuflady i ustawię wajchę na pozycję I lub III jest perfekcyjne, a ma to lat 30 z hakiem, osprzęt made in chałupa i futerały z damskich torebek

Pozdrawiam

Zbyszek

Szumy pewnie masz niewielkie gdy nagrywasz z CD lub nawet winyla ale często zachodzi potrzeba nagrania z kasety na kasetę.I to jest wyzwanie by to dobrze zrobic bo w tym przypadku szumy sie podwajają.Osobiście robiłem eksperymenty typu:z magnetofonu źródła sygnał idzie na equalizer i dopiero do drugiego magnetofonu.W obydwu było włączone Dolby C.To "powietrze" które stłumiło Dolby C w źródle miał za zadanie "wyciągnąć na wierzch" korektor.Pozostaja jednak nadal szumy własne kasety na którą sie nagrywa plus szumy z korektora.Bez Dolby nagrywanie z kasety na kasete może dać duże szumy.Nie jestem zwolennikiem Dolby ale w tym przypadku czasem się przydaje,a moze da sie to zrobic jakos inaczej zniskim poziomem szumów?

Przegrywanie z kasety na kasete to bezsęs. Nigdy tego nie praktykowałem.

W tej chwili nagrywam coś na Emtec żelazówka, nowa.

I wypada raczej słabo w porównaniu z obecnie sprzedawanymi Sony EF.

Tak, wiem ale to są chromówki, a ja obecnie testowałem żelazówki.

Miałem potrzebe przegrania czegoś z CD-RW nagranej jako audio.

Mój CD nie czyta CD-RW tylko CD-R.

Więc jako źródła użyłem discmana AIWA, który czyta CD-RW i spisał się w tej roli znakomicie:)

Nie rozumiem podniecania się zapisem bez DOLBY. Szum maskuje wiele cichych dźwieków. Powielam sugestię, że dobrze opracowany i prawidlowo skalibrowany układ expander/kompander przynosi więcej pożytku niż strat. Widocznie tylko niewielu miało przyjemność użytkować rasowego, "nierozjechanego" deck'a.

Audiofil - szum faktycznie maskuje wiele cichych dźwięków, ale za to dolby nie dość że wywala te ciche dźwięki razem z szumami, to do tego wywala jeszcze dźwięki z innych zakresów, a decki czy rozjechany czy nowy dolby ma takie samo, wiem bo miałem nowe i uzywane decki i na żadnych prawie nie używam dolby - z wyjątkiem, gdy nagrywam i słucham muzy o bardzo niskiej jakości (np. zgrywanie z youtube kawałka którego nigdzie się już niestety nie dostanie) - kiedy szumy i inne zakłócenia są prawie na równi z muzyką, lub gdy kaseta jest stara niepierwszej jakości i generuje okropny szum - wtedy używam dolby i je doceniam ale to chyba jedyna okoliczność. Gdy nagrywam z CD na dobrej nowej kasecie dolby idzie w odstawke

A ja dyplomatycznie odpowiem - to zależy ... Mam na swoich półkach magnetofony z dolby B, C, S, dbx oraz różne inne mutacje typu DNL, ANRS, CNRS ...

Na >> dobrym decku !

Z mojej praktyki zauważyłem, jeżeli utwór jest nagrany z dużą zawartośćią wysokich tonów to DOLBY tak nie kastruje dzwięku. Mam w swojej kolekcji tuningowany przeze mnie deck CCCP MP 7301 który ma system redukcji szumów zdecydowanie lepszy od B i C. Z dokładnością chirurga wycina szumy nie tnąc przy tym znacząco wysokich tonów. To ich patent .

nikx, 18 Sie 2007, 23:14

>Nie mam doświadczeń z High-Com, a Wy?

To był pomysł niemiecki, chyba Telefunken, z końca lat 70-tych. Podobno kompresja i skuteczność silniejsza niż Dolby B, coś pośredniego pomiędzy Dolby C i dbx. Zdecydowanie taśmy nagrane z High Com można odtwarzać tylko z High Com. Mój wuj ma starego Uhera z tym układem i kiedyś tego próbowałem, ale układ, choć skuteczny, nie jest chyba nawet z grubsza kompatybilny z niczym innym.

Jakiś czas temu kupiłem za grosze takiego samego Uhera, ale jest troszkę uszkodzony, i stoi sobie niepodłączony, jako ozdoba, nawet nie próbowałem na niego nagrywać. Może kiedyś uruchomię go i doniosę o wynikach.

High - com tak to pomysł niemiecki . Był zastosowany w magnetofonach kasetowych min. TELEFUNKENA i GRUNDIGA . Grundig wycofał sie pózniej z tego systemu. Niektóre decki produkowane dla sieci handlowych pod nazwa UNIVERSUM tez posiadały ten system.

Gardenus, 19 Sie 2007, 00:28

>High-Com tak to pomysł niemiecki . Był zastosowany w magnetofonach kasetowych min. TELEFUNKENA i

>GRUNDIGA . Grundig wycofał sie pózniej z tego systemu. Niektóre decki produkowane dla sieci

>handlowych pod nazwa UNIVERSUM tez posiadały ten system.

to była odpowiedź telefunkena na dbx i dolby b - HighCom działał w szerokim spektrum częstotliwościowym i redukował szumy do -20 dB (tak jak dbx). Był teoretycznie lepszy od dbx bo zmniejszono zakłucenia nieliniowe i przejściowy efekt szumów. Wszystko byłoby ok ale pojawił się tańszy, prostszy i kompatobilny z dolbyB >> dolbyC i tyle ... tak zagadałem bo nie mam własnych wrażen odłuchowych jeszcze ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

fajny telefunken z HIGH-COM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grundig High Fidelity

Reaper: "Przegrywanie z kasety na kasete to bezsęs. Nigdy tego nie praktykowałem."

Otóż nie. Przegrywanie z kasety na kasetę ma sens jeśli chcemy mieć przy sobie najlepsze kawałki. Nie którzy mają dobrej klasy walkmany czy nawet magnetofony w samochodzie więc po co nosić ze sobą stos kaset z których najbardziej podoba nam się po kilka kawałków. Z drugiej strony dobrze nagraną kopię możemy częściej odtwarzać i to na różnych magnetofonach bo nie niszczymy oryginału. Nasuwa mi się jeszcze jeden wątek na temat magnetofonów samochodowych. Nakamichi produkował doskonałe radioodtwarzacze, są stosunkowo rzadkie z powodu swojej ceny. Również Alpine swojego czasu robił znośne auto-grajki. Może ma ktoś coś więcej do powiedzenia w tym temacie?

• Pokaż nowe odpowiedzi