Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W takim razie szczerze gratuluje. Tandberga pierwszy raz sluchalem w 1983 roku - byl tak brzydki a jednoczesnie tak pieknie gral... Tego nie da sie zapomniec. TCD 3014 sluchalem calkiem niedawno. Niesamowita maszyna:) Alpine'a znam tylko z opowiesci. Pomarzyc jednak mozna:)

A potem kiedy nastąpi taka pełnia szczęścia, że nawet miejsca w kiblu zabraknie bo stać tam będą w pełni sprawne ale z braku zastowania nieczynne Studery a w szafie zamiast skarpetek brudne interkonenty po 2000 złp za mb może się wreszcie zastanowimy...

Pozdrawiam

Zbyszek

Witajcie.To jest choroba nieuleczalna i jako jedyna ze wszystkich nieuleczalnych może nas wszystkich cieszyć. Trochę dystansu do tego i jest wszystko OK. Ale pamiętajmy , że magnetofony nie są najważniejsze w życiu. Dobrze jest to sobie poukładać gdzieś w środku, żeby nie mieć problemów typu "kibel" pełen studerów (mimo,że wyglądać to moze imponująco - ale kto ma takie kible?). Życzę Wam Koledzy spokojnej zadumy w tym egzystencjalnym dniu. Serdecznie pozdrawiam - Jacek

Jedyne co może mi przez poduszkę robić nagniotki i sińce na mózgu to UHER-y CR ze względu na prostotę obsługi przy wyjątkowo precyzyjnej i jednocześnie francowatej konstrukcji, miłość nawet ta szalona niekoniecznie

musi być ślepa, wymiana pasków to horror dostęp do przełącznika play/rec klęska Hitlera pod Stalingradem ale jak chodzi to cud mniód i orzeszki

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

A. Cyfrowa AIWA służy mi za ozdobę nie chcę jej s.... i nformacje na temat jej obsługi mam wyjątkowo skąpe.

@nikx

Dwa zdjęcia podczas nagrywania.Ten potencjometr od Biasu ustawia sie sam,z tyłu jest silnik krokowy.Auto Ble Data:Kalibracja skomputeryzowana 64 kroki dla CT-93 -32 kroki dla tonu 400Hz(Level),rec eq 16 kroków na 3kHz i 3 kroki na 15kHz,130 kroków dla CT-979.Dlak każdej kasety fajnie wyglada to strojenie.Nagrania są naprawde wysokiej jakości.Na początku przegrałem kasete normal na kasete chrom.Kopia wyszła lepiej od oryginału.Nie wiem czy manualnie bym tak dostroił "na słuch".Dźwięk ogólnie bardzo precyzyjny szczegółowy i neutralny żadnych podbić pasma nie stwierdziłem.Maszyna bardzo dobra ogólnie,czuje że z winyla wyjdą ładne kopie.

Za decka dałem około 600zł.Było z nim wszysko z czym był sprzedawany w sklepie łącznie z katalogiem Pioneera na rok chyba 92r.Podobno jest to nowa maszyna odpakowana tylko by sprawdzić działanie.Przeleżał kilkanaście lat.Nie stwierdziłem żadnych oznak dłuższego użytkowania wiec byc może to prawda.Przycisk Line Straight omija regulatory-bezpośrednie połączenie.Ten model znacznie przewyższa dźwiekiem CT-939 co muszę przyznać zreszta to było do przewidzenia.Jest lżejszy od CT-939(9,6kg) CT-979 -8,4kg.Mimo iz głowice są te same LA/PCC OC Kombined różnica w dźwięku jest bardzo dużo na korzyść CT-979.Sygnał bez Dolby jest na pozimie 61dB tyle samo co w CT-93.Nie rozkręcałem jeszcze ale przez otwory wentylacyjne mozna dostrzec staranność tzn np kondensatory w miedzianych "płaszczykach" lub tranzystory zamocowane do miedzianych radiatorków.Generalnie to podoba mi się ten deck.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13459-100000846 1194042261_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęcia są dosyć słabe ale juz więcej nie wyciągne z aparatu.Deck wyszedł tu jakby był porysowany lub zadrapany.W rzeczywistosci nie posiada najmniejszej skazy.Kiepski aparat.

Tbolt niech ci dek dobrze służy. Chyba to już ostatni czas na kupowanie dobnrych deków w dobrym stanie. Za taki komplet cena którą podałeś jest naprawdę rozsądna.

Przypuszczam że w późniejszych seriach firma stosowała do regulacji biasu guziki po to, aby właśnie nie musieć montować tego silniczka który kręci gałką podczas ble

TBolt, dzięki wielkie - naprawdę fajny ... i HXPro ma odłączalne ... warto było - macie rację z roku na rok coraz ciężej będzie kupić decka w takim stanie ...

Gdybyś go kiedyś rzbierał to strzel parę fotek .... i wrzuć na forum ...

>discomaniac71

Filtr MPX wycina z sygnału 19kHz aby nie interferował z prądem podkładu i nie ma nic z pasmem przenoszenia.

np. podkład 25kHz i pilot MPX 19kHz - sygnały interferuja dając w sumie (upraszczajac) f1+f2 i f1-f2 czyli 44kHz i 6kHz, a te 6kHz to taśma świetnie przeniesie. Filtr MPX minimalizuje zjawisko (myślę, ze poniżej poziom szumów taśmy).

Pozdrawiam

J

Rafał, może Ci się wydawać że problem nie istnieje, bo wiele tunerów ma już wbudowany filtr MPX, więc nie ma co interferować z prądem podkładu, tym bardziej że najlepsze decki mają prąd podkładu o częstotliwości nawet 210kHz, i produkty interferencji z pilotem wypadają wtedy najczęściej poza pasmem przenoszenia magnetofonu. Z tym, że filtry w tunerach mają przeróżną skuteczność, czasem działają tak jakby w ogóle nie działały, stąd potrzeba umieszczania w deckach tego filtru.

Pasmo do 18kHz nie oznacza przeciez, że magnetofon nie przeniesie więcej. Oczywiście że 19kHz przeniesie każdy przyzwoity magnetofon, tyle że poniżej tych "pomiarowych" -3dB i nadal może to być słyszalne. -3dB to dokładnie 29% sygnału mniej, -6dB to sygnał słabszy "tylko" o 50%...

Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś decka, który ma być źródłem przy nagrywaniu z kaset na kasety.

Nawet może mieć rozregulowaną gowicę bo wtedy sam ją sobie dostosuję do aktualnie używanej kasety, z której bedę nagrywać.

Deck może być jakiś tani, ważne, żeby dobrze odtwarzał.

Co o tym sądzicie?

Może jakiś vintage??

Jeżeli z kasety na kasete to muszą być dwa decki ale wysokiej klasy.Muszą być spełnione warunki:

-możliwie jak najniższe szumy własne

-jak najniższy WRMS

-dobra głowica która "wydobędzie jak najwięcej" ze źródła często starej taśmy

Nie najgorzej sprawdza się w tym mój obecny tandem,w roli źródła Sony K 870ES(bardzo szczegółowy,szeroka scena dobrze zestrojone Dolby C)w roli nagrywającego świeżo kupiony Pioneer CT-979 (precyzyjnie kalibruje taśmy,nagrania wychodzą wysokiej jakości,odłączalne HX Pro)

Kopie wychodzą całkiem udane nieraz przewyższają oryginał.

Przy kopiowaniu na każdym etapie (odczytu, transmisji sygnału, zapisu) coś tracisz. Należy starać się, żeby straty te zminimalizować - na każdym etapie! Pamiętaj, że jest to łańcuch, a jego wytrzymałość zależy od najsłabszego, a nie od najmocniejszego ogniwa. Żeby stracić jak najmniej, trzeba użyć dobrego magnetofonu do odtwarzania, dobrego magnetofonu do zapisu, i to skalibrowanego do również dobrej taśmy używanej do zapisu, no i dobrze byłoby zadbać też o to, by elementy pośrednie, połączeniowe (kable, wzmacniacz) nie były poślednie! ;-).

MaciejLK, 4 Lis 2007, 12:34

(...) no i dobrze byłoby zadbać też o to, by elementy (...) nie były poślednie! ;-).

Poślednie, znaczy... do dupy? :-)))

Nie mam wielkiego doświadczenia z magnetofonami, nigdy nie posiadałem wielu modeli, ale odniosłem wrażenie, że samo odtwarzania nie jest jakoś specjalnie bardzo wymagające. Nagrywanie owszem, jak najbardziej, ale odtwarzanie chyba można powierzyć jakiemuś przyzwoitemu magnetofonowi, niekoniecznie topowemu. Problem może pojawić się np w kompatybilności dolby, jeśli byłby to model innej firmy. Ale może się mylę...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wlasnie zgrywam troche kawalkow na znakomita TDK AD-X i zaden moj deck dotad nie radzil sobie z nia tak jak AD-F 880. Swietnie mu idzie takze z duzo gorszymi normalami. Ba nawet z bardzo zlymi gdzie poprzednie decki wysiadaly.

T-Bolt czy CT 979 ma reczna mozliwosc dostrojenia biasu? Bo jesli nie to nie biore go pod uwage. Wtedy wybiore prawdopodobnie tylko Sony ES bo na najwyzsza polke typu Nakamichi czy Tandberg stac mnie nie bedzie:(

Apropo kopiowania - kopiowałem już używając różnych decków i robiąc różne experymenty z kablami, skracaniem sygnału (łączenie deck-deck) włączaniem i wyłączaniem dolby ...

Prywatnie mam jedną uwagę i nie chcę wkładać kija w mrowisko tylko zapytać o wasze odczucia ... Zawsze słuchowo miałem obiekcje przy przegrywaniu taśm nagrywanych w dolby (B, C, S) na taśmy kopie nagrywane w różnych dolby na magnetofonie nagrywającym ... ja słyszę - nazwijmy to kompresję ... dźwięk jest jakby "przydymiony". Znacznie lepsze efekty przy odłuchu taśmy kopii uzyskałem nagrywając z taśmy (master) nagranej bez dolby ...

Inna sprawa, że wolę nagrać dobrą kasetę prawidłowo skalibrowaną bez dolby ... pewne "czyste szumy" mi nie przeszkadzają ... ciężko mi to pisać po latach excytowania się różnej maści dolby ... ale cóż ... tak czuję dziś ...

Inna sprawa, że relatywnie niewiele już jest nagrań niedostepnych na CD więc chyba problem odchodzi w zapomnienie ...

Miłego kopiowania ....

discomaniac

można dostroić Bias manualnie.Jest przycisk po prawej od potencjometru Bias Start/Clear służy do włączenia automatycznej kalibracji BLE(Start) kub do jej wyłączenia(Clear) znika identyfikator Auto BLE Data z wyświetlacza.Gdy nie wybierzesz Auto Ble robi się manualnie.Tak więc od woli użytkownika zależy czy chce nagrywać z automatem czy manualnie.Próbowałem nagrywać manualnie ale automat sporządził lepszą kopie tego samego materiału.W tym modelu jest to dosyć zaawansowana autokalibracja.

nikx

Jednak na CD nie wszystko jest poniżej dwie warte skopiowania na chrom koncertówki grupy Kult z roku 86 i 87

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi