Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę że teraz wszyscy fotografują wyświetlacze - super bo niektóre są naprawdę piękne.

Witam

Jestem chyba stary klasyk gdyż najbardziej kręcą mnie trzepaczki analogowe ;-P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Hipek w kwestii moich podejrzeń, puściłem do Ciebie elaborat na PW, a co do RS-B905, to po załączeniu zasilania jak słusznie Mati zauważył, na ok. 2 sekundy uruchamia się silnik napędzając wałki. Potem zatrzymuje się i następuje cisza. Pierwsza rzecz, to sprawdź, czy po włączeniu faktycznie wałki się "odpalą" i zatrzymają. Jeśli się zatrzymają a dźwięk dalej jest słyszalny to niewykluczone, że może to być związane z kwestią zasilania. Zdemontuj wówczas górną pokrywę i spróbuj dokładniej zlokalizować skąd ten dźwięk dochodzi - mechanizm, okolice trafo, czy płytki wyświetlacza? Będzie wówczas coś łatwiej zdiagnozować.

A z wyświetlaczy to mi się ten ostatnio podoba. Wybaczcie jakość - na szybko machnięte komórką.

denon44hx_fl.jpg

Alpage (Alpine) AL 80

Ukryta Zawartość

post-7746-0-49824300-1365441139_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na wstępie, prosząc o wyrozumiałość i ze wszelkich mocy hamując cholerę jaka we mnie szaleje, upraszam o kontynuację tego trendu, dającego szansę na ekshibicjonizm najbardziej seksownej części magnetofonów kasetowych, jakimi są wyświetlacze wszelkiej maści. Będąc w trakcie przeprowadzki, mając wszelkie dobra w temacie spakowane, przez co pozbawionym możliwości ekspozycji wyżej wymienionych, wnoszę jak na wstępie.

Licząc na wyrozumiałość gremium polecam się, Włodek.

Witam

Jestem chyba stary klasyk gdyż najbardziej kręcą mnie trzepaczki analogowe ;-P

Czy to C-846 ? Poszukuję do niego zespołu gałek potencjometru zapisu.

W.

Wojtek

Tak sobie nagrywam składankę i pomyślałem, że i ja zapodam trochę kolorowych światełek które tak lubimy.

Ukryta Zawartość

post-33485-0-08132000-1365453581_thumb.jpg

post-33485-0-10612500-1365453609_thumb.jpg

post-33485-0-35060600-1365453629_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy to C-846 ? Poszukuję do niego zespołu gałek potencjometru zapisu.

W.

Witam

Tak to Dual C846 jednak jest w stanie dostateczno - dobrym i nie na rozmontowanie.

Mój ulubiony nagrywacz w prędkości 9,5 cm/s i jest absolutnie "Zajefajny" jak upoluje Tandberga TDA 3034 to go Tobie podaruje :)

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

To może być SH-8066 - szczytowy model z II połowy lat 80-tych, z dotykowym panelem sterowania i generatorem szumu do automatycznej regulacji charakterystyki.

A jaki to jest odtwarzacz CD? Przypuszczam, że jakiś SL-P999 albo coś podobnego?

Odtwarzacz to pewnie SL-P720? Miałem taki, całkiem przyjemnie grający klocek, ostatni z metalowymi przyciskami. SL-P999 ma wielki, rozbudowany wyświetlacz.

SH-8066 to ciekawa zabawka! Kedyś podłączyłem go w pętle do Luxmana L530, żeby sprawdzić czy wszystko z nim ok przed wysyłką, bo sprzedałem go przez allegro a stał już ze dwa miesiące nie podpięty do niczego. Dziwna sprawa, ale tylko podpięty w pętle bez włączenia żadnych korekcji jakby spowodował jeszcze pełniejsze brzmienie Luxa.

SH-8055 jeszcze fajniej wygląda wieczorową porą, ma efektowne czerwone diody na suwakach ;)

Edytowane przez juras_h

Temat wyświetlaczy sprowokował mnie do wyjęcia z regału Kenwooda KX-9050 w celu wklejenia fotek. Bardzo ładna to maszynka choć mydelniczkowata. Dzięki temu miałem okazje puścić nagraną w drugiej połowie lat osiemdziesiątych kasetę Maxell LN z nagraną płytą The Blue Nile - A Walk across the Rooftops! Płyta była nagrana z audycji Beksińskiego i puszczał ją z winyla. Nie wiem na jakim sprzęcie kaseta była nagrywana, ale słucha się tego niebywale przyjemnie, w tym momencie z wyjścia słuchawkowego Kenwooda na Sennheiser HD 560 Ovation... bajka ;)

Taka kapsuła czasu.Bardzo dobry deck do odtwarzania starych nawet zniszczonych taśm. Odtwarza je jasno, wyraźnie bez nieprzyjemnych chropotawości, gładko.

Ukryta Zawartość

post-23877-0-63395200-1365503865_thumb.jpg

post-23877-0-07751400-1365503881_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak to cd sl-p720, nie chciałem 770tki i 990-tki z uwagi na plastikowe przyciski, no i gabarytowo bardziej odpowiada mi 720-tka. Korektor to 8066, na tym zdjęciu dokładnie widać przy czym aparatem nie mogę uchwycić właściwego koloru wyświetlacza 8066, w rzeczywistości nie ma "chmurek" jest czysty i ma fajny kontrast i ciekawy kolor.

SH-8055 jeszcze fajniej wygląda wieczorową porą, ma efektowne czerwone diody na suwakach ;)

Niestety budową nie pasuje mi do zestawu, podobnie jak 8065/75 które miałem okazję posiadać, finalnie zdecydowałem się właśnie na 8066

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Hip Pop

Zdemontuj wówczas górną pokrywę i spróbuj dokładniej zlokalizować skąd ten dźwięk dochodzi - mechanizm, okolice trafo, czy płytki wyświetlacza? Będzie wówczas coś łatwiej zdiagnozować.

Otwarłem dziada, wypiąłem kieszeń i cisza, czyli zasilanie jest ok, w takim razie to od capstanów.

Czy Wam się wszystkie magnetofony tak popsuły, że już nie warto ich naprawiać, czy tak naprawiły, że nie trzeba ich naprawiać?

Czy też kupiliście podłączane do TV odtwarzacze plików multimedialnych i wyrzuciliście wszystkie magnetofony kasetowe jako niepotrzebne rupiecie z zeszłej epoki i nie ma o czym pisać? ;-)

Witam

Proszę Szanownych Forumowiczów ,u mnie kasety grają 16 godzin na dobę ostatnio cały czas tylko w prędkości 9,5 cm/s jakoś tak polubiłem ten dzwięk bardzo dynamiczny.No i zwykła ferro chula do 20kHz :) w Marantzie SD 3020 głowica jest utwardzana więc wytrzyma długo.

Pozdrawiam XTR71

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kolejna kasetka właśnie się kręci. Nagrana wczoraj w nocy.

80's part XIII - TDK SA 90 - Dolby C - Pioneer PD-75----> Kenwood KX-9010

A

1. If I was - Midge Ure

2. Stuck with you - Huey Lewis & The News

3. Caribbean Queen - Billy Ocean

4. Too late for goodbyes - Julian Lennon

5. Safety dance - Men Without Hats

6. Hey Mathew - Karel Fialka

7. Bette Davis Eyes - Kim Carnes

8. Hey Little Girl - Icehouse

9. Everyday is like sunday - Morrisey

10. The lion sleeps tonight - Tight Fit

11. Come back and stay - Paul Young

12. Love is A Great Adventure - Ultravox

B

1. Nobody's Diary - Yazoo

2. Dum Dum Girl - Talk Talk

3. I want to break free - Queen

4. Smalltown Boy - Bronski Beat

5. The Locomotion - Kylie Minogue

6. Feels like heaven - Fiction Factory

7. Gril's got a brand new toy - TXT

8. Don't be so shy - Moti Special

9. Love & Pride - King

10. Relax - Frankie Goes To Hollywood

11. Major Tom - Peter Schilling

Kilka zapomnianych dziś zespołów jak choćby Icehouse, King czy Moti Special. Podobnie wokalista The Smiths - Morrisey.

Kiedyś rozmawiałem z jednym człowiekem z korporacji będącej właścicielem kilku sieci radia formatowanego i zapytałem go dlaczego 500 kawałków i dlaczego takie bzdury grają. Odpowiedział krótko: to mają być rzeczy znane które ludzie kojarzą z danym okresem. Odpowiedziałem super i wymieniłem kilka tytułów będących w bazie muzycznej a niespecjalnie kojarzących się z latami 80-tymi dodając do tego parę takich które każdy zna a ich tam nie ma. Okazało się że bazę muzyczną koleś robił w jeden weekend i to z tego co miał. Nie chcę podawać nazwy tej firmy ale jest to jedno z bardziej znanych obecnie konsorcjów. Jako miłośnik 80s który spędził przed mikrofonem w normalnej stacji radiowej 12 lat nie mogłem się z tym zgodzić i dlatego mnie już tam nie ma ;-)

Czy Wam się wszystkie magnetofony tak popsuły, że już nie warto ich naprawiać, czy tak naprawiły, że nie trzeba ich naprawiać?

Czy też kupiliście podłączane do TV odtwarzacze plików multimedialnych i wyrzuciliście wszystkie magnetofony kasetowe jako niepotrzebne rupiecie z zeszłej epoki i nie ma o czym pisać? ;-)

No nieee... walczymy resztkami sił jak lwy w potrzasku, widmo zastygłych na wieki w miejscu szpulek zagląda nam w oczy, ale nic to, da się radę. ;-)

Ja osobiście walczę z Sony TC-K61. Magnetofon jest prawie martwy, Świeci tylko wyświetlacz i podświetlenie kasety.

Kręci też silnik capstana , ale tak słabo że można go ręką zatrzymać i nie ruszy ponownie. Deck nie reaguje także na żadne przyciski.

Jestem po prawdzie elektromonterem po szkole i taki zawód 25 lat wykonuje, ale z elektroniką nie miałem na tyle do czynienia aby to ogarnąć.

Mam podejrzane 2 tranzystory w sekcji zasilania ( NEC B458 i NEC D414 ) ślady na płycie wskazują że oba były już kiedyś wylutowywane.

Jutro je wylutuję i dokładnie sprawdzę. Lecz to są moje jedyne podejrzenia., jak się nie potwierdzą pozostaje mi tylko szukać dobrego fachowca , a jak nie znajdę niestety ten śliczny deck posłuży jako dawca.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ośmielony wiadomościami na PW wklejam zawartość kasety z inną muzyką. Tym razem nieco bardziej ambitną.

Ampex 672 - C 90 - Pioneer PD-75 ---> Kenwood KX-9010 Dolby C

A

1. Again - Archive

2. Desert Raven - Jonathan Wilson

3. Fire on The Moon - Steve Hackett

4. Aqualung - Jethro Tull

5. Hocus Pocus - Focus

B

1. Shine on you crazy diamond - Pink Floyd

2. Epitaph - King Crimson

3. Earth Hymn - Manfred Mann's Earth Band

4. Nimrodel/The Procession/The White Rider - Camel

5. Love remembered - Focus

6. Visionary Mountains - Manfred Mann's Earth Band

Takich bardziej ambitnych kaset mam na razie 5. Reszta się robi;-)

Ośmielony wiadomościami na PW wklejam zawartość kasety z inną muzyką. Tym razem nieco bardziej ambitną.

Ampex 672 - C 90 - Pioneer PD-75 ---> Kenwood KX-9010 Dolby C

A

1. Again - Archive

2. Desert Raven - Jonathan Wilson

3. Fire on The Moon - Steve Hackett

4. Aqualung - Jethro Tull

5. Hocus Pocus - Focus

B

1. Shine on you crazy diamond - Pink Floyd

2. Epitaph - King Crimson

3. Earth Hymn - Manfred Mann's Earth Band

4. Nimrodel/The Procession/The White Rider - Camel

5. Love remembered - Focus

6. Visionary Mountains - Manfred Mann's Earth Band

Takich bardziej ambitnych kaset mam na razie 5. Reszta się robi;-)

Witam

Czy Kolega Szanowny może wyrazić swój pogląd/recenzję o tej kasecie (nośnik) jak przyjmuje nagranie ,czy szum jest w normie etc...

Pozdrawiam XTR71

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czy Szanowny Kolega ma na myśli Ampexa 672? ;-)

Panowie, dwa piękne modele JVC w wiadomym miejscu. Jeden z lat największej świetności. Drugi nieco młodszy ale bardzo poszukiwany. Oba za w miarę normalną cenę.

Edytowane przez discomaniac71

Czy Szanowny Kolega ma na myśli Ampexa 672?

Witam

Więc tak mam na myśli tą taśmę w tej kasecie.

XTR71

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bardzo przyzwoity normal choć bez rewelacji. Stawiam go tuż poniżej TDK AD. Kalibruje się bez problemu. Tym niemniej do TDK AD-X czy AR-X szans żadnych nie ma.

Witam! :) mam do was pytanie, gdyż nie jestem specjalistą od mechaniki magnetofonów, wiem że po wymianie np głowicy należy ją wyregulować, a czy po wymianie rolek dociskowych capstan też trzeba je regulować? :>

pozdrawiam! :)

Witam! :) mam do was pytanie, gdyż nie jestem specjalistą od mechaniki magnetofonów, wiem że po wymianie np głowicy należy ją wyregulować, a czy po wymianie rolek dociskowych capstan też trzeba je regulować? :>

pozdrawiam! :)

Jeśli głowice są oryginalnie zalakowane i mamy pewność, że skos nie uległ przestawieniu to należy je zostawić w spokoju. Ale jeśli głowica ma standardowy uchwyt na dwie śrubki i w dodatku mostek podnoszony jest za pośrednictwem elektromagnesów, to istnieje duże prawdopodobieństwo samo przestawienia się głowicy. W takim przypadku należy sprawdzić jakość dźwięku, po wymianie rolek na kasecie nagranej na dobrym i dobrze skalibrowanym magnetofonie.

Magnetofon to akai dx 57, 100% że nikt wcześniej przy nim nie majstrował :) mam go od nowości :).

czyli rozumiem że wymienić po prostu rolki i starać się nic więcej nie ruszać ? i powinno obyć się bez potrzeby regulowania czegokolwiek ? :>

Edytowane przez narkies

Bardzo przyzwoity normal choć bez rewelacji. Stawiam go tuż poniżej TDK AD. Kalibruje się bez problemu. Tym niemniej do TDK AD-X czy AR-X szans żadnych nie ma.

Witam

Kolega powie jak z jakością samej obudowy taśmy czy dali ekran z metalu czy w środku są osie rolek z metalu czy plastikowy odlew

Obudowa z śrubkami czy klejona.?

Dopytuję się szczegółow gdyż jest to kaseta raczej niedostępna w Polsce.

XTR71

• Pokaż nowe odpowiedzi