Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem podobną ale inna długość 46 ma też oznaczenia na rancie i nie mam niestety pudełka:(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam takie lub bardzo podobne 2 szt. w całkiem dobrym stanie wraz z opakowaniami, kupowałem je w Pewex-ie jak miałem około 14 lat (dokładnie nie pamiętam), nagrywałem je może 2-3 razy na jakimś jamniku w tamtych czasach, a potem poszły leżakować do kartonu wraz z innymi kasetami na kilkanaście lat, a może nawet około dwadzieścia. Gdy kupiłem wiosną tego roku używanego decka Sony TC-K670 w bardzo dobrym stanie, rozpocząłem na nowo swoją przygodę z kasetami. Zacząłem od przesłuchiwania na tym magnetofonie swoich kaset z tego zachomikowanego w piwnicy kartonu. Nie było tego wiele (bo może 40-50 szt.), z czego około max. 30% oryginałów, a reszta tzw. własnoręcznych składanek, nagrywanych przeważnie na miernych nośnikach jak i miernych magnetofonach.

Poza kilkoma oryginalnymi kasetami z tamtych lat (jak np. czarny album Metallica) niewiele zrobiło na mnie piorunujące wrażenie pod względem jakości odsłuchu (no może 2-3 szt. średniej jakości TDK, na które były nagrane albumy czy też składanki, ale chyba na lepszym na tamte czasy sprzęcie, a nie wykluczone, że z CD).

Postanowiłem jednak przejść do kolejnego poziomu i zacząć na tym magnetofonie trochę nagrywać z CD w miarę wolnego czasu. Jedna kaseta/składanka nagrana na Samsung SQC 90 wyszła mi całkiem nieźle, byłem bardzo zadowolony z jakości (jak na moje ucho).

Szybko problemem okazał się jednak brak w domowych zasobach dobrych nośników na których mógłbym popraktykować dalsze nagrywanie (no i trochę dodatkowo kwestia braku wolnego czasu m.in. z powodu ostatnich już tygodni ciąży żony). Postanowiłem jednak pewnej niedzieli wykorzystać jedną z tych mydelniczek TDK 46, aby nagrać jakąś własnoręczną składankę z CD. Uzbrojony już w trochę większą niż kilka tygodni temu wiedzę z zakresu ustawień nagrywania magnetofonu (wiedzę pozyskaną oczywiście z tego forum/tematu) zabrałem się do roboty. W ruch poszła oryginalna CD ze składanką Pop/Rock z lat 80-tych + oryginalny album CD "The Best" zespołu Perfect. Wybrałem najlepsze moim zdaniem utwory z tych dwóch płyt, aby zmieścić je na tej kasecie TDK 46 i ... po nagraniu kasety, a następnie jej odsłuchaniu okazało się, że jakość nagrania jest kompletnie bezpłciowa (nie do porównania z wcześniej nagrywaną składanką na kasecie SQC 90, która to była nagrywana bez specjalnych ustawień magnetofonu).

Cały czas jednak jeszcze się uczę, a właściwie jestem na początku drogi z nauką nagrywania, więc trudno mi przekreślać te mydelniczki TDK, może błąd tkwi gdzieś po mojej stronie.

Gdybym tylko miał więcej czasu (na co się jednak nie zapowiada w obecnych okolicznościach) i trochę więcej $ (co i pewnie każdemu z Was by się przydało), to chętnie oddałbym się na kilka dni nagrywaniu, testowaniu rożnych nośników etc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dite-pl

MAG,

Kenwood KX-880G/D/HX i 1100G/HX mają po lewej stronie mechanizmu

Dziękuję Macieju wyklarowane jak zresztą zawsze u Ciebie Perfekt !!! teraz tylko trzeba mi trochę wolnego czasu i zabiorę się za to , kieszeń faktycznie trzeba przytrzymywać raz jeszcze dzięki za poradę i życzę wszystkim ciepłej słonecznej Majówki:)

audiomagia.blogspot.com

TDK 46 i ... po nagraniu kasety, a następnie jej odsłuchaniu okazało się, że jakość nagrania jest kompletnie bezpłciowa (nie do porównania z wcześniej nagrywaną składanką na kasecie SQC 90, która to była nagrywana bez specjalnych ustawień magnetofonu).

Cały czas jednak jeszcze się uczę, a właściwie jestem na początku drogi z nauką nagrywania, więc trudno mi przekreślać te mydelniczki TDK, może błąd tkwi gdzieś po mojej stronie.

Gdybym tylko miał więcej czasu (na co się jednak nie zapowiada w obecnych okolicznościach) i trochę więcej $ (co i pewnie każdemu z Was by się przydało), to chętnie oddałbym się na kilka dni nagrywaniu, testowaniu rożnych nośników etc.

Może po prostu potraktuj samo nagrywanie jak zabawę na luzie? Na przykład pobaw się Biasem? Nie musisz ustawiać go bezwzględnie najbliżej oryginału, dociągnij go trochę lub odciągnij. Bardzo dobre decki też miewały układy dodatkowej korekcji pod ucho. Te kasety mogą być już w marnym stanie i taki zabieg raczej im nie zaszkodzi a może Ci to frajdę sprawić ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

I wiecie na czym się u mnie skończyło?;-) Przed snem wyciągnąłem jeszcze jedną TDK If ("mydelniczkę") a w odtwarzaczu wylądowały - Time Honoured Ghosts i Forever Young. Teraz jest dokładnie tak jak 20 lat temu... Co więcej, właśnie szukam TDK SA w wersji z połowy lat 80-tych i na nich nagram Discovery i A New World Record - E.L.O. Tylko jakość dźwięku jest zupełnie inna niż wtedy... Jednak nic nie wróci tamtego czasu... Pamiętam jak dorwałem pierwszy raz kasetę The Twins - Until The End of Time. Jak ja uwielbiałem wtedy ich kawałki ! A zwłaszcza Not The Loving Kind... Pracując w radiu nawiązałem kontakt z Ronnym Schreinzerem (wokalista). Bardzo sympatyczny człowiek. Wymieniliśmy kilkanaście maili. Nawiasem mówiąc album Wld Romance w wersji CD mam od niedawna. Oprócz Not The Loving Kind zawierał także Love System - inny wielki szlagier The Twins.

A to dla przypomnienia: http://www.youtube.com/watch?v=JAdqNexE4Is

Edytowane przez discomaniac71

Okazało się, że nie nagrywał dlatego, bo wszytkie kasety miały wyłamane ząbki zabezpieczające przed skasowaniem.....

Uwielbiam takie niespodzianki. Ja tak kiedyś miałem okazje wylicytować w uszkodzonych Technics RS-TR313. Oczywiście w opisie stało, że uszkodzony. Wylicytowałem go aż za 1 zł. Dostałem go razem z kablem zasilającym i kablami RCA. Już same kable tą złotówkę były warte. Magnetofon okazał się sprawny w całości. A wystawiony był jak uszkodzony, dlatego, że faktycznie żadna funkcja nie chciała się włączyć. Ale powód niesprawności okazał się banalny. Wszystko w środku było zalepione 20-letnim kurzem i zastałe. Wystarczyło przedmuchanie i wyczyszczenie.

Trochę współczułem sprzedającemu, no bo za złotówkę to mi by się nawet nie chciało kartonu pakować.

U mnie dziś "na tapecie" kaseta Fuji FR-Metal z albumem "Maggie Reilly - Echoes" (to tak w nawiązaniu do Mike'a Oldfielda). A kasetką kręci dziś Technics RS-B665. :-) A dla polepszenia smaku soczek malinowy. ;-)

dite - jeśli chodzi o typ I to ciężko ci będzie znaleźć taśme lepszą od samsunga, porównywanie świeżej super-drobno zmielonej mieszanki z okolic roku 2000 z "dziadkiem z szuflady" nie ma sensu.

samsungi w kasecie saehan "nie mają wyglądu" ale nie o wygląd i klimat pewexu w nich chodziło.

jeżeli masz deck który ich nie niszczy - zaoszczędzisz sporo na dłuższą metę.

Dziękuję Macieju wyklarowane jak zresztą zawsze u Ciebie Perfekt !!! teraz tylko trzeba mi trochę wolnego czasu i zabiorę się za to , kieszeń faktycznie trzeba przytrzymywać raz jeszcze dzięki za poradę i życzę wszystkim ciepłej słonecznej Majówki:)

MAG, jak będziesz się już do tego zabierał, proponowałbym abyś potraktował tłumik pneumatyczny specjalnym środkiem smarnym. Gdy parę lat temu nabyłem KX-1100HX, miałem ten sam problem. Mój ówczesny serwisant, zregenerował ten właśnie tłumik za pomocą smaru, zwiększającego opór. Nie wiem jak ten środek się nazywał, ale miał ogromną gęstość i miało się wrażenie, że wzięty w dwa palce zwiększa tarcie. W każdym razie efekt był świetny, bowiem otwieranie kieszeni z "ułamkosekundowego" zmieniło się na "półtorasekundowe".

no to wzbogaciłem swój słownik ;)

"smar zwiększający opór"..

..przypomina trochę ruski dowcip, który zaczyna się od słów: "głuchoniemy misza złapał złotą rybkę..."

Nie znam się na chemii technicznej. Smar, bo tłusta breja jak się w paluchy wzięło, a zwiększający opór, bo się to czuło próbując paluchami rozetrzeć.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Udało mi się wygrzebać starego Maxella XL II - kupionego jeszcze około 1990 roku. Kiedyś na nim nagrałem ELO - Out of The Blue z kasety BASF (takiej białej - to była chyba nieco inna edycja Chrome Super II). BASFa nagrało to samo studio na Belliny-Prażmowskiego. Ja zrobiłem kopię z kasetowej kopii albumu. Nagrywającym był Technics RS-M 24. Za źródło robila "szuflada" w wersji na Francję: MDS-432. Obecnie źródłem jest oryginalna płyta CD wydana przez Epic (Sony) odtwarzana na PD-75.

Nie znam się na chemii technicznej. Smar, bo tłusta breja jak się w paluchy wzięło, a zwiększający opór, bo się to czuło próbując paluchami rozetrzeć.

Marku, olej o podwyższonej lepkości w tamtych latach przeważnie wiskozowy.

W.

z kasety BASF (takiej białej - to była chyba nieco inna edycja Chrome Super II)

Ta seria nazywała się "Go for it" i, sądząc po parametrach podanych na folii, była to specjalna edycja "Chrome Extra II" w obudowach takich, jak Chrome Super. W tej samej obudowie wypuszczono też specjalną edycję Nr 4 kasety Chrome Maxima.

Mój 1100G kilka razy nie opuścił mostka i pogniótł mi dobre kasety i tak straciłem do niego zaufanie. Rozebrałem, czyściłem, smarowałem - było ok a potem znowu. Na razie czeka na dalsze leczenie

Niestety, dość typowe dla tego mechanizmu Sankyo. :-(

Mnie parę dni temu w podobny sposób, do tego paląc bezpieczniki, opuścił Nak CR4... :@

Edytowane przez MaciejLK
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

AGFA Stereochrom 60+6 - to chyba jakoś tak leciało. Moja mama była niegdyś kierowniczką Pewex'u i trafił jej się taki rarytas jako gratis :)

A magnetofon? ;-) U mnie MDS-410S Etiuda. Piosenki na Telefon pr II PR. Pola Monola - Franek Kimono, Felicita - Al Bano & Romina Power, Shadow on The Wall - Mike Oldfield. Reszta zestawu: WS-301S Trawiata, AS-206 S Faust i kolumny ZGB-30 coś tam.

Edytowane przez discomaniac71

W stereo to polska Superton C-60 a pewexsowska to Fuji Chromium C-90 taka z czarno-zielono-złotym nadrukiem wkładki. A magnetofon to "tapeciak" w wersji SD:-)

Edytowane przez vlado
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W stereo to polska Superton C-60 a pewexsowska to Fuji Chromium C-90 taka z czarno-zielono-złotym nadrukiem wkładki. A magnetofon to "tapeciak" w wersji SD:-)

Miałem i M-531 S i M-532 SD ;-)

Miałem i M-531 S i M-532 SD ;-)

U mnie był składową mojego pierwszego zestwu HiFi:-) Całość stanowiła Elizabeth HiFi z głośnikami ZG-25-C, gramofon Bernard (ten pierwszy, bodaj 603?) , i właśnie M-532-SD. Pamiętam zgrałem na nim na kasety całą dyskografię The Beatles nadawaną przez II Program Polskiego Radia lub trójkę? Kasety Stilon Gorzów oczywiście, bo tanie i dostępne:-)

W.

Moją pierwszą kasetą nagraną przeze mnie w stereo był otrzymany od wuja BASF LH 90, którego nagrałem sobie u niego na Uherze CG-344 - składanka z płyt LP (gramofon Dual) i taśm szpulowych (Tandberg TD-20A, taśma Maxell XL, jeśli dobrze pamiętam). Ale minęło jeszcze ładne parę lat, zanim miałem pierwszego walkmana, na którym mogłem to sobie odtworzyć w stereo.

Edytowane przez MaciejLK

U mnie był składową mojego pierwszego zestwu HiFi:-) Całość stanowiła Elizabeth HiFi z głośnikami ZG-25-C, gramofon Bernard (ten pierwszy, bodaj 603?) , i właśnie M-532-SD. Pamiętam zgrałem na nim na kasety całą dyskografię The Beatles nadawaną przez II Program Polskiego Radia lub trójkę? Kasety Stilon Gorzów oczywiście, bo tanie i dostępne:-)

W.

Właśnie 532SD w ładnym stanie sprzedałem tydzień temu za 30 zł.

Marku, olej o podwyższonej lepkości w tamtych latach przeważnie wiskozowy.

W.

O! Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienie. Teraz przynajmniej będę nieco mądrzejszy w tej kwestii.

Moja mama była niegdyś kierowniczką Pewex'u

Eee, no to Ty wygrany byłeś. :-)

Jaka była pierwsza kaseta na której nagraliście dźwięk na magnetofonie stereo? U mnie to był Scotch Chrome.

Właściwie to odpowiedź na to pytanie muszę rozdzielić na dwie "pododpowiedzi".

Pierwszą kasetą w ogóle na jakiej nagrałem dźwięk stereo, był Basf Chrome Extra 90 z małym okienkiem. Nagrałem tą kasetę w tzw. "nagrywalni" a materiał jaki na niej się znalazł to były pierwsze dwa albumy Blue System - "Walking On A Rainbow" na stronie A oraz "Body Heat" na stronie B.

Pierwszą kasetą natomiast, którą nagrałem samodzielnie, była TDK A|60, przy czym kasetę tą dogrywałem sukcesywnie tym co akurat mi w ucho wpadło. Natomiast w ogóle pierwszym nagraniem jakie na tej kasecie wylądowało było nagranie Facts & Fiction - "Give Me The Night", które pozyskałem z audycji radiowej w programie II Polskiego Radia, pt. "Piosenki na życzenie", emitowanej około godz. 16-ej w każdą niedzielę. Ech, ile lat temu to było. :-) A dodam jeszcze, że tą kasetę nagrywałem wówczas na radiomagnetofonie produkcji bydgoskiej Eltry (patriotyzm lokalny) RMS-817. By to zresztą świetny sprzęt - czterozakresowe radio, dwie anteny, wskażnik wysterowania, przełącznik rodzaju taśmy z wyborem dla metalu włącznie i ciekawostka jak na tamte czasy - mostek miał wspomaganie! Był to magnetofon, który jeśli mnie pamięć nie myli był produkowany w kooperacji z NRD, ale bliższych szczegółów nie znam. A tak wyglądał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Radmar

Jaka była pierwsza kaseta na której nagraliście dźwięk na magnetofonie stereo? U mnie to był Scotch Chrome.

Sony EF 90 nagrana na Diorze MDS 456 + Amplituner Zodiak DSS401.

Niestety nie pamiętam co nagrywałem, być może było to coś z Listy Przebojów Radiowej Trójki.

(Zodiak jest u mnie do dziś, Diorę oddałem po rodzinie i potem straciłem ją z oczu)

Zdjęcia zapożyczone z netu.

Do zestawu dołączył później odtwarzacz CD Hitachi DA-W650E.

Ukryta Zawartość

post-26690-0-80384200-1367513759_thumb.jpg

post-26690-0-41477100-1367514702_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasety Stilon Gorzów oczywiście, bo tanie i dostępne:-)

vlado chopie - kiedy one były dostępne (bo czy tanie to nie wiem - wtedy jeszcze nie parałem się pracą zarobkową ;-)?

W moim mieście rodzinnym w sklepie ZURT (jedyne miejsce gdzie mozna było je nabyć) bywały badzo rzadko i jak większość rzeczy w tamtym czasie były towarem deficytowym. Co więcej - nigdy tam nie widziałem żadnej innej kasety niż Stilon Niszkoszumowa i tylko C-60. Nigdy nie trafiłem na C-90 czy też Ferrum Forte. Jedynie u schyłku poprzedniego ustroju pojawiły się tam kasety MRT China - i to od razu C-60 i C-90!

Przed snem wyciągnąłem jeszcze jedną TDK If ("mydelniczkę")

A tu taka sobie luźna wariacja nt. TDK i IF :-)

M.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nie żartujcie Panowie, że taką perfekcyjną pamięć macie :-)

Ja pierwsze taśmy nagrywałem na "Kapralu". I były to jakieś stare i podłe żelazówki. Magnetofon był brata więc ja miałem tylko takie taśmy, które on chciał wyrzucić :-) Jeśli chodzi o nagrania dokonane na stereofonicznym decku, to nagrywałem na M 7011 taśmy Basf LH EI oraz TDK D.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pierwszą kasetą natomiast, którą nagrałem samodzielnie, była TDK A|60, przy czym kasetę tą dogrywałem sukcesywnie tym co akurat mi w ucho wpadło. Natomiast w ogóle pierwszym nagraniem jakie na tej kasecie wylądowało było nagranie Facts & Fiction - "Give Me The Night", które pozyskałem z audycji radiowej w programie II Polskiego Radia, pt. "Piosenki na życzenie", emitowanej około godz. 16-ej w każdą niedzielę. Ech, ile lat temu to było. :-) A dodam jeszcze, że tą kasetę nagrywałem wówczas na radiomagnetofonie produkcji bydgoskiej Eltry (patriotyzm lokalny) RMS-817. By to zresztą świetny sprzęt - czterozakresowe radio, dwie anteny, wskażnik wysterowania, przełącznik rodzaju taśmy z wyborem dla metalu włącznie i ciekawostka jak na tamte czasy - mostek miał wspomaganie! Był to magnetofon, który jeśli mnie pamięć nie myli był produkowany w kooperacji z NRD, ale bliższych szczegółów nie znam. A tak wyglądał: http://legendy-prl.pl/radiomagnetofon_rms-817.html

Moja miłość do audycji programu II Polskiego Radia czyli Słuchajmy Razem, Studio Stereo Zaprasza i Piosenki na Życzenie trwała bardzo długo. Całą podstawówkę i liceum nagrywałem jakieś programy na magnetofon. W 1995 roku zacząłem przygodę z radiem. Wyobraź sobie jaką miałem minę gdy końcem 2004 roku odebrałem telefon a po drugiej stronie... Jerzy Rowiński. Długo nie mogłem się podnieść. Pan Jerzy okazał się przemiłym i bardzo ciepłym człowiekiem mającym nie tylko ogromną wiedzę ale i duży dystans do samego siebie. Gdzieś mam jeszcze nagraną naszą wspólną audycję w której wspominamy Studio Stereo Zaprasza. Pan Jerzy opowiada tam między innymi o okolicznościach powstania programu. O współpracy z innymi dziennikarzami. A ja gram swoją muzykę;-) Pam n' Pat (ex Ottawan), Daniel Senta Cruz Ensamble (to wspomnienie Lata z Radiem - jak dla mnie), Secret Service, Maywood, Babe, Bisquit, Tee-Set i wiele innych. Ponieważ nikt tego w Polskim Radiu nie grał od wielu lat a holenderski Bisquit to chyba nigdy nie był prezentowany to rozdzwoniły się telefony. Ludziom bardzo podobała się ta muzyka.

A teraz pomyśl sobie czy temu nastoletniemu discomaniacowi który ledwo otrzymał zgodę rodziców na siedzenie przy radiu w sobotnią noc śniło się kiedykolwiek że ten miły pan który prezentował jego ulubione albumy Bad Boys Blue i wiele innych zaprosi go kiedyś do współpracy? W tamtym czasie podłączałem sobie do wzmacniacza stare radio Justyna za pomocą kabelka DIN i włączałem kasetę z kawałkiem Marinero - Lucia albo Blue Moon - Bad Boys Blue - i to było całe moje radio. Moje dziecinne marzenia które - jak pokazał los - stały się faktem. Okazało się że programy które prowadziłem w krakowskiej prywatnej rozgłośni bardzo się podobały. Jeden z moich kieleckich słuchaczy "doniósł" o tym panu Jerzemu. Był także słuchaczem RDC. Naprawdę piękna przygoda...

Panie Mariuszu jeśli Pan czyta to forum - po stokroć DZIĘKUJĘ !!!

vlado chopie - kiedy one były dostępne (bo czy tanie to nie wiem - wtedy jeszcze nie parałem się pracą zarobkową ;-)?

Ja również jeszcze nie pracowałem. U mnie w Łódzkiem czerwone Stilony były ogólnie dostępne, mówię o latach 70tych i początku 80tych. Domy towarowe PDT, księgarnie, Domy towarowe GS, salony firmowe Unitra, czasem większe saloniki RUCH. Również taśmy szpulowe Stilon AN szczególnie fi-18cm. Były drogie i nie wchodziły na Grundigi ZK-1-- więc łatwiej dostępne.

W.

Jeżeli chodzi zaś o pierwszy magnetofon i kasetę: była to kaseta Cosmos nieznanej mi marki, kupiona na bazarze oraz radiomagnetofon Marta zakupiony z drugiej ręki przez rodziców.

Kasetę Cosmos wspominam fatalnie (zacinała się) radiomagnetofon po roku zaczął się bardzo często psuć i potem służył tylko jako radio. ;-)

No ale to były takie czasy, na zachodni sprzęt można było popatrzeć tylko przez szybę w Pewexie a ceny były kosmiczne.

Krajowe magnetofony trzeba było wystać w kolejkach albo kupić za dwa lub trzy razy drożej na giełdzie lub z ogłoszenia.(tak jak moją martę)

Kasety trzeba było zdobyć lub kupowało się bajki na kasetach Muzy ,zdrapywało się obciachowe naklejki ,zaklejało brakujący ząbek w kasecie

i już można było czekać z palcem na przycisku nagrywania na pierwszą trójkę z listy P. Niedźwiedzkiego. ;-)

Zdjęcia zapożyczone z netu.

Ukryta Zawartość

post-26690-0-49213500-1367519392_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Tak, ja też pamiętam, że gdy dostałem mój pierwszy magnetofon kasetowy w 1976 roku, kasety Stilon niskoszumowe C-60 były w sklepach w zasadzie bez przerwy. Kosztowały 120 zł, a to było wtedy dużo pieniędzy dla przeciętnie zarabiających. Niebieskie C-90 pojawiały się znacznie rzadziej, i przeważnie długo nie leżały, mimo, że kosztowały 170 zł. Raz tylko zdarzyło mi się zobaczyć w sklepie pomarańczowe C-120, kosztowały 220 zł, i dość szybko zniknęły. A na początku lat 80-tych ze sklepów zniknęło właściwie wszystko, i na kasety nie wystarczyło mieć pieniądze, trzeba było je jeszcze upolować w sklepie. W akcie desperacji kupowało się czasem w księgarniach kasety nagrane po 80 zł i kasowało.

Pierwsze nagranie stereo dokonane na moim własnym pierwszym magnetofonie stereo zrobiłem dość późno, bo dość późno się takowego dorobiłem - dokładnie 12 kwietnia 1992 r. - na Diorze MDS 450 (eksportowa wersja MDS 454), na złotej SA 90 z 86/87 roku (używanej już wcześniej, nagrywanej na magnetofonach kolegów) nagrałem z radia z audycji "Romantycy Muzyki Rokowej", prowadzonej przez Tomasza Beksińskiego płytę ze stronami B singli Talk Talk (?, Strike up the Band, My Foolish Friend, Call in the Night Boys, It's Getting Late in the Evening, Again a Game Again, For What It's Worth) - mam to nagranie do dziś i słucham co jakiś czas. Po Talk Talk nagrane są - String Driven Thing, Van Der Graaf Generator, Earth and Fire (przepiękna Song of the Marching Children), Camel, Blitzkrieg, Yes. Nagranie niestety kiepskie, przesterowane - w tej Diorze trudno było suwakowymi potencjometrami ustawić poziom, a wskaźnik z zaledwie 5 diod tego nie ułatwiał.

Edytowane przez MaciejLK
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak tak dobrze znasz LP III to powiedz mi z jakiego nagrania pochodzi ten krótki jingielek otwierający w/w filmik? No i jakich innych jingli używał/używa LP III? Z jakich nagrań wzięte są te wstawki?

Jak tak dobrze znasz LP III to powiedz mi z jakiego nagrania pochodzi ten krótki jingielek otwierający w/w filmik? No i jakich innych jingli używał/używa LP III? Z jakich nagrań wzięte są te wstawki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7
  • Pokaż nowe odpowiedzi