Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

G.M. ma całkowitą rację .Mod w zasilaczu BX-300E poniósł sromotną klęskę wymiana diód na Schottky bez zmiany kondensatorów na o wiele większe jest bezsensowna rozstraja tłumik tętnień,wymiana kondensatorów jest bardzo kosztowna po przeróbce niewielkie są różnice brzmieniowe.Mod w zasilaczu został zdemontowany i przywrócono fabryczne elementy.Bez zmiany kondensatorów filtr dolnoprzepustowy przeciw tętnieniom się rozregulował i wszystkie układy pracowały wadliwie.Skutek wysokie tony wzmocnione o ok 4-6 dB.W tym doświdczalnym modzie, w trakcie badań nad elementami zasilacza odkryłem iż niektóre elementy montowane są poza tolerancją fabryczną.Nie wiem czemu jest tak ,możliwe iż jednak księgowy maczał swe palce w budowie urządzenia.Jedynie teraz zostanie wymiana części w zasilaczu na bardzo dobrej jakości w parametrach fabrycznych jak w servisówce.

Xtr71

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Romantyzm i i twardo stąpająca po ziemi inżynieria (i rachunek finansowy) jakoś nie idą w parze, a w dziedzinie audio od romantyzmu krok tylko do audiofilskiego voodoo... ;-)

Tak, to jest możliwe. Dzięki za info zastanawiam się czy jest możliwe zastąpienie jakimś innym transformatorem?trochę szkoda bo deck ładnie wygląda,niema żadnych uszkodzeń zewnętrznych pasowało by go naprawić.Pozdr

Kiedy koszt nowych elementów przekroczy wartość całego urządzenia i zaczyna się słyszeć to, czego nie ma na taśmie.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dzięki za info zastanawiam się czy jest możliwe zastąpienie jakimś innym transformatorem?trochę szkoda bo deck ładnie wygląda,niema żadnych uszkodzeń zewnętrznych pasowało by go naprawić.Pozdr

Czy potwierdziłeś moje stwierdzenie pomiarami? Sprawdziłeś ciągłość obwodu pierwotnego? Kabel sieciowy, wyłącznik, uzwojenie pierwotne. Sprawdziłeś poszczególne elementy obwodu pierwotnego?

Czasem zdarza się uszkodzenie bezpiecznika termicznego w pierwotnym uzwojeniu transformatora, kiedy takowy występuje w transformatorze.

Można podstawić inny transformator, po ustaleniu wartości napięć wtórnych wymaganych przez układ. Prądy nie są duże i 1A to moim zdaniem wartość graniczna.

GM

Edytowane przez G.Mark

Masz rację G.Mark wykonałem pomiar i faktycznie transformator do wymiany,może się uda dobrać od podobnego modelu.Niestety niema bezpiecznika termicznego ciekawe dlaczego się spalił? a tak po za tym nic więcej nie jest uszkodzone.Wielkie dzięki za pomoc w ustaleniu przyczyny.Pozdr

Romantyzm i i twardo stąpająca po ziemi inżynieria (i rachunek finansowy) jakoś nie idą w parze, a w dziedzinie audio od romantyzmu krok tylko do audiofilskiego voodoo... ;-)

Wydaje mi się, że bez odrobiny ryzyka (a to jeden z elementów romantyzmu w wymiarze inżynierskim) postępu nie będzie. Zresztą jak się pogrzebie głębiej w tej inżynierii i rachunku finansowym to się okaże, że nie zawsze mocno stąpa po ziemi i wiele dobrego można zrobić w ramach tolerancji i ignorancji decydentów którzy zazwyczaj zbyt dobrze się na tym nie znają. Czasami wystarczy trochę odwagi i uporu.

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Cóż, nie jestem inżynierem, nie mam porównania, więc nie mogę się wypowiadać, czy w "przemysłowej inżynierii" działa wyłącznie "mędrca szkiełko i oko", czy jest też miejsce na trochę spontaniczności, romantyzmu i "fantazji". Gdyby tak było, cieszyłbym się bardzo.

Mam wykształcenie humanistyczne, i niestety z przykrością stwierdzam, że w mojej dziedzinie "spontaniczność, romantyzm i fantazja" są coraz bardziej rugowane na rzecz "szkiełka i oka". Wszystko, nawet humanistyka, we współczesnym świecie musi być coraz bardziej zważona, zmierzona, "podlinijkowana", itd.

Edytowane przez MaciejLK

Koledzy moze ktos by chcial kupic Marantza SD-60, mialem kilku chetnych, ale sie wykruszyli. Zostawie tutaj info, bo sporo magnetofonowcow tu zaglada:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17230-0-91194900-1374508322_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Technics RS-B 905 sprawa zaniku kasowania już załatwiona :)

Winę ponosiła lewa rolka prowadząca, mianowicie ktoś podczas rozbiórki mechaniki źle założył sprężynę dociskową na tejże rolce .(przede mną ktoś wymieniał prawą rolkę )

Sprężyna ustawiona rolka dociska poprawnie, żadnych złych objawów na razie muszę go troszkę pomęczyć i będzie wiadomo na 100 procent .

Nagrywa na razie idealnie, kasuje także całość bez przerw.

Sprawca zamieszania na zdjęciu po naprawie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Koledzy moze ktos by chcial kupic Marantza SD-60, mialem kilku chetnych, ale sie wykruszyli. Zostawie tutaj info, bo sporo magnetofonowcow tu zaglada:

Ukryta Zawartość

Chciałem. Licytowałem. Zostałem przebity. Zdarza się. Jednak ku mojemu zaskoczeniu magnetofon trafił znów na aukcję, a jego sprzedawca jest wciąż ten sam. Intrygująca praktyka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gotycki_Zdun

Napisał, że kupujący wycofał się z transakcji. Co prawda w takiej sytuacji, zdaje się, nawet regulamin Allegro stanowi, że przedmiot należy zaoferować następnemu licytantowi.

Czy potwierdziłeś moje stwierdzenie pomiarami? Sprawdziłeś ciągłość obwodu pierwotnego? Kabel sieciowy, wyłącznik, uzwojenie pierwotne. Sprawdziłeś poszczególne elementy obwodu pierwotnego?

Czasem zdarza się uszkodzenie bezpiecznika termicznego w pierwotnym uzwojeniu transformatora, kiedy takowy występuje w transformatorze.

Można podstawić inny transformator, po ustaleniu wartości napięć wtórnych wymaganych przez układ. Prądy nie są duże i 1A to moim zdaniem wartość graniczna.

GM

Panowie znalazłem uszkodzenie w tym Pionku!!!!dzięki koledze G.Mark przyjrzałem się jeszcze raz temu transformatorowi,i co się okazało po kolejnych pomiarach na płytce do której jest przymocowany transformator znalazłem zimny lut.Postanowiłem wszystko porządnie przelutować deck odpalił jestem zadowolony że nie muszę kombinować skąd wziąć transformator.Pozdrawiam

Niestety, zdjęcia za jakiś czas dopiero; jeżeli mimo to ktoś ma już jakieś doświadczenia z tym modelem to proszę o pomoc.

W.

Ponownie rozgrzebałem drania (Akai GX-67). Po wykręceniu dwóch nie pokazanych w instrukcji wkrętów w górnej części blok mechanizmów wydaje się być uwolniony. Z wyjęciem jest podstawowy problem: plastikowa maskownica widoczna od przodu w kieszeni ( w wielu modelach jest to metalowa wytłoczka często z dodatkowym podświetlanym okienkiem wyjmowana po odsunięciu zaczepów lub wykręceniu 2 wkrętów) stanowi całość z przednim panelem. Ja przynajmniej nie widzę nigdzie żadnych zaczepów ani wkrętów trzymających ją. Bloku nie można wysunąć ani do przodu - maskownica zatrzymuje blok, ani do tyłu - maskownica trzyma kieszeń. Kieszeni nie odczepię bo nie ma dojścia, zresztą w instrukcji nie ma o tym mowy i na rysunku widać wyjęty blok razem z kieszenią.

Widok od tyłu, górny wkręt już wykręcony, dolne też, widać jeszcze dwa (właściwie tylko lewy) poziome u góry które też wykręciłem.

Ukryta Zawartość

Widok na otwartą kieszeń, maskownica stanowi całość z bocznymi ściankami wnęki na kasetę i twardo trzyma się przedniego panelu.

post-22482-0-37196600-1374608999_thumb.jpg

Jakieś pomysły ?

W.

Wyjąłem wreszcie. W instrukcji nie ma nic o tych dwóch wkrętach - to dla tych którzy będą próbowali wg niej rozbierać. Poza tym po odpięciu wszystkich kabli trzeba wyszarpać do tyłu "na kołyskę" trochę naginając plastiki. Teraz muszę dostać się wałków na których był pasek.

W.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Pasek hamujący lewą rolkę zmienił się w resztki czarnego smaru. Usunąłem, oczyściłe i założyłem nowy. Posługując się instrukcją odkręciłem tylną płytę z silnikiem capstanów (oczywiście nie o wszystkich śrubkach napisali), dobrałem pasek, założyłem na koła zamachowe no i pozostało po założeniu płytki z silnikiem naciągnąc i założyć pasek na oś tego silnika. Ale to już chyba na jutro, brak cierpliwości.

W.

A jednak ! Pasek założony. Jutro próby foniczne.

W.

Wojtek

Witam!!! Panowie zna ktoś tego decka?wczoraj przywiozłem go z takiego szrotu bardzo ciężki obudowa pancerna,i co ciekawe gra przyzwoicie.Pozdr

Ukryta Zawartość

post-19370-0-89333100-1374649493_thumb.jpg

post-19370-0-48225100-1374649522_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musiałem przegapić tę ofertę. ;)

Eh, namotałem. :-(

Sprzedający nie ma obowiązku zaoferowania przedmiotu drugiemu z kolei licytantowi, ale, jak mi się wydaje, kiedyś było to zalecane. Natomiast licytant drugi z kolei po wygrywającym może, ale nie musi przyjąć takiej oferty.

Natomiast licytant drugi od góry może nagle i niespodziewanie dla siebie stać się wygrywającym, jeśli najwyższa oferta zostanie odwołana przed zakończeniem aukcji - przez sprzedającego albo np. wskutek zawieszenia konta licytanta.

Chyba muszę wystukać regulamin na pamięć... :-(

Eh, namotałem. :-(

Sprzedający nie ma obowiązku zaoferowania przedmiotu drugiemu z kolei licytantowi, ale, jak mi się wydaje, kiedyś było to zalecane. Natomiast licytant drugi z kolei po wygrywającym może, ale nie musi przyjąć takiej oferty.

Natomiast licytant drugi od góry może nagle i niespodziewanie dla siebie stać się wygrywającym, jeśli najwyższa oferta zostanie odwołana przed zakończeniem aukcji - przez sprzedającego albo np. wskutek zawieszenia konta licytanta.

Chyba muszę wystukać regulamin na pamięć... :-(

Wygląda na to, że 2,50 PLN o które zostałem przebity, robi jednak różnicę sprzedawcy ;P

Edytowane przez Gotycki_Zdun

Albo kiedyś była to zasada, albo było to zalecane, by drugiemu z kolei licytantowi dać szansę zakupu w przypadku gdy pierwszy się "wykruszy", ale nie jest to obowiązkiem, tylko dobrą wolą sprzedającego. Może po prostu nie pomyślał?

Ale faktem jest, że niektórzy na Allegro postępują wg zasady "chłop żywemu nie przepuści" i potrafią wykłócać się o kwoty, stanowiące 1% całości.

Panowie to jest już choroba nie uleczalna jak zaczną same decki grać bez taśmy to proszę o pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Proszę zobaczyć decki są w opłakanym wstanie ale co najważniejsze grające.Jakiś baran po wykręcał gałki.Pozdr

Ukryta Zawartość

post-19370-0-36872400-1374683400_thumb.jpg

post-19370-0-34723600-1374683504_thumb.jpg

post-19370-0-72882600-1374683525_thumb.jpg

post-19370-0-13010200-1374683587_thumb.jpg

post-19370-0-88072700-1374683607_thumb.jpg

post-19370-0-73665600-1374683629_thumb.jpg

post-19370-0-28588800-1374683663_thumb.jpg

post-19370-0-04721900-1374683690_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HUURRRAAAA,,,, SONY TC-K61. NAPRAWIONY ! dzięki upartemu koledze z pracy, który przez kilka godzin mierzył napięcia i porównywał z opisem w serwisówce i znalazł padnięty tranzystor w obwodzie sterowania.

Dzięki temu Deck po roku stania cieszy moje ucho. Uśmiech mi nie schodzi z twarzy od momentu przyniesienia delikwenta do domu, przez co moja osoba była podejrzana o nadmierne spożycie środków wyskokowych ;-)

Lecz cóż osobie nie zarażonej manią kaset i kaseciaków nie wytłumaczysz powodu szczęścia ;-) Teraz po pierwszych odsłuchach może nie będą się wiele mylić co do tego że spożyłem jakiegoś Balleentainsa ;-)

Co śmieszniejsze jak sobie pomyślę że nabyłem tego Sonego za niecałe 8zł :-)

Edytowane przez SirJack7

Akai GX-67 po złożeniu od razu ruszył, przewijał, odtwarzał i nagrywał. Oprócz wymiany dwóch pasków (to chyba wszystkie) i delikatnej regulacji prawego kanału - zwiększyłem poziom odtwarzania i nagrywania o kilka procent - wymagał tylko czyszczenia. Teraz nagrywa i odtwarza b. ładnie. Kolejny pacjent uzdrowiony, tylko gdzie go postawić i do czego podłączyć ?!

W.

Wojtek

tylko gdzie go postawić i do czego podłączyć ?!

W.

Też mam ten problem - tzn. stawiać jeszcze jest gdzie, bo półek sporo, no ale wtedy niepodłączone :-( Z tego powodu już czasem przemyśliwałem o odchudzeniu kolekcji, ale wtedy zawsze z kolei pojawia się myśl - "a co jak te, które teraz grają zdechną?" - rezerwa musi być :-)

Edytowane przez adamstan

HUURRRAAAA,,,, SONY TC-K61. NAPRAWIONY ! dzięki upartemu koledze z pracy, który przez kilka godzin mierzył napięcia i porównywał z opisem w serwisówce i znalazł padnięty tranzystor w obwodzie sterowania.

Dzięki temu Deck po roku stania cieszy moje ucho. Uśmiech mi nie schodzi z twarzy od momentu przyniesienia delikwenta do domu, przez co moja osoba była podejrzana o nadmierne spożycie środków wyskokowych ;-)

Lecz cóż osobie nie zarażonej manią kaset i kaseciaków nie wytłumaczysz powodu szczęścia ;-) Teraz po pierwszych odsłuchach może nie będą się wiele mylić co do tego że spożyłem jakiegoś Balleentainsa ;-)

Co śmieszniejsze jak sobie pomyślę że nabyłem tego Sonego za niecałe 8zł :-)

Jak nie wiele trzeba żeby być szczęśliwym!!!!!i co najważniejsze satysfakcja że udało się uratować kolejnego decka.I pomyśleć że kupiony za parę piw gratuluje uporu.Pozdr

Panowie co do tego kenwooda jak jest rozwiązana sprawa napędów?bo jest mały problem silnik pracuje pasek ok szpulki się nie kręcą,wałek oraz rolka również się obracają.Pozdr

Panowie co do tego kenwooda jak jest rozwiązana sprawa napędów?

Manius, to Ty masz ten magnetofon przed sobą! My widzimy tylko zdjęcia! Sam musisz rozeznać się w konstrukcji mechanizmu.

Musisz zobaczyć, co się dzieje z tym środkowym silnikiem, który napędza talerzyki. Nie znam tego mechanizmu, więc nie wiem, który silnik napędza talerzyk odbierający przy odtwarzaniu - przeważnie powinien to być ten drugi silnik, ale zdarzają się mechanizmy, w których działa on tylko przy przewijaniu, a przy odtwarzaniu prawy talerzyk napędzany jest jakimiś przekładniami od silnika głównego i od koła zamachowego (ale tu na zdjęciu nie widać takich przekładni, więc pewnie napęd jest od drugiego silnika). Zobacz, czy ten drugi silnik w ogóle pracuje przy odtwarzaniu i przewijaniu. Jeśli w ogóle nie pracuje, to uszkodzony jest pewnie sam silnik albo sterowanie. Jeśli pracuje, ale nie przekazuje napędu na talerzyki, to problemu trzeba szukać w przekładniach pomiędzy tym silnikiem a talerzykami. Często są to przekładnie cierne, w których jest poślizg, albo trące o siebie koła są za słabo dociskane, itd. To już musisz sam ocenić.

Edytowane przez MaciejLK
  • Pokaż nowe odpowiedzi