Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nakamichi 300 rewitalizowany, gra bardzo ladnie, dzieki dla kolegi oscasek, wyjatkowo uprzejmy i przyjazny czlowiek

pozdrawiam

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Miałem na myśli tradycyjne magnetofony CC.....

Wiem, dlatego napisałem 'jeszcze'. Warto pamiętać (są osoby używające DCC jako odtwarzacze CC) aby tam nie załadować kasety demagnetyzującej - mimo że jest ostrzeżenie na kieszeni\szufladzie...

Dostalem zlotego marantza sd1030 za trzy piwa. Sprzet sprawny w niezlym stanie. Mial ktos moze z nim stycznosc? Sluchalem na nim tylko jednej kasety ktora jest kiepsko nagrana i nie jest zle. Jest sens go odswiezyc i zostawic czy lepiej sprzedac i poszukac jakiegos dobrze grajacego decka tak do 100? Pisze z telefonu.

Edytowane przez tonymontana
Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Italo disco zawsze kojarzyło mi się z kiczem- i to nie takim wesołym, z przymrużeniem oka, tylko w pełni tragicznym tragicznym. Jednak przed chwilą przeczytałem, że utwór Mr. Flagio "Take a chance" ktoś opisał jako rasowe italo disco. Jeżeli to prawda, to słucham italo od lat i nawet o tym nie wiem.... Muszę dokładniej zbadać ten gatunek :)

Z innej beczki:

Nagrałem kasetę Basf LH. Taśma nie pyli, ani się nie lepi. Nagrała się nieźle; nieco więcej szumi niż inne, i minimalnie eksponuje środek pasma. Problem jest taki, że występuje na niej "cykanie". Ktoś się spotkał z taką usterką? Nagrałem próbkę http://w305.wrzuta.pl/audio/23pQoU58keZ/bwh_basf_lh

Tak to typowy utwór z tego gatunku, może nie jest to jakiś wielki hit ale Italo Disco.
  • Redaktorzy

Jednak przed chwilą przeczytałem, że utwór Mr. Flagio "Take a chance" ktoś opisał jako rasowe italo disco. Jeżeli to prawda, to słucham italo od lat i nawet o tym nie wiem.... Muszę dokładniej zbadać ten gatunek :)

Ładna muzyczka. Właśnie przesłuchałem 3 razy :)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Dostalem zlotego marantza sd1030 za trzy piwa. Sprzet sprawny w niezlym stanie. Mial ktos moze z nim stycznosc? Sluchalem na nim tylko jednej kasety ktora jest kiepsko nagrana i nie jest zle. Jest sens go odswiezyc i zostawic czy lepiej sprzedac i poszukac jakiegos dobrze grajacego decka tak do 100? Pisze z telefonu.

Namierzyłeś jakiś sprzęt do przysłowiowej stówki. Też się rozglądam za czymś co będzie służyło głównie do ucyfrowienia nagrań demo. Ciężko znaleźć coś sensownego i w dobrym stanie. Sprzedają głównie handlarze i ceny z kosmosu :)

Italo disco zawsze kojarzyło mi się z kiczem- i to nie takim wesołym, z przymrużeniem oka, tylko w pełni tragicznym tragicznym. Jednak przed chwilą przeczytałem, że utwór Mr. Flagio "Take a chance" ktoś opisał jako rasowe italo disco. Jeżeli to prawda, to słucham italo od lat i nawet o tym nie wiem.... Muszę dokładniej zbadać ten gatunek :)

To tak jak z disco polo, nikt nie słucha, a jak przyjdzie co do czego, to wszyscy znają teksty :D

Edytowane przez Mane
  • Redaktorzy

Po prostu internet przyjmie wszystko co się komuś zechce napisać ;)

Czyli internet jest jak papier - wszystko przyjmie.

P.S. Dodałem do ulubionych.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Fajna, ale to nie jest italo disco. Po prostu internet przyjmie wszystko co się komuś zechce napisać ;)

Właśnie,że to jest Italo Disco, mniej znane ale jest.

W różnych mixach ten utwór się pojawia.

Fakt jest to cover innej amerykańskiej piosenki ale przerobiony na Italo Disco.

Onkyo Ta-2070 -przemyłem kółko idlera delikatnie wodą z mydłem i przewijanie w obie strony działa.

Porównywałem wczoraj nagrywanie pomiędzy ta-2070 a ta-2820 na zwykłej żelazówce. Oba nagrały przestrzennie i fajnie. Różnica w odczuciu wielkości, rozmachu i ogólnie lepszego zintegrowania całego dźwięku na korzyść ta- 2070.Nie są to jakieś kosmiczne różnice, ale są.

Funkcja Autu Accubias przy nagrywaniu załączam i przez kilka sekund rusza nagrywania po czym cofa się do pozycji wyjściowej w/g licznika i zapala się na zielono dioda Accubias. Rozumiem że to działa prawidłowo.

Pytanie odnośnie przycisku opisanego REC CAL . Jak to działa i kiedy używać.

No to zobaczymy kto się przyzna,że słucha Italo Disco?

Ja się przyznam. Zresztą nigdy się tego nie wstydziłem, że słucham takiej muzyki. Słucham to zresztą powiedziane zbyt delikatnie. Mam wręcz pierdolca na tym punkcie. Italo Disco, Eurodance, Space & Synth i wszystko co zbliżone. Przy tej okazji warto wpaść na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) póki jeszcze istnieje (koniec był przewidziany na 31.12.2013, ale jeszcze na razie funkcjonuje). Przypuszczam zresztą, że Ci z Was, którzy słuchają tej muzyki już tam byli i znają wydawnictwa z serii "Klub80", czy "80's Revolution".

Mr Flagio, to jak najbardziej Italo Disco, nie ulega to wątpliwości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Radmar
Gość merlin19803

(Konto usunięte)

Ja się przyznam. Zresztą nigdy się tego nie wstydziłem, że słucham takiej muzyki. Słucham to zresztą powiedziane zbyt delikatnie. Mam wręcz pierdolca na tym punkcie. Italo Disco, Eurodance, Space & Synth i wszystko co zbliżone. Przy tej okazji warto wpaść na http://klub80.pl póki jeszcze istnieje (koniec był przewidziany na 31.12.2013, ale jeszcze na razie funkcjonuje). Przypuszczam zresztą, że Ci z Was, którzy słuchają tej muzyki już tam byli i znają wydawnictwa z serii "Klub80", czy "80's Revolution".

Mr Flagio, to jak najbardziej Italo Disco, nie ulega to wątpliwości.

No to kilka osób słucha tego rodzaju muzyki, już założyłem nowy wątek w dziale MUZYKA,zapraszam tam.

Witajcie więc w Klubie Italo Disco :) Bo ja także słucham tej muzyki i to od lat 80tych,kiedy powstała! Mam ją na kasetach i płytach cd :)

Ktos tu pisal o magnetofonie do 100zl.Otóż posiadam na sprzedaż Pioneera CT-S630S,3glowice,flex i za 100zl moge go odsprzedac.Jest calkowicie sprawny,ma tylko przetarta i porysowana górna obudowe.Mam tez niższy model Pioneera CT-339,2 głowicowy,tez technicznie bez zastrzeżen,sprawny,za 50zl.Wiec jesli ktos jest zainteresowany to prosze o kontakt na wiadomosci :D

Tonymontana-pytales tez o kasety...Ja kupuje na allegro np.i tylko pakiety,żelazowe i chromowe.Jesli chcesz miec lepszą jakosc nagrywania kupuj chromowe :)

Bo italo disco wielkie jest.

Funkcja Autu Accubias przy nagrywaniu załączam i przez kilka sekund rusza nagrywania po czym cofa się do pozycji wyjściowej w/g licznika i zapala się na zielono dioda Accubias. Rozumiem że to działa prawidłowo.

Pytanie odnośnie przycisku opisanego REC CAL . Jak to działa i kiedy używać.

auto acubias - tak.

rec cal - masz na moim filmie. wciskasz, wlacza sie generator, ustawiasz jednakowy poziom pokretelami obok guzika przed tasma i po. Wlaczyc dolby C, poziom taki jak na filmie.

jak to ustawisz robisz auto bias.

rezultat - 100%.

Zeby na ta2070 dobrze grały stare kasety otworz, podnies plyte i masz tam 2 prki do regulacji korekcji - wysokich tonów. Daj je tak na 2/3 do 3/4. Stare tasmy zaczną zyc, i dolby zacznie dzialac jak powinno. Jak bedziesz nagrywal nowe to troche gory bedzie przyduzo, ale to samo spadnie po kilku miesiacach z tasmy.

Właśnie miałem spytać co podregulować aby nagrywane kasety na innych magnetofonach grały dobrze na ta-2070. Na razie ta-2820 jako odtwarzacz radzi sobie bardziej uniwersalnie. Zastanawiałem się czy nie trzeba skorygować ustawienia głowicy bo z jednej strony jest powiedzmy ok to druga gra bardziej przytłumiona. Jeśli regulować to która śrubą.Głowica jest przymocowana przez dwie śrubki na wkrętak krzyżowy i do nich jest dostęp gdy odtwarzana jest kaseta. Jest jeszcze po lewej stronie śrubka z sprężyną na zwykły wkrętak. I do niej jest dostęp gdy magnetofon jest na stop.

Jeszcze zrobiłem fotkę idlera.

Zeby na ta2070 dobrze grały stare kasety otworz, podnies plyte i masz tam 2 prki do regulacji korekcji - wysokich tonów.
- gdzie tego szukać.

23 lat temu bawiłem się w regulację polskiego magnetofonu Kasprzaka z serii 9000 + wymiana głowicy na alpsa i regulując pr-kami na słuch udało mi się tak wyregulować że kopia na żelazówce niczym nie ustępowała oryginałowi cd, a dolby wycinało szum a nie dźwięk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25555-0-37980900-1392812280_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie miałem spytać co podregulować aby nagrywane kasety na innych magnetofonach grały dobrze na ta-2070. Na razie ta-2820 jako odtwarzacz radzi sobie bardziej uniwersalnie. Zastanawiałem się czy nie trzeba skorygować ustawienia głowicy bo z jednej strony jest powiedzmy ok to druga gra bardziej przytłumiona. Jeśli regulować to która śrubą.Głowica jest przymocowana przez dwie śrubki na wkrętak krzyżowy i do nich jest dostęp gdy odtwarzana jest kaseta. Jest jeszcze po lewej stronie śrubka z sprężyną na zwykły wkrętak. I do niej jest dostęp gdy magnetofon jest na stop.

Jeszcze zrobiłem fotkę idlera.

- gdzie tego szukać.

23 lat temu bawiłem się w regulację polskiego magnetofonu Kasprzaka z serii 9000 + wymiana głowicy na alpsa i regulując pr-kami na słuch udało mi się tak wyregulować że kopia na żelazówce niczym nie ustępowała oryginałowi cd, a dolby wycinało szum a nie dźwięk.

nie ruszaj srub na krzyzowy i tej ze sprezynka!

skos obowiazkowo ustaw, sruba całkiem z prawej strony taka tulej nacieta na plaski wkretak. Nalepiej zrob kasete wedlug opisu wczesniej i ustaw caly tor, bo na bank nie jest ustawiony. Ale jeżeli tasma pojdzie bez zgiec, nie ruszaj, bo jak sie rozjedzie to bedzie cyrk

na zdjeciu prki do glosnosci i sopranow na kanal prawy i lewy (zakryte kablami)

Ukryta Zawartość

post-51116-0-19870600-1392815661_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez shittzu

Znalazłem te pr-ki. O ile te opisane jako PB LEV różnią się nastawą między sobą nieznacznie lewy przed godz 12 ,prawy godz 11 . Natomiast PB EQ są w różnych pozycjach. Lewy przed 12 godz. Prawy na godz 14.

Jeśli regulować to w którą stronę i co powinno się zmienić. Próbnie ten który wskazuję 14 h ustawiłem przed 12 tak jak w drugim kanale i wydało mi się że dźwięk z lewej kolumny nieznacznie zaczął dominować.

Co do tej śruby złotej od skosu to jest oryginalnie zalakierowana i trochę szkoda ruszać skoro to fabryczne ustawienie.

Jak te pr-ki są ustawione u ciebie i czy coś jeszcze regulowałeś aby dobrze odtwarzał.

Jeśli dobrze widzę na filmie to Output level masz ustawione w pozycji max. U mnie jest pośrodku.

Ukryta Zawartość

post-25555-0-74606400-1392824987_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dzeus67

hej

to nie moje zdjęcia, wzialem z neta.

skos musisz ustawić. Lakierem nie zalewaj, nie przestawi się.

pb lev glosnosc, pb eq soprany. zrob sobie fotke i krec tymi eq, regulacja jest dosc plynna.

Najłatwiej wyrównac kanały nagrywajac sygnał mono w dolby c na pograniczu zapalenia wskażnika wysterowania. Przełączając monitor będziesz słyszał wyraźną różnicę kiedy jest za mało góry i dolby tnie, a kiedy jest za dużo i dolby wzmacnia sygnał. albo zapnij sobie generatorek na np. 10khz z laptopa i ustaw takie same poziomy tymi eq jakie masz przy 300hz.

Moje eq są na godz. 10 lewy w stronę podbicia sopranów. Na 9-tej było już za dużo. Pod taśmy nagrywane na nim najlepiej było na godzinie 11-tej.

prawy prek na "14".

pb lev ustawiałem bo zmieniałem całą mechanikę, wziałem tasmę fe, i ustawiłem na generator, ten wbudowany. Tor zapisu jest na "sztywno" i pod niego ustawiałem.

następnie tak ustawiłem pb lev i eq potem żeby przez dolby C mi przechodziły poprawnie moje stare kasety. Mam trochę muzy na cr i me, i na to ustawiałem. Te kasety sa z onkyo ta2500(też dobry deck) i akai gx6(ten też dobry).

Ps. Jak ci się podoba ta "kupa" kabli :P

Drugiej takiej nie znajdziesz :)

do kręcenia sie przywyczaj, w deckach ... to norma.

Możesz jak chcesz zlokalizować przewody od czujników obrotów talerzyków, zbadac który masowy który sygnałowy i zmienić je miejscami. Deck nie wkręci wtedy kasety, licznik będzie działał ok, jedynie jak wciśniesz ile taśmy zostało to ci policzy od początku i będzie zerował. Kit z tym. Warto to zrobić bo w przypadku zatrzymania talerzyka dowijania zeżre tyle taśmy ile mu się zmieści pod głowicami.

Edytowane przez shittzu

Szukam dobrego jednokasetowego magnetofonu w granicach 300-400 zl. Bedzie podpiety do wzmacniacza technicsa jednak modelu nie pamietam bo to nie dla mnie lecz ojca. Wiem tylko ze to wysoki i dosyc drogi model.

Magnetofon powinien miec 3 glowice (mile widziane amorficzne), dual capsŧan oraz mile widziany 3 silnikowy mechanizm.

Troche juz szukalem i czytalem jednak ciezko o decyzje.Na ta chwile biore pod uwage ponizsze:

Onkyo ta-2570

Ukryta Zawartość

Pioneer ct-s620

Ukryta Zawartość

Pioneer ct-777

Ukryta Zawartość

Yamaha kx-930

Ukryta Zawartość

Ymaha kx-670

Ukryta Zawartość

Denon drm-710

Ukryta Zawartość

Technics az-6

Ukryta Zawartość

Technics Az-7

Ukryta Zawartość

Akai gx-65mkII

Ukryta Zawartość

Zdaje sobie sprawe ze rozpietosc cenowa i jakosciowa wymienionych modeli jest spora ale nie ukrywam ze wolalbym wydac jak najmniej dlatego tez jesli nie ma wyraznego uzasadnienia wyboru drozszego to chetnie wybiore tanszy model.Moj ojciec ceni sobie jakosc muzyki ale audiofilem nie jest.

Z gory dziekuje za podpowiedzi bo juz sam nie wiem ktory model wybrac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dune2

Witaj!

Ja polecałbym jakiś model Pioneera. To magnetofony zdecydowanie z którymi mam najmniej problemów. Cichy mechanizm, precyzyjny i do tego co ważne dosyć łatwy w serwisie. Dodatkowo sa dostępne wszystkie elementy gumowe do wymiany włącznie z rolkami. Szczególnie polecam model CT-757 , który mam i sprawuje się bardzo dobrze. Ma wprawdzie jeden wałek ale to jeden z najlepszych mechanizmów jednowałkowych. Jeszcze prostszy w serwisie. Mam model 777 i 757 , dźwiękowo na moje ucho się nie różnią. 757 ma pełna kalibracje Bias i Level wraz z generatorem tonów testowych. Jest także tańszy i łatwiej dostępny na aukcjach.

Pzdr

ja też pionka. Albo onkyo, ale te z tych starszych.

Ukryta Zawartość

z onkyo takie jak nizej ale w lepszym stanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten pioneer 737 ma chyba single capstan ale bedzie lepszy niz ten z dual capstan czyli pioneer ct-s620 ?

Przyznam ze bralem pod uwage najbardziej pioneera ct-s620 i onkyo ta-2570.

Czy to nie sa obecnie dwa najlepsze wybory w cenie ok 300 zl ?

I naprawde onkyo TA-2028 bedzie lepszy niz chwalony na forum onkyo ta-2570. ?

Przeciez ten 2028 ma tylko dwie glowice wiec jaki sens go wybierac ?

Tak jak napisalem wczesniej ojca interesuje taki ktory "Magnetofon powinien miec 3 glowice (mile widziane amorficzne), dual capsŧan oraz mile widziany 3 silnikowy mechanizm."

Edytowane przez dune2

Ten pioneer 737 ma chyba single capstan ale bedzie lepszy niz ten z dual capstan czyli pioneer ct-s620 ?

Przyznam ze bralem pod uwage najbardziej pioneera ct-s620 i onkyo ta-2570.

Czy to nie sa obecnie dwa najlepsze wybory w cenie ok 300 zl ?

I naprawde onkyo TA-2028 bedzie lepszy niz chwalony na forum onkyo ta-2570. ?

Przeciez ten 2028 ma tylko dwie glowice wiec jaki sens go wybierac ?

Tak jak napisalem wczesniej ojca interesuje taki ktory "Magnetofon powinien miec 3 glowice (mile widziane amorficzne), dual capsŧan oraz mile widziany 3 silnikowy mechanizm."

Mam kilka decków z podwójnym kapstanem i niektóre z nich nie lubią starych trochę sfatygowanych taśm.Zaraz je gniotą.Te z pojedynczą rolką nigdy.Dobry trzygłowicowy z jednym kapstanem będzie uniwersalny na gorsze i lepsze taśmy.Jest taki jeden ale nie zdradzę bo musi być mój.

Witam Wszystkich

Zakupiłem decka Pioneer CT-S910. Wszystko działa lecz jest problem z kalibracją. Podczas nagrywania i odsłuchu "po taśmie" nagrany sygnał jest stłumiony o ok 1 - 2 dB względem źródła. Brakuje też delikatnie wysokich tonów. To wszystko przy wyłączonym dolby (z włączonym jest jeszcze gorzej). Próbowałem na kasetach żelazowych Sony EF, TDK FE i chromie TDK CDing2. Na każdej to samo. Z odtwarzaniem nie ma najmniejszych problemów. Gra lepiej od CT-757. Bardzo ładnie prezentują się wysokie tony.

Głowice w bardzo dobrym stanie. Tor przesuwu wyczyszczony, ale nie rozmagnesowany (czy to mogło by pomóc?). Widać, że deck był rozkręcany i możliwe, że ktoś coś rozregulował. Szkoda mi go oddawać bo ładny klocek. Ma ktoś jakieś sugestie co może być nie tak? Mogę wstawić jakieś zdjęcia jeśli by to pomogło.

Chyba, że to układ Super Auto BLE tak kiepsko kalibruje ale raczej wątpię. Miałem dawno temu CT-S740S i tam kalibracja praktycznie się nie myliła.

Tyle ze moj ojciec chce nagrywac sobie muzyke na nowych dobrej jakosci kasetach a stare to raczej sporadycznie.

Dlatego sadze ze lepiej wybrac urzadzenie ktore jest jak najlepsze.

Podoba mi sie ta Yamaha kx-930 ale Onkyo ta-2570 tez i pewnie miedzy nimi sie to rozegra.

Bo Pioneer ct-s620 od nich gorszy chyba ?

Edytowane przez dune2

Sprzet kupiony.Wybralem Yamahe kx-930.Kosztowala 300 zl ale stan niemal idealny.

Instrukcje serwisowa sciagnalem z netu ale uzytkownika nie widze jesli ktos wie gdzie znalezc to bede wdzieczny.

I moze wiecie czy gdzies znajde do niej pilota ?

Edytowane przez dune2
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Sprzet kupiony.Wybralem Yamahe kx-930.Kosztowala 300 zl ale stan niemal idealny.

To się dopiero okaże.

Instrukcje serwisowa sciagnalem z netu ale uzytkownika nie widze jesli ktos wie gdzie znalezc to bede wdzieczny.

http://www.hifiengine.com/library/yamaha/kx-930.shtml

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi