Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Vik, pisząc o Sony to masz na myśli głowice F&F? Bo dość popularne w Sony były też Laser Amorphous, w które był wyposażony m.in. "Dragon Killer" (777 ES II), a one jak niektórzy z nas sami zauważali potrafiły wyglądać jak torowisko tramwajowe, choć mimo to grały bezbłędnie.

Możecie mi przypomnieć skąd taki przydomek jak "Dragon Killer" dla 777ES II? Czytając tapeheads to tam "dragonkillerów" nie brakuje - choćby CT-93 (przyznał sam właściciel Dragona), CT-95, TC-K7ES itd.. Zdarzało się nawet tak pisać o CT-959...

Laser Amorphous od Pioneera też są dość trwałe.

Ale CT-95 ma głowice FTA.

Hard Premalloy od Pionka też nie jest taki zły.

Możecie mi przypomnieć skąd taki przydomek jak "Dragon Killer" dla 777ES II? Czytając tapeheads to tam "dragonkillerów" nie brakuje - choćby CT-93 (przyznał sam właściciel Dragona), CT-95, TC-K7ES itd.. Zdarzało się nawet tak pisać o CT-959...

Hard Premalloy od Pionka też nie jest taki zły.

"Dragon killer" to przydomek nadany przez recenzentów. O prototypowym Luxmanie X-3K napisali z kolei że gdyby był produkowany bez wątpienia byłby killerem dla 777 ES i Dragona. W Stereo z 1983 roku oceniając 777 (poprzednika 777 ES) napisali z kolei że jest to "best buy" od firmy robiącej tylko niezłe walkmany (!) umieszczając go powyżej Dragona, ZX-9 i 1000 ZXL.

Co do "Dragon killerów" to z czasem pojawiło się ich dużo więcej:

Nakamichi CR-7E

Alpine AL-90/AL-85

TEAC Z-7000

Pioneer CT 93 i CT-95

Luxman K-04 i K-05

Koledzy na pewno dodadzą coś jeszcze.

Co do trwałości głowic hard-permalloy w Pioneerze - zgoda. Były robione zupełnie inaczej niż te z lat 80-tych.

Edytowane przez Bald

Potrzebuję Waszej pomocy .

Potrzebuję kasety jako wzorca . Wraca do mnie wspomniany wcześniej Sony 870ES . Jego idealny stan wizualny nie dawał mi spokoju i wynegocjowałem ze sprzedającym na niego bdb cenę .

Potrzebuję kasety dzięki której mógłbym ustawić głowice i skalibrować tego decka . Kaseta może być nagrana na takim super ustawionym decku . Fajnie jakby miała nagrane do 0dB jakiś sygnał testowy .

Możecie pomóc albo podać namiary na kogoś ?

a co z tym Sony nie tak?

ja tam sie nie szczypie i decki reguluje w 5 minut. Wlasnie jednego zrobiłem, grał tragicznie, cicho, wycinal wysokie, lewy kanał głuchy, zeby cos nagrac accubias na minimum i tak byly klopoty z sopranem

przestawiony pl lev, rec lev, bias. Oba kanały brzmią jednakowo.

tasma od poczatku metal dolby c pisana na onkyo 2070

tasma na 0,32min z rynku od zula

tasma na 1 minucie bez dolby, pisana w anglii na jakiejs malej wiezy Sony

tasma na 2 min z dolby C pisana na ta2070

do 2.45 obce tasmy, czerwony kwadrat dolby c, od 3.18 wlasny zapis z winyla, jako najtrudniejszego do zapisania. fe i metal, accubias 0.

model 2035, prosciutki 2 głowicowy. Jak widac można zrobić Onkyo dobrze grajace, nagrywajace i kompatybilne z obcymi tasmami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cichutko bo w nocy... i na szybkosci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez shittzu

Jeśli ktoś miałby ochotę na Marantza sd-60, proszę o wiadomość.

Jest w stanie bardzo dobrym, w środku wszystko oryginalne - blacha po lakierowaniu proszkowym, aż miło posłuchać i popatrzeć.

(Szczerze mówiąc nie mam już miejsca na sprzęty audio i kable)

a co z tym Sony nie tak?

Deck nie nosi śladów używania ale:

- potrafi pomiętolić taśmę

- przy sygnale wejściowym lewy kanał zaniża o 1dB . Duża część skali jest wyskalowana co 1dB i to razi .

- przy nagraniu na chromówce lewy kanał spada o 2dB

- przy nagrywaniu na metalce lewy kanał spada o jakieś 4dB

- ma fabrycznie źle ustawioną głowicę

Serwisówkę już mam ale potrzebuję wzorca do ustawienia głowicy i skorygowania wyświetlacza .

Kiedyś miałem taką krajową kasetę :/

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Serwisówkę już mam ale potrzebuję wzorca do ustawienia głowicy i skorygowania wyświetlacza .

Kup na ebay TEAC MTT-256. Taśma ma wszystko co potrzeba. http://www.ebay.com/itm/TEAC-Test-Tape-MTT-256-Freq-Level-Azimuth-120-s-Mint-/111292980372?pt=Vintage_Electronics_R2&hash=item19e9941c94

GM, jak chcesz to moge przeslac Ci na PW e-mail do tego mojego serwisanta od Akai. A "nóż-widelec" bedzie mial.

Dzięki za info. Jeśli nie uda mi się zdobyć tego elementu inną drogą, poproszę Cię o e-mail.

GM

Edytowane przez G.Mark

Kup na ebay TEAC MTT-256. Taśma ma wszystko co potrzeba.

Ukryta Zawartość

Dzięki .

Cena nieco zaporowa jak na zabawę .

Do ustawienia skosu głowicy i wskaźników wysterowania chyba by wystarczyła kaset nagrana na dobrze skalibrowanym decku .

Dzisiaj nie ma problemu nagrać różne częstotliwości .

Do tego jak dobrze widzę kaseta jest z 1981r ?

Jeżeli tak to pytanie co jest warta po tylu latach ?

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Do tego jak dobrze widzę kaseta jest z 1981r ?

Jeżeli tak to pytanie co jest warta po tylu latach ?

Taśma nie jest z 1981r. Z tego roku pochodzi standard IEC według, którego została ta taśma nagrana. Nic z niej nie odpada.

GM

- przy sygnale wejściowym lewy kanał zaniża o 1dB . Duża część skali jest wyskalowana co 1dB i to razi .

aha.

tam myslę ze jak potrafi pomietolic to bardzo prawdopodobne ze tasma nie idzie torem ktorym powinna i stad pozostale problemy.

Takie usterki z mietoleniem sa dosc upierdliwe i czasami trudne w usuwaniu. Jeżeli możesz obejrzyj prowadnice głowic dokładnie, rolki, a przede wszystkim walki napędzające, czy mają luzy i wytarcia. Prowadnice można naprawić, rolki też, ale z wałkami cięzko jest i lepiej szukac kolejnej mechaniki.

Daj znać jak to wygląda

tam myslę ze jak potrafi pomietolic to bardzo prawdopodobne ze tasma nie idzie torem ktorym powinna i stad pozostale problemy.

To się stało raz ale i tak spadek poziomu po nagraniu na lewym kanale nie powinien występować .

Dam znać ale to minie trochę czasu bo w najbliższych dniach nie będę miał czasu na taką zabawę .

Deck ma fabrycznie źle ustawioną głowicę? Po czym wnioskujesz?

Witam!

W zeszłym tygodniu zakończyłem kompletną renowacje po stronie mechanicznej magnetofonu Technics M250. Właściwie to poskładałem od nowa mechanizm z dwóch egzemplarzy wykorzystując najlepiej zachowane części z każdego z nich. W jednym padnięta była elektronika napędu, w drugim elektronikę naprawiłem (wymiana jednego rozgniecionego przez poprzednika kondensatora) mechanika była w opłakanym stanie (także zasługa poprzedniego "grzebacza".

Udało mi się także kupić oryginalne części zamienne gumowe tzn paski, rolkę oraz dźwignię idlera wraz z samym idlerem.

20131212_184532_zpsd72ee8d8.jpg

-----

20140305_195938_zpsa079aead.jpg

Dalszym etapem był demontaż mechanizmu i zamiana silniczków, mostka z głowicami, dźwigni otwierania kasety z lepszego egzemplarza oraz oczywiście pasków , rolki i idlera.

Poniżej kilka zdjęć z tego procesu.

Miejsce po zdemontowanym mostku z glowicami, jak widać porusza się on na malutkich kuleczkach. Ciekawe rozwiązanie.

20140121_191638_zps59c9ec33.jpg

Tutaj mostek już na swoim miejscu

20140121_191124_zpsd1505615.jpg

Następnie tył mechanizmu , który trzeba praktycznie kompletnie zdemontować aby go wyczyścić i wymienić pasek odpowiedzialny za poruszaniem kółka sterownika i podnoszeniem mostka z głowicami.

20140121_201551_zps0f5fafa5.jpg

Szczegóły mechanizmu :

20140226_194610_zps90a04357.jpg

Kółko sterujące - programator:

20140226_195332_zpsa66993af.jpg

Widok ogólny

20140226_203049_zpsdae74988.jpg

Po poskładaniu w całość zrobiłem dłuższe testy silniczków. Niestety ten od napędu wałka przesuwu pracuje dosyć głośno, ale z drugiego egzemplarza byl nie oryginalny (ktoś go wcześniej wymienił) i pracował jeszcze głośniej więc został oryginał.

20140226_2227501_zps798c670d.jpg

20140227_121954_zps6d7c5163.jpg

Jeszcze jedno ujęcie na mostek z głowicami:

20140226_2246421_zps84926697.jpg

Tutaj już pierwsze testy poskładanego mechanizmu:

20140227_130324_zps2a5f4931.jpg

Dalsze etapy montażu w całość:

20140227_132244_zps1473d250.jpg

20140227_133531_zpse38199ef.jpg

20140227_133659_zpsfb593d0e.jpg

Tutaj już mechanizm w obudowie.

20140304_201401_zps5099b14e.jpg

Porządek musi być. Ułożenie kabli odtworzyłem na podstawie zdjęć znalezionych w sieci.

20140305_180430_zpsfa139a6a.jpg

20140305_180435_zpsa98fc976.jpg

Założony panel i ostateczne testy.

20140305_190403_zpsbb7a956d.jpg

I na półce z braciszkiem M260.

20140305_192241_zpsd4c5456e.jpg

Tutaj jeszcze krótki film z testów:

Ukryta Zawartość

Nie wiem co jest takiego w tym magnetofonie ale mi się bardzo podoba i mimo, że przedni panel nie jest w idealnym stanie to poświęciłem temu remontowi kilkanaście wieczorów. Natrafiłem na zagwozdki, np. po pierwszych testach coś zaczęło rytmicznie kwiczeć w środku. Wszystko przesmarowałem dopiero chyba po dwóch godzinach obserwacji doszedłem do wniosku, że blaszka która od góry dociska kasetę jest zbyt słaba i nie dociska jej należycie, po wymianie blaszki na tą z drugiego egzemplarza piszczenie ustało. Potem jak już składałem w całośc spaliła się żaróweczka , jej wymiana wiązała się z demontażem całego mechanizmu otwierania kieszenie aby pod nim poprowadzić kabel w korytkach do tego zaprojektowanych. Pół godziny i gotowe :-) , żarówka wymieniona.

Po tych wszystkich perypetiach magnetofon działa jak nowy. Wszystkie elementy gumowe sa nowe więc mam nadzieję, że chwilę posłuży :-)

Tutaj filmik jak pracuje.

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że nie przynudziłem, ale brakuje mi w tym wątku obszernych relacji z napraw dzieki którym można się zapoznać z rozlożonymi na części mechanizmami. Jeżeli ktoś miałby jakieś pytanie to chętnie odpowiem.

Pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś dotarł do mnie Pioneer CT-757.Stan zewnętrzny bardzo dobry,deck jest zadbany,czysty.To samo z torem przesuwu,głowice,wałek są czyste.Odtwarza prawidłowo i czysto; porównując do Sony TC-K690,po pierwszych przesluchaniach,to słysze jeszcze więcej basu,niż w Sony,mniej sopranów,chociaz to też zależy od kasety jak jest nagrana.

Wyświetlacz jasny,niewypalony,mechanizm pracuje cichutko,ciszej niz w Sony

Natomiast wydaje mi się że coś jest nie tak z kalibracją...Tak jak w Sony jest w Pioneerze generator testowy i po jego włączeniu w lewym kanale słychac sygnal,ale w prawym szum-trzeszczenie; w Sony w obu głosnikach slychac sygnal.

Nagranie odtwarzane na Pionerze jest prawidłowe,chociaż jest róznica o 2decybele w stosunku do zrodla! W Sony wszystko jest równe-Tape tak samo jak Source.Nagranie z Pioneera odtwarzane na Sony brzmi po prostu słabo.Chyba taki deck jak CT-757 powinien nagrywac lepiej; czyli cos musi byc nie tak,kalibracja,nagrywanie?? Pomóżcie! Na pewno ktoś ma ten model Pioneera.

Cześć,

W moim 757 nie słychać z tego co pamiętam tonów generatora. Ustawienie odbywa się na wskaźniku. Najpierw level a potem bias i potem korekta level. Staram się je tak ustawić aby obydwa były jak najbliżej położenie środkowego. Nie wiem jak to działa ale jest kilka różnych pozycji Bias i Level gdzie wskaźniki są na zero. Myślę, że generator podaje na lewy kanał np 350Hz do ustawienia Level i na prawy kanał 10kHz (lub coś koło tego) do ustawianiu Biasu. Innego wyjścia nie wdzę bo jak może w tym samym czasie podawać dwa tony do obydwóch kanałów. Jednak jeden sygnał ma wpływ na drugi. Inne modele mają przełącznik, dla regulacji osobno Biasu i Level.

Pzdr

Edytowane przez Robinson

Zdjecia robione telefonem sa slabe,jutro w swietle dziennym zrobie aparatem

Mam problem z wstawieniem zdjec telefonem,a na razie nie mam laptopa.Nastepnym razem je wstawie.

Zgadza sie! tak jest, na wyswietlaczu sie ustawia,a ten sygnal to slychac po nagraniu go na tasme,juz po kalibracji oczywiscie! Tak samo jest w Sony,ale tak jak pisalem-w Sony nagrany sygnal podczas kalibracji generatorem slychac czysto w obu glosnikach,natomiast w Pioneerze w lewym tylko,a w prawym jest trzeszczenie.No i ta różnica nagranie-źródło,jest wyraźna..

Dzieki Robinson! A ten Twój Technics jest bardzo ładny :D

Edytowane przez mariodm-74

Ja też mam CT-757 i jest tak jak kolega Robinson pisze. Deck po prawidłowym skalibrowaniu powinien nagrywać idealnie czyli taki poziom jaki ustawimy na źródle powinien być odczytany "po taśmie". Niestety mój 757 też idealny nie jest. Ma rozjechane PRki do odczytu i zapisu (PBLevel i RecLevel). Parę lat temu jak zaczynałem przygodę z deckami to niestety przez swoją głupotę sobie tym pokręciłem - chciałem poprawić fabrykę... Cóż, człowiek uczy się na błędach. Potem ustawiłem ponownie metodą prób i błędów ale wiem, że nie jest tak jak być powinno.

Pomimo tej usterki zauważyłem też mega niekompatybilność 757 z innymi deckami (także Pioneera). Szczerze powiedziawszy ten deck odtwarza poprawnie 10% moich wszystkich kaset (znaczna większość fabrycznie nagrana). Głowice ma oryginalnie zaplombowane i nie widać żadnych śladów ingerencji. Pomimo to deck bardzo słabo zbiera wysokie częstotliwości. Nie wiem czy nie nagrać kasety wzorcowej na CT-S910 (oryginalne nastawy, świetnie odtwarza praktycznie wszystkie kasety, kalibracja działa bardzo dobrze) i ustawić 757 według niego tzn skos głowicy, PB Level i Rec Level. Myślicie, że to dobry pomysł?

No własnie ja słysze ten brak wysokich! A może trzeba własnie podregulowac cos prkami? Tzn nagrywanie? Nie wiadomo czy cos bylo w ni regulowane,musze go rozkrecic i zerknac do srodka,chociaz bez żadnego wzorca to co mozna ustawic?

Deck ma fabrycznie źle ustawioną głowicę? Po czym wnioskujesz?

Brak wysokich , dźwięk stłumiony . Dotyczy kilku kaset nagranych na różnych deckach .

Głowica fabrycznie zaplombowana . Najpierw wyczyszczę rolki , może one tak krzywo prowadzą taśmę .

Nie trafiłem jeszcze na dwa decki z idealnie tak samo ustawionymi głowicami .

.Nagranie z Pioneera odtwarzane na Sony brzmi po prostu słabo.Chyba taki deck jak CT-757 powinien nagrywac lepiej; czyli cos musi byc nie tak,kalibracja,nagrywanie?? Pomóżcie! Na pewno ktoś ma ten model Pioneera.

Inaczej ustawione głowice w Sony i Pioneerze

Edytowane przez muda44

Nie wiem czy nie nagrać kasety wzorcowej na CT-S910 (oryginalne nastawy, świetnie odtwarza praktycznie wszystkie kasety, kalibracja działa bardzo dobrze) i ustawić 757 według niego tzn skos głowicy, PB Level i Rec Level. Myślicie, że to dobry pomysł?

Jeżeli nie masz oryginalnych kaset kalibracyjnych to jest najlepszy pomysł.

W.

Wojtek

Nakamichi 1000ZXL Limited na Ebay:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brak wysokich , dźwięk stłumiony . Dotyczy kilku kaset nagranych na różnych deckach .

Głowica fabrycznie zaplombowana

Mam to samo w 757.... Tyle, że jakim cudem fabrycznie źle ustawiono i zaplombowano głowice?

Jeżeli nie masz oryginalnych kaset kalibracyjnych to jest najlepszy pomysł.

W.

Prawdopodobnie tak zrobię, bo cóż mi po decku który dobrze odtwarza jedynie kasety zapisane przez siebie. Szkoda mi jednak ruszać zaplombowanych głowic... Może się wypowie jeszcze jakiś właściciel fabrycznego CT-757. Czy w jego decku też występuje taka sytuacja.

No własnie ja słysze ten brak wysokich! A może trzeba własnie podregulowac cos prkami? Tzn nagrywanie? Nie wiadomo czy cos bylo w ni regulowane,musze go rozkrecic i zerknac do srodka,chociaz bez żadnego wzorca to co mozna ustawic?

Ano bez kasety wzorcowej to nie ustawisz nic. Po PRkach też raczej wątpię abyś zobaczył czy coś było modzone.

No tak...zagladnalem do srodka-czysto jest,ale czy ustawienia są dobre,nie wiem.Ale skoro pan Andrzej naprawia decki i je sprzedaje i pracowal w serwisie Pioneera to mo ze wszystko jest dobrze ustawione....A każdy deck jest inny to fakt.

A czy obudowa kieszeni w CT-757 sie zdejmuje??

Nie zdejmuje się. To duża wada Pioneerów bo trudno jest czyści głowice i rolki. Można ją odczepić podczas wyjmowanie mechanizmu. Niby zaczepy można próbować podginać na siłę ale ja bym nie ryzykował połamania. U mnie 757 gra super. To mój pierwszy magnetofon po powrocie do takiego sprzętu i właściwie sporo innych magnetofonów mam ustawionych pod niego bo na nim mam sporo nagranych kaset. Nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. Gra na poziomie zbliżonym do 979 i trzeba się wsłuchiwać aby wyczuć różnice. Faktem jest , że wymaga regulacji po stronie elektrycznej bo jeden kanał nagrywa ciszej. To jest do zrobienia.

Pzdr

Dziekuje za odpowiedzi Panowie! Mysle ze wszystko z moim deckiem jest ok,po prostu nie mialem do czynienia z deckami z wyższej półki,a do porównania mam Sony TC-K690 tylko.Chociaż mialem Pioneera CT-S630S ale w tamtym Flex regulowal wysokie tony;Technicsa RS-BX626-ten grał średnio i mam 2glowicowe decki-Pioneer CT-339 I Dual C-809 Pozdrawiam!

Nakamichi 1000ZXL Limited na Ebay:

Ukryta Zawartość

Nie ma dolby C, więc co najwyżej zakolegowałby się u mnie z mikrofalówką.

Głowica fabrycznie zaplombowana . Najpierw wyczyszczę rolki , może one tak krzywo prowadzą taśmę .

Nie trafiłem jeszcze na dwa decki z idealnie tak samo ustawionymi głowicami .

to jest jeszcze bardziej skomplikowane. Jeżeli nagrac na decku nr 1 trzy różne kasety, i odtowrzyć je na decku 2 to okaże się że mamy 3 rózne poziomy sygnałów i 3 różne skosy.

W kasecie znajduje się przecież połowa toru taśmy i od samej kasety wiele zależy. Ta sama kaseta testowa na dwóch różnych deckach da dwa różne skosy.

Cóż, analog, taki urok. Co do skosu fabrycznego - prowadnice wycierają się, mostek osiada, rolki osiadają, zmieniają się momenty na sprzęgłach i hamulcach, wszystko się prędzej czy później poprzestawia.

Zawszę mówię że najlepszym skosem jest nie ten z kasety testowej ale ten który pasuje do naszych kaset. Mój skos.. to skos z Taktu. Serio :) i tak juz zostało.

Ludziom którzy mają bardzo różne kasety moge polecić modele nakamichi - niektóre mają skos regulowany z panela przedniego ale nie wszystkie w tym mechanizmem ! Niektóre używają tego tylko do zgrania ścieżek zapisu z odczytem. Dragon jako jedyny (jest jeszcze 1 do auta z tym bajerem) ustawia sobie skos automatycznie do każdej taśmy.

Swoje decki reguluje tak po całości raz na rok. Mechanikę, elektrykę, wszystko.

Panowie, robić zdjecia, piwko na odwagę, wkrętak w rękę i do dzieła :)

Witam!

W zeszłym tygodniu zakończyłem kompletną renowacje po stronie mechanicznej magnetofonu Technics M250. Właściwie to poskładałem od nowa mechanizm z dwóch egzemplarzy wykorzystując najlepiej zachowane części z każdego z nich...(....)

no i to mi się podoba. Rozebrał, złożył, działa. Tak trzymać.

Ukryta Zawartość

Czy środek do pasów klinowych :

Ukryta Zawartość

pomoże zregenerować stwardniałą rolke napędową decka?

Może ktoś to stosował?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi