Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jezu jak ja nienawidzę DC. Rolki nowe, mechanizm pracuje ze zdjętą całą kieszenią - więc dostęp idealny. Kaseta "powycinana" aby widzieć cały tor i jak się układa między widełkami głowicy. Wszystko wyregulowane na 0. Nie zagina nie kosi. Biorę inną kasety i dupa. Wysokie uciekają w lewym i delikatnie zagina krawędź. Pacjent Kenwood KX-9050. Drugą france mam Yamahę KX-930. W tej z kolei pływają wysokie - wygląda jakby widełki były za szerokie. Nienawidzę dual capstana.

Lubię kiedy gra muzyka...

Jak taśma ucieka w niektórych przypadkach na boki, a rolki są nowe i proste, to pewnie winny jest za słaby naciąg - np w mechanizmach Sankyo zależnie od wersji lewy talerzyk jest albo hamowany przez blaszkę z kawałkiem filcu, albo przez sprzęgiełko, z którym jest połączony paskiem. I filc, i pasek zużywa się, talerzyk nie jest dostatecznie hamowany, naciąg się zmniejsza i taśma ucieka.

Jak taśma ucieka w niektórych przypadkach na boki, a rolki są nowe i proste, to pewnie winny jest za słaby naciąg - np w mechanizmach Sankyo zależnie od wersji lewy talerzyk jest albo hamowany przez blaszkę z kawałkiem filcu, albo przez sprzęgiełko, z którym jest połączony paskiem. I filc, i pasek zużywa się, talerzyk nie jest dostatecznie hamowany, naciąg się zmniejsza i taśma ucieka.

I ten Kenwood i ta Yamaha bazują na lekko zmienionych wersjach tego samego mechanizmu. Hamulec tak jak mówisz jest napędzany dodatkowym króciutkim paskiem od lewego talerzyka. Hamulec ma 4 stopnie regulacji. Przerobiłem już ten temat. Czoło głowicy wydaje się być równoległe do capstanów - nie chce zresztą rozregulowywać kolejnej sprawy bo wtedy to już kaplica.

Było ich pewnie około setki. Żaden z dual capstan nie zostawiał śladu na taśmie.

Nawet GXy z wytartymi głowicami.

Może prawa rolka nawija ze zbyt dużą siłą? Miałem tak w jednym z pojedynczym wałkiem.

Hamulec ma 4 stopnie regulacji. Przerobiłem już ten temat.

A sprawdzałeś kasetą dynamometryczną? Może jednak naciąg jest zbyt mały?

Też już przerabiałem wiele razy ten temat i zawsze winny był zbyt słaby naciąg.

Jeśli taśma ma tendencje do "pływania" po głowicy to oczywiście należy sprawdzić i pewnie zwiększyć naciąg taśmy jak piszecie. Stan lewej rolki dociskowej ma duże znaczenie oraz skos lewej dźwigni z rolką. Chciał bym jednak zauważyć, że wszystkie powyższe elementy mogą być OK, a jednak owo pływanie będzie nadal występować. Należy wówczas ustawić wysokość głowicy a następnie jej skos. Bywa że nie ma w ogóle możliwości regulacji wysokości głowicy w danym decku. Wówczas można zastosować podkładkę odpowiedniej grubości pod uchwyt głowicy.

Panowie zna ktoś tą firmę?czy warto w to chodzić gość chce około 120z,ł do tego jest jeszcze gramofon ale nie kompletny brakuje wkładki i coś tam jeszcze ale nie pamiętam.Pozdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19370-0-00036000-1410544835_thumb.jpg

post-19370-0-63753400-1410544884_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdybyś nie miał na czym w domu odtwarzać muzyki to na pewno warto. Ale biorąc pod uwagę że masz pewnie tonę sprzętu to muszę w tym momencie zadać pytanie......po co ci to ? Bo względy kolekcjonerskie raczej nie przemawiają za kupnem takiego sprzętu.

Hmmm no kaset dynamometrycznych to u mnie dostatek ;) Nie mam niestety...

Gdybyś nie miał na czym w domu odtwarzać muzyki to na pewno warto. Ale biorąc pod uwagę że masz pewnie tonę sprzętu to muszę w tym momencie zadać pytanie......po co ci to ? Bo względy kolekcjonerskie raczej nie przemawiają za kupnem takiego sprzętu.

Dzięki Kasjel masz racje chodzi oto że sprzęt dość ładnie wygląda zwłaszcza podświetlenie analogowe, i cholernie ciężki te czy klocki ważą prawie 20kg oczywiście mam na czym grać tylko zwykłej ciekawości się zainteresowałem.Pozdr

Panowie zna ktoś tą firmę?czy warto w to chodzić gość chce około 120z,ł do tego jest jeszcze gramofon ale nie kompletny brakuje wkładki i coś tam jeszcze ale nie pamiętam.Pozdr

Koreańska firma, jest jakoś powiązana z Sherwoodem, prawdopodobnie obie marki należą do jednej korporacji. 120 zł to raczej nie dużo ale warto je wydać tylko z pobudek kolekcjonerskich i jeśli ma się miejsce, żeby to jakoś wyeksponować, bo jak ma stać w kącie, przywalone stertę innego hajfajowego "stuffu" to ... eee.

Koreańska firma, jest jakoś powiązana z Sherwoodem, prawdopodobnie obie marki należą do jednej korporacji. 120 zł to raczej nie dużo ale warto je wydać tylko z pobudek kolekcjonerskich i jeśli ma się miejsce, żeby to jakoś wyeksponować, bo jak ma stać w kącie, przywalone stertę innego hajfajowego "stuffu" to ... eee.

Tak to jest racja jak ma coś gdzieś leżeć w koncie to szkoda ,a tak w ogóle to nic nie można znależć w necie na temat tego sprzętu.Pozdr

A oto jak biegnie taśma - naprawdę chyba dobrze - układa się równo między widełkami - naciąg największy jaki jest możliwy do ustawienia.Teoretycznie nie ma się do czego przyczepić. A po włożeniu kasetki w lewym wysokie pływają. Rolki może i wyglądają na brudne w świetle led-a ale generalnie to czysto jak w aptece.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm - a jak z paskiem łączącym talerzyk z hamulcem? Może się trochę ślizga albo jest ciut za luźny, i wtedy regulacja hamulca będzie mało skuteczna.

Absolutnie nie ślizga się. Króciutki pasek jest nowy. Zablokowane kółko z ząbkami w playu - a dolny spodni talerzyk pracuje bez uślizgu. Filc pomiędzy nimi "wymyty" sprężynka ustawiona w tym momencie na najwyższy stopień docisku.

Absolutnie nie ślizga się. Króciutki pasek jest nowy. Zablokowane kółko z ząbkami w playu - a dolny spodni talerzyk pracuje bez uślizgu. Filc pomiędzy nimi "wymyty" sprężynka ustawiona w tym momencie na najwyższy stopień docisku.

Pisałem już wyżej o możliwej przyczynie takiego stanu rzeczy. Należy ustawić wysokość głowicy tak aby taśma zawsze dobrze przylegała do wewnętrznego "słupka" prowadnicy taśmy. Prowadnica przy głowicy jest szersza niż szerokość taśmy, dlatego istnieje możliwość pływania taśmy po czole głowicy jeśli jej wysokość jest źle ustawiona. Jeśli głowica mocowana jest na dwóch śrubkach z których tylko pod jedną śrubką jest sprężynka to skorygować możemy nachylenie głowicy śrubką tą na dole uchwytu głowicy. Ale czasem sprężynki są pod obiema śrubkami mocującymi głowicę. Wówczas wykręcając nieco śrubki uzyskamy lepszy docisk taśmy do wewnętrznego "słupka" prowadnicy. Jeżeli zbyt mocno wykręcimy te śruby wtedy taśma będzie za bardzo napierać na prowadnicę co poskutkuje pofalowaniem brzegu delikatnych taśm. Edytowane przez Kasjel

Witajcie Koledzy,

poszukuję paska napędowego do mojego Magnetofonu.

Łączna długość to 26 cm, szerokość 0,5cm, grubość 0,3 mm.

Wie ktoś z Was jakim systemem mierzenia posługują się tutaj?

Chodzi mi przede wszystkim o długość.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

FM

Ukryta Zawartość

Witajcie Koledzy,

poszukuję paska napędowego do mojego Magnetofonu.

Łączna długość to 26 cm, szerokość 0,5cm, grubość 0,3 mm.

Wie ktoś z Was jakim systemem mierzenia posługują się tutaj?

Chodzi mi przede wszystkim o długość.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

FM

Widzę że przeważnie podają łączną długość paska na początku ale nie zawsze. Fachowo podaje się najpierw średnicę paska potem jego szerokość i na końcu grubość. Jeśli pasek opisany jest jako "kwadratowy" to wiadomo że wystarczy jego średnica i grubość.

Ukryta Zawartość

Jezu jak ja nienawidzę DC. Rolki nowe, mechanizm pracuje ze zdjętą całą kieszenią - więc dostęp idealny. Kaseta "powycinana" aby widzieć cały tor i jak się układa między widełkami głowicy. Wszystko wyregulowane na 0. Nie zagina nie kosi. Biorę inną kasety i dupa. Wysokie uciekają w lewym i delikatnie zagina krawędź. Pacjent Kenwood KX-9050. Drugą france mam Yamahę KX-930. W tej z kolei pływają wysokie - wygląda jakby widełki były za szerokie. Nienawidzę dual capstana.

Też uważam, że Dual Capstan to przekleństwo. Wspominałem kiedyś, że miałem z tym problem w KENWOODzie KX-1100HX. Ostatnio wziąłem się za to, ale i tak nie jest idealnie. Powiedzmy 1/10 kaset idzie inaczej. Nie jest to wina słabego naciągu, bo przy regulacji jeden stopień wyżej i niektóre taśmy przy końcu są hamowane zbyt mocno i dźwięk zaczyna falować. Podobnie w niedawno zakupionym HITACHI D-900. Czasami trafi się taśma, która jest prowadzona źle...

W Hitachi D-900 dodatkowym problemem są plastikowe kołki na których opiera się mostek - jak są zużyte, to cały mostek łapie luzy, i czasem to nie taśma ucieka z głowicy, ale głowica spod taśmy ;-) W ogóle mechanizm tego magnetofonu to niestety pomyłka, ale już chyba ze dwa razy go hejtowałem ;-) Trzy głowice, Dual Capstan i jeden silnik. Pfffff... To nie miało prawa dobrze działać ;-)

Edytowane przez adamstan

A ja ponownie dałem się skusić i zakupiłem MDS 432 :-) Już parę lat temu miałem i sprzedałem ten magnetofon. Ale teraz trafiła mi się sztuka z nie wytartą nawet jedną literką na panelu przednim. Deck za to miał liczne usteki. Właśnie wymieniłem jedną podwójną cewkę (F101) ponieważ lewy kanał był absolutnie martwy. Nie wiem dlaczego ktoś obciął te dwie blaszki w kolorze miedzi które dociskają kasetę w szufladzie. Mam taki magnetofon na części i to właśnie z niego wylutowałem potrzebną cewkę. Ale okazało się, że w nim też urwana jest jedna z blaszek dociskających kasetę. Dlatego mam prośbę do Was ! Jeśli ktoś posiada ten moduł/ docisk z dowolnej diorowskiej "szuflady" to prosił bym o kontakt na PW. Za pomoc z góry dziękuję.

Edytowane przez Kasjel

Mam takie pytanie ktoś widział może paski do Technicsa RS-B905 na jakiejśkolwiek aukcji? Bo ja nie mogę nic znaleźć już od kilku miesięcy , może będzie można dobrać od innego modelu nawet od 705 ale nie jestem pewien czy ten główny pasek podejdzie. Nie orientuje się czy te mechanizmy są podobne , wydaje się że tak bo w 905 są dwa wałki , a w 705 na europę i US był mechanizm jedno wałkowy, wyjątkiem jest 705 na rynek japoński bo mechanizm ma dwa wałki.I czy nie jest to samo w zwykłej 705 może by pasek podszedł ?

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Podaj parametry. Kupiłem ostatnio trochę tej gumy. Jak trafimy z wymiarem to z chęcią prześlę Koledze poszukiwany element.

Mam oryginał od 965, lecz tam był DD.

Dobrałem dziś pasek od RS-B605 pasuje idealnie , od 705 nie mogłem znaleźć , ale już po kłopocie . Jeszcze muszę uporać się z jednym problemem w 905 czasami ale nie zawsze jak taśma dojdzie do końca przy odtwarzaniu lub przewijaniu mostek z głowicami nie opada i blokuje otwieranie kasety. Może to kwestia starego smaru .

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Nakamichi CR-1E.

Po przeczytanych postach i rozmowach z znajomymi chwalących dźwięk z magnetofonów Nakamichi postanowiłem coś kupić w rozsądnej cenie.

Trafił się w ładnym stanie i wszystko działa . Duży fajny dźwięk .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dzeus67

Kiedyś mogłem kupić Nakamichi CR 3 za 150zł i nie zrobiłem tego :-(( Podobnie jak mogłem mieć Pioneera CT-F1000 za 140zł i też nie kupiłem. Wszystkie te magnetofony były dostępne na Allegro. Do dziś dnia stukam się w czółko :-)

PS,- Ma ktoś może namiary na instrukcję serwisową do Diory MDS 432 ???

PS,- Ma ktoś może namiary na instrukcję serwisową do Diory MDS 432 ???

Mam do MSD 442 - jeśli jesteś zainteresowany to daj e-mail na PW bo gdzieś zapodziałem.

M.

Mam do MSD 442 - jeśli jesteś zainteresowany to daj e-mail na PW bo gdzieś zapodziałem.

M.

MDS 442 różni się znacznie od MDS 432. Ale znalazłem serwisówkę do MDS 418 który jest chyba nawet identyczny.

Wyregulowałem go już trochę. Cieszy mnie to, że nie słychać jakiś przydźwięków sieciowych, nadmiernych szumów itp.

Głowica jak nowa silniki też cicho pracują. Sądząc po nie wytartych napisach i głowicy magnetofon musiał być niewiele używany. Wyciszyłem pracę mechanizmu ale i tak przydało by się nowe kółko cierne idlera. Póki co szukam tych blaszek dociskających kasetę w szufladzie.

Kółka cierne jeszcze niedawno były do dostania w Ledmarze (sklepelektroniczny.com). O, dalej są, ale podrożały skurczybyki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi