Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Niezła jak dla mnie kompozycja.

Faktycznie niezła. Ostatnio powstaje coraz więcej tego typu kompozycji. Renesans starego stylu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo:

Ukryta Zawartość

W Hitachi D-900 dodatkowym problemem są plastikowe kołki na których opiera się mostek - jak są zużyte, to cały mostek łapie luzy, i czasem to nie taśma ucieka z głowicy, ale głowica spod taśmy ;-) W ogóle mechanizm tego magnetofonu to niestety pomyłka, ale już chyba ze dwa razy go hejtowałem ;-) Trzy głowice, Dual Capstan i jeden silnik. Pfffff... To nie miało prawa dobrze działać ;-)

No niestety. Ale magnetofon i tak gra pięknie i robi wrażenie. A mojemu egzemplarzowi daleko do zużycia, bo jak go zakupiłem jakieś 2 miesiące temu wyglądał, jakby przeszło przez niego raptem parę taśm. Zero śladu zużycia na głowicach i rolkach. Ale skoro o nim mowa, to niedawno podczas nagrywania wyciął mi dziwny numer. Taśma zaczęła owijać się wokół osi koła zamachowego, odwijając się z obu szpulek. Nawinęła się do oporu, tak, że nie dało się nawet otworzyć kieszeni. Jedynym rozwiązaniem było porozcinanie taśmy na osi koła... Na szczęście stało się to podczas nagrywania i nie straciłem cennych nagrań. Przypuszczam, że powodem był jakiś lepki brud na taśmie.

Ukryta Zawartość

post-19067-0-97256500-1411382648_thumb.jpg

post-19067-0-83099900-1411382654_thumb.jpg

post-19067-0-29041300-1411382662_thumb.jpg

post-19067-0-16856400-1411382668_thumb.jpg

post-19067-0-57414300-1411382676_thumb.jpg

post-19067-0-25178200-1411382683_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie wiem wiem zwariowałem mam tonę sprzętu,ale nie mogłem się powstrzymać przed nabyciem tego zestawu!!!! Okazało się że magnetofon nie reaguje na żadne przyciski nie włącza się przewijania odtwarzanie,tak naprawdę nie wiem co jest przyczyną tego stanu.Radio gra bardzo dobrze podświetlenie wszystkich klocków jest ok sprzęt jest połączony kostkami.Gościa urobiłem i sprzedał za 80złotych myślę że nie przepłaciłem.tylko brakuje pilota do kompletu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie wiem wiem zwariowałem...

Bardzo ładny "widok" po włączeniu. Już tylko to wystarczy :)

Ja bym go rozkręcił i popatrzył na wstępie co mu dolega; czy silnik pracuje, czy może pasek "spłynął"... :)

Bardzo ładny "widok" po włączeniu. Już tylko to wystarczy :)

Ja bym go rozkręcił i popatrzył na wstępie co mu dolega; czy silnik pracuje, czy może pasek "spłynął"... :)

Tak zrobię tylko na razie nie mam czasu ale będę musiał się przyjrzeć co mu dolega,głowica jakby nie była używany stan idealny.Myślę że deck nie był używał pewnie bardziej używał gramofonu który jest część zestawu,tylko szkoda że nie jest kompletny radio łapie wszystkie stacje zestaw jest dość dobrym wstanie wizualnym.

To przeczytaj jeszcze raz to, co napisałeś w przedostatnim poście :)

A poza tym, fajny sprzęt kupiłeś. Ciekawe, jak z jakością tego magnetofonu?

To przeczytaj jeszcze raz to, co napisałeś w przedostatnim poście :)

A poza tym, fajny sprzęt kupiłeś. Ciekawe, jak z jakością tego magnetofonu?

Wiem mało merytorycznie!!! sam jestem ciekawy jak zagra jeśli wo gule zagra ?

A czemu ma nie zagrać? Jak nie paski, to pewnie coś ze sterowaniem. Może luźna wtyczka na płycie albo czujnik obecności kasety? Myślę, że co by to nie było, zawsze jakoś się naprawi. Fachowców Ci tutaj dostatek :)

To jak fachowów dostatek. ,to może ktoś jest z Poznania lub bliskich okolic i mógłby pomóc.

Chodzi o wyregulowanie elektrycznie ,przywrócenie wartości fabrycznych Onkyo-2070. Był ruszany na pr-kach i ma problemy z kalibracją kaset i czasami cichnie sygnał jak chcę nagrywać. Wtedy wyłączam na kilkadziesiąt sekund i jest ok lub znowu przy próbie nagrywania lub kalibracji cichnie.Pomagało też stukniecie w płytę z pr-kami.

Onkyo chyba przestraszyło się wpisu i oddechu Nakowskiej konkurencji na grzbiecie bo bezproblemowo skalibrował Skc Lx jak i Sony metal xr a nawet Sony CHF której ostatnio nie dawał rady ustawić. I przy nagrywaniu sygnał nie cichnie.

Edytowane przez dzeus67

Mój egzemplarz grzał się jak piec c.o. Zamontowałem mu taki wiatraczek komputerowy ale

jak się schłodził to się zaziębiał i przestał kalibrować taśmę. Za to przewijał i nie spadał mu z osi silnika idler.

Miał jeszcze inne dolegliwości o których już nie pamiętam.

Pewno był zajechany i dlatego taki kapryśny.Dał mi porządnie w kość więc

nie chcę go widzieć ani słyszeć.

To jak fachowów dostatek. ,to może ktoś jest z Poznania lub bliskich okolic i mógłby pomóc.

Chodzi o wyregulowanie elektrycznie ,przywrócenie wartości fabrycznych Onkyo-2070. Był ruszany na pr-kach i ma problemy z kalibracją kaset i czasami cichnie sygnał jak chcę nagrywać. Wtedy wyłączam na kilkadziesiąt sekund i jest ok lub znowu przy próbie nagrywania lub kalibracji cichnie.Pomagało też stukniecie w płytę z pr-kami.

Onkyo chyba przestraszyło się wpisu i oddechu Nakowskiej konkurencji na grzbiecie bo bezproblemowo skalibrował Skc Lx jak i Sony metal xr a nawet Sony CHF której ostatnio nie dawał rady ustawić. I przy nagrywaniu sygnał nie cichnie.

Ja bym poszukał zimnych lutów. Z tego co piszesz, wszystko na to wskazuje.

W domku cieplej bo zaczęli grzać i może ciepełko mu służy. W nocy go męczyłem nagrywaniem i nic ani razu nie zastrajkował.

A ustawić chciałbym w/g fabryki choć fizycznie magnet mało zadbany ale ja się na elektronice nie znam ,a do tego pewnie i jaka aparatura pomiarowa się przydała.

Witam, ostatnio zrobiłem sie sentymentalny i postanowiłem kupić magnetofon. Priorytetem na pewno nie będzie audiofilskość urządzenia, skupiam się na estetyce(fajna kieszeń najchętniej elektryczna, atrakcyjne wskazniki). Chcę przeznaczyć max 3 stówki, co kupić?, na razie typuję Technicsa rs-b405, 605, 905 - za droga(życzą sobie 5 stówek), może rs-b765. Nie biorę pod uwage wszelkich staruszków na klawiszowej mechanice. W związku z powyższym co koledzy mogą doradzić?

765. Bardzo ładny i przyzwoicie brzmiący magnetofon. Miałem i polecam. 905-tka gra trochę lepiej, ale jest starsza, nie ma elektrycznej kieszeni i paru innych bajerów.

A czemu ma nie zagrać? Jak nie paski, to pewnie coś ze sterowaniem. Może luźna wtyczka na płycie albo czujnik obecności kasety? Myślę, że co by to nie było, zawsze jakoś się naprawi. Fachowców Ci tutaj dostatek :)

Tak się zastanawiam poco w tej kotce jest tyle kabli(11) łączących decka, wiadomo że jest zasilanie decka sterowanie pilotem odbywa się po przez wzmacniacz i tyle.Jeśli chodzi o odtwarzanie nagrywanie to są osobne kable cinch.

Jeszcze raz zapytam. Czy ktoś z Was posiada dowolną wersję diorowskiej "szuflady" na części ? Potrzebuję część z blaszkami dociskającymi kasetę w szufladzie. Doprowadziłem już MDS 432 do bardzo dobrego stanu technicznego. Wyeliminowałem w bardzo dużym stopniu zniekształcenia dźwięku spowodowane nierównomiernością przesuwu taśmy. Podregulowałem elektrycznie i oczywiście wymieniłem wszystkie paski napędowe. Brakuje mi tylko tych blaszek dociskowych. Jeśli ktoś takie posiada, to prosił bym o pomoc.

Priorytetem na pewno nie będzie audiofilskość urządzenia

na razie typuję Technicsa rs-b405, 605, 905

?

Kup SONY 750ES a jak taniego a dobrego Technicsa to 707 , jednak do SONY będzie mu daleko .

Jeszcze raz zapytam. Czy ktoś z Was posiada dowolną wersję diorowskiej "szuflady" na części ? Potrzebuję część z blaszkami dociskającymi kasetę w szufladzie. Doprowadziłem już MDS 432 do bardzo dobrego stanu technicznego. Wyeliminowałem w bardzo dużym stopniu zniekształcenia dźwięku spowodowane nierównomiernością przesuwu taśmy. Podregulowałem elektrycznie i oczywiście wymieniłem wszystkie paski napędowe. Brakuje mi tylko tych blaszek dociskowych. Jeśli ktoś takie posiada, to prosił bym o pomoc.

Mam pod stołem zwłoki małej Etiudy (MDS-415), tam ZTCP też były takie blaszki. Tylko muszę sprawdzić, czy ich nie zgubiłem. Przy okazji - nie brumi Ci ta szuflada? Moja 432 brumiła po pierwsze od silnika głównego, a po drugie od bliskości słabo zaekranowanego transformatora. Dlatego wolałem Kasprzaki serii M7000 czy M8000 - one akurat były wolne od przydźwięków, a dodatkowo mają coś w rodzaju "play trim", czy też kompensacji straty wysokich tonów zaraz na wejściu wzmacniacza odczytu, więc ogólnie grały mi ładniej :-)

Edytowane przez adamstan

Mam pod stołem zwłoki małej Etiudy (MDS-415), tam ZTCP też były takie blaszki. Tylko muszę sprawdzić, czy ich nie zgubiłem. Przy okazji - nie brumi Ci ta szuflada? Moja 432 brumiła po pierwsze od silnika głównego, a po drugie od bliskości słabo zaekranowanego transformatora. Dlatego wolałem Kasprzaki serii M7000 czy M8000 - one akurat były wolne od przydźwięków, a dodatkowo mają coś w rodzaju "play trim", czy też kompensacji straty wysokich tonów zaraz na wejściu wzmacniacza odczytu, więc ogólnie grały mi ładniej :-)

No właśnie pisałem już wcześniej że nie stwierdziłem obecności żadnych przydźwięków. Nawet szum jest na niskim poziomie. Dlatego zdecydowałem się na renowację tego decka i warto było. Być może wynika to z tego, że magnetofon musiał być niewiele używany. Głowica w niemal perfekcyjnym stanie i nie powycierane napisy wokół gałki potencjometru regulacji poziomu wysterowania. To świadczy o tym że magnetofon częściej stał bezczynnie niż pracował. Edytowane przez Kasjel

Panowie zadam wam proste pytanie jak wy sobie radzicie w jakiś okazjach, kiedy ktoś wam chce sprzedać za grosze jakiegoś decka?Zdaje sobie sprawę że zadaje dziwne pytanie ale jak tu przejść obojętnie, jak ktoś ma na sprzedaż Luxora professional 9284-C za dwie dychy w kolorze srebrny.Wiem że już trochę tego złomu posiadam próbuje te niskie modele wydać komuś kto dopiero zaczyna się bawić w tą pasję.Deck jest bardzo dobrej kondycji żadnych uszkodzeń głowica jak nowa i jak tu się nie skusić. .Pozdrawiam

Panowie zadam wam proste pytanie jak wy sobie radzicie w jakiś okazjach, kiedy ktoś wam chce sprzedać za grosze jakiegoś decka?Zdaje sobie sprawę że zadaje dziwne pytanie ale jak tu przejść obojętnie, jak ktoś ma na sprzedaż Luxora professional 9284-C za dwie dychy w kolorze srebrny.Wiem że już trochę tego złomu posiadam próbuje te niskie modele wydać komuś kto dopiero zaczyna się bawić w tą pasję.Deck jest bardzo dobrej kondycji żadnych uszkodzeń głowica jak nowa i jak tu się nie skusić. .Pozdrawiam

Nie radzimy sobie :-) Jak jest okazja to trzeba brać. A niższe i brzydsze modele sprzedawać.

Problem w tym że ja mam już tylko jeden magnetofon którego nie żal by mi było sprzedać. A tych których mi żal jest ho, ho !

Czyli wynika z tego że nie jestem sam i podejrzewam że wiec nas ma taki problem, dobrze że nad tym czuwają nasze drugie połowy bo byśmy magazyn z domu zrobili he he.

Witajcie!

Marisuszdab-ja bym Ci polecil w tej cenie ktores z modeli Pioneera,CT-737,757 lub CT-S620 czy CT-S710.maja elektryczna kieszen,bajery.

Ewentualnie Onkyo Integra TA-2570,ale tez przychylam sie do tego co pisali poprzednicy,ze Sony z serii ES przebijaja barwa i jakoscia dzwieku!

Koledzy a jakich to magnetofonow chcielibyscie sie pozbyc? Ja teraz sie napalam na Yamahe z playtrimem.Pozdrawiam!!!

Ostatnie pytanie: sony 750, pioneer 939, 737, akai gx-75mkII czy technics 765?

Przy czym wiem, ze Technol jest jak z fagryki, znzm gościa, akajec z łapanki handlowej a pozostałe z allegro.

Przy czym wiem, ze Technol jest jak z fagryki, znzm gościa, akajec z łapanki handlowej a pozostałe z allegro.

sorry za błędy.
  • Pokaż nowe odpowiedzi