Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Podoba mi się na powyższym obrazku podpięcie zasilania przez kostkę, zamiast lutowania do jakiejś płytki - dużo wygodniej wymienić przewód bądź transformator.

Dzisiaj po raz pierwszy w życiu podpiąłem moją AIWę XKS7000 pod coaxiala i wykorzystałem jej wewnętrzny przetwornik D/A - nigdy tego nie robiłem bo myślałem że to co tam siedzi jest strasznie marne ... a tu niespodzianka .... nagrywa całkiem nieźle! Musze zrobić test cyfrowe wejście coaxialowe vs analogowe Cinch - zobaczymy co będzie? Macie jakieś doświadczenie z podpinaniem decków po coaxialu?

Edytowane przez nikx

Dzisiaj po raz pierwszy w życiu podpiąłem moją AIWę XKS7000 pod coaxiala i wykorzystałem jej wewnętrzny przetwornik D/A - nigdy tego nie robiłem bo myślałem że to co tam siedzi jest strasznie marne ... a tu niespodzianka .... nagrywa całkiem nieźle! Musze zrobić test cyfrowe wejście coaxialowe vs analogowe Cinch - zobaczymy co będzie? Macie jakieś doświadczenie z podpinaniem decków po coaxialu?

A moglbys wstawic zdjecia swojego decka.przod i tyl?

A moglbys wstawic zdjecia swojego decka.przod i tyl?

Już kiedyś wrzucałem ... mam kilka "takich sobie" na kompie zrobionych podczas czyszczenia ... nie wygląda fascynująco ale zawsze ;)

Na zdjęciu front bez przykrywy, tył z wejściem coaxialnym i przetwornikiem oraz pancerna kieszeń bez osłony z widocznym blokiem głowic.

jeszcze tył, góra (ta olbrzymia płytka to układ dolby S) i kilka innych ...

...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4300-0-64769900-1414075554_thumb.jpg

post-4300-0-27554600-1414075555_thumb.jpg

post-4300-0-67842400-1414075555_thumb.jpg

post-4300-0-49609600-1414075807_thumb.jpg

post-4300-0-50945500-1414076316_thumb.jpg

post-4300-0-19353000-1414076317_thumb.jpg

post-4300-0-92761500-1414076317_thumb.jpg

post-4300-0-86197800-1414076378_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez nikx

Dziekuje i jestem pod wrazeniem! A jak z brzmieniem,dorownuje takim deckom jak Pioneery z serii 900.czy Sony ES?

Myślę że tak, mam też kilka innych decków w tym Pioneer CTS910 i według mnie to ta sama półka ... niestety nic ci nie powiem o Sony ES bo nigdy bezpośrednio ich nie porównywałem a obecnie SONY ES nie mam.

To może ja coś dodam coś od siebie.

Fakt AIWA XK-S7000 jest bardzo dobrym magnetofonem ja cały czas nagrywam na nim wszystkie swoje kasety, ostatnio wymieniłem wszystkie paski i rolki i ogólne smarowanko :) I chodzi znów jak nowy.

Porównanie np. do TEAC-a V6030S to wolę Aiwę , RS-B100 tutaj już trzeba się zastanowić ale maja podobny charakter, i KX9010 także raczej Aiwa, mówię o nagrywaniu bez użycia redukcji szumów tylko włączone HX-pro w Aiwie.

kilka poglądowych zdjęć mechaniki podczas wymiany pasków :

Ukryta Zawartość

post-11402-0-12816800-1414084076_thumb.jpg

post-11402-0-69627100-1414084093_thumb.jpg

post-11402-0-50088200-1414084114_thumb.jpg

post-11402-0-80253400-1414084131_thumb.jpg

post-11402-0-24207200-1414084149_thumb.jpg

post-11402-0-29852100-1414084169_thumb.jpg

post-11402-0-94775000-1414084193_thumb.jpg

post-11402-0-65991700-1414084224_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Dzięki audiotone, w mojej też muszę znów przeglądnąć wszystko bo zauważyłem wczoraj że czasami waha się przy zamykaniu kieszeni ;) Gdzie kupwałeś paski? Ile ci zajęła wymiana pasków? Nagrywałeś kiedyś po coaxialu? Ja przy nagrywaniu wyłączam wszystko nawet HXPro - bo ta aiwa ma możliwość odłaczenia HX pro (ta uwaga dla nieznających decka ;)

Edytowane przez nikx

Paski i rolki kupowałem na ebay.de były tylko dostępne od jednego sprzedawcy. Cała wymiana to nie długo, ale samo rozebranie i poskładanie mechanizmu jakieś 4 godziny bo rozebrałem go na czynniki pierwsze.

Wymagało tego kompleksowe czyszczenie i smarowanie całego mechanizmu dlatego robiłem zdjęcia jak to potem poskładać troszkę pomógł mi ten link :

Ukryta Zawartość

Za to teraz odwdzięcza się bezszelestnym działaniem .

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Paski i rolki kupowałem na ebay.de były tylko dostępne od jednego sprzedawcy. Cała wymiana to nie długo, ale samo rozebranie i poskładanie mechanizmu jakieś 4 godziny bo rozebrałem go na czynniki pierwsze.

Wymagało tego kompleksowe czyszczenie i smarowanie całego mechanizmu dlatego robiłem zdjęcia jak to potem poskładać troszkę pomógł mi ten link :

Ukryta Zawartość

Za to teraz odwdzięcza się bezszelestnym działaniem .

Wielkie dzięki za linka! Muszę się zabrać za niego pewnego jesiennego popołudnia .... inna sprawa że jeszcze kilka innych czeka w kolejce ...

Ukryta Zawartość

Dla fanów Pioneera CT 737mkII. Jest dostępny w fajnym stanie, niedrogo i wiadomo gdzie....

Patrzyłem . Nie ma nic ciekawego albo ceny z kosmosu .

w bardzo dobrym stanie ... to zależy ale gdzieś od 700-800 zł w górę ... ale bliżej 1000 zł już można coś fajnego wybrać

No tak myslalem

Dla fanów Pioneera CT 737mkII. Jest dostępny w fajnym stanie, niedrogo i wiadomo gdzie....

Zgadza sie w dobrym stanie-widzialem- i od tego samego sprzedawcy i w tej samej cenie Technics RS-BX727

Edytowane przez mariodm-74

Zgadza sie w dobrym stanie-widzialem- i od tego samego sprzedawcy i w tej samej cenie Technics RS-BX727

727 ma zmasakrowaną górę i nawet jest wgięta nad kieszenią .

737 - góra też porysowana , jak nóżka widoczna na fotce . Przycisk POWER wytarty .

Nie dla mnie :/

No i stało się :)

Ponownie kupiłem 707 Technicsa :)

Na all.. jest ładny Denon DRM-800A za 250zł

Niestety nie jestem fanem Technicsa - od zawsze mi się wydawały - jakieś takie "plastikowe" - mam tylko jednego "nowego" którego kiedyś kupię z racji sentymentu RSB965 - bo kojarzy mi się z czasami gdy stał taki jeden na półce w pewexie a ja go prawie codziennie oglądałem :) Ze staroci to chciałbym mieć Technics'a RS-9900 - ale zdobyć go w normalnej cenie jest nierealne :(

Prawda ladny jest ten Denon.To wrzuc fotki swojego Technicsa.

Ja mam sentyment do Technicsow,tez je w Pewexie ogladalem i planuje na przyszlosc zakup RS-BX 707 lub 727

Edytowane przez mariodm-74

Niestety nie jestem fanem Technicsa - od zawsze mi się wydawały - jakieś takie "plastikowe" - mam tylko jednego "nowego" którego kiedyś kupię z racji sentymentu RSB965 - bo kojarzy mi się z czasami gdy stał taki jeden na półce w pewexie a ja go prawie codziennie oglądałem :) Ze staroci to chciałbym mieć Technics'a RS-9900 - ale zdobyć go w normalnej cenie jest nierealne :(

A Technicsa RS-M95 lub RS-B100 nie chciał byś mieć ?

RS-BX 707 lub 727 nie są może deckami wybitnymi - ale mają jak dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Mimo że niezbyt cichy to jednak świetny mechanizm z DD pozbawiony diabelskiego DC !!!. Mechanizm po prostu w tym decku nie sprawia żadnych najmniejszych problemów !!!!!! Drugą zaletą oczywiście jest pełna kalibracja z rec level rozbitym na kanały i z generatorem. Pokażcie ile decków a w dodatku jedno kapsatowców ma takie rozwiązanie ??? Większość firm pierwsze wprowadzała DC a komplet z rec level dopiero w najwyższych modelach. A rec level dla obu kanałów ?? Co do DC to ja tego nienawidzę !!!! Jedyne DC jakie jest znośne dla mnie to Pioneer z mechanizmem reference z nieregulowaną prawą rolką. A co do Technicsa to zawsze wrażenie robiła na mnie schludność konstrukcyjna tych decków. Ewentualne i bardzo rzadkie prace serwisowe z nimi to naprawdę czysta przyjemność.

Lubię kiedy gra muzyka...

A Technicsa RS-M95 lub RS-B100 nie chciał byś mieć ?

Kasjel, pewno że tak :) jak nie 9900 to RS690 lub 678 i jeszcze RS7500 :) Niestety nie wszystko można mieć ... ostatnio przewietrzam swoje zbiory i coraz mniej mam sprzętów na półkach ... ale postanowiłem pójść w jakość a nie ilość. Niestety musze przyznać że z wieloma ciężko jest mi się rozstać - ale ja naprawdę nie mam już tego gdzie trzymać a jak wsadzę na zimę do garażu to to wszystko szlak trafi :( Niech ktoś o to dba a ja nazbieram kasy i pójdę na deckowe zakupy i kupie coś z górnej półki ... tylko co? ;)

Witam, co sądzicie o PIONEER CT-1170W? Wart jest kupna?

Hmmm, pytanie w jakim jest stanie i za ile? Ja bym go nie wziął nawet za darmo ... masz pełno o niebo lepszych decków w zasięgu ręki ....

Hmmm, pytanie w jakim jest stanie i za ile? Ja bym go nie wziął nawet za darmo ... masz pełno o niebo lepszych decków w zasięgu ręki ....

a co byś polecał tak do 100zł?

Czy ktoś posiada jakiś wyższy model Pioneera z przeznaczeniem na części? Ewentualnie może ktoś wie gdzie dostanę takie miedziane śruby których Pioneer używał w składaniu wyższych modeli swoich klocków. Chodzi mi o te "z podkładkami" jak na foto1. Poszukuję jeszcze tych plastikowych podkładek pod śruby które trzymają wierzchnią część pokrywy (foto2) (występują jedynie w najwyższych modelach).

Ukryta Zawartość

post-53780-0-12963500-1414178267_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W mojej kolekcji ostał sie i raczej sie nie pozbędę a mianowicie Technics RS BX 747 ...Tak neutralnego decka , swietnie kalibrujacego i nagrywającego ciezko znalezc a przerzucilem zacne AKAI-e , Nakamichi wiec jako takie porównanie mam ;)

Jest jeszcze jeden wspaniały deck ktory nawet w którejś amerykańskiej recenzji obronił sie dzielnie przed Nakamamichi DRAGON ....Mam na myśli Harman Kardon TD 4800...Swietna maszyna !

Gość rydz

(Konto usunięte)

W mojej kolekcji ostał sie i raczej sie nie pozbędę a mianowicie Technics RS BX 747 ...Tak neutralnego decka , swietnie kalibrujacego i nagrywającego ciezko znalezc a przerzucilem zacne AKAI-e , Nakamichi wiec jako takie porównanie mam ;)

Od co najmniej roku , myślę nad zakupem magnetofonu i nie mogę się zdecydować , raczej szpulak . :)

Muszę się odnieść do twojego wpisu o tym modelu Technicsa.

Zakupiłem ten model na Wolumenie nówkę sztukę , było to jakieś 15 lat ?

Spodobał mi się to fakt wygląd, wiele funkcji , cichutkie powolne dosyć zamykanie kieszeni itd , byłem też zadowolony z dżwięku ale , no właśnie , zakupiłem zadbany za jakieś śmieszne wręcz grosiny , taki model Yamahy.

http://allegro.pl/yamaha-kx-530-rs-wawa-i4714099340.html

Zakończę opowieść krótko , nagrywał / odtwarzał o wiele lepiej od RS-BX-747 , dżwięk nie był tak " sztuczny " i wyprany , dżwięk z Yamahy był mięki / plastyczny , po prostu chciało się go bardziej słuchać.

Jest jeszcze jeden wspaniały deck ktory nawet w którejś amerykańskiej recenzji obronił sie dzielnie przed Nakamamichi DRAGON ....Mam na myśli Harman Kardon TD 4800...Swietna maszyna !

Zgadza się, fantastyczny magnetofon! Dla mnie dźwiękowo trochę lepszy od Dragona. Ale ogólnie ta sama, najwyższa półka. Mechanizm mógłby mieć trochę kulturalniejszy, ale przynajmniej jest niezawodny. I taka ciekawostka: jego mniejszy 2-głowicowy brat 4600 jest tylko o włos słabszy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi