Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wiem o tym doskonale. Ale nie możesz na tej podstawie wysnuwać wniosku że rolka dociskowa powinna być lekko beczkowata. Jedne miały lekko beczkowaty kształt a drugie miały formę idealnych walców. Powierzchnie capstan,ów były często idealnie wypolerowane, a w innych deckach specjalnie nadawano im matową strukturę. Producenci mieli różne pomysły. A widziałeś kiedyś rolkę dociskową do magnetofonu szpulowego której specjalnie nadano beczkowaty kształt ? Bo ja nie......

A Dual Capstana w szpulowcu widziałeś ? Bo ja nie..... Taśma w szpulowcu ma grubość od 18-35mikrometrów, w kasetach od 9-18mikrometrów. W szpulowcu przed głowicami, pomiędzy głowicami, za głowicami i za rolką dociskową najcześciej mamy precyzyjnie wykonane kołki prowadzące taśmę. W kasecie mamy przy prawej rolce jedną prowadnicę potem widełki na głowicy a potem nic. W szpulowcu występują większe naciągi taśmy. W magnetofonie szpulowym nie ma potrzeby uciekania się do taki rozwiązań. Tam precyzja prowadzenia + duży naciąg + grubość i szerokość taśmy + większa prędkość przesuwu gwarantują wystarczające parametry i stabilność mechaniczną. Beczkowata rolka nie jest tam potrzebna ;)

Tor prowadzenia w dosyć niskim modelu AKAI GX-215D.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

No wiem, wiem i jeszcze raz napiszę...wiem :-) Jest pełna zgoda między nami. Wszystko co opisujesz jest dla mnie oczywiste.

Tylko poza tym jednym. A mianowicie że nie można uważać beczkowatej formy rolki dociskowej za obowiązujący standard. Tak jak już pisałem wyżej producenci stosowali różne rozwiązania. Kiedyś MaciejLK pisał, że takie beczkowate rolki stosowano w sprzętach niskiej klasy np. prostych walkmanach. To dlatego że cały tor przesuwu taśmy w takich urządzeniach był mało precyzyjny i nie stabilny. W tym przypadku takie samonaprowadzanie się rolki na środek taśmy było wskazane.

Ale Twój Pioneer nie jest sprzętem niskiej klasy więc wygląda na to, że montowano takie rolki w sprzętach różnej jakości.

Miałem i mam nowe rolki dociskowe przeważnie polskiej produkcji. Wszystkie one mają kształt walca. W wielu moich magnetofonach też są takie. Ale mam też takie lekko owalne. Łatwo można to zauważyć podczas szlifowania/matowania rolki płytką z naklejonym papierem ściernym. Często muszę to robić w nowo zakupionym "Vintage" by usunąć stwardniałą warstwę gumy pokrytą resztkami tlenków. Wówczas widać, że płaska płytka nie pasuje do owalnej rolki i trzeba nią odpowiednio poruszać. Ale czy ta rolka była owalna od nowości, czy zrobił to czas to tego już nie wiem....

do magnetofonu szpulowego

w szpulowcu

Panowie,

Jesli jesteśmy przy szpulowcach to czy ktos miał taki przypadek i może mi podpowiedzieć jak usunąć przykry zapach starej elektroniki z magnetofonu?

Pytałem w sąsiednim wątku ale nikt nie podjął tematu, szukałem w internecie ale pomysł z polaniem płyty z elektronika wodą kwiatową nie przypadł mi do gustu...

M.

Zapach starej elektroniki sprzętu vintage jest b.przyjemny:) no ale są ''gusta i guściki'' - jak Ci to przeszkadza to włóż do środka i przymocuj choinkę zapachową taką do wieszania na lusterku w aucie. Pozdr.

.....

Ale co w takim przypadku można ci poradzić ? Może spróbuj wszystko przepłukać izopropanolem. Jak porządnie wyschnie to kup taki pochłaniacz zapachów jak do lodówki i umieść go wewnątrz magnetofonu. Tak by oczywiście niczemu nie przeszkadzał. I czekaj aż się z czasem wszystko wyśmierdzi i przestanie śmierdzieć :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i jest.

dostałem też 3 kasety w formie prezentu.

gra-jeszcze nie wiem jak, ale już słyszę, że gra dobrze.

muszę ochłonąć, potem napisze więcej.

ps, żeby nie starte dwa przyciski eject i power to jak nowy wizualnie.

cała reszta niepowycierana.

głowice też wygladają dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.cichykot.com

to przeszkadza to włóż do środka i przymocuj choinkę zapachową taką do wieszania na lusterku w aucie

Mi to nie przeszkadza ale nie mieszkam sam. Choinka nie wyeliminuje problemu a nawet go nie zamaskuje ponieważ zapach roznosi sie po całym domu a nie tylko pomieszczeniu czy też miejscu gdzie stoi magnetofon - a jest to intensywny zapach ebonitu\bakielitu a nie zapach 'vintage'...

pochłaniacz zapachów

Dzieki Kasjel - warto spróbować choć w tym przypadku ta inwestycja podwyższy wartość magnetofonu pewnie o połowę ;-).

no i jest.

gra-jeszcze nie wiem jak, ale już słyszę, że gra dobrze.

muszę ochłonąć, potem napisze więcej.

ps, żeby nie starte dwa przyciski eject i power to jak nowy wizualnie.

cała reszta niepowycierana.

głowice też wygladają dobrze.

Ukryta Zawartość

Gratulacje ale maszyna piękny :)

Panowie,

Jesli jesteśmy przy szpulowcach to czy ktos miał taki przypadek i może mi podpowiedzieć jak usunąć przykry zapach starej elektroniki z magnetofonu?

Pytałem w sąsiednim wątku ale nikt nie podjął tematu, szukałem w internecie ale pomysł z polaniem płyty z elektronika wodą kwiatową nie przypadł mi do gustu...

M.

Na pozbycie się zapachu może pomóc tylko jedno mianowicie ozonowanie nie ma lepszej metody pamiętajmy tylko o tym że elektronika mechanika wszelkie smary i eleje mają swój zapach i tego nie da się całkowicie przegonić:)

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Mi to nie przeszkadza ale nie mieszkam sam. Choinka nie wyeliminuje problemu a nawet go nie zamaskuje ponieważ zapach roznosi sie po całym domu a nie tylko pomieszczeniu czy też miejscu gdzie stoi magnetofon - a jest to intensywny zapach ebonitubakielitu a nie zapach 'vintage'...

Jeśli jest to zapach palonego ebonitu/bakelitu to sprawdziłbym czy gdzieś coś się nie przypala. Stary ebonit lub bakelit jeżeli nie jest nadmiernie podgrzewany nie powinien śmierdzieć.

W.

Wojtek

Elementy obudowy izopropanol albo wilgotną szmatką z płynem do naczyń .

Raz miałem taki wzmak który śmierdział stęchlizną a cały był oblepiony smołą po papierochach . To nie był zapach vintage . Na szczęście nie mój i odjechał do klienta .

no i jest.

Swietnie :)

Za cholerę mi sie nie widzi ale gratuluję posiadania chyba najsłynniejszego magnetofonu :)

Mi dzisiaj dojechał Pioneer CT- 939 w stanie niemal idealnym .

Jak tylko czas pozwoli wymienię paski , przejrzę i zrobię testy . Ciekaw jestem jak wypadnie w stosunku do CT-959 , 979 i 910 .

Wielu wspaniałych magnetofonów w okazyjnych cenach Wam życzę w nadchodzącym Nowym Roku .

Edytowane przez muda44

Na pozbycie się zapachu może pomóc tylko jedno mianowicie ozonowanie nie ma lepszej metody pamiętajmy tylko o tym że elektronika mechanika wszelkie smary i eleje mają swój zapach i tego nie da się całkowicie przegonić:)

audiomagia.blogspot.com

Za cholerę mi sie nie widzi ale gratuluję posiadania chyba najsłynniejszego magnetofonu :)

Mi dzisiaj dojechał Pioneer CT- 939 w stanie niemal idealnym

dla mnie wygląda bosko, zdjęcia tego nie oddaja, ale fakt nie jest to dizajn pioneerowski ;-)

Gratki z okazji zanabycia CT-939 znaczy nie tylko mi rok się milo kończy.

www.cichykot.com

[quote name='muda44' timestamp='1420036832' post='333329

Mi dzisiaj dojechał Pioneer CT- 939 w stanie niemal idealnym .

Jak tylko czas pozwoli wymienię paski , przejrzę i zrobię testy . Ciekaw jestem jak wypadnie w stosunku do CT-959 , 979 i 910 .

Wielu wspaniałych magnetofonów w okazyjnych cenach Wam życzę w nadchodzącym Nowym Roku .

Gratuluje Super Magnetofonów!! Ale najlepszy wyswietlacz w Sony TC-K870 ES

Edytowane przez mariodm-74

dla mnie wygląda bosko, zdjęcia tego nie oddaja, ale fakt nie jest to dizajn pioneerowski ;-)

Gratki z okazji zanabycia CT-939 znaczy nie tylko mi rok się milo kończy.

No tylko żeby jakiś champagne ci się nie wylał na tego Dragona :-))

Najlepszego w Nowym Roku !!! Ho,ho ! To już kolejny od 2006 na tym forum....

Edytowane przez Kasjel

Mam Naka w planach ale z nowszych modeli .

Gratuluje Super Magnetofonów!! Ale najlepszy wyswietlacz w Sony TC-K870 ES

No do tych wyświetlaczy co w 870ES i całej tej serii chyba nic nie przebije .

Z rodziny 939 / 959 / 979 ten właśnie w 939 jest największy , najwyższy i moim zdaniem najlepszy .

Myślę nad CT 91 ale jak kiedyś mi się te fronty w połysku podobały to teraz mam zupełnie odwrotnie :/

Edytowane przez muda44

I jakie efekty ?

Wczoraj nagrałem jedną kasetkę i wygląda na to że jest dobrze. Dziś jeszcze coś ponagrywam na innych kasetach i będę sprawdzał.

Panowie,

M.

Czasami zwłaszcza w starych urządzeniach lampowych, charakterystyczny zapach wydzielają transformatory w których pomiędzy uzwojeniami papierowe przekładki nasączane były olejem transformatorowym. Może być czuć również bakelit, tekstolit z których czasami były robione płytki lub izolatory. Śmierdzieć potrafią stare kondensatory elektrolityczne które "upuszają" pary elektrolitu.

no i jest.

Ja też chcę Naka ;(

Lubię kiedy gra muzyka...

Najlepszego w Nowym Roku.

Coby nam się taśmy w napęd nie wkręcały :-)

kota dawno nie było:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.cichykot.com

ktoś szuka CT 95 ? , w sumie jak darmo…

Ukryta Zawartość

a nak? póki co mnie przeraża, że można tak grać…

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a nak? póki co mnie przeraża, że można tak grać…
a nak? póki co mnie przeraża, że można tak grać…
Wracając do magnetofonów- jest zabawnym, jak to urzadzenie jest zaprzeczeniem wartości audiofilskich .I jak przywraca wiarę myślącego człowieka w sens zjawisk fizycznych, odpowiednio interpretowanych Zasada opiera się na zjawisku magnetycznym nieliniowym z założenia, a pomijając różnego rodzaju dodatki jak silniki, podkłady prądowe ,kasacje itp. pierdoły, mało kto z używających te urządzenia, zdaje sobie sprawę, ze tak naprawdę ,to na urządzenie składa się Głowica oraz KOREKTOR GRAFICZNY .Korektor graficzny ze SKRAJNIE ustawionymi suwakami realizujący prostowanie ch-ki w dziedzinie czestotliwości. Czy komuś mieści się w głowie taka herezja? A przecież nikt nie zaprzeczy, że dobry magnetofon, a na pewno studyjny ,położy na łopatki CD ki.Tak więc można spokojnie stwierdzić że użycie korektora w odpowiedni sposób poprawiło pracę urzadzenie a wręcz ją umożliwiło. Podobne zastosowanie takiego korektora w czymś innym niż magnetofon ,spowodowałoby protesty o degradację sygnału itd. itd. A przecież cały tor nagłaśniający wraz z głośnikami ,salami odsłuchowymi to jest w istocie jeden korektor graficzny.Ba –podejrzewam że nawet nasze ucho takim jest.A najbardziej zastanawiające jest, że urządzenia te oparły się fali poprawiania –cardasików,coperów beztlenowych itp. Sa jakie są, i w dupie maja wasze wynalazki i audiofilskie teorie drgawkowe.Przestano je robić bo w dobie masówy, to nie jest towar dla wszystkich. I za to należy je kochać.Dla durniów zbyt skomplikowane żeby w nich mieszać, dla znających się ,zbyt piekne żeby je zmieniać.One jedyne oparły się audiofilskiej głupocie i są zaprzeczeniem jej wydumanych wartości.
Marian ma rację, w końcu, przecież mam, cytując klasyka, analogowe uszy ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

Wszystkiego Najlepszego Dla Wszystkich w Nowym 2015 Roku!!! Oby sie nam magnetofony nie psuły :-)

I pytanie w sprawie decka Onkyo TA-2800,czy jest tak samo dobry jak TA-2570???

Dzień Dobry-Najlepszego z Nowym Rokiem.

Nagrywacie Top Wszechczasów ?

ja nagrywam. na 5 setek powinno styknąć idealnie odliczywszy wiadomości i reklamy.

zdrówko

robert

www.cichykot.com

Ukryta Zawartość

Taki żarcik Kolega sobie robi ;)

Ukryta Zawartość

ja ? sprzedający ma silne poczucie humoru.

żeby nie było offa całkowitego, nak się 'wysuszył" całkowicie w środku i powoli zaczyna pokazywać pazury.wczoraj jak dotarł, to w ogóle nie chciał ruszyć, zero, przyciski nie działały, miałem lekkiego pietra, alerozkręciłem go, suszarka ( pierw trochę ciepłego, potem chłodne powietrze i ruszył )potem zostawiłem go rozkręconego na 3 godziny i było już idealnie.pierwsze co się rzuca w oczy/uszy -praktycznie bezszelstna praca.i ciekawie zrealizowany program STOP, czyli włączamy przycisk przewijania od razy po odtwarzaniu a i tak, wszystko przez stop przechodzi.widać to na kontrolkach, każda sekwencja przełączania zawiera STOP, czy tego chcemy czy nie.z samego rańca nagrałem vangelisa blade runnera na metala, TDK MA i cóż, jest bosko. został ulubieńcem kotów, bo grzeje się nieźle, lepiej od wzmacniacza, póki co.

foty dwie.

Ukryta Zawartość

post-92-0-49960000-1420115571_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.cichykot.com

ja ? sprzedający ma silne poczucie humoru.

żeby nie było offa całkowitego, nak się 'wysuszył" całkowicie w środku i powoli zaczyna pokazywać pazury.wczoraj jak dotarł, to w ogóle nie chciał ruszyć, zero, przyciski nie działały, miałem lekkiego pietra, alerozkręciłem go, suszarka ( pierw trochę ciepłego, potem chłodne powietrze i ruszył )potem zostawiłem go rozkręconego na 3 godziny i było już idealnie.pierwsze co się rzuca w oczy/uszy -praktycznie bezszelstna praca.i ciekawie zrealizowany program STOP, czyli włączamy przycisk przewijania od razy po odtwarzaniu a i tak, wszystko przez stop przechodzi.widać to na kontrolkach, każda sekwencja przełączania zawiera STOP, czy tego chcemy czy nie.z samego rańca nagrałem vangelisa blade runnera na metala, TDK MA i cóż, jest bosko. został ulubieńcem kotów, bo grzeje się nieźle, lepiej od wzmacniacza, póki co.

foty dwie.

Zaraz po rozpakowaniu go podłączyłeś do sieci i nie chciał się uruchomić? Jeżeli tak to miałeś farta, że całkowicie nie zamilkł.

A deck ładny, gratuluję posiadania legendy wśród magnetofonów.

Zaraz po rozpakowaniu go podłączyłeś do sieci i nie chciał się uruchomić? Jeżeli tak to miałeś farta, że całkowicie nie zamilkł.

coś tam brumił, ale nie działał.

no ale za to poszczał wodę jak eskimos na majorce.

tak to jest jak się stało przez święta w magazynie lub na tirze.

znaczy, może i faktycznie miałem farta.

znaczy, teraz działa idealnie.

znaczy kapitan.

Slucham i nagrywam TOP WSZECHCZASÓW PR.3 :-)

znaczy, tak trzymać !!! :-)

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

Slucham i nagrywam TOP WSZECHCZASÓW PR.3 :-)

Panowie przypomne sie-Czy Onkyo TA-2800 jest tak samo dobry jak TA-2570?

Jest tak samo dobry ponieważ różni się jedynie tym, że oryginalnie powinien posiadać drewniane boczki.

Nie wiem jednak skąd bierze się taka różnica w wadze tego magnetofonu. Chyba jakaś pomyłka bo TA 2570 waży z tego co pamiętam 7,4kg.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi