Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

ja nie śmieję się z żadnych cen, a Ty po chamsku komentujesz czyjąś aukcję.

nikogo nie zmuszam do kupna, nie spamuję tutaj w wątku itd itd.

ale coś Cię widzę gryzie, żal Ci ściska to i owo ?

bo ja dalej nie rozumiem o co się przychrzaniasz wciąż do mnie.

kup se dwa CT-737 i bądź szczęśliwy.

ps

nie wciskam nikomu nic na chama, poczytaj sobie moje opinie od ludzi którzy coś kupili ode mnie.

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

ja nie śmieję się z żadnych cen, a Ty po chamsku komentujesz czyjąś aukcję.

nikogo nie zmuszam do kupna, nie spamuję tutaj w wątku itd itd.

ale coś Cię widzę gryzie, żal Ci ściska to i owo ?

bo ja dalej nie rozumiem o co się przychrzaniasz wciąż do mnie.

kup se dwa CT-737 i bądź szczęśliwy.

...

I o to mi właśnie chodziło. Eksperyment wykazał, że można się śmiać z zachowania nieznanych, nie wolno się śmiać z zachowania znanych. Trzeba ich działania wyłącznie podziwiać prędko. Albo milczeć jak nad trumną. Nie ze mną jednak te numery. Mam permanentne uczulenie na namolny brak skromności nie dający nikomu wartości dodanej.

Miało być "chamsko", nic mi nie ściska, nic mnie nie gryzie, nie "ciągle się przychrzaniam".

"Kup se"?! A po jakiemu to jest napisane? Nie muszę "se" ich kupować, bo już mam dwa na chodzie, a dwa pozostałe poszły na części.

Życzę szczęścia w życiu osobistym i handlowym.

GM

Edytowane przez G.Mark

I o to mi właśnie chodziło. Eksperyment wykazał, że można się śmiać z zachowania nieznanych, nie wolno się śmiać z zachowania znanych

pokaż mi chociaż jedno moje zdanie gdzie śmieję się z zachowania innych.

reszty nie komentuję, nie warto.

edyta:

literówka

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

W przypadku magnetofonów dwugłowicowych można nawet usunąć "schodek" na głowicy wykonując szlif. Ja ostatnio wykonałem szlif głowicy stożkowej w Universum,ie nawet jej nie wykręcając :-)) Mogę zrobić zdjęcie i Wam pokazać. Było to możliwe dzięki temu że dostęp do głowicy po zdjęciu klapki jest dobry. Z głowicami "Rec/Pb" jest trudniej ale też da się zrobić.

Pokaż zdjęcie, opisz czym szlifujesz jak polerujesz - w ogóle jeśli to nie tajemnica. Trochę boję się zaatakować taką głowicę. Już to widzę: pilnik, szczotka, diax, czysta woda, tak się zaczyna wielka przygoda. WIEM Kupie sobie Dragona i go pilnikiem wyprostuje !!!

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

pokaż mi chociaż jedno moje zdanie gdzie śmieję się z zachowania innych.

reszty nie komentuję, nie warto.

edyta:

literówka

Masz rację, nie śmiejesz się. To było zbyt daleko idące uogólnienie, a co będzie dalej, pokaże historia.

O co chodzi z tą "edytą"? Małych liter na początku zdań przecież nie poprawiasz.

GM

Edytowane przez G.Mark

Masz rację. Nie śmiejesz się, to było zbyt daleko idące uogólnienie, a co będzie dalej, pokaże historia.

O co chodzi z tą "edytą"? Małych liter na początku zdań przecież nie poprawiasz.

GM

na forach piszę z małej litery tak mam, zabrakło chyba Z w zdaniu, więc poprawiłem.

pamiętam Twoje wpisy, jak wyszydzałeś właśnie takie zachowanie, jakie teraz reprezentujesz czyli, cytuję z pamięci:

ktoś pisał : a widzieliście jaki szrot za taka kasę.

a Ty : to chyba sprawa sprzedającego, nie będziesz komuś mówił co i za ile, jak jesteś taki mądry napisz to sprzedającemu itd.

a teraz jaką postawę prezentujesz ?

trzeba było napisać, że ja sprzedaję i wg Ciebie cena jest za duża, śmieszna itd.

trzeba było to napisać imiennie do mnie, czy na forum czy na priva.

masz prawo do swojego zdania, wyrażaj go sobie głośno, daj nawet ogłoszenie w GW, ale nie każdy musi się z nim zgadzać ani Ci tłumaczyć, dlaczego jest tak a nie inaczej.

nie wszystko musisz rozumieć i nie wszystko się kręci tak, jak Ty chciałbyś żeby się kręciło

zachowałeś się teraz jak...wpisz sobie sam jak.

mimo, że Cię nie lubię, o czym pisałem otwarcie, ceniłem sobie Twoje zdanie.

ale to już czas przeszły.

szkoda.

www.cichykot.com

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

na forach piszę z małej litery tak mam, zabrakło chyba Z w zdaniu, więc poprawiłem.

pamiętam Twoje wpisy, jak wyszydzałeś właśnie takie zachowanie, jakie teraz reprezentujesz czyli, cytuję z pamięci:

ktoś pisał : a widzieliście jaki szrot za taka kasę.

a Ty : to chyba sprawa sprzedającego, nie będziesz komuś mówił co i za ile, jak jesteś taki mądry napisz to sprzedającemu itd.

a teraz jaką postawę prezentujesz ?

...

I nadal swoje zdanie podtrzymuję. Podawanie linków do aukcji z przesadzoną ceną jest bezskuteczne, bo i tak nie zmieni to zdania sprzedającego.

Dlatego nie podałem linka, ograniczając się do wyrażenia swojego zdania, które również podtrzymuję. Ten magnetofon nie jest wart ceny, za jaką jest oferowany i to jest moje prywatne zdanie, zaprezentowane publicznie. No chyba, że nie wolno tego robić, wtedy poproszę moderatora o usunięcie tego wpisu.

Życzę Ci, żeby "poszedł" za te pieniądze, ale obawiam się, że to się nie uda.

GM

Edytowane przez G.Mark

Ok, Ty masz swoje zdanie, ja mam swoje.

nie widzę powodu żeby robić z tego faktu "wojnę światów"

Podawanie linków do aukcji z przesadzoną ceną jest bezskuteczne, bo i tak nie zmieni to zdania sprzedającego.

nie, doskonale wiesz, że ton Twych wypowiedzi był inny, jak się uprzesz zadam sobie trud i Ci to udowodnię.

nie przecz proszę sam sobie.

napiszę raz jeszcze wyraźnie, bo mam wrażenie, że mnie nie zrozumiałeś:

trzeba było napisać wprost, że chodzi o mnie, wtedy nie odezwałbym się z żadną polemiką.

masz prawo do własnego zdania i ja nigdzie Ci go nie odbieram, co nie znaczy, że muszę się z nim zgadzać.

nie brnij już proszę dziś więcej.

zdrówko

robert

edyta literówki, boże krówki ;-)

Edytowane przez cichy70

www.cichykot.com

OK, teraz już wszystko jasne.

weź Ty chłopie porzuć ten autorytatywny ton i uśmiechnij się, choć raz.

od tego się nie choruje.

pozdrawiam

robert

www.cichykot.com

weź Ty chłopie porzuć ten autorytatywny ton i uśmiechnij się, choć raz.

od tego się nie choruje.

pozdrawiam

robert

Czy mógłbym prosić linka do tej kontrowersyjnej aukcji, bo już zaczynam się gubić, a ciekaw jestem.

O kurczę, pomału myślałem o sprzedaży mojego Pioniera 540.Jak już tyle wołają za podstawowy model to sprzedam i kupę sobie co najmniej dwa Nakamichi . Taka wymiana będzie The Best.

Moj kolega ma rs-965 od nowosci czyli dobrych 20 lat i nic sie w nim nigdy nie popsulo natomiast zapasowe glowice do technicsa byly dlugo dostepne. CT-95 mam od prawie 20stu lat i choc widac, ze glowice juz sie scieraja to nadal dzialaja niezawodnie ale aby go nie nadwyrezac to do odtwarzania od ladnych kilku lat na ogol uzywam innych deckow.

Nakamichi nagrywaja bardzo dobrze na wszystkich dobrych tasmach tylko trzeba dokladnie ustawic prad podkladu. Na tasmach Nakamichi prosciej bo decki sa strojone na te tasmy i ta symbioza tasm i magnetofonow zostala zalozona. Problem niektorych Nakamichi byl taki, ze gorzej odtwarzaly nagrane tasmy komercyjne no ale jak ktos kupuje dobrego Nakamichi to aby samemu nagrywac.

pozdrawiam,

Sprzedam Denona DRM 700A - złoty .

Pisałem o nim wcześniej że kupiłem jako stan idealny i jak nowy a jak dojechał to coś tarło .

Pękł plastik - mocowanie koła zamachowego . Plastik sklejony ( porządnie , nie puści ) ale dopiero po złożeniu decka znalazłem plastik który odpowiada za pauzę .

Nie chce mi się go ponownie rozbierać ( zastąpił go złoty Pioneer CT-S710 ) i nie mam na to czasu ( nawet na przegląd swoich :/ ) .

Oddam za 100zł z przesyłką kurierem .

Gra , nagrywa . Nie działa pauza przy nagrywaniu . Trzeba szybko dwukrotnie nacisnąć REC i zaraz PLAY .

Trzeba by wyczyścić itd .

Stan wizualny ładny . Na standardy allegro - idealny ;)

Edytowane przez muda44

Od grubo ponad 10 lat jestem posiadaczem magnetofonu sony tck 808 ES i niedługo po zakupie na tzw. niemieckim jebaju stwierdziłem, że ma problem z nagrywaniem, a mianowicie lewy kanał nagrywa ciszej ze słabszą dynamiką, pogorszonym pasmem. Ostatnio postanowiłem, że dobrze byłoby doprowadzić go pełnej używalności i cieszyć się jego graniem.

Do rzeczy... podczas nagrywania ustawienie wskaźników jest wzorcowe. W czasie nagrywania po odsłuchu po taśmie w słuchawkach słychać osłabiony lewy kanał co oczywiście też widać na wskaźniku wysterowania... muszę dodać, że kasety nagrane na innym magnetofonie brzmią na nim znakomicie... czyli tor odczytu jest ok. Problem jest prawdopodobnie w zapisie... Czy macie jakieś doświadczenie w realizowaniu napraw takich usterek i co za to odpowiada? Czy prąd podkładu, czy może któryś sygnałowy kondensator stracił swoje parametry, czy to może problem styków, potencjometrów... czy też zasilania i diabli wiedzą jeszcze czego. Proszę o porady osób, które rzeczywiście mają doświadczenie i naprawiali takie usterki a przede wszystkim wiedzą co w trawie piszczy. Dodam, że głowice wyglądają na idealne - patrząc przez lupę, praktycznie brak zużycia. Oczywiście nie posiadam schematu i za skan takowego będę wdzięczny.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Czy macie jakieś doświadczenie w realizowaniu napraw takich usterek i co za to odpowiada?

Ja mam. Za realizację napraw takich usterek, odpowiada wiedza, umiejętności i doświadczenie.

Czy prąd podkładu, czy może któryś sygnałowy kondensator stracił swoje parametry, czy to może problem styków, potencjometrów... czy też zasilania i diabli wiedzą jeszcze czego.

Jeśli to jest pytanie, to odpowiedź brzmi: To trzeba sprawdzić odpowiednimi przyrządami i zgodnie z zasadami sztuki.

Proszę o porady osób, które rzeczywiście mają doświadczenie i naprawiali takie usterki a przede wszystkim wiedzą co w trawie piszczy.

Proszę uprzejmie. Sprawdź na początek przepływ sygnału wejściowego poczynając od wejść liniowych, a skończywszy na wyjściach układu IC513. Jeśli prawy kanał nagrywa poprawnie, to masz punkt odniesienia w trakcie testów. Oczywiście warto przed tym sprawdzić wszystkie połączenia wtykowe, napięcia zasilające, rozmagnesować tor przesuwu taśmy, itd.

Oczywiście nie posiadam schematu i za skan takowego będę wdzięczny.

Tak, to jest oczywiste. Jeśli Twój magnetofon to TC-K808ES, a nie "TCK 808 ES", to nie tylko schemat, ale cała instrukcja serwisowa jest tu http://elektrotanya.com/sony_tc-k808es_sm.pdf/download.html

Powodzenia w naprawie.

GM

Edytowane przez G.Mark

Udało mi się zakupić ostatnio Sony BE-100. Przewija i kasuję taśmy, także metalowe. Stan prawie nówka. Dam znać, jaka jest faktyczna skuteczność tegoż narzędzia. Urządzenie było dostępne w 1984 roku, ale jaki jest czas produkcji, tego nie wiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-15740-0-78660300-1420410142_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Udało mi się zakupić ostatnio Sony BE-100. Przewija i kasuję taśmy, także metalowe. Stan prawie nówka. Dam znać, jaka jest faktyczna skuteczność tegoż narzędzia. Urządzenie było dostępne w 1984 roku, ale jaki jest czas produkcji, tego nie wiem.

Kupiłeś jako eksponat czy widzisz zastosowanie ??

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

To jest nowy sprzęt, nigdy nie używany, ale widzę w nim zastosowanie przewijania oraz kasowania taśm, choć to drugie to się dopiero okażę :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dzisiejsze popołudnie to serwis Pioneera CT-939 .

Miałem CT-959 , CT-979 ale ten jest zrobiony najbardziej bezkompromisowo .

Mechanika i budowa powala ...

Ale i też najtrudniejszy w robocie .

Ostatnia fotka CT-737MKII po czyjejś modyfikacji ( maty bitumiczne , silikon na kondach i OS-CONy gdzieś w zasilaniu )

Jak widać 737 to nie biedniejsza wersja 939 ale inny magnetofon .

Oprócz innej elektroniki to w 939 inny jest silniczek z kółkiem mosiężnym , oczywiście drugi wałek , głowice amorficzne ale i układ dociągania kasety ( blachy od góry ) . Gałka REC LEVEL jest aluminiowa ( w 737 plastik ) .

Edytowane przez muda44

Czy posiada ktoś serwisówkę do Sony TC-K7BII lub kompletną serwisówkę do Sony TC 229SD ? Niestety jest niekompletna ta którą można pobrać bezpłatnie na "Elektrotanya" oraz "HiFi Engine". Mam problem z napięciem zasilającym silnik od przewijania. W trybie "rew" wynosi ono zaledwie -5,5V. W trybie "FF" może osiągać 9V. A silnik powinien być zasilany napięciem 12V. Potrzeby jest mi schemat płytki "Servo Control Board". Napięcia te nie są stabilne i czasem nawet magnetofon przewija poprawnie. Z tym że przewijanie w przód działa zwykle dobrze ze względu na wyższe napięcie zasilające silnik.

Kasjel, podaj maila :) Na TC-229SD będziesz musiał poczekać parę dni, aż zeskanują :)

Edytowane przez neomammut

dzień dobry, jakby kogoś ciekawiło, tak wygląda dragon w środku.

dziś powinna być chwila czasu, porobię więcej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.cichykot.com

Dzięki neomammut za serwisówkę do Sony TC-K7BII ! Tam jest wszystko bardzo ładnie opisane tak że z pomiarami nie będzie problemu. Zanim zajrzałem do schematu to zorientowałem się już, że uszkodzenia nie należy szukać na płytce "servo control board" bo to jest po prostu zewnętrzny stabilizator obrotów dla silnika głównego "capstan motor". Usterki muszę szukać na tej dużej pionowej płytce PCB gdzie znajduje się sekcja zasilania i wiele innych.

Napięcia na tych tranzystorach muszę posprawdzać.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Czy w Pioneer CT-93 za przewijanie odpowiedzialne jest tylko kółko idlera czy sprzęgiełka również? Odtwarza poprawnie ale ma problemy z przewijaniem szczególnie pod koniec taśmy i to niezależnie od kierunku przewijania.

>>Kasjel

Nowa jakość Trinitron :D

Witam. Czy w Pioneer CT-93 za przewijanie odpowiedzialne jest tylko kółko idlera czy sprzęgiełka również? Odtwarza poprawnie ale ma problemy z przewijaniem szczególnie pod koniec taśmy i to niezależnie od kierunku przewijania.

Ja nie znam tego modelu, ale może tam być kółko cierne i sprzęgło pod tym właśnie kółkiem. Jeśli tak jest to za problemy z przewijaniem może być odpowiedzialna stwardniała oponka na kółku ciernym lub tylko zanieczyszczona albo jest już starta. Jednak jeśli oponka jest dobra i czyszczenie oraz zmatowienie nie pomogą, to winne może być to sprzęgło pod kółkiem ciernym. Kiedyś już była o tym mowa, że coś się dzieje takiego z filcem w sprzęgle w skutek starzenia, że zwiększa się tarcie i sprzęgło ciężko pracuje. Miałem taki przypadek w decku Pioneer CT 740. Wszystko wyglądało super ale co z tego jak sprzęgło ciężko pracowało. Wyregulować go się nie dało, jedynie rozebrać i zamienić sprężynkę dociskającą na słabszą.

Panowie, poproszono mnie, abym dopasował do amplitunera 313L jakiś magnetofon.

Taka zawodowa przysługa dla szefa firmy z którą współpracuję.

Proszę, podpowiedzcie czego szukać lub może sami macie coś takiego do odsprzedania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi