Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Panowie za rady.

Silniczkom zapuść kroplę oleju samochodowego syntetycznego ( 0w40 jak Casrol Edge ) na ośkę w miejscu łożyskowania .

Z tym olejem to spróbuję zrobić tak jak mówisz. Mam nadzieję, że się uda bo wydaje mi się, że wymiana silników byłaby dość dużym problemem. I nie chodzi mi tu o cenę a bardziej o dostępność.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Arcam Delta 100... Fantastyczny magnetofon choć wizualnie nie w moim guście. Jest jeszcze taki HK chyba CD-491... Też brzydki ale dźwiękowo to pierwsza liga. Przynajmniej według mnie.

Zgadzam się z kolegą. Delta 100 to kapitalny dźwiękowo magnetofon. A wizualnie tandeta, jak cały Arcam z tamtych czasów.

H/K CD-491 był kiedyś nawet testowany razem z Dragonem i Tandbergiem. Niewiele im ustępował, a w niektórych aspektach był na równi.

Czy posiada ktoś serwisówkę do Sony TC-K7BII lub kompletną serwisówkę do Sony TC 229SD ? Niestety jest niekompletna ta którą można pobrać bezpłatnie na "Elektrotanya" oraz "HiFi Engine". Mam problem z napięciem zasilającym silnik od przewijania. W trybie "rew" wynosi ono zaledwie -5,5V. W trybie "FF" może osiągać 9V. A silnik powinien być zasilany napięciem 12V. Potrzeby jest mi schemat płytki "Servo Control Board". Napięcia te nie są stabilne i czasem nawet magnetofon przewija poprawnie. Z tym że przewijanie w przód działa zwykle dobrze ze względu na wyższe napięcie zasilające silnik.

niekompletna serwisowka czesto oznacza ze podebrali brakujacy modul od innego producenta. ale raczej nie w wypadku Sony...

Szlifujesz na mokro ?

hm.. zaciekawiony zajrzalem w swoje onkyo (ta2070)

i w jednym i drugim brak sladow pracy na glowicach. sa jak nowe i tak dzialaja. decki maja juz 34 lata :)

Edytowane przez shittzu

Jakoś z 870ES nie moge sie rozstać ;)

A 333ESL na zywo wyglada bardzo okazale .

Fajne masz te ES-y. Seria x70 jest chyba najładniejsza. Nie przypominam sobie czy pisałeś o porównaniu obu decków. Jest jakaś znacząca różnica pomiędzy nimi?

Jaki to jest model 333 ESL? Też mnie coś bierze na Sony ;-)

W Europie odpowiednikiem był TC-K970ES.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W Europie odpowiednikiem był TC-K970ES.

Więcej pytań nie mam. Biorąc pod uwagę różnice in plus w wersjach japońskich to Marcin - gratulacje !!!

Łapać za portfele :)

NAKAMICHI ZX-9 się pojawił ...

W tej cenie w Polsce kolejka się nie ustawi. Moim zdaniem lepsza ofertą jest BX-300 za 600 zł. Te decki na eBayu w bardzo dobrym stanie potrafią osiągnąć cene 300 EUR. Mam taki po wymianie kondów i opampów na BB i jest to po prostu bajka. Dla przypomnienia BX-300 w Japonii oznaczony był jako ZX-5.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Jaki to jest model 333 ESL? Też mnie coś bierze na Sony ;-)

Wcześniej pisałem ale przypomnę to co wyszukałem . Jak się mylę , poprawcie mnie

Na rynek europejski jako najwyższe modele szły w tamtych latach decki TC-K9XXES ze zmienianą drugą a później trzecią cyfrą .

W tym samym czasie na rynku japońskim model ten szedł z oznaczeniami TC-K333 a końcówka była zmieniana w danym roczniku .

Tu fajnie to widać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Klikając końcówki pojawią się dane o decku .

Na Japonię szły jeszcze wyższe modele oznaczone TC-K555 i też końcówki jak wyżej.

Ukryta Zawartość

Mnie tez wzięło na Sony chociaż jak wiesz nie lubię decków z kieszenią na środku . Szlak przetarł nieco Pioneer CT-S910 i obecne 710tki ;)

No a 333ESL wygląda na żywo obłędnie .

12kg wagi też o czymś świadczy .

Seria x70 jest chyba najładniejsza

Tak też uważam .

Nowsze już nie miały tej zadziorności i klasy . Starszy , 950ES ma ładniejszy według mnie układ klawiszy i podświetlane klawisze ale bardziej prymitywny wskaźnik wysterowania z mniejszą ilością punktów . W czasie grania prawie stoi w miejscu :/

Nie przypominam sobie czy pisałeś o porównaniu obu decków. Jest jakaś znacząca różnica pomiędzy nimi?

Nie pisałem ale napisze jak zrobię mu przegląd .

Jeszcze jedno ujęcie .

Sorry za bałagan ale mam teraz masę sprzętu i brak półek ;)

Przy okazji .

Pomysł ze stolikiem pod sprzęt na więcej decków szlak trafił . Wyszedł by za szeroki i bym musiał przestawić kolumny co odpada . Dlatego będę wystawiał do sprzedania decki a zostawię tylko te SONY ES bo razem ładnie wyglądają i mam na nie miejsce na styk .

W tej chwili jest do sprzedania Pioneer CT-939 ( fotki na poprzednich stronach ) oraz złoty i czarny CT-S710 . Decki po przeglądzie , wymianie pasków itd . W rewelacyjnym stanie technicznym i wizualnym . Wszystkie bardzo , bardzo mało używane .

Bedzie tez do sprzedania JVC TD-V66 , Yamaha KX-650 , W952 i Technics 707 . Każdy z decków w stanie wartym zainteresowania .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Cześć Disco :) Fajnie Cię znów zobaczyć wśród Nas!

Jestem i nigdzie się nie ruszam ;-) Wiele się zmieniło w moim życiu osobistym. Mam zdecydowanie większy dystans do wszystkiego.

Wiem, niestety/stety z wiekiem nabieramy dystansu do otaczającego nas świata a to co dotychczas było istotne staje się zabawnie błahe... Tylko muzyka pozostaje bliska naszym sercom będąc tym czym kiedyś było to co było. Ale mi się napisało ;) naprawdę fajnie ze znów jesteś!

Nawet nie sądziłem że mój powrót może komuś sprawić radość. Naprawdę...

Też się cieszę i też zaczynam odpuszczać pewne sprawy na forum .

Szkoda że swojego czasu spotkanie magnetofonowe nie wyszło ...

A!

I jeszcze jeden klocek .

Wcześniej pisałem że będę robił przełącznik wejść na wiele decków . Do tego celu kupiłem w bardzo ładnym stanie SONY TA-F210 . Ma 2 gały po 6 przełączeń i można łatwo zrobić 6-12 wejść i jedno lub kilka wyjść .

Jak ktoś ma ochotę i potrafi w ręku trzymać lutownicę to odsprzedam i pomogę na PW to sklecić

Edytowane przez muda44
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Marcin, spotkanie magnetofonowe mogę zrobić w każdej chwili. Jest lokal i możliwość przespania się. Do tego gospodarz (rochu) ma kilka egzemplarzy Akai: GX-75 i GX-95. Nieskromnie mówiąc sam go zaraziłem. Pioneer CT-S820S w systemie Naima zagrał bardzo dobrze.

A co do odpuszczenia pewnych spraw... Nie mają sensu żadne spory. Najważniejsze jest to żeby muzyka cieszyła - jej źródło może być dowolne choć ja preferuję jednak nośniki fizyczne. Magnetofony kocham od wczesnej młodości. Odkąd dostałem od ojca Kaprala.

Edytowane przez discomaniac71

Porównywał ktoś między sobą BX-300 i któryś z wyżej cenionych modeli? Np z serii CR lub ZX.

Mam w domu BX-300 i 670ZX.

670 ZX jest lepszy.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

A co do odpuszczenia pewnych spraw... Nie mają sensu żadne spory. Najważniejsze jest to żeby muzyka cieszyła

Fajnie żebyśmy my starzy forumowicze byli dla siebie jak za dawnych dobrych czasów :)

Kurcze , długo masz tego Pioneera . Ja w tym czasie przewaliłem to i owo ...

Rochu to by mnie łopatą przywitał ;)

Cześ Disco :)

Chyba pisałem. BX300E to świetny magnetofon na górze. Jednak pod względem niskich częstotliwości - niedomaga :/

DR1, 2, Cassette Deck 1, 1.5 to bardziej dojrzałe dźwiękowo magnetofony. Choć te najwyższe wysokie już nie takie jak u BX'a.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Fajnie żebyśmy my starzy forumowicze byli dla siebie jak za dawnych dobrych czasów :)

Kurcze , długo masz tego Pioneera . Ja w tym czasie przewaliłem to i owo ...

Rochu to by mnie łopatą przywitał ;)

Miałem taki etap. Przewaliłem tych decków masę. Teraz inaczej podchodzę. Paweł (rochu) to świetny gość. Otwarty na ludzi. Marcin, szkoda żeby taka super idea została pogrzebana. Ostatnio kilka godzin przegadałem z neomammutem. Przywiózł TC-K730ES.

Chyba pisałem. BX300E to świetny magnetofon na górze. Jednak pod względem niskich częstotliwości - niedomaga :/

DR1, 2, Cassette Deck 1, 1.5 to bardziej dojrzałe dźwiękowo magnetofony. Choć te najwyższe wysokie już nie takie jak u BX'a.

Wielkie dzięki za info ;-)

PS Te zdjęcia CT-93 w sieci to Twoje?

Rozumiem, że odsłuchiwałeś te decki? Ja mogę wypowiedzieć się tylko na temat NAKA DR-8, którego mam od około miesiąca. Ciągle jestem na etapie eksperymentowania w nagrywaniu. Jedno jest pewne im lepsza kaseta tym lepszy efekt. Zarówno jeśli chodzi o FE jak i CR. Na CR Sony UX " chodzi" rewelacyjnie. Praktycznie przy włączonym dolby C gra tak jak źródło. Dzisiaj zrobiłem próbę nagrania na słabej kasecie ( SONY FX) , najpierw z dolby C- jakość dźwięku- szczególnie jeśli chodzi o wyże była średnia, następnie przy tych samych ustawieniach BIAS nagrałem tę samą muzykę w dolby B- i tu moje zaskoczenie- lepsze wysokie tony i jak na moje ucho nie gorsza dynamika. Już nic nie rozumiem- zawsze myślałem, że dolby B nie nadaje się do nagrywania?

"Analogowych" nigdy za wiele :)

Co do "powrotów" to nie mam pojęcia gdzie przepadli V Savage, Rafał996, Mzawek, Fotek i inni...

Nie było żadnego pożegnania lub deklarowania czegokolwiek. Jak kamień w wodę !

• Pokaż nowe odpowiedzi