Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów !

Śledzę pracowicie i z ciekawością tematy "kasetowe" od początku chyba a i wzbogaciłem się o RS-BX828 do skromnej bardzo kolekcji ale nie narzekam !

Mam małą zagwozdkę : sympatyczny kasetowiec Akai DX-57 nagle zastopował licznik tzn.wyzerował się i zastrajkował ! W serwisówce szukam jakiegoś szczegółu ale bez skutku!

Czy to jakiś fotoelement wysiadł czy inny szczególik liczący ? Może mi ktoś pomóc ?

Z podziękowaniem pozdrawiam wszystkich !

A widzę tu także "szpulowych zapaleńców ", do których nieśmiało staram się doszlusować ! Fajno jest !

Wojciech

Do listy dodaj koniecznie CT 939 / 939MKII . Moim zdaniem najsolidniej zrobiony z tej serii 9x9 .

CT 900S

Dzięki, podobują mi się i dorzucam je do grona poszukiwanych ;)

Popatrz też na CTA 9X i CTA 7X . Wersje srebrne mają inne wyświetlacze niż czarne ( kolor )

Vintage, jakieś już tam posiadam, ale jakby się trafił w dobrej cenie czemu nie, dorzucił bym do swojej kolekcji, obecnie poszukuje coś troszku młodszego i w kolorze czarnym ;)

A może budżet określ ??

1200 / 2000zł. MAX

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

TA-2070 jest piękny ale w środku to malutki koszmarek. Co boli Twojego ??

Chcąc poprawić przewijanie, oderwałem ramię z idlerem (jakie ja wtedy wyrazy znalazłem w głowie, mające określić to, co zrobiłem, to aż sam sobie się dziwię...). I teraz go szukam. Choć ostatnio zastanawiam się mocno, czy przy okazji nie zrobić omawianej wcześniej poprawki i nie zamontować zębatki, zamiast idlera. Byłby święty spokój z przewijaniem.

Mam CT-777 i po naprawie przewijania używam go z dużą przyjemnością. Ciepłe, pełne brzmienie z głębokim basem, takie jak lubię.

W.

O gustach się nie dyskutuje . Dla mnie ten model i 900S zamula . W kopiach siada dynamika i przejrzystość .

Taki 737MKII jest od nich dużo lepszy . Brak regulacji biasu też jest ich wadą .

1200 / 2000zł. MAX

Za 2000zł CT 93 w ładnym stanie nie widziałem . Szukaj CT91 , CT91A . To rozwinięcie CT 939 /939MKII . Bardzo fajne decki .

Niedawno był za chyba 1600zł CT91 albo 91A

CT-900S odpuść . Niby był drogi ale przez dolby S , fajna wersja mechaniki ale innym które wymieniłem ustępuje .

Mając ta kasę to i tak bym szukał Sony 970ES / 333ESL .

Będą duzo lepsze od 939 / 959 / 979 / 910 .

Na zachętę spróbuj coś z 750 , 770 , 790ES .

Mając ta kasę to i tak bym szukał Sony 970ES / 333ESL .

Będą duzo lepsze od 939 / 959 / 979 / 910 .

Na zachętę spróbuj coś z 750 , 770 , 790ES .

Jakbyś widział albo obiło ci się o uszy coś ciekawego i godne polecenia daj znać, będę wdzięczny ;)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Jakbyś widział albo obiło ci się o uszy coś ciekawego i godne polecenia daj znać, będę wdzięczny ;)

Jak ja szukałem decka zaglądałem po aukcjach kilka razy dziennie . Okazje schodzą od razu . Musisz trafić .

Jest 790ES ale gościa poniosło z ceną .

750 i 770 też są ale w lichym stanie .

Ten 970ES za prawie 2000zł to żart .

Jakiego kaseciaka polecacie zakupić z firmy PIONEER ??

A ja tam sobie myślę że takie CT-S620 czy CT-S820 czy CT-S710 też by Ci wystarczyły. Myślę że to poszukiwanie wiatru w polu jest trochę bezcelowe. Różnica w cenie nie przełoży się na jakąś powalającą na kolana różnicę w brzmieniu. A te decki również prezentują wystarczający poziom i nie były tanie jako nowe. Wyglądają również godnie, mechanika również jest ta sama. CT-95 wizualnie nie wiele się różni od CT-S620/820.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

A ja tam sobie myślę że takie CT-S620 czy CT-S820 czy CT-S710 też by Ci wystarczyły. Myślę że to poszukiwanie wiatru w polu jest trochę bezcelowe. Różnica w cenie nie przełoży się na jakąś powalającą na kolana różnicę w brzmieniu. A te decki również prezentują wystarczający poziom i nie były tanie jako nowe. Wyglądają również godnie. CT-95 wizualnie nie wiele się różni od CT-S620/820.

Nie o taki cel mi chodzi, kilkanaście kaseciaków już mam w swojej kolekcji, mam marzenie nabyć kolekcję wyjątkowych sztuk, nie ukrywam że chce nabyć sztuki, krótko mówiąc w stanie sklepowym, nawet jeśli bym miał dopłacić kilka groszy ;)

Kolega Marcin wie jakie sztuki mile przygarnę ;)

Pozdrawiam

Tomasz

Nie o taki cel mi chodzi, kilkanaście kaseciaków już mam w swojej kolekcji, mam marzenie nabyć kolekcję wyjątkowych sztuk, nie ukrywam że chce nabyć sztuki, krótko mówiąc w stanie sklepowym, nawet jeśli bym miał dopłacić kilka groszy ;)

A chyba że tak ;) No to miłe chwile przed Tobą. Ileż pięknych decków w cenach z lekka zaporowych na tym świecie... tylko klikać i klikać a potem wyczekiwać paczek.

Lubię kiedy gra muzyka...

TA-2070 jest piękny ale w środku to malutki koszmarek. Co boli Twojego ??

O kurteczka na watolince! To musi działać jak radioteleskop :-) Ileż miedzi tam siedzi :-)

W.

Jeżeli wyjątkowe sztuki to minimum seria 9. Najlepszy będzie CT-S920S, który budową niewiele się różni od CT-95. Potem 910, 959, 979/939mk2. CT-91a bardzo fajnie wygląda, ale będzie prawdopodobnie brzmiał gorzej od 910tki. CT-93 jak pisał kolega Marcin za 2kzł jest nieosiągalny.

Ostatnimi tygodniami miałem obiecanego CT-S910, ale nie wypaliło, potem była ładna sztuka na Ebayu i też mi ją sprzątnęli z przed nosa ;(

więc poluje nadal ;)

Nie chcesz sprzedać 910?

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Nie, nie chcę sprzedać. Poza tym pisałeś, że szukasz decków w stanie kolekcjonerskim (czyli jak rozumiem idealnych wizualnie). Mój taki nie jest. Nie ma tych podkładek pod wkręty mocujące od góry obudowę oraz jest poskręcany nieoryginalnym wkrętami wewnątrz (zwykłe zamiast miedzianych). Pytałem sprzedającego jak to było z tymi wkrętami i ten odpowiedział mi, że ktoś tego decka rozkręcił ponieważ nie działało przewijanie w tył (sprawa idlera). Leżał rozkręcony długi czas i wkręty zaginęły dlatego dobrane były inne, nieoryginalne. Oczywiście jak go kupiłem to przewijanie dalej nie działało ale z tym sobie poradziłem. Poza wkrętami deck w pełni oryginalny i sprawny technicznie. Wizualnie na panelu są bardzo malutkie obicia i ryski ale to mi nie przeszkadza.

Kiedyś pytałem w tym temacie kolegów czy nikt nie ma na części jakiegoś decka Pioneera, ale nie otrzymałem odpowiedzi. Ponawiam pytanie. Może jednak ktoś ma i mnie poratuje za drobną opłatą kilkoma miedzianymi wkrętami?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jeżeli wyjątkowe sztuki to minimum seria 9. Najlepszy będzie CT-S920S, który budową niewiele się różni od CT-95. Potem 910, 959, 979/939mk2. CT-91a bardzo fajnie wygląda, ale będzie prawdopodobnie brzmiał gorzej od 910tki. CT-93 jak pisał kolega Marcin za 2kzł jest nieosiągalny.

Nie do końca. 920S i 820S testowane były na tym samym poziomie. Dźwiękowo różnią się bardzo niewiele. Bardzo dobry jest też 830S. 95 jest ponad wszystkim. W testach dostał 90 punktów - tyle samo ile wcześniej Nakamichi Dragon. 959 jest modelem wyjątkowym. Powstał w czasach kiedy nie było jeszcze CT-93. Dołożono wszelkich starań i brzmi znakomicie. Gdyby nie ten wyświetlacz to dawno byłby mój... ;-) 979 jest piękny. Wygląda w zasadzie tak samo jak CT-93. Brzmi o wiele bardziej neutralnie niż 820/920 i 959. To są decki jasne. 910 także jest od nich bardziej neutralny. Stawianie na równi 979 i 939mkII to nieporozumienie. Ten pierwszy jest bardziej nowoczesny i moim zdaniem lepszy.

Nie do końca. 920S i 820S testowane były na tym samym poziomie. Dźwiękowo różnią się bardzo niewiele. Bardzo dobry jest też 830S. 95 jest ponad wszystkim. W testach dostał 90 punktów - tyle samo ile wcześniej Nakamichi Dragon. 959 jest modelem wyjątkowym. Powstał w czasach kiedy nie było jeszcze CT-93. Dołożono wszelkich starań i brzmi znakomicie. Gdyby nie ten wyświetlacz to dawno byłby mój... ;-) 979 jest piękny. Wygląda w zasadzie tak samo jak CT-93. Brzmi o wiele bardziej neutralnie niż 820/920 i 959. To są decki jasne. 910 także jest od nich bardziej neutralny. Stawianie na równi 979 i 939mkII to nieporozumienie. Ten pierwszy jest bardziej nowoczesny i moim zdaniem lepszy.

Tak naprawdę Rafał to te testy można sobie w buty wsadzić .

920S to całkiem inny deck od 820S .

Według testów CT-900S był wysoko pozycjonowany a jest gorszy od 737MKII . Dostał dodatkowe punkty za dolby S a czy z tym dolby czy bez gra niewiele lepiej od CT 777 .

CT 939 jest lepiej zbudowany od CT 979 i grają podobnie . 959 wyróżnia się rozdzielczością ale dynamiką ustępuje S910 .

A i tak to kwestia na co się trafi bo większość to zajechane trupy . Czasem ładne ale trupy .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak naprawdę Rafał to te testy można sobie w buty wsadzić .

920S to całkiem inny deck od 820S .

Według testów CT-900S był wysoko pozycjonowany a jest gorszy od 737MKII . Dostał dodatkowe punkty za dolby S a czy z tym dolby czy bez gra niewiele lepiej od CT 777 .

CT 939 jest lepiej zbudowany od CT 979 i grają podobnie . 959 wyróżnia się rozdzielczością ale dynamiką ustępuje S910 .

A i tak to kwestia na co się trafi bo większość to zajechane trupy . Czasem ładne ale trupy .

Poniekąd masz rację ale ja miałem 920S i mam 820S. Porównywałem je bezpośrednio. Podobnie 910S i 920S. Miałem też CT-939mkII. Ostatnio testowałem CT-91a. Moim nowym deckiem został ostatecznie Onkyo Integra TA-2070. Trochę z ciekawości, trochę ze względu na bardzo dobry stan.

Nowy nabytek w bardzo ładnym wstanie zachowany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nowy nabytek w bardzo ładnym wstanie zachowany

No, Maniutek jest nie do przebicia w kolekcjonerskiej wytrwałości.

Stareńki Akajec, a ileż klasycznej dostojności i uroku.

Prawda Darku, te wskaźniki na czarnym tle mają specyficzny urok. Dla podobnych, tylko chyba jeszcze bardziej efektownych, trzymam Sabe i Univesruma :-)

Maniutek, gratuluję. Dopieść go teraz należycie :-)

Włodek.

Miałem zarówno Akai GXC709D jak i GXC706D. Były w super stanie wizualnym i wymagały tylko wymiany pasków napędowych. Niestety grały kiepsko. Gorzej od Akai GXC750D który też nie zachwyca jakością dźwięku. Zupełnie inaczej to wygląda w przypadku starszej serii do której należy Akai GXC 740D oraz GXC 760D no i GXC 730D z autorewersem.

Ten pierwszy potrafi wręcz zszokować jakością dźwięku, ale jest wybredny. Nie każda kaseta mu pasuje.

Polecam , można się zdziwić .

Włączyć nagrywanie i nagrać z 2-3 razy ten sygnał w miarę jak najgłośniej a sprzęt zapuścić raz na 1/3 mocy .

Pojawi się lepsza rozdzielczość , detale , przejrzystość .

Mam chyba wszytkie te magiczne płyty ale ta działa .

Ba!

Kilka dni temu szukając nagrywarki CDR kopiłem SONY RCD-W500C bo trafiła się z 2007r mało używana .

Jakość kopi była nędzna więc wpadłem na pomysł z tą płytą .

Nagrałem swoją ulubiona płytę . Następnie wsadziłem CDRW i kilka razy skopiowałem ten sygnał . Nagrałem ponownie na takiej samej CDR AUDIO tą swoją ulubioną płytę i kopia jest lepsza . Akceptowalna .

Właśnie Rafał .

Pytałem ostatnio o nagrywarki .

PDR05 odpuściłem bo to już staruszki . Nie dopalają też dobrze płyt . Każda PDR05 jaką miałem choć jakość kopii była świetna to płyty po latach się sypały i nie czytały ich wrażliwe napędy . Teraz mam taki wrażliwy napęd i czyta CDR Audio sprzed 15 lat z taniego Philipsa i kopie z tej Sony a nie rusza żadnej z PDR 05.

Edytowane przez muda44

Witam szanowne grono użytkowników magnetofonów !!!! Piszę rzadko , ale co jakiś czas czytam i śledzę forum .... Wszedłem w posiadanie magnetofonu Revox b710 mkII i postanowiłem poddać go remontowi i konserwacji. Napotkałem problem , ponieważ nie wiem jak zdemontować talerzyki obrotowe z osi silników napędowych kasety.Zaraz za talerzykiem jest nakrętka , która kontruje lub ogranicza głębokość osadzenia na osi. ZdJęcie przykładowe, cała reszta konserwacji i wymiany podzespołów przebiegła idealnie : kondensatory powymieniane , capstany zakonserwowane olejem firmowym ISOFLEX PD-65 ,wszystko oczywiście wyczyszczone z kurzu itd. Bardzo wysoka jakość wykonania elementów REVOX B710 MKII , mechanizm napędowy o numerze 21055 z dnia 20.Sep.1983r . Magnetofon jak na te lata jest w bardzo dobrym stanie. Służę oczywiście również poradami jeśli ktoś chciałby uzyskać jakieś informacje . POZDRAWIAM !!!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam szanowne grono użytkowników magnetofonów !!!! Piszę rzadko , ale co jakiś czas czytam i śledzę forum .... Wszedłem w posiadanie magnetofonu Revox b710 mkII i postanowiłem poddać go remontowi i konserwacji. Napotkałem problem , ponieważ nie wiem jak zdemontować talerzyki obrotowe z osi silników napędowych kasety.Zaraz za talerzykiem jest nakrętka , która kontruje lub ogranicza głębokość osadzenia na osi. ZdJęcie przykładowe, cała reszta konserwacji i wymiany podzespołów przebiegła idealnie : kondensatory powymieniane , capstany zakonserwowane olejem firmowym ISOFLEX PD-65 ,wszystko oczywiście wyczyszczone z kurzu itd. Bardzo wysoka jakość wykonania elementów REVOX B710 MKII , mechanizm napędowy o numerze 21055 z dnia 20.Sep.1983r . Magnetofon jak na te lata jest w bardzo dobrym stanie. Służę oczywiście również poradami jeśli ktoś chciałby uzyskać jakieś informacje . POZDRAWIAM !!!!!!

Ukryta Zawartość

musisz zdjąć "zatyczki" z frontu, one są wciskane. wtedy zejdą motylki które kręcą szpulkamii kaset potem sprężynki. Mam nadzieję, że dość jasno się wyraziłem.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Właśnie Rafał .

Pytałem ostatnio o nagrywarki .

PDR05 odpuściłem bo to już staruszki . Nie dopalają też dobrze płyt . Każda PDR05 jaką miałem choć jakość kopii była świetna to płyty po latach się sypały i nie czytały ich wrażliwe napędy . Teraz mam taki wrażliwy napęd i czyta CDR Audio sprzed 15 lat z taniego Philipsa i kopie z tej Sony a nie rusza żadnej z PDR 05.

Marcin, od premiery tych urządzeń minęło ponad 20 lat (pierwszą nagrywarkę CD Audio Pioneer przedstawił w 1992 roku). Miałem to samo z Marantzem DR-6000. Z czasem wypalane płyty stawały się cięższe do odczytu dla konwencjonalnego napędu.

Niby tak ale Philipsem 560 wypalałem w 2000r i wszystkie śmigają do dzisiaj . Obecny CD za to nie rusza tych z PDR 05 a te z obecnej Sony łyka jak oryginały .

Swoją droga czy nagrywarki CDR AUDIO nadaj się do tego wątku ?

Mają wejścia audio , regulację poziomu zapisu i płyty które można wielokrotnie nagrywać ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi