Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Podanie na wejścia, w takim przypadku, napięcia 0dB (400mV), spowoduje natychmiastowe przesterowanie wzmacniaczy zapisu.

GM

No oczywiście masz rację. Chodziło mi o nagranie sygnału z takim poziomem aby na wyjściu uzyskać 400mV w pozycji tape i source ;).

Tak, zdaję sobie sprawę z tego, że regulacja BIAS-u wpływa na dokładność, albo poprawność innych ustawień. Prąd podkładu ustawiłem kiedyś tak, aby uzyskać przy odczycie charakterystykę przenoszenia maksymalnie zbliżoną do źródła zapisu, przy użyciu standardowej, dobrej jakości kasety, i nie zamierzam tego zmieniać. Czy moglibyście mi pomóc, podając w punktach, krok po kroku, sposób wyregulowania B605 bez odnośników do serwisówki, gdyż jest ona napisana w języku, którym nie władam biegle, a praktycznie język ten jest mi obcy w kwestiach technicznych?

Przecież podaliśmy z kolegą G.Mark całą procedurę - kolega wkleił miejsca z serwisówki które pokazują wartości liczbowe. A całą procedurę opisaliśmy łopatologicznie.

Lubię kiedy gra muzyka...

Panowie,

Szukałem ale nie znalazłem a może ktoś ma taką informację - gdzie można kupić bardzo cienkie paski - konkretnie pasek 21mm x 0.05mm ale może byc troche krótszy - byle miał 0.05mm.

Pozdrawiam,

M.

Panowie,

Szukałem ale nie znalazłem a może ktoś ma taką informację - gdzie można kupić bardzo cienkie paski - konkretnie pasek 21mm x 0.05mm ale może byc troche krótszy - byle miał 0.05mm.

Pozdrawiam,

M.

Pasek o grubości 50μm ??? Nie wiem czy kolega wie ale typowa prezerwatywa ma grubość ścianki 70μm. Jakoś nieszczególnie wyobrażam sobie pasek o takiej grubości ;)

Edytowane przez sk-victor

Przepraszam, nie uściśliłem - jest to pasek o przekroju kwadratowym (o boku 0.5 mm) o średnicy wewnętrznej 21 mm (poszukuję także takiego o średnicy 63 mm).

Pozdrawiam,

Maciek

Przepraszam, nie uściśliłem - jest to pasek o przekroju kwadratowym (o boku 0.5 mm) o średnicy wewnętrznej 21 mm

Mam taki, ale niestety ma 1 mm.

Przepraszam, nie uściśliłem - jest to pasek o przekroju kwadratowym (o boku 0.5 mm) o średnicy wewnętrznej 21 mm (poszukuję także takiego o średnicy 63 mm).

Pozdrawiam,

Maciek

Mam taki pasek, ale jego średnicę wewnętrzną bardziej można by oszacować na 20mm. Paski o średnicy ok. 63mm też mam, ale wiesz że ciężko jest ułożyć taki pasek w kształcie idealnego koła. Jeden jest mniejszy a drugi trochę większy. Sądzę że jeden z nich musiał by pasować.

ale niestety ma 1 mm

Bardzo dziękuję za zainteresowanie - 1 mm też mam i szukam cieńszych.

Paski o średnicy ok. 63mm też mam,

A mają one 0.5 mm?

Spróbuję z paskami 0.8 mm (te są dostępne) i jesli mi się nie uda to ponownie się odezwę.

M.

Bardzo dziękuję za zainteresowanie - 1 mm też mam i szukam cieńszych.

A mają one 0.5 mm?

Spróbuję z paskami 0.8 mm (te są dostępne) i jesli mi się nie uda to ponownie się odezwę.

M.

Mają 0,5mm ale zauważyłem że ten 63mm ma przekrój okrągły co w niczym nie przeszkadza.

Świeże spostrzeżenie nt. tanich kaset Panasonic EP. Po skalibrowaniu i próbie nagrania nie jest źle

Nie przepadam za nimi. Widziałem też jakieś testy, i zostały ocenione gorzej od D, HF i UR. Także mechanicznie są takie sobie, bywają problemy z równym ułożeniem zwoju taśmy.

spostrzeżenie nt. tanich kaset Panasonic EP. Po skalibrowaniu i próbie nagrania nie jest źle, ale taśma szumi trochę bardziej niż mogłbym to zaakceptować

Mam kilka takich, dostałem jako używane i zastanawiałem się jak je wykorzystać - nagrałem ostatnią płytę U2 do samochodu i też mogę powiedzieć, że efekt jest lepszy niż mogłem się spodziewać - odsłuchując na nagrywającym Technics'ie 828 jak i w aucie.

Coraz częściej dochodzę do wniosku, że nie warto inwestować w super wypasione nośniki, bo kalibracja + dolby C rozwiązuje problem.

Mam podobne odczucia - jeśli kalibracja się powiedzie to na zwykłej taśmie można osiągnąć zadowalające rezultaty - nagrywałem ostatnio na kasecie Wifon z 1979\1980 roku (nie wiem co tam za taśma siedzi - na oko BASF) i Sony TC-K511S i ta kaseta dały radę (choć myslałem, że nic z tego nie będzie). Pewnie na super wypasionym sprzęcie słychać by było niedociągniecia ale w samochodzie i walkmanie jest ok.

M.

odkurzylem dzis starego decka pioneer ct 939 ,stal chyba z 5 lat nieruszany i chyba paski sparcialy bo mechanika dziala jakby chciala a nie mogla,przewija bardzo wolno albo wcale ,otwieranie kieszeni dzial tylko jak ja lekko popchne,podejrzewam ze slizgaja sie paski,bo wczesniej wszystko dzialalo jak w zegarku,czy da sie to zrobic w jakis w miare prosty sposob,szkoda mi go wyrzucac,odtwarzanie i nargywanie dziala normalnie jak z fabryki

odkurzylem dzis starego decka pioneer ct 939 ,stal chyba z 5 lat nieruszany i chyba paski sparcialy bo mechanika dziala jakby chciala a nie mogla,przewija bardzo wolno albo wcale ,otwieranie kieszeni dzial tylko jak ja lekko popchne,podejrzewam ze slizgaja sie paski,bo wczesniej wszystko dzialalo jak w zegarku,czy da sie to zrobic w jakis w miare prosty sposob,szkoda mi go wyrzucac,odtwarzanie i nargywanie dziala normalnie jak z fabryki

Myślę ze jednak chyba trzeba go będzie wyrzucić. Tylko powiedz proszę gdzie i kiedy to zrobisz ;)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Co to za słowotok? Da się.

GM

jak to naprawic,jak wymienic te paski,jak rozebrac zeby potem zlozyc,jak to zrobic krok po kroku,ten mechanizm jest mocno skomplikowany,prosze o krotki instruktarz,gdyz moge popsuc czego bym nie chcial,paski sa na allegro za 20 zl

jak to naprawic,jak wymienic te paski,jak rozebrac zeby potem zlozyc,jak to zrobic krok po kroku,ten mechanizm jest mocno skomplikowany,prosze o krotki instruktarz,gdyz moge popsuc czego bym nie chcial,paski sa na allegro za 20 zl

Taka ilość pytań wskazuje na to że raczej trudno będzie nam Ci pomóc.

Albo chociaż zacznij i w miarę postępu prac będziemy pomagać. Mechanizm Pioneera jest nam raczej dobrze znany.

Edytowane przez sk-victor

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ponieważ o nic nie pytasz, więc możemy sobie odpowiedzi darować. Nie polecam zabierać się za naprawę tego mechanizmu, bo jest do tego potrzebna staranność. Nie prezentujesz staranności.

Ten mechanizm jest prosty jak budowa cepa.

GM

Mimo to nie graja gorzej niż np współczesne Maxell UR, które też są jednymi z najsłabszych kaset.

jako UR można kupić obecnie..kilkanaście różnych taśm w większości produkcji Saehan, Panggung, Emtec i SKC - kiepskie były tylko te ostatnie, ale poza amerykanskim ebay'em bardzo trudno się na nie naciąć.

zwłaszcza Panggung z okolic 98-2002 był taśmą wyborną - i w przeciwieństwie do japońskich błyskotek - bardzo trwałą.

no nie wiem czy taki prosty jest ten mechanizm,dla mnie nie jest,w kazdym razie po wstepnych ogledzinach widze ze paski sa cale(dwa widze) jeden jest luzny,wiec moze nie trzeba kupowac,moze wystarczy naciagnac,czy da sie jakos naciagnac pasek ktory znajduje sie w srodku mechanizmu bez rozbierania calosci,chodzi o pasek cienki nie ten gruby ktory napedza kola zamachowe :) i caly czas chodzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

no nie wiem czy taki prosty jest ten mechanizm,dla mnie nie jest,w kazdym razie po wstepnych ogledzinach widze ze paski sa cale(dwa widze) jeden jest luzny,wiec moze nie trzeba kupowac,moze wystarczy naciagnac,czy da sie jakos naciagnac pasek ktory znajduje sie w srodku mechanizmu bez rozbierania calosci,chodzi o pasek cienki nie ten gruby ktory napedza kola zamachowe :) i caly czas chodzi

Nadal słowotok. Tego teraz w szkołach uczą?!

Jestem wielce ciekaw, kiedy się zorientujesz, że o nic nie pytasz, a paski nie mogą „chodzić”? Bo tego, że nie czytasz wszystkiego co się pisze, jestem już pewien.

Na Twoje szczęście paska nie da się naciągnąć.

Gdy zaczniesz pisać ładnie i schludnie, to pomożemy.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

czy da sie jakos naciagnac pasek ktory znajduje sie w srodku mechanizmu bez rozbierania calosci

Nie umiesz pisać, nie umiesz czytać. Lepiej już nie dotykaj wnętrza tego magnetofonu. Możesz go tylko zepsuć bardziej.

GM

Nie umiesz pisać, nie umiesz czytać. Lepiej już nie dotykaj wnętrza tego magnetofonu. Możesz go tylko zepsuć bardziej.

GM

matko skad ty jestes? ogarnij sie !!

wiem ale nie powiem

nie chcesz pomoc to sie nie odzywaj,swoje kometarze nie na temat mozesz *************

ja grzecznie a ty do mnie **************

Edytowane przez MaciejLK
Wyrażenia obraźliwe
  • Pokaż nowe odpowiedzi