Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba mieć tylko stary sprzęt do jej odtwarzania, a jego zdobycie nie jest już łatwe..."

Brzmi to prawie tak, jakby nagrania dokonano na walcu woskowym... ;-)

Chciałem niedawno nagrać dla kogoś, przez mikrofon, tekst do posłuchania. Najprościej byłoby mi nagrać to po prostu na kasetę w magnetofonie przenośnym. Niestety, d... blada, odbiorca docelowy "od wieków" już nie ma magnetofonu. Będę musiał kombinować z jakimiś mp-trójkami czy płytami CD... Coś, co mógłbym zrobić w trzy minuty, będę robił dwie godziny, przegrywając to kilka razy z formatu na format. :-(

Na znanym portalu wystawiony RS-BX626 z bardzo ciekawym opisem.

Cytuję te najciekawsze:

.....

Wspomagane silnikiem otwieranie kieszeni z automatycznym zamykaniem

.....

Programowany system ATC (automatycznej kalibracji taśmy)

.....

Bardzo szybkie przewijanie i cofanie tasmy

Jak ktoś kupi to się dopiero tych funkcji naszuka :)

Edytowane przez Krzysztof POPIEL
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Onkyo Integra TA-2070 jest bardzo wrażliwy na jakość zastosowanego nośnika. Kompresja dźwięku po włączeniu układu Dolby C zdarza się wyłącznie przy kiepskich nośnikach. Na dobrych chromach i metalach kompresji brak. Nawet np na TDK AD-X.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak wróci z serwisu Onkyo 2070 po regulacji nagrywania na chromie to zrobię testy z dolby.Jakie polecasz kasety.

Maxell MX, TDK SA-XS, TDK MA-X i MA-XG, Thats Suono, Sony Metal ES - te próbowałem i kompresji brak

No to może niedługo porównamy. Chcę zrobić małe doświadczenie i zastąpić gumę idlera właściwie dobranym oringiem. Szukam takiego i szukam też starego idlera, który - nie wiem jakim cudem - gdzieś mi się zawieruszył. Ten lepszy chcę zostawić w oryginale, a drugi poddać próbie... ;-)

Maxell MX, TDK SA-XS, TDK MA-X i MA-XG, Thats Suono, Sony Metal ES - te próbowałem i kompresji brak

Bardzo bezpieczna odpowiedź. Ciekawe w jaki sposób sprawdzałeś te taśmy. Zapewne na ucho ;-))

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bardzo bezpieczna odpowiedź. Ciekawe w jaki sposób sprawdzałeś te taśmy. Zapewne na ucho ;-))

Twoją jedyną rozrywką jest chodzenie po forum i sprawdzanie moich wpisów? Chyba tak. TA-2070 ma automatyczny system kalibracji biasu który w wielu wypadkach sprawdza się znakomicie i kalibrację poziomu zapisu opartą na generatorze. Nie musiałoby być więc nic ustawiane na słuch.

Witam.

Jako niedoświadczona osoba chciałbym zasięgnąć waszej opinii na temat magnetofonu na początek.

Zależy mi na dobrym dźwięku i w miarę niskiej cenie.

Znalazłem np. takie coś :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co o nim sądzicie? Nada się na początek?

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich po malej przerwie w Szanownym gronie, ostatnio ozywilem takie biedactwo jak TEAC A-660, zyje odziwo bardzo fajnie jak na 1980 rocznik.Paski wymienione w komplecie, wycieraczki oswietlone, sterowanie przywrocone do zycia, luz na zawieszeniu idlera skasowany ,pozostaje nakladka galki nagrywania(jako ze zajmuje sie obrobka skrawaniem wiec nie maproblemu z tym) i pozostaje jeden problem nakladka kieszeni kasety. Moze ktos z kolegow ma taka na zbyciu albo dokladne pomiary z foto ,wykorzystalbym do wykonania takowej.Pozdrawiam

Czy ten kaseciak jest tyle wart?

Ukryta Zawartość

moim zdaniem cana stanowczo za wysoka, jako nowy kosztował 2100DM, więc w granicach tego jaka cena na al.... bierąc pod uwagę wiek, możliwośc wyekspoatowania to moim zdaniem cena to góra 1500, przyznam ze takiego decka bym przygarnął. No ale ja nie jestem jakimś ekspertem w deckach.

Ukryta Zawartość

Twoją jedyną rozrywką jest chodzenie po forum i sprawdzanie moich wpisów? Chyba tak. TA-2070 ma automatyczny system kalibracji biasu który w wielu wypadkach sprawdza się znakomicie i kalibrację poziomu zapisu opartą na generatorze. Nie musiałoby być więc nic ustawiane na słuch.

Automtyczna kalibracja wykorzystuje generator panie ekspercie ;))

moim zdaniem cana stanowczo za wysoka, jako nowy kosztował 2100DM, więc w granicach tego jaka cena na al.... bierąc pod uwagę wiek, możliwośc wyekspoatowania to moim zdaniem cena to góra 1500, przyznam ze takiego decka bym przygarnął. No ale ja nie jestem jakimś ekspertem w deckach.

Cena jest zupełnie z kosmosu. Jest to charakterystyczne dla tego sprzedawcy i paru innych także.

Znalazłem np. takie coś :

Ukryta Zawartość

Co o nim sądzicie? Nada się na początek?

Witaj. Nawet bardzo się nadaje na początek, ale musisz trafić na zadbany egzemplarz. W przeciwnym razie, więcej bólu głowy, niż słuchania. Je się na jego temat precyzyjnie nie wypowiem, bo nigdy nie miałem ani nie słuchałem wyższych modeli Sony. Wrzuć w wyszukiwarkę na forum, w tym temacie, tc-k750es lub tylko 750es i poczytasz opinie na jego temat, a nawet dowiesz się, kto ma lub miał ten magnetofon. W razie czego pytanie na pw i łatwiej będzie o decyzję.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Automtyczna kalibracja wykorzystuje generator panie ekspercie ;))

Zwykle sygnał 8, 10 albo 15kHz zależnie od tego jaki jest producent. W Onkyo jest 10kHz a w Pioneerze było 15kHz. Do tego od kilku do kilkudziesięciu kroków. W CT-95 automatyka ustawia bias w 64 krokach. Wracając do poprzedniego mojego wpisu który jak zwykle zrozumiałeś tak jak chcesz - miałem na myśli kontrolę użytkownika. Generator do kalibracji poziomu zapisu w TA-2070 uruchamiany jest ręcznie. Jeśli dobrze pamiętam jest to sygnał 400Hz zaś generator sygnału do biasu uruchamia się automatycznie wraz z uruchomieniem Auto Accubias. Tyle tylko że istnieje możliwość przejścia na ustawienia ręczne ponieważ magnetofon niezależnie od automatyki posiada pokrętło bias.

:/

Bum bierze się za DIY i magnetofony ...

Będzie się działo ...

Wczoraj pożegnałem się z ostatnim magnetofonem .

Brak czasu którego będę miał coraz mniej ...

Poszły w dobre ręce i mam nadzieję że będą sprawiać nowemu właścicielowi tyle radości ile mi sprawiły .

Pozdrawiam fanów kręcącej się szpulki ;)

Wczoraj pożegnałem się z ostatnim magnetofonem .

Co się stało? Chyba planowałeś czy zakupiłeś szafkę pod sprzęt a teraz ani jednego? Przynajmniej walkmana zorganizuj...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak, tak, oczywiście.

Odczuwasz dziką przyjemność z dokuczania mi? Wiedziałem co robię ignorując Twoje wpisy. Pierwszego decka z generatorem miałem ponad 20 lat temu. To był RS-B965. Wtedy poznałem zasadę działania tego układu. Pierwszym deckiem z wysokiej półki z lat 80-tych jakiego miałem był Alpine AL-85 - znasz? To było 7 lat temu. Żałowałem że sprzedałem. Nie można uogólniać. W latach 90-tych też produkowano świetne magnetofony.

Co się stało? Chyba planowałeś czy zakupiłeś szafkę pod sprzęt a teraz ani jednego? Przynajmniej walkmana zorganizuj...

Brak czasu .

Mam masę nie przesłuchanych płyt CD czy nawet nie wyciągniętych z folii winyli . O plikach nie wspominając .

Za dużo przy tym siedzę i czas to ograniczyć .

Regał był ;)

Miałem , nacieszyłem się i jest OK .

Niech będzie, pochwalę się, SONKI od kolegi Marcina wylądowały u mnie, za co mu bardzo dziękuje ;)

Muszę sobie jakąś inną komodę zaplanować, bo dwie końcówki muszą mi jeszcze wejść które chwilowo ustąpiły miejsce świetnym pod każdym względem Dack-om ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

ma-xg - poczytałbym forum tapeheads przed poleceniem tych taśm komukolwiek - bardzo wiele z nich jest "niestabilna środowiskowo" - wiązanie się posypało.

Ukryta Zawartość

Sony ES i XR to ok, pytanie tylko po kiego grzyba pakować tyle pieniędzy w taśmy typu IV? jeżeli deck jest sprawny (tak do końca) - nagra neutralnie każdą* taśmę, więc kierowałbym się raczej

precyzją prowadzenia taśmy w kasecie (i tu TDK po 1986 r. odpadają z automatu) i trwałością wiązania warstwy magnetycznej do taśmy.

z marszu odpadają też niemal wszystkie żelazówki typu II - z czasem szumu przybywa, drop out'ów też, zwłaszcza wszelkie -Xy -Sy itd itp - każdej formule wypadałoby poświęcić osobny rodział, ale poza magnetytowym maxell'om i Sony UX-S/Pro

z lat 92-96 niczego cennego bym nie powierzył.

seria Suono Taiyo Yuden - tu też ostrożnie, one miały jeszcze bardziej pojechana charakterystykę niż TDK AR-X więc żaden deck nie nagra tego "neutralnie" - mnie kolorystyka* EQ Tiayo odpowiada, innych może irytować.

co do dolby C - kompresja i dekompresja następuje zawsze - jeżeli któreś HZ nie dadzą się zarejestrować na "deklarowanym" poziomie wejściwoym, dekompresja nie bedzie naturalna i "ogonki" uciekną..

tu warto podejrzeć co/ gdzie było wlutowane - żeby szukać decków z chipem, który dana osoba uzna za możliwie "niesłyszalny":

Ukryta Zawartość

/osobiście dolby C nie używam, za bardzo reaguje na drobne "ubytki" w zapisie, dobre taśmy połowy lat 90-tych dawały satysfakcjonujący odstęp sygnału od szumu juz z B - i przy zgranych azymutach może je śmiało odtwarzać na pozostałych maszynach - anie znosze kiedy taśma umiera razem z deckiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez v12

Sony ES i XR to ok, pytanie tylko po kiego grzyba pakować tyle pieniędzy w taśmy typu IV?

Ponieważ taśmy typu IV dają największą dynamikę i najmniejsze szumy. Osobiście używam tylko takich i bardzo sobie chwalę to rozwiązanie. Absolutnie nie ma potrzeby używania Dolby.

Co do MA-XG to polecam te stare, przezroczyste egzemplarze z obudową typu MA-R. Ciężko znaleźć coś lepszego.

tasmy typu IV ze wzgledu na wysoką Coercivity wymagają zdecydowanie najwyzszych poziomów biasu i TYM SAMYM szumią o kilka dB glosniej o tasm typu II - nawet o 5-7dB glosniej niż niemiecki cro2.

kto Ci powiedział ze type IV szumią "najciszej" - to najwieksza brednia jaką od lat slyszalem w temacie zapisu magnetycznego.

jedynym uzasadnieniem produkcji tasm typu IV byl dopuszczalny poziom zapisu wysokich czestotliwosci, anie odstep sygnał/szum.

tdk ma-r - metalowa rama odkształca sie od róznic temperatur lato/zima- na dlugim dystansie to kompletny niewypał stąd momentalnie sie z nich wycofali., tasma też mizerna, wczesny metal nie ma startu nawet do dobrych zelazówek typu II ...

z okresu 84-88

powiem tak..zaszalałeś szeryfie - namawiam na lekturę TH.

• Pokaż nowe odpowiedzi