Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Trafiłem dziś na drukarnię 3d w centrum Poznania ulica Piekary i numer chyba 11/5.

Porozmawiałem i koszt wydruku to 80 groszy za gram, ale jak coś pojedyńczego lekkiego co ma np 5 gram to liczą ogólnie za całość10 zł cena minimalna.

To jest koszt jak ktoś ma swój projekt do wydruku.

Jak przyniesiemy coś na wzór i pan da sam radę zmierzyć i zaprogramować to dodatkowo od10 zł za opracowanie chyba że coś bardziej specjalistycznego i trzeba gdzieś zamówić na zewnątrz to koszt już określa firma zewnętrzna.

Moją różne kolory np złoty był w trzech wariantach.

Tyle się dowiedziałem.

Edytowane przez dzeus67

Mam magnetofon ONKYO 2570. Od jakiegoś czasu, w trakcie odtwarzania kasety słychać powtarzający się co około 0.5 sekundy stukot. Magnetofon działa normalnie, ale te stuki przeszkadzają w trakcie cichszych fragmentów. To zapewne jakaś mechaniczna usterka. Czy ktoś się z czymś takim spotkał?

Musisz sprawdzić rolkę napędową silnika przewijania. Po otwarciu kieszeni zdejmij blaszkę zakrywającą talerzyki i resztę (2 śrubeczki u samej góry) i zobacz, czy rolka nie jest pęknięta. To częsty przypadek - stary plastik potrafi pęknąć i wtedy rolka "bije" - stąd może brać się stukot. Spójrz na to zdjęcie - wyraźnie widać pęknięcie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zapomniałem się pochwalić że otrzymałem już przesyłkę z nagrodą którą wygrałem dzięki Wam w konkursie na wątek miesiąca. Listwa zasilająca i słuchawki douszne są naprawdę dobre. Szczerze mówiąc nigdy lepszych nie miałem :-)

Zachęcam do brania udziału w tym konkursie. To w końcu nic nie kosztuje a nagrody są cenne (kilkaset złotych).

Brawo Kasjel kiedyś otworzymy takie muzeum w Polsce zrzucimy wszystkie magnetofony które zebraliśmy i świat zobaczy co stracił, no może Węgrzy mają więcej albo Bułgarzy i Rosjanie hehe...

audiomagia.blogspot.com

Zapomniałem się pochwalić że otrzymałem już przesyłkę z nagrodą którą wygrałem dzięki Wam w konkursie na wątek miesiąca. Listwa zasilająca i słuchawki douszne są naprawdę dobre. Szczerze mówiąc nigdy lepszych nie miałem :-)

Zachęcam do brania udziału w tym konkursie. To w końcu nic nie kosztuje a nagrody są cenne (kilkaset złotych).

Gratulacje!

Widzisz..., kiedy mam kiepski dzień i nic się nie układa po myśli, to zaglądam tu - i człowiek odżywa!

Panowie jak by ktoś potrzebował panel do sony tc-K33 to pisać, mam w prawie idealnym stanie do oddania. Wpadłem przez przypadek z czego można dorobić gałki do niektórych decków,wystarczy nakrętki od perfum męskich takich jak ACQUA DI GIORGIO ARMANI. Wystarczy kawałek wałka z tworzywa dopasować do nakrętki i po problemie.

Dzisiaj zmieniłem paski w decku Pioneer CT-S910. Czas pracy na spokojnie to niecałe 2h. Stare paski dosłownie zaczęły mi się rozpadać w rękach. Objawy to oczywiście zmienna prędkość odtwarzanego dźwięku. Teraz działa świetnie. Pozdrawiam maniaków kasety!

Panowie, jak się nazywa ten preparat firmy BOLL, który używamy do pasków napędowych i rolek dociskowych? Najbliższy wydaje mi się spray do pasków klinowych, ale nie mam pewności czy to było to. Kasjel z pewnością pamięta, bo używa. :-)

Panowie, jak się nazywa ten preparat firmy BOLL, który używamy do pasków napędowych i rolek dociskowych? Najbliższy wydaje mi się spray do pasków klinowych, ale nie mam pewności czy to było to. Kasjel z pewnością pamięta, bo używa. :-)

Właśnie tak jak piszesz. Preparat do konserwacji pasków klinowych "Boll".

Każdy prawdziwy miłośnik magnetofonów powinien go mieć !!! Myślę że prawie każdy go już ma. Dla tych co jeszcze go nie mają i wstydzą się do tego przyznać - nadarzyła się niesamowita okazja....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Każdy prawdziwy miłośnik magnetofonów powinien go mieć !!! Myślę że prawie każdy go już ma. Dla tych co jeszcze go nie mają i wstydzą się do tego przyznać - nadarzyła się niesamowita okazja....

Ukryta Zawartość

Tak tak każdy ma już go zwłaszcza za tą cenę he he he he.

Ukryta Zawartość

Kupiłem niedawno magnetofon Sony K790ES. Problem jest taki, że gniecie taśmę. Gdzie szukać przyczyny? Może to być kwestia zużytych rolek?

Zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem niedawno magnetofon Sony K790ES. Problem jest taki, że gniecie taśmę. Gdzie szukać przyczyny? Może to być kwestia zużytych rolek?

Zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Jak widać na zdjęciach zniszczył ci taśmę na jej początku. To może świadczyć o zbyt małym naciągu taśmy. Zmatuj porządnie rolki dociskowe i sprawdź jak w tym decku jest zrealizowany system naciągu taśmy. Czy jest sprzęgło pod lewym talerzykiem lub specjalny hamulec który powoduje opór lewej szpulki podczas odtwarzania. Zdejmij klapkę kieszeni, oszukaj mechanizm jeśli jest czujnik obecności kasety i włącz play. W tym momencie pokręć palcami lewą szpulką w lewo. Jeśli wyczujesz lekki opór to znaczy że wszystko jest OK. Jeśli jednak opór ten będzie ledwo wyczuwalny to będziesz musiał go zwiększyć. A jak to zrobić to zależy od tego jaki system naciągu taśmy tam zastosowano.

Ukryta Zawartość

Dzięki za szybką odpowiedź.

Zmatowiłem rolki - nie pomogło. Taśma gniecie się na pierwszej rolce.

Lewa szpulka ma bardzo mały opór, prawie żaden. Zrobiłem test, mając zdjętą klapkę, po wciśnięciu play, ręcznie lekko hamowałem lewą szpulkę i wtedy taśma była dobrze prowadzona, czyli muszę zwiększyć opór na tej szpulce.

Dzięki za szybką odpowiedź.

Zmatowiłem rolki - nie pomogło. Taśma gniecie się na pierwszej rolce.

Lewa szpulka ma bardzo mały opór, prawie żaden. Zrobiłem test, mając zdjętą klapkę, po wciśnięciu play, ręcznie lekko hamowałem lewą szpulkę i wtedy taśma była dobrze prowadzona, czyli muszę zwiększyć opór na tej szpulce.

W niektórych deckach z DC nie ma żadnego hamulca lewej szpulki - w dual capstan napięcie taśmy jest właśnie realizowane układem zamkniętej pętli i jedyny sposób to tak perfekcyjne ustawienie całego toru aby taśma była prowadzona prawidłowo. Dohamowywanie na siłę lewej szpulki momentem większym niż wytworzony przez lewego capstana z rolką owszem powiększa naciąg i oczywiście poprawia prowadzenie ale nie o to chodzi. Pierwsza sprawa to regulacja lewej rolki - najczęściej nakrętka regulacyjna. Druga sprawa to idealne ustawienie głowicy w płaszczyźnie Z. Kolejna rzecz to dyskutowana kiedyś na tym forum sprawa beczkowatości rolek dociskowych - ich beczkowatość sprawia że taśma zostaje "trzymana" prawidłowo i nie pływa na boki. Nowe rolki są wyraźnie beczkowate. Co do regulacji to ja osobiście w kilku deckach poddałem się ... (właśnie w 750ES - ten sam mechanizm). Zły DC.

Edytowane przez sk-victor

Żaden magnetofon nie może funkcjonować tak na granicy ryzyka. Że jak wszystko jest idealnie ustawione to taśmy nie zniszczy. A jak jest trochę mniej idealnie to już ma prawo uszkodzić taśmę. W deckach "dual capstan" ten naciąg po prostu jest konieczny ponieważ taśma podawana na lewą rolkę musi być delikatnie naprężona. Czasem opór lewej szpulki jest wręcz podejrzanie za duży. Zaobserwowałem to w Akai GX 95 i Hitachi D 3300M. Tylko odpowiedni naciąg taśmy jest w stanie zapobiec zniszczeniu taśmy nawet gdy tor przesuwu jest dobrze ustawiony ale np. aktualnie rolki nie są zbyt czyste.

Mechanizmy dwuwałkowe działają na granicy bardzo chwiejnej równowagi, którą narusza najmniejsza usterka, odstępstwo od idealnej regulacji, itd. Mechanizmy jednowałkowe o wiele więcej wybaczają.

Żaden magnetofon nie może funkcjonować tak na granicy ryzyka. Że jak wszystko jest idealnie ustawione to taśmy nie zniszczy. A jak jest trochę mniej idealnie to już ma prawo uszkodzić taśmę. W deckach "dual capstan" ten naciąg po prostu jest konieczny ponieważ taśma podawana na lewą rolkę musi być delikatnie naprężona. Czasem opór lewej szpulki jest wręcz podejrzanie za duży. Zaobserwowałem to w Akai GX 95 i Hitachi D 3300M. Tylko odpowiedni naciąg taśmy jest w stanie zapobiec zniszczeniu taśmy nawet gdy tor przesuwu jest dobrze ustawiony ale np. aktualnie rolki nie są zbyt czyste.

Kasjel ale w Onkyo 2570 widziałeś jakikolwiek hamulec ?? W Sony również nie ma.

Edytowane przez sk-victor

Kasjel ale w Onkyo 2570 widziałeś jakikolwiek hamulec ?? W Sony również nie ma.

Nie ma hamulca ale jest sprzęgło. Nie możliwe abyś o tym nie wiedział bo przecież serwisowałeś swojego Teaca V5000 z mechanizmem Sankyo jak w Onkyo TA 2570. Tam w momencie włączenia odtwarzania bądź nagrywania następuje blokada spodniego talerzyka sprzęgiełka tak że poślizg następuje na "tarczach sprzęgłowych". Gdy magnetofon przewija to kręci się cały zespół lewego sprzęgła jak gdyby nie potrzebnie. Wówczas spodni talerzyk nie jest blokowany i kręci się całe sprzęgło nie wykonując żadnej potrzebnej pracy.

Wielu kolegów tutaj miało problem z Onkyo TA 2570 bo niszczył im taśmy szczególnie na ich początkach. Powodem był zawsze zużyty pasek napędowy który łączy lewy talerzyk z owym sprzęgłem. Wiadomo że jak ślizga się sam pasek na bieżniach to nigdy w tej sytuacji nie dojdzie do żądanego poślizgu na sprzęgle. I wtedy nici z wymaganego naciągu taśmy.

Jeszcze raz powtarzam....w deckach "dual capstan" odpowiedni naciąg taśmy jest konieczny ! Tylko bez przesady. Taśma magnetofonowa to nie guma od majtek i nie powinno się jej na siłę naciągać. Kiedyś już pisałem....należy wziąć całkowicie przeźroczystą kasetę choćby z tych dawnych pirackich. Włożyć i włączyć odtwarzanie. Zaobserwować pod lupą i z latarką LED w ręku czy taśma która odwija się z lewej szpulki w kasecie faluje czy jest naprężona. Jeśli faluje to niestety tak być nie może i trzeba zwiększyć naciąg taśmy. Ale jeśli jest naprężona i tak pozostaje obojętnie czy na początku czy na końcu to naciąg powinien być OK nawet w deckach z podwójnym wałkiem. Kiedyś były nawet specjalne kasety do pomiaru siły naciągu taśmy. Ale teraz ich nie ma podobnie jak kalibracyjnych :-((

Nie ma hamulca ale jest sprzęgło. Nie możliwe abyś o tym nie wiedział bo przecież serwisowałeś swojego Teaca V5000 z mechanizmem Sankyo jak w Onkyo TA 2570.

Tak tak tak - racja w Kenwoodach, Teac-u i Onkyo jest faktycznie - zwracam honor - hamulec napędzany dodatkowym paskiem i o pięknej regulacji - zamroczyło mnie. Ale w Sony nie ma. Chyba... Nie chce mi się 750ES rozdzierać ;)

Nie wiem jak jest w deckach typu Sony TC -K750ES. Podejrzewam jednak że będzie to sprzęgło pod talerzykiem lewej szpulki. Czasem jest tak że lewa szpulka obraca się zawsze z lekkim oporem by naciąg taśmy był możliwy. Ten opór występuje również podczas przewijania, dlatego mechanizm musi być tak skonstruowany by silnik miał siłę pokonać wszystkie opory jakie występują w samej kasecie i ten celowy opór lewej szpulki dzięki któremu naciąg taśmy jest możliwy.

Negocjuję kupno Onkyo TA 2570 i prawdopodobnie będę miał możliwość oględzin decka. Na co zwrócić szczególną uwagę?

Na stan głowicy i czy jako tako działa oraz stan wizualny. Jeśli będą drobne wady typu "mielenia" w kółko po włączeniu odtwarzania lub jakieś zniekształcenia dźwięku to wiadomo....

Jeżeli deck nie był serwisowany od dawna to tak czy inaczej konieczne będą podstawowe zabiegi typu wymiana pasków, czyszczenie styków itp.

Aha! W tych deckach często nawala silnik pomocniczy. Ten który napędza idler. Zwróć uwagę czy podczas dłuższego odtwarzania nie dochodzi do nagłego zatrzymania się magnetofonu. Miałem tak w swoim pierwszym TA 2570. Podczas przewijania wszystko było OK, ale przy odtwarzaniu silnik nagle zatrzymywał się. Przestawała więc kręcić się prawa szpulka i system auto-stop zatrzymywał maszynę :-)

Co oznacza, że musisz przepuścić przez niego - i to być może kilkakrotnie - długą kasetę, najlepiej z cienką, śliską taśmą metalową, np. TDK MA110. Taka taśma powinna szybko objawić słabości magnetofonu. Jeśli szwankuje naciąg taśmy, to zostanie pozagniatana na początku, a jeśli szwankuje napęd szpulek, to długa taśma z dużą różnicą prędkości obrotowej szpulek (pustej i pełnej) powinna wymusić zatrzymanie szwankującego silnika. Ale może to nastąpić dopiero po dłuższej pracy, więc nie wystarczy szybkie, 2-minutowe sprawdzenie. Trzeba całą taśmę przepuścić, nawet parokrotnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi