Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Już przewija, pomogła wymiana oponki gumowej na rolce napędzającej szpulki oraz czyszczenie pracujących elementów. Odtwarza i nagrywa b. ładnie, nic nie musiałem regulować.

W.

Wojtek

a propos Pioneera CT-757, gdyby ktoś z kolegów reflektował, rozsądnie wyceniona ładna sztuka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jmaciek,

Nie, ręczną kalibrację EQ mają tylko niektóre Sony z najwyższej półki. Te prostsze mają tylko bias i level. Zresztą w modelach z autokalibracją też chyba nie ma EQ.

No, myślę, że pod pojęciem "pełnej kalibracji" chyba rozumie się ręczną kalibrację bias i level z generatorami sygnałów testowych. Jeśli jest jeszcze EQ, to jest "pełna +" ;-), bo nieczęsto spotyka się to rozwiązanie. Niepełna kalibracja to regulacja tylko bias bez żadnych generatorów. A regulacja bias i level bez generatorów to kalibracja bez generatorów... ;-)

pierwsze starcie z Pioneer Reference Master za mną. Paski w Pioneer CT-959 wymienione. Choć słynne koło przestawiło się, dzięki instrukcji G.Marka szybko wszystko ustawiłem jak należy i deck zadziałał bez zająknięcia. Trochę słabo przewija, więc pewnie czeka mnie zabawa z idlerem.

Pytanie z innej beczki : pacjent AKAI GXC-760D - zsuwa się pasek z rolki silnika (patrz foto). Włączam decka, pasek się zsuwa, co skutkuje zwalnianiem dźwięku. Zakładam pasek jak trzeba i nie pozwalam się zsunąć, deck gra dobrze, pasek nie zsuwa się. Wyłączam sprzęt. Gdy włączam ponownie, pasek znów się zsuwa i deck zwalnia. Pasek do wymiany ?

Tak na marginesie : budowa AKAI GCX-760D budzi szacunek. Przy nim kolega z ławki Hitachi D-900 wygląda żenująco.

I na koniec prośba : poszukuję czarnej nakładki na hebelek do Hitachi D-900 i srebrnego koncentrycznego pokrętła regulacji poziomu zapisu do AKAI GXC-760D, chyba pasuje też od innych AKAi z tego okresu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Który szczęśliwiec wciągnął CT-979 za 460zł ?

Gdybym nie kupował jednocześnie innego klamota sam bym go wciągnął ;)

Z ogromną rozpaczą, niekłamanym żalem i potworną pustą jaka pozostała w sercu mem, muszę powiedzieć że nie ja....

Lubię kiedy gra muzyka...

Mam takie pytanie: Jak się stroi HXPro?

Parafrazując słynne powiedzenie "Polacy nie gęsi..." próbuję bronić honoru naszej Unitry i przerobiłem pierwszego "flagowca" ZRK M7020 na wersję trójgłowicową. Pomny doświadczeń z pierwszego mojego eksperymentu sprzed dwóch czy trzech lat z taką przeróbką M9109 teraz już "nie cudowałem" tylko ograniczyłem się do dołożenia dwóch modułów Dolby. Po usunięciu kilku drobnych niedociągnięć magnetofon ładnie pracuje. Idąc "za ciosem" zaimplementowałem mu moduł HXPro pozyskany z MDS506 Diory i właśnie stąd moje pytanie, jak go dobrze "nastroić"? Jakim tonem? Czy ktoś ma jakąś wiedzę w tym temacie? Jak na razie pracuje tylko dla taśm Fe, bo nie dostosowałem sterowania dla pozostałych typów taśm i powiem szczerze, że jakiegoś "szału"nie ma, nawet na Maxellu XLI-S. Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi (fotki wrzucę niebawem, bo aparat coś mi odmówił posłuszeństwa).

Mam takie pytanie: Jak się stroi HXPro?

Parafrazując słynne powiedzenie "Polacy nie gęsi..." próbuję bronić honoru naszej Unitry i przerobiłem pierwszego "flagowca" ZRK M7020 na wersję trójgłowicową. Pomny doświadczeń z pierwszego mojego eksperymentu sprzed dwóch czy trzech lat z taką przeróbką M9109 teraz już "nie cudowałem" tylko ograniczyłem się do dołożenia dwóch modułów Dolby. Po usunięciu kilku drobnych niedociągnięć magnetofon ładnie pracuje. Idąc "za ciosem" zaimplementowałem mu moduł HXPro pozyskany z MDS506 Diory i właśnie stąd moje pytanie, jak go dobrze "nastroić"? Jakim tonem? Czy ktoś ma jakąś wiedzę w tym temacie? Jak na razie pracuje tylko dla taśm Fe, bo nie dostosowałem sterowania dla pozostałych typów taśm i powiem szczerze, że jakiegoś "szału"nie ma, nawet na Maxellu XLI-S. Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi (fotki wrzucę niebawem, bo aparat coś mi odmówił posłuszeństwa).

Absolutnie nie wiem jak go dostroić i czy w ogóle ci się uda to zrobić bo moduł HX pro współpracuje z generatorem prądu podkładu. Analizuje sygnał akustyczny jak Dolby B ale sam na ten sygnał nie wpływając - steruje tylko poziomem tegoż prądu aby poprawić możliwość wysterowania dla wysoki częstotliwości. Zresztą na pewno doskonale to wiesz. Zmierzam do tego że szczerze wątpię czy jeżeli uda ci się to nawet jakoś zestroić to czy pozostała część elektroniki tego decka pozwoli zauważyć jakikolwiek pozytywny efekt jego działania.

Kupiłem niedawno magnetofon Sony K790ES. Problem jest taki, że gniecie taśmę. Gdzie szukać przyczyny? Może to być kwestia zużytych rolek?

Zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Magnetofon z którym miałem problem (zaginanie taśmy) oddałem sprzedawcy do naprawy, on oddał do serwisu, a serwis odesłał magnetofon do mnie. "Naprawa" polegała na wyjęciu pierwszej rolki napędu taśmy.. Sprzęt oddałem. Teraz widzę, że inny sprzedawca z tego samego miasta sprzedaje ten właśnie egzemplarz jako sprawny, a na jednym ze zdjęć widoczny jest brak tej rolki.

Zatem ostrzegam przed zakupem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W końcu złożyłem na gotowo Nakamichi BX-300. Odkurzyłem, wymyłem na błysk. Magnetofon stał ok. 3 tygodni nieużywany. No i zrobił mi psikusa. Choć odtwarza i nagrywa przepięknie, zaczął się wyłączać, co do tej pory się nie zdarzało. Prawa szpulka zatrzymuje się i autostop wyłącza napęd. Później nie chce ruszyć, ani przewijać do przodu, do tyłu przewija normalnie. W Naku siedzi mechanizm Sankyo z DD.

Znalazłem na forum, że w takich przypadkach zdycha silnik pomocniczy, niby mam dawcę z Onkyo TA-2760, ale mam pytanie do kolegów, co jeszcze sprawdzić poza silnikiem ?

A tam jest idler z oponką gumową czy kółko zębate ? Bo jeśli jest oponka gumowa to chyba wiesz co robić ?

Widzę że jest kółko cierne więc zmatuj oponkę papierem ściernym i umyj później. Być może trzeba będzie wymienić oponkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym przypadku może być winny silnik napędu talerzyków. Mnie dzieje się to w Kenwoodzie z takim mechanizmem. Podobno padają w nim szczotki komutatora, i podobno można je wymienić. Ale tylko o tym czytałem, nie próbowałem.

Wystarczy, że poruszę delikatnie szpulkę kasety lub rolkę z zębami na osi silnika i napęd rusza, ale po chwili znów się zatrzymuje. Podmienię silnik na próbę.

Dziękuję za porady :)

Edytowane przez artekk

Jeżeli przewija do tyłu to na pewno nie idler i raczej nie napęd talerzyków tylko sterowanie czyli jak piszesz silnik pomocniczy. Ale nie znam budowy tego modelu więc mogę się mylić.

W.

Wojtek

jak już pisałem idlera nie ma, tylko zębatki. Budowa mechanizmu dość typowa, zwykły Sankyo Direct Drive z sankami, układem prowadzenia taśmy i głowicami Nakamichi.

Przy okazji flaczki BX-300 w wersji USA, z zasilaniem przerobionym na EU. Prawdopodobny winowajca na pierwszym planie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez artekk

Ten silnik kręci się w przeciwną stronę przy przewijaniu wstecz, więc zużycie komutatora może odbijać się na pracy w przód, a niekoniecznie na pracy w tył.

Ale oczywiście można też sprawdzić silnik przełączający funkcje. Podobno oba cierpią na podobne efekty zużycia komutatora.

Panowie z moim TC-K790ES jednak nie jest tak kolorowo jak mi się zdawało - wczoraj miał już odjazd i zaczął tracić wysokie w lewym kanale. Taśma ucieka. Więc wymieniam rolki. I tu zapytam czy takie rolki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są coś warte ?? Cena śmieszna tylko czy jakość również nie jest bardzo marna ?? Stosował może już je ktoś ??

Znalazłem jeszcze takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Wtrące pewnie proste pytanie.

Mam dwie kopiarki Pioneera, CT-W704R i CT-W806DR (to wysokie modele z 94-98r)

Obydwie po latach zajeżdzania świetnie działaja ale pada przewijanie do przodu, im

bliżej końca taśmy tym przewija słabiej i w końcu zdycha. Przewijanie w tył i wszystkie

inne funkcje działają dobrze. To może byc jakas typowa usterka, ktoś coś wie o tym ? ;)

J.

Wtrące pewnie proste pytanie.

Mam dwie kopiarki Pioneera, CT-W704R i CT-W806DR (to wysokie modele z 94-98r)

Obydwie po latach zajeżdzania świetnie działaja ale pada przewijanie do przodu, im

bliżej końca taśmy tym przewija słabiej i w końcu zdycha. Przewijanie w tył i wszystkie

inne funkcje działają dobrze. To może byc jakas typowa usterka, ktoś coś wie o tym ? ;)

J.

idlery do wymiany, o ile występują w mechanizmach tych magnetofonów

Mam ten sam problem w kilku dwukasetowych Pioneerach (W606DR, W703R, W505R), nie miałem siły się za to zabrać, ale podejrzewam ślizgające się paski.

Silnik w Nakamichi BX-300 ożył. Zastosowałem się do porad z tapeheads.net, napsikałem do środka kontaktu i kazałem przewijać w przód przez kika minut. Teraz ciągnie trzecią C90 i nic się nie dzieje. Może jeszcze trochę pożyje silniczek.

• Pokaż nowe odpowiedzi