Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Bierz bo za tą cenę zaraz pójdzie . Sam bym go wziął ale mam już dwa .

Ja o DATcie nie mam bladego pojęcia, ale sprawdziłbym, jakie funkcje dostępne są tylko z pilota (którego brak).

Pilota dokupiłem ale nie jest potrzebny w 57ES .

Na pilocie jest funkcja wyłączania wskaźnika wysterowania czy wygaszania ekranu. Reszta jest na panelu .

W 670tce tylko pilot ma funkcję MARGIN RESET - resetuje zapamiętane , szczytowe wksazanie wysterowania w dB - to po prawej stronie wskaźników wysterowania .

To tylko wizualizacja .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu jest pilot od DTC 670.

W moim pilocie sa jeszcze klawisze do ustawiania daty i czasu kiedy ma zacząć nagrywać i wychodzi na to że 670tka tego nie ma .

Zbędny bajer jak dla mnie .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muda44

W przypadku MD firmy Sony nie jest tak prosto. Było wiele modeli odtwarzaczy, i piloty do nich często różniły się jednym czy dwoma przyciskami. Mam MD-JE530 w firmowym komplecie, a MD-JE640 kupiłem bez pilota. Okazało się, że są prawie takie same, ale nie całkiem takie same, i niektóre funkcje nie działały. Nie pamiętam dokładnie, które, ale okazało się, że zależy mi na pilocie. Udało mi się upolować podobny na Allegro, choć oczywiście nie dokładnie od tego modelu. Na szczęście okazało się, że ta różnica już nie miała znaczenia. Ale ważne jest to, że kupując urządzenie bez pilota często pozbawiamy się dostępu do niektórych funkcji, a dobranie dokładnie takiego samego może być bardzo trudne, bo jest ich mnóstwo różnych modeli. Wkurza to...

Jednak w wysokiej klasy systemach słychać że to kaseta a jak chcesz pograć z taśm tao taki DAT jest bardzo dobrym rozwiązaniem tym bardziej że nie ma takiego popytu na nie to i ceny sa bardzo fajne .

Zaskoczę Cię - w ogóle nie słucham magnetofonów w głównym systemie :) Magnetofon kasetowy jako źródło nie ma sensu, to dla mnie oczywiste. Słucham głównie na słuchawkach lub systemie "garażowym". Liczy się fun, kręcenie gałkami etc.

Nie mam potrzeby nagrywania czekokolwiek, gram z plików i Tidala.

Rozumiem że miałeś te wszystkie ESy czy najwyższe Pioneery ?

;)

wszystkich chyba nikt z nas nie miał, ale mam np. Pioneera CT-959, więc wiem co piszę. Komfort obsługi - zgoda, kapitalny.

Do SONY ES mam uraz z dawnych czasów po wzmacniaczu TA-F808ES i odtwarzaczu CDP-XA555ES, jakoś tak mi zostało. Właśnie w wersji złotej.

W poniedziałek wraca do kolekcji mój były TCK-555ESII, zbudowany rewelacyjnie, grający dość przeciętnie.

Kopia powinna być jak najbliżej oryginału i do tego dążą te najwyższe modele ale wiem też że jest sporo osób które lubią jak po przegraniu CD siada dynamika , jakość ale jest " analogowo " ;)

Zgadza się, ja akurat tego zjawiska siadania dynamiki bardzo nie lubię. I tu właśnie świetnie bronią się decki vintage i Nakamichi, które grają głęboko, barwnie i z życiem.

Zaskoczę Cię - w ogóle nie słucham magnetofonów w głównym systemie :)

A DATa da się ;)

Nie mam potrzeby nagrywania czekokolwiek, gram z plików i Tidala.

Też gram z plików czy płyt do tego radia internetowe ale mam też masę maxi singli i to głównie z nich porobiłem składanki .

Owszem , mam też bdb nagrywarkę stacjonarną i mógłbym nagrać CD Ry ale wolę taśmę ;)

Ot taka zabawka .

wszystkich chyba nikt z nas nie miał, ale mam np. Pioneera CT-959, więc wiem co piszę. Komfort obsługi - zgoda, kapitalny.

Do SONY ES mam uraz z dawnych czasów po wzmacniaczu TA-F808ES i odtwarzaczu CDP-XA555ES, jakoś tak mi zostało. Właśnie w wersji złotej.

Wysokiego CD Sony bym się bał przez te niedostępne albo cholernie drogie lasery ale 959 do Sony 333ESL dzieli przepaść .

A jest jeszcze 555ESL czy 7ES ...

Tyle że w cenie ...

Chyba że kolekcjonersko

Wysokiego CD Sony bym się bał przez te niedostępne albo cholernie drogie lasery ale 959 do Sony 333ESL dzieli przepaść .

A jest jeszcze 555ESL czy 7ES ...

Tyle że w cenie ...

Chyba że kolekcjonersko

no właśnie - TE ceny SONY ES, jakiś fenomen. Nie ulegnę temu owczemu pędowi. Można się nacieszyć równie dobrym, a często i lepszym dźwiękiem za mniejsze pieniądze. W cenie decka SONY ES kupisz dwa i więcej równie dobrych magnetofonów, a ile zabawy potem z nimi - bezcenne.

Jeśli bym zapłacił cenę zbliżoną do rynkowej, to np. za Revoxa, Tandberga, grubego Naka. Te magnetofony kosztowały kiedyś po kilka tysięcy marek i uważam ich dzisiejsze ceny za względnie uzasadnione.

Marzy mi się deck z automatyczną lub ręczną (na płycie czołowej) regulacją skosu głowicy odtwarzajacej.

Regulację skosu głowicy miał Tandberg TC D 330.Był to pierwszy w historii magnetofon wyposażony w trzy silniki,trzy głowice i dwa wałki.Widziałem go kiedyś w pewexie.Cena była zaporowa 800$.Miałem okazję go kupić znacznie pózniej na warszawskim wolumenie.Nie był wcale drogi,ale jakoś się nie zdecydowałem.No i żałuję do dzisiaj.

Kupujcie tego DAT-a bo ja się "czasowo" nie wyrabiam ;)

Ukryta Zawartość

Ten też bardzo ładny... Kasjel - dla Ciebie egzemplarz w stolarce ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Kupujcie tego DAT-a bo ja się "czasowo" nie wyrabiam ;)

Ukryta Zawartość

Ten też bardzo ładny... Kasjel - dla Ciebie egzemplarz w stolarce ;)

Ten Technics ma dorabiane boczki ktoś trochę nie pomyślał jak je dorabiał!!

Ukryta Zawartość

Ten Technics ma dorabiane boczki ktoś trochę nie pomyślał jak je dorabiał!!

Właśnie dlatego do Kasjela "pije", bo on sobie przerobi ;)

Ten Technics ma chyba jednak oryginalną tą obudowę drewnianą

Ukryta Zawartość

Ale mimo pozorów ja wcale nie lubię przesadnie "obudowanych" drewnem decków. Widywałem jakieś modele chyba Kenwooda i Akai GX-F66 w drewnianych skrzynkach typu "Retro". Magnetofon wyglądający bardzo współcześnie w drewnianej obudowie z profilowymi frezowanymi krawędziami jak w meblach antycznych. Zupełnie bez sensu. To jak kwiatek do kożucha :-))

Ukryta Zawartość

no właśnie - TE ceny SONY ES, jakiś fenomen. Nie ulegnę temu owczemu pędowi. Można się nacieszyć równie dobrym, a często i lepszym dźwiękiem za mniejsze pieniądze. W cenie decka SONY ES kupisz dwa i więcej równie dobrych magnetofonów, a ile zabawy potem z nimi - bezcenne.

Te ceny niestety odzwierciedlają też to, że urządzeń tych się już obecnie nie produkuje. Im wyższy model urządzenia, im lepszy zachowany stan wizualny i techniczny - cena wszystko to potem w sobie też zawiera. W swoich czasach te maszynki były równie trudno dostępne. Tysiąc DM za sztukę było także zaporowe dla większości miłośników decków.

Te ceny niestety odzwierciedlają też to, że urządzeń tych się już obecnie nie produkuje. Im wyższy model urządzenia, im lepszy zachowany stan wizualny i techniczny - cena wszystko to potem w sobie też zawiera. W swoich czasach te maszynki były równie trudno dostępne. Tysiąc DM za sztukę było także zaporowe dla większości miłośników decków.

No tak, ale za Onkyo czy Kenwooda kosztującego jako nowy 1000 marek płacisz 200-400zł w zależności od stanu, a za Sony, Pioneera czasami dwa razy tyle. Należy też wspomnieć o bardzo wysokich cenach AKAI GX-75 i 95.

No tak, ale za Onkyo czy Kenwooda kosztującego jako nowy 1000 marek płacisz 200-400zł w zależności od stanu, a za Sony, Pioneera czasami dwa razy tyle. Należy też wspomnieć o bardzo wysokich cenach AKAI GX-75 i 95.

Jak z samochodami. Pewne modele chociaż z tego samego przedziału cenowego, to jednak ceni się wyżej.

Witam,

Poszukuję odtwarzacza jednokasetowego tak do 200zł. Odtwarzacz miałby grać pod wzmacniaczem Rotel RA-971 oraz kolumnami Dynaudio Audience 122 w pokoju o wymiarach prostokąta 3.5x5m. Poleciłby ktoś obeznany w temacie coś? Muzyka różna, ale raczej stary polski pop i rock.

Dziękuje i pozdrawiam

Trafił mi się uszkodzony Kenwood KX-1100G 20151214_062145.jpg, 20151214_063317.jpg, 20151214_062259.jpg. Za stabilizatorem 5V (na obrazku widać) 20151214_062412.jpg padł elektrolit 100 uF-10V, zrobiło się kompletnie zwarcie, bo zamiast kondensatora zrobił rezystor 0,1 Ohm. Wymieniłem kondensator, zmieniłem tranzystor. Nie działały żadne funkcje, choć wyświetlacz świecił itd. Piszę między innymi jako ostrzeżenie, bo deck zepsuł się od leżenia. Może nie miał jakiś idealnych warunków, no ale w małym średnio zadbanym domku sobie parę lat przeleżał. Stan prawie idealny, żadnych rys, żadnych obić, ale trapi go następny problem, bo przy odtwarzaniu rolka ciągnąca szpulkę czasem jakby nie miała mocy i się potrafi zatrzymać silnik ją napędzający, co objawia się, jak łatwo się dymyślić wkręceniem taśmy. Usterka na poziomie elektronicznym i w zasadzie to jest drugi deck tej firmy (KX 9010), z którym mam podobne problemy. Za pracę silnika odpowiedzialny jest układ scalony BA6229 i kilka dyskretnych elementów. Czy ktoś spotkał się z takim problemem, czy jest sposób, by mu zaradzić?

Edytowane przez realkrzysiek

A ten Tandberg nie miał głowic rozdzielonych?

Ale regulacja skosu głowicy nagrywającej nie ma sensu - ona właśnie powinna być fabrycznie ustawiona raz na zawsze, to skos głowicy odczytującej reguluje się, żeby magnetofon dopasować do odczytu obcych taśm.

Drodzy Panowie, ja miałem ten magnetofon :-) Głowice są trzy i są to głowice oddzielne. Regulowana jest głowica nagrywająca. Reguluje się ją puszczając sygnał testowy z wbudowanego generatora.

Tak że z tymi "bzdurami" proponowałbym trochę ostrożniej :-)

Edytowane przez seniortelefono

Drodzy Panowie, ja miałem ten magnetofon :-) Głowice są trzy i są to głowice oddzielne. Regulowana jest głowica nagrywająca. Reguluje się ją puszczając sygnał testowy z wbudowanego generatora.

Potwierdzam są to 3 niezależne głowice.

MaciejLK napisał że regulacja głowicy zapisującej nie ma sensu dlaczeg takie stwierdzenie? i czy jeśli większość robiła na odwrót to można powiedzieć że takie rozwiązanie nie ma sensu, działa prawidłowo we wszystkich tandbergach jakie mam i nie mam powodu przypuszczać inaczej bo sprawdziłem to osobiście na wielu magnetofonach tej marki,.

W jakim magnetofonie Tandberg Macieju sprawdzałeś to rozwiązanie ?

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Kasjel pytanie do Ciebie. Co powiesz o SONY TC-K 71 ?? Jest za 299zł na ukochanym portalu. Czy warto ??

Nie warto. Warto kupić TC-K75 lub TC-K81 i to nie za 299zł tylko powiedzmy 199zł. Sam sprzedałem swojego TC-K81 za równe dwie stówki.

TC-K75 ma obydwie głowice Rec - Pb ferrytowe. Natomiast TC-K81 ma głowicę nagrywającą typu SENDUST i głowicę odtwarzającą ferrytową. Włączniki "Power" bywają też różne.

Edytowane przez Kasjel

Ukryta Zawartość

Nie znałem Korwina - w czasach kiedy On tu był nie zaglądałem do tego wątku. Ale na pewno spodobałby mu się ten Uher

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi