Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

MDS-432 na znanym portalu za cenę !!!!!! ponad 1600 zł , stan sklepowy - niech żyje DIORA . Pozdrawiam wszystkich miłośników magnetofonów.

Więcej niż lekka przesada. Pewnie nie jest to nawet wersja na Francję na głowicy Alpsa.

MDS-432 na znanym portalu za cenę !!!!!! ponad 1600 zł , stan sklepowy - niech żyje DIORA

Jak ktoś ma ambicję założyć muzeum techniki to czemu nie? Trochę ten deck był używany i alpsa ma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Więcej niż lekka przesada. Pewnie nie jest to nawet wersja na Francję na głowicy Alpsa.

Pełna wersja na Francję i z piękną głowicą Alpsa H7 3S, było zdjęcie , sprzedawca wiedział co robi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

A oferty już nie ma :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A oferty już nie ma :)

Spóźniłeś się :)

stereo-hifi.com

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pamiętam jak ojciec odwiedził mnie na wakacjach 1988 roku i przywiózł instrukcję od decka którego mi kupił. Byłem podekscytowany. Ta wersja MDS-432 miała pasmo 30-19.000 Hz na metalu.

I tak powrócił czar wspomnień, i moim skromnym zdaniem magnetofon MDS-432 w wersji na Francję tworzył piękny zestaw wieży SSL-032 UNITRA DIORA . Jak na owe czasy , a był to rok 1985 to był dobry kawałek aluminium i elektroniki na możliwości fabryki w PRL-u. Mam taki zestaw odkupiony za parę groszy od takiego dziadka co to Poloneza co niedzielę głaskał szmatką. Nawet kartony miał w piwnicy choć już trochę sfatygowane, jak to powiadał więcej stała niż grała. Do dzisiaj służy i wygląda jak ze sklepu, oczywiście były drobne naprawy ale to bardziej konserwacyjne . Standardowo paski i potencjometr wzmacniacza oraz podświetlenie ale w końcu to 25 lat. Szkoda że takich sprzętów już nie robią.

Wystarczy zerknąć w licytację tej aukcji MDS-432.Większość odpadła do 460 zł i tylko dwóch walczyło z sobą i postanowiło zapłacić 3 x więcej niż większość była w stanie dać. I jaka jest teraz realna cena . Czy do 500zl gdzie większość odpadła czy 1600 zł bo sobie dwóch ustawiło wysokie maksimum snajpera .Teraz używki MDS-a mogą znacznie podrożeć. A mogłem sobie całą wieżę kupić za stówę.

Przypomina mi to aukcję Nakamichi AV-10 gdzie przeciętnie jego cena była 800-1100zł . A tu nie wiedzieć dlaczego dwóch się pobiło i pewien egzemplarz wylicytowali na 6000zł.

Ostatnio widziałem zadbanego Akai GX 630d .Handlarz wolał 1000 z nabami i podpierał się cenami z Allegro. I wszyscy oglądający kiwali tylko głowami o jaki ładny ale nikt nie kupił przez 8 godzin. Jako że trzeba zrobić przegląd zaoferowałem 600 zł i to była najwyższa oferta jaką dostał.

Nawet jakbym kupił za 800zł i dał za przegląd w serwisie 250zł do 500zł to i tak jak ma się to do cen maksymalnych na Allegro..

Patriotyzm patriotyzmem, ale faktem jest, że nasze produkty do odtwarzania muzyki szczytem techniki nie były. Unitry, Diory w tamtych czasach niedostatku wszystkiego to było "coś", ale jakościowo to kiszka. Inżynierowie mieli na pewno dobre pomysły, ale z czego mieli budować. Poza tym, wychylanie się nie było przez władze lubiane i dobrze temperowane. Wystarczy spojrzeć na prototypy POLSKICH samochodów. Niektóre to cudeńka i poszły na żyletki... Wystarczy przypomnieć już pokazywany na Forum magnetofon Unitry, identyczny z Eumigiem FL-1000. Projekt wspaniały i lipa. Cena jaką dano za ten MDS jest nijak adekwatna do jakości. Tylko sentyment bogatego portfela wyjaśnia kupno za taką kasę. A na Revoxa H11 za 1200PLN to nawet nikt nie splunie..... "Dziwny jest ten świat"....

stereo-hifi com

A nie ma ktoś z Was ochoty na magnetofon Technicsa za 21500 zł? :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja mam tą Diorę MDS 432 również w idealnym stanie. Ciekawe jak by się potoczyła aukcja gdybym ją wystawił.

Założę się, że nie dostał bym nawet 200zł.

Edytowane przez Kasjel

Czyli ktoś kupił tę szuflade?ja też mam i napewno jest to wersja na eksportowa

Jak będę u siebie to sprawdzę bo nie pamiętam a mam trzy sztuki.

Chyba większym rarytasem byłaby wersja "polska". Ja takiej nigdy nie widziałem. Wszystkie mds-418 czy 432, które miałem w rękach, posiadały utwardzane głowice stożkowe (418 z niebieskim czołem, 432 Alps-y) i napisy w obcym języku... ;) Z tego co wiem, to te "eksportowe wersje" z zeznaczkiem UNITRA, szły na nasz rynek. Na zachodnie rynki zmieniano nazwy na Bruns, Dynamic Speaker i inne...

Natomiast mds-411/412/415 miały polskie napisy...

Ale ta szuflada była daleka od ideału !!! Miała na górnym rancie front panelu ubicia i na górze zrysowania. Do tej pory nie kupiłbym takiej nawet za 50zł. Trzeba widzę zweryfikować. zapatrywania.

Lubię kiedy gra muzyka...

A ja mam tą Diorę MDS 432 również w idealnym stanie. Ciekawe jak by się potoczyła aukcja gdybym ją wystawił.

Założę się, że nie dostał bym nawet 200zł.

Spróbuj może a nuż dostaniesz więcej , ja chętnie kupie , fiat 126p ma swoich miłośników, Diora pewnie..... ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

bo to nie Revox a Philips, czy Marantz. W tej cenie można mieć prawdziwego Revoxa.

Zgadza się, można mieć porządnego Revoxa, ale tyle kasy za MDS to czymś "śmierdzi". Być może ktoś dał się wciągnąć naganiaczom. Skoro takie teraz ceny, niech teraz Kasjel i Manius59 wystawią swoje na aukcję to się nieźle wzbogacą. :D

stereo-hifi com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ciekawy napęd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ciekawy napęd

Jakby nie te paski, to całkiem reporterska Nagra. Ale napęd ciekawy, szkoda, że nie pasujący do tego tematu.

Ukryta Zawartość

Jasne, że magnetofon. Nawet bardzo ciekawy. "Ruskie" nie żałowali metali do swoich sprzętów. Były proste jak budowa cepa, ale za to trwałe. Szkoda, że większość nie grała za dobrze.

stereo-hifi com

Ale ciekawe jest to, że przy całej wielkiej ilości tych ich wszystkich konstrukcji, nie mieli właściwie żadnej unifikacji. Każdy zakład robił swój mechanizm, mnóstwo przedziwnych, czasem nawet śmiesznych lub pięknych w swej pokrętnej pomysłowości (paski zmieniające płaszczyznę pracy) mechanizmów. U nas z kolei kilka mechanizmów licencyjnych i kilka własnych i wszystko się w koło tego kręciło. Choć z drugiej strony jeśli ich traktować jako wiele niezależnych państw to może to i nic dziwnego ? Dziwne jest również to że my już na przełomie 70/80 zaczęliśmy stosować nieśmiało gniazda RCA. W ZSRR nigdy nie zostało to wprowadzone - do końca niemiecki DIN. Nie widziałem również żadnego decka z Dolby u nich.

Edytowane przez sk-victor

• Pokaż nowe odpowiedzi