Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z czymś takim ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Też nie wiedziałem, że tak jest z ebay. Na allegro jest chora sytuacja, że kupując nie mogę przylać negatywa bo za raz będe sprzedawał i zaszkodzi

No więc nawet uczciwy klient allegro powinien mieć dwa osobne konta (na kupno i sprzedaż)

J.

Nie do końca tak jest. Zacytuję sam siebie :

Bywa i tak w życiu. Ostatnio kupiłem decka.Wizualnie był O.K. , ale pomimo deklaracji sprawności ze strony sprzedawcy okazał się niesprawny. Chciałem polubownie załatwić sprawę ze sprzedającym, lecz z jego strony tylko totalna olewka. Poszedł z mojej strony negatyw i rzecz jasna odwetowy komentarz z jego strony. Zwróciłem się do allegro z prośbą o usunięcie złośliwego komentarza i po przedstawieniu screen'ów korespondencji allegro usunęło mi negatywa przy jednoczesnym pozostawieniu negatywnego komentarza u sprzedawcy. Tak więc nie jest tak źle z tym naszym portalem.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Ukryta Zawartość

Produkcja z 1985? Nie wierzę. Wygląda na kawał plastiku.

Ukryta Zawartość

W latach 80 jak chodziłem do szkoły to mieliśmy magnetowid tej firmy. Nie było jakieś cudo, ale działało. Z tego co widzę, ale jest to automat, nie robi regulacji zapisu ręcznej. Są tylko 2 pokrętła. Ciekawe jak mu to działa?

Ukryta Zawartość

Nie spotkałem się i nie za bardzo chcę. Nie lubię plastikowych okrąglaków. Komuś może się podobać, ale nie mnie. Ktoś pochrzanił chyba dziesięciolecia podając taką datę produkcji. Bardziej to wygląda na 1995 rok. Nawet na "vintagecassette" nie wiedzą, kiedy to wyprodukowano.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Hmmm no to ja Wam niedługo powiem co to warte ;) Nabawiłem się takiego. Zrobię mu oczywiście naked photo session.

Front panele urządzeń Fishera zawsze były swoją droga po prostu obrzydliwe...

Nie może być takim chyba złomem absolutnym, bo poza zbędnymi funkcjami, typu bajer, ma jeszcze, również mało przydatny ale bardzo rzadko występujący a już na pewno nie w najniższych modelach decków, wyłącznik HX PRO. Głowica też pewnie nie najgorsza - skoro się chwalą ;)

Piękny !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK. Jeden lubi brunetki, drugi blondynki. O gustach nie dyskutuję. Nie skreślam tego sprzętu. Sam jestem ciekawy co potrafi.

Wyświetlacz poziomu przypomina nasze kochane Diory MDS np 702. Pod względem ilości plastiku też podobnie. :)

stereo-hifi com

OK. Jeden lubi brunetki, drugi blondynki. O gustach nie dyskutuję. Nie skreślam tego sprzętu. Sam jestem ciekawy co potrafi.

Wyświetlacz poziomu przypomina nasze kochane Diory MDS np 702. Pod względem ilości plastiku też podobnie. :)

E chyba kolor segmentów jedynie jest podobny do 502 / 702. Tam 6 led-ów na kanał tu 16 segmentów w lampie VFD. No dobra jeszcze pionowe kreseczki na każdym segmencie ;)

Nie ma co się licytować nawzajem. Jeśli te plastikowe oszczędności zostały przekute w te amorficzne głowice i dobry tor audio, to wszystko w porządku.

stereo-hifi com

Niestety to święta prawda. Wygląd mocno dyskusyjny. :)

Ciekawe jak to gra. Pełen automat jak widzę. Czekamy na jakąś realację.

Co do tego jak gra to było o tym decku w temacie trochę pisane:

Witam!!!!! Dziś przywiozłem fishera CR-9070 po wymianie paska deck gra bardzo ładnie,ale jest mały problem kieszeń bez kasety zamyka się bez problemu.Ale jak jest włożona kaseta to już nie zawsze chce się zamknąć.Pozdr

Ukryta Zawartość

Wygląd jak dla mnie taki trochę w stylu "plastykowa wieża", ale posłuchałbym go.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Z kronikarskiego obowiązku i w nawiązaniu do wydarzeń sprzed prawie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jako ciekawostkę zamieszczam zdjęcia kółka zębatego RDG5772ZC używanego w magnetofonach Technics a wydrukowanego na drukarce 3D (dla porównania w towarzystwie oryginalnego kółka i kółka wykonanego jako żywiczny odlew oryginału).

Potwierdziły się obawy, że nie można wykonać takiego elementu na drukarce pracujacej z ABS i najprawdopodobniej trzeba szukać drukarki pracującej z fotopolimerem.

Pozdrawiam,

M.

post-18580-0-32015800-1477074072_thumb.jpg

post-18580-0-59059400-1477074077_thumb.jpg

post-18580-0-37344500-1477074083_thumb.jpg

post-18580-0-26770000-1477074088_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam CR-9070. Zabawny magnetofon. Bardzo wypasiony pod względem wyposażenia. Oczywiście sama nazwa serii, wystrój, itd., sugerują przynależność do wysokiej klasy. A jednocześnie plastic-fantastic. Brzmi nieźle, ale niczego nie urywa. Automatyczna kalibracja pokazuje, na ile parametry odchylają się od normy. To może być ciekawa informacja. Poza tym ma automatykę poziomu zapisu, co też może się czasem przydać. Jest jeszcze kilka zagadek, których nie rozszyfrowałem wobec braku instrukcji, która jest nie do znalezienia w sieci.

Produkcja to chyba początek lat 90-tych.

Aha, też mam problemy z domykaniem kieszeni kasety...

Potwierdziły się obawy, że nie można wykonać takiego elementu na drukarce pracujacej z ABS i najprawdopodobniej trzeba szukać drukarki pracującej z fotopolimerem.

Problem w dokładności odwzorowania zębów czy we własnościach mechanicznych tworzywa?

stereo-hifi.com

Problem w dokładności odwzorowania zębów czy we własnościach mechanicznych tworzywa?

Tworzywo jest bardzo wytrzymałe mechanicznie. To ABS czyli chyba ten sam materiał z którego są wykonane np. zderzaki samochodowe. Na próbę wydrukowane kółko zostało zniszczone, w rękach nie można było go złamać, poddało się dopiero w kombinerkach po zgięciu o prawie 90 stopni. Łatwiej zaś pęka wzdłuż warstw wydruku ale też trzeba przyłożyć konkretną siłę.

Problemem był wydruk zębów. Widać na zdjęciach, że nie są tak wysokie jak oryginał i ich kształt jest zaokrąglony. Tu chyba w grę wchodzi średnica dyszy drukarki - ta miała bodajże 0.4 mm a wysokość zęba to 0.65 mm (bo rozdzielczość drukarki była wystarczająca, grubość tarczy z zębami to 1.35 mm a naliczyłem tam około 10 warstw materiału). Ekspertem wydruku 3D nie jestem, to tylko moje przemyślenia. Rozwiązaniem problemu ma być drukarka pracująca z materiałem polimerowym utwardzanym światłem UV bądź pracująca w technologii spiekania proszku. Ale to już inna liga niż zwykłe 3D z ABSem.

M.

Produkcja z 1985? Nie wierzę.

Prawdopodobnie 1991 rok. Podobnie jak model CR 9030.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1991 jak najbardziej. Ostatnimi dniami miałem chwilę wolnego czasu więc rozebrałem Onkyo TA-2760 w celu odkurzenia wnętrza. Przy okazji kilka zrobiłem kilka fotek. Zauważyłem, że poprzedni właściciel przy wymiany pasków zniszczył łepek wkręta trzymającego tą tylną blachę zakrywającą silniki. Nacięcie na płaski śrubokręt załatwiło sprawę... Nie napiszę jak to wygląda. Tak to jest jak się chcę każdego wkręta odkręcić tym samym śrubokrętem eh...

Ukryta Zawartość

post-53780-0-00137900-1477213024_thumb.jpg

post-53780-0-88235100-1477213027_thumb.jpg

post-53780-0-18400900-1477213031_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wybrzydzać !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym tam wolał AZ7 mimo wszystko jakbym miał wybierać. Nawet jakbym miał ciut więcej wydać Ale ciekawi mnie jaka jest różnica w jakości odtwarzania pomiędzy AZ6 i AZ7?

AZ6 i AZ7 mogły miec przynajmniej direct drive.

A jak z trwalością glowic megnetorezystywnych? Pomijam kwestię szpetnego wyglądu (deck ma być kanciasty), ale ewentualne problemy z nabyciem głowic skutecznie odstręczają mnie od nabycia AZ.

stereo-hifi.com

Poza Direct Play, podświetlaniem kasety/głowicy, wysuwaniem kasety w AZ7 i przełącznikiem pracy timera (swoją drogą czy ktoś z tego korzysta ;)) nie ma innych różnic. Płyta ta sama, mechanizm ten sam, głowice te same. Głowice niedostępne ale w sumie to jakie są teraz dostępne. Myślę że za te pieniądze nie ma co wiele wybrzydzać. Mam AZ6 i AZ7 więc kolejnego nie kupie ;)

Aksamit.

Wygląd tych magnetofonów mnie tak skutecznie odstrasza, że brak dostępności części nie ma tu żadnego znaczenia. :)

W wiadomym miejscu pojawiła się Optonica RT-7100 z usterką. Jeśli ktoś chce popatrzeć...

Co ma w sobie MSH101, że tyle sobie za nie życzą i co najgorsze dostają? Nie miałem takiego modelu i jestem ciekawy, czemu tyle kosztuje? Nostalgia?

stereo-hifi com

To samoczynne przełączanie funkcji to pewnie typowy problem w tych deckach z mikrostykami. One nie "odbijają" z powrotem po naciśnięciu stąd możliwość samoczynnego włączenia się jakiejś funkcji. Miałem to samo w swojej Optonice RT 7100 przed wymianą owych mikrostyków.

Tak też myślałem Kasjel.

Czeka mnie rozbiórka Nakamichi AV10 właśnie z podobnego powodu źle reagujących kilku przycisków. Nie ma tragedii, odwlekam to jak tylko mogę do momentu jak mnie to wkurzy na dobre. Ciężko jest dobrać się do tych przycisków. Pół dnia roboty i zawsze jakaś niespodzianka się pojawi.....Są tam jeszcze małe przełączniki od Speakers A i B, Tone oraz Loudness. Zaczynają trzeszczeć i czym je można potraktować poza wymianą? Jakimś Kontaktem, czy czymś innym? Będę wdzięczny za podpowiedź.

stereo-hifi com

Technics RS BX-606. W strasznym stanie w wiadomym miejscu. Raczej nie do kolekcji, ale może na "składaka" się komuś przyda. Trzeba tylko pogadać ze sprzedającym, aby obniżyć cenę...

Mam jakiś kurde sentyment do tego modelu. W sumie niczym wielkim mnie nie zaskoczył, ale to chyba jedyny magnetofon jaki miałem i nawet go nie rozkręciłem, bo nie było potrzeby. Był u mnie w sumie rok. Słuchany codziennie i zero usterek. Nuuuda! :) Wszystko można starym Technicsom zarzucać, ale brak usterek to ich duża zaleta. Miałem M14 i też wymagał przesmarowania jednej ośki, która piszczała i nic więcej. Paski, rolki były oryginalne i sprawne. Może akurat dobrze trafiłem, ale na Forum te Technicsy nie mają opinii usterkowych. Może niedługo sobie staruszka kupię na odświeżenie słuchu? :)

stereo-hifi com

A jak z trwalością glowic megnetorezystywnych?

U mnie AZ7 mnie gra od nowości czyli pewnie 18-20 lat. Nie słyszałem, aby w modelach AZ te głowice padały (one tylko odtwarzają), jeśli padają to w magnetofonach DCC a i wtedy przeważnie odtwarzanie kaset analogowych działa (nie działa nagrywanie\odtwarzanie kaset cyfrowych).

Pomijam kwestię szpetnego wyglądu (deck ma być kanciasty)

Co do wyglądu to racja, fatalny.

A ludzie mówią, że o gustach się nie dyskutuje :-).

Zawsze można poprawić to co fabryka popsuła, zresztą było to już na Forum poruszane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;-).

post-1944-0-71309500-1427998103_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi