Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze można. Jak ktoś ma fantazję, dużo czasu i funduszy. Jak kto woli. Niestety, te modele w ogóle mnie nie ciekawią i nie mam zamiaru ich kupować. Taki akurat mój gust. :)

stereo-hifi com

Trafiłem na stare kasety Sony Low-Noise z lat 1968/72. Postanowiłem je przetestować czy nadają się do nagrania mimo tak zaawansowanego wieku.Użyłem Technicsa RS-BX747 i Nakamichi 480Z. Oryginalne nagrania były już marnej jakości. Kalibracja na Technicsie jak i nagranie na obu magnetofonach wypadło pomyślnie.Porównując jakość nagrania wybrałbym nagrania dokonane przez magnetofon Nakamichi.Lepsza dynamika i przestrzenność.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ale umówmy się,

wyglądu magnetofonów technicsow z lat 90tych nie da się obronić ;)

Nie umawiamy się :-),

no chyba że dorzucimy do tego grona np. sony-ego czy pioneer-a (czy to się jakoś odmienia?) z tych lat, to już możemy podyskutować o stylistyce lat 90tych ;-)...

albo i nie, bo jak można odnaleźć w internecie: 'de gustibus non est disputandum'?

Sam chcę mieć technicsa z powodów sentymentalnych ale umówmy się,

wyglądu magnetofonów technicsow z lat 90tych nie da się obronić ;)

J.

Wybaczam Ci bo nie wiesz co mówisz ;)

Ukryta Zawartość

post-1944-0-00033900-1477416945_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Praktycznie cała paleta. Brakuje kilku modeli, ale stylistycznie pełen wachlarz.

Ukryta Zawartość

A tutaj jeszcze ciekawa tabelka, też z pewnymi brakami. Fotki po kliknięciu na symbol modelu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ke_raj

Tu tylko tabelki, bez obrazków, ale za to posegregowane latami (nie wiem czy jest wszystko):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

RS-TR777 i RS-TR979. Jak dla mnie to chyba jedne z najładniejszych dwu kieszeniowych decków. Z pięknym skromnym wyglądem. ATC + manual bias i piękny 15 segmentowy wskaźnik wysterowania. Mam RS-TR777 - wspaniale grający i nagrywający deck.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Który deck dwu kieszeniowy ma lepszy wyświetlacz ? Zawsze lubiłem dwukolorowe segmenty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Technics RS BX-606. W strasznym stanie w wiadomym miejscu.

Ktoś to taszczył przez połowę Europy i wziął 25 złotych. Chyba nigdy ludzi nie zrozumiem.

Co ma w sobie MSH101, że tyle sobie za nie życzą i co najgorsze dostają? Nie miałem takiego modelu i jestem ciekawy, czemu tyle kosztuje? Nostalgia?

Również to zauważyłem. Na dwóch portalach jak pojawi się ten deck to ma taką dziwną dla mnie cenę. Może i nostalgia, a może chęć realizacji marzeń po latach? W pracy nie mam siły przekonywać ludzi, dla których "szuflada" to obiekt kultowy a "pięćsetka" to już konkurowała z zachodnią produkcją i nawet ją przewyższała dźwiękiem, że wszystko jest kwestią w jakim zakresie cenowym będziemy się poruszać. Szufladę oczywiście posiadam (4421). Kupiłem ją powtórnie po wielu latach. To był mój pierwszy, samodzielnie kupiony sprzęt za pierwsze zarobione pieniądze. Czysty sentyment.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Tak, nostalgia, obiekty marzeń itp. W Niemczech np. ludzie odnawiają Nordmende (pewnie ich fabryka)

W ramach nostalgii niedawno wypieprzyłem DSS-Zodiak, wymagałby ilus godzin pracy (druga wymiana

wszystkich potencjometrów, naprawa gniazd, poprawa przestrojenia (niefachowego). Ileż można ;) ;)

J.

Który deck dwu kieszeniowy ma lepszy wyświetlacz ? Zawsze lubiłem dwukolorowe segmenty.

No dobra, poddaje się, nic już nie napisze o wyglądzie technicsa ;) A jedzie do mnie RS-BX747

J.

RS-TR777 i RS-TR979. Jak dla mnie to chyba jedne z najładniejszych dwu kieszeniowych decków.

To coś bardziej w moim guście ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taki smartdeck! ;) Regulację bias w obu kieszeniach znajdziesz w takim pancerniku:

Ukryta Zawartość

Też piękny...

Ukryta Zawartość

Jedna z najładniejszych i najlepszych kopiarek to Aiwa 909, mam praktycznie wszystkie modele pozostałe i czekam na ten z utęsknieniem ......choć 828 i 929 to już są obleśnie nieładne

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Pierwsze macanie Fishera

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedna z najładniejszych i najlepszych kopiarek to Aiwa 909

Takie lubię! ;) Poza tym specyficzne rozwiązanie - jedna kieszeń auto-rewers i tylko play, ale druga bez auto-rewersu, ale za to 3 głowice... Nie widziałem jej wcześniej.

Fisher .......nie wiedziałem że może być coś "podlejszego" w wyglądzie od Philipsa serii 9xx....hehehehe, żart ale niestety plastyk na plastyku.

No to dla porównania mój ostatni nabytek kupowany jako niesprawny, a wystarczyło popchnąć paluchem kółko od czujnika obrotów bo się zaciął ....... i już stoi na półce w domu i gra, choć wskaźniki mógłby mieć większe jak JVC przynajmniej.

Ledwo go doniosłem do domu z warsztatu,

Zaskoczony jestem trochę, bo dosyć ładnie nagrywa bez gmerania, pewnie paski trzeba będzie wymienić bo licznik nie pracuje.

To już drugi taki Technics jaki mam w kolekcji z serii lustrzanej .....ten to model 676.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) WP2016102_axheqxn.jpg

Specjalnie nagrałem sobie Oxygene z pierwszych wydań na cd aby poczuć klimat sprzed lat ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Kilka słów nie na temat.

Zauważyłem, że oprócz radia, które gra praktycznie codziennie kilka godzin, słucham tylko magnetofonów. CD stoi nieużywane..... (nie posiadam szpulaka, gramofonu również). Większość ulubionych kawałków mam na kasetach. Miałem na komputerze (skasowałem), nieskompresowane wypalone na płytach i...... nie da się tego słuchać. Oczywiście w porównaniu z kasetami, z których dźwięk jest jedną całością i moje ucho nie szuka dziury w całym, tylko słucha. Autosugestia? Skoro tak, to bardzo mocna, bo od ładnych parunastu lat....

Tak mnie wzięło, bo słuchałem sobie kawałków z młodości (miałem może 11 lub 12 lat) i aż mi ciarki po plecach przeszły. Wielu na pewno wie o czym piszę. Magia jakaś....

Bilbo

Ładny ten model. Zdecydowanie w "srebrze" bardziej mi się podobają. Stara dobra szkoła budowania sprzętu. Bardziej ciężki niż pojemny. :D

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Witajcie, nie nie wiem czy to już było, ale czy w Technicsach RS-B serii 565, 765 w idlerach były stosowane białe zębatki, które pękały i nie było tam żadnego sprzęgła. Mam dwa te magnetofony i w każdym pęknięta . zębatka.

Macie na to jakiś pomysł, to się skleja i dlaczego one pękają. Proszę odpowiedź. Z góry dziękuję

Mamut.... zgadza się mp3 mają dziury bo kompresja wywala to co człowiek nie słyszy, niestety jednak się to słyszy, bo ucho jest wybitnie analogowe i potrzebuje płynnego dźwięku a nie poszarpanej sinusoidy.

Szukam teraz starych katalogów Technicsa, z tymi kaseciakami, ciekaw jestem jak tam było z modelami .

edit...

juz znalazłem swojego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

A masz może do niego obstrukcję insługi? Bo ja niektórych funkcji do końca nie rozkminiłem.

Nie mam instrukcji ale rozkminiłem. To znaczy wszystko jest raczej jasne oprócz AILC - a to nic innego jak w pełni automatyczna regulacja poziomu zapisu - nas to nie interesuje, taki kompresor. Drugie to CCPL. Tak jak Hold Mode w Pioneerze. Pierwsze kliknięcie - wyświetla HOLD i "słucha" utworu zapamiętując peak-i, drugie kliknięcie - wyświetla CCPL, wtedy świecą się same zapamiętane piki i można je "przesuwać po wskaźniku aby ustawić żądany max. Fader - albo ścisza podczas nagrywania i do pauzy, albo startuje nagranie od 0 i zwiększa poziom do ustawionego max-a. Kalibracja jest ciekawa bo w zależności od taśmy potrafi różnie się zachowywać. Na niektórych taśmach kalibracja jest krótka, trzy etapowo: bias, level i bias ponownie a na niektórych, jeśli ma coś poza zakresem to przedłuża kalibrację i powtarza z innymi ustawieniami. Nie wiem czy jest tak zaawansowana czy też tak prymitywna - w każdym razie skuteczna. Podczas kalibracji na tym okrągłym bargrafie pokazuje odchyłki dla biasu i levelu względem swojego poziomu 0. Wewnątrz na płycie ustawianie biasu dla wszystkich typów taśm - rzadko dosyć można spotkać taki dobrobyt. Poziomy odniesienia tonów kalibracyjnych 10kHz i 550Hz są również regulowane więc kalibrację można sobie wykalibrować pod siebie ;) Mechanizm 3 silniki, sprawny w działaniu, średnio głośny. Napina taśmę po zamknięciu kieszeni. Nie jest to Mitsumi takie jak w Pioneerze CT-S550. Coś lepszego. Stabilizator w kieszeni podobny do tego w Pioneerach. Ogólnie cudak !!!

Edytowane przez sk-victor

Mamut.... zgadza się mp3 mają dziury bo kompresja wywala to co człowiek nie słyszy, niestety jednak się to słyszy,

Gdyby komuś z was się chciało, to najlepiej na starym cooledicie 2000 (albo innym edytorze audio) wczytac

oryginalne nagranie (CD) potem wczytać zdekodowaną mp3-ke, wyrównać poziomy i ....ODJĄĆ jeden sygnał od drugiego

Zostanie różnica czyli wszystkie cyfrowe artefakty i niezakodowane śmieci

I posłuchać sobie tego ;)

Co do mp3 trzeba jeszcze pamiętać, że większość mp3jek z sieci jest kiepsko zakodowana. Nie wiem z czego to wynika

ale m.in. niektóre systemy windows miały specjalnie pogorszone kodowanie mp3 (kwestia licencji albo wspierania WMA)

J.

Cóż a ja zrobiłem kiedyś test. Wav przekonwertowałem do mp3@320kbs i do flaca i porównałem wszystkie 3 pliki. Nie słyszę różnicy.

Cóż a ja zrobiłem kiedyś test. Wav przekonwertowałem do mp3@320kbs i do flaca i porównałem wszystkie 3 pliki. Nie słyszę różnicy.

Ale tu chodzi nie o słyszenie, tylko o odjęcie WAV- WAV(z MP3) w edytorze i posłuchanie wyniku.

Gdyby były idealnie zgodne to by była cisza.

Odejmowanie to typowa funkcja edytora, zostawia wtedy tylko to czego nie ma w obydwu plikach.

J.

Ale tu chodzi nie o słyszenie, tylko o odjęcie WAV- WAV(z MP3) w edytorze i posłuchanie wyniku.

Gdyby były idealnie zgodne to by była cisza.

Odejmowanie to typowa funkcja edytora, zostawia wtedy tylko to czego nie ma w obydwu plikach.

J.

No ja wiem. wiem. Ale ja o odsłuchu ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi