Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Wezmę pod uwagę ten model. Już mam czego szukać :). Brak autorewersu nie jest dla mnie uciążliwy. Mam złe doświadczenia z takim rozwiązaniem i nie tęsknię za nim. W słabych modelach nie działało to dobrze a właśnie z takimi miałem doczynienia. Dzięki za podpowiedź.

Ładnie wygląda na zdjęciach. Kurde, muszę kupić nową szafkę na sprzęt. Już boję się postawić Sonego na niej, bo się zawali ;). Nie mówiąc o Telefunkenie. Stara szkoła to na pewno trochę waży.

Kasjel, Sony 229SD poszedł za 330zł. Nieźle. A Ty masz dwa. Kapitał rośnie :D.

Ten Telefunken to naprawdę takie niezbyt wielkie ale cacko. Jak weźmiesz w łapy, pooglądasz to od razu wiesz z czym masz do czynienia. A jak zajrzysz do środka to jest jeszcze lepiej. Ja mam porównanie bo np. posiadam Aiwę AD-WX999 czyli najwyższy model dwukasetowca tej firmy. Ta to ma tylko jeden plus...naprawdę ładny, nowoczesny wygląd. Poza tym nic. Mechanizmy jednosilnikowe i to brzmienie brrr...

Miałem lub mam kilka niskich modeli decków które zadziwiły mnie swoim brzmieniem pomimo że należały do tych budżetowych np. Sharp RT-1155. A ta Aiwa to model najwyższy i co ? Brzmienie jak z chińskiego walkmana z przewijaniem tylko w jedną stronę :-)

Ciekawe jest że w np. Technicsie AZ-7 też jest koło zamachowe plastikowe - nic nie ważące. Ale stabilność przesuwu i poziom wow&flutter wcale na tym nie cierpi. Zawsze wielkie koło = lepszy akumulator energii kinetycznej i lepszy stabilizator. Widać stabilizacja w silniczkach daje radę ;)

Każde rozwiązanie dobre, aby dawało pożądany efekt. Gorzej, gdy ta stabilizacja zacznie szwankować jak w silniku w moim Kenwoodzie. Zamiast od razu zamienić silnik i to sprawdzić, szukałem dziury w całym rozbierając mechanizm. Nic to, przynajmniej jest zakonserwowany na kilka lat :). Duże koło zamachowe swoją bezwładnością trochę łagodzi wahania obrotów silnika, ale wiadomo, do czasu.

stereo-hifi com

Jesteś pewny że to silnik nie działa ?

Kasjel....Aiwa skończyła się na 707,808,909, późniejsze modele już coraz gorsze były i w wyglądzie i w działaniu.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Jesteś pewny że to silnik nie działa ?

Kasjel....Aiwa skończyła się na 707,808,909, późniejsze modele już coraz gorsze były i w wyglądzie i w działaniu.

Ja nie wiem czy to jest późniejszy model. Ma logo AIWA więc pochodzi sprzed roku 2000 czy jakoś tak. Wygląd jest OK tylko brzmienie do du...... :-)

ja pisałem o tych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a Ty pisałeś o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a to jest późniejsza seria, wyższa i ma charakterystyczną między przednimi nóżkami listwę, z tej serii mam 700 którą pokazałem na fotce wcześniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Siedziałem wczoraj do ....północy rozkmniając Aiwe 6300.

Paski dobrałem są zwykłe cienkie kwadratowe, ale największym problemem jest idler,

W tym egzemplarzu guma się stopiła troche, wyczyściłem, umyłem, umyłem oś koła zamachowego i niestety nie ruszył.

Za mało gumy już jest na idlerze i nie ma tarcia.

Trzeba zrobić, albo zdobyć gumkę śred zew 22 mm chyba bo teraz ma 21 mm, i szerokość ok 3,1-2 mm, a może coś nakleić na idlerze na plastykowym kółku ? i dopiero gumkę założyć ? ??? choć chyba wolałbym nową bo jak się rozpuszczała to już swoje lata ma.

Mechanizm sie fatalnie rozbiera, trzeba wyciągnąć blachę z przodu osłaniającą.

Na płytce elektroniki widzę z 2-3 kondensatory że będą do wymiany ( wymienię wszystkie blokujące zasilanie , będzie ich z 10 ), ale to najmniejsze zmartwienie, najważniejszy idler, odpalić sprzęt i cieszyć oko.chwile i do ludzi .......

A potem drugi egzemplarz i to samo .

Siedziałem wczoraj do ....północy rozkmniając Aiwe 6300.

Paski dobrałem są zwykłe cienkie kwadratowe, ale największym problemem jest idler,

W tym egzemplarzu guma się stopiła troche, wyczyściłem, umyłem, umyłem oś koła zamachowego i niestety nie ruszył.

Za mało gumy już jest na idlerze i nie ma tarcia.

Trzeba zrobić, albo zdobyć gumkę śred zew 22 mm chyba bo teraz ma 21 mm, i szerokość ok 3,1-2 mm, a może coś nakleić na idlerze na plastykowym kółku ? i dopiero gumkę założyć ? ??? choć chyba wolałbym nową bo jak się rozpuszczała to już swoje lata ma.

Mechanizm sie fatalnie rozbiera, trzeba wyciągnąć blachę z przodu osłaniającą.

Na płytce elektroniki widzę z 2-3 kondensatory że będą do wymiany ( wymienię wszystkie blokujące zasilanie , będzie ich z 10 ), ale to najmniejsze zmartwienie, najważniejszy idler, odpalić sprzęt i cieszyć oko.chwile i do ludzi .......

A potem drugi egzemplarz i to samo .

Możesz zastosować zwykłą uszczelkę do hydrauliki. Byłe tylko dało się ją nałożyć na to plastikowe kółko i szerokość była mniej więcej odpowiednia. Jeśli otwór na oś ma średnicę 2mm to możesz zastosować oś z starego silniczka magnetofonowego wkręcić ją do małej wiertarki i następnie wcisnąć na nią idler uprzednio nakładając na otwór odrobinę waty. To po to żeby wchodził ciasno na oś. Szlifujesz do pożądanej średnicy płytką z naklejonym papierem ściernym gradacji 60 lub 80. Większą precyzję można uzyskać wciskają idler na oś silniczka magnetofonowego i wykonując szlif wykończeniowy już w ten sposób. Ja tak dorabiam rolki dociskowe, kółka cierne...

W Akai GX 95 w taki sposób zregenerowałem idler i wszystko działa idealnie. Pracuje cichutko podczas przewijania i nic się nie ślizga. W Pioneerze CT 9191 w ten sposób naprawiłem wałek na silniku przewijania bo jest z oponką gumową i też jest super :-)

Ja też bawię się czasem w McGywera i dorabiam sobie choćby sprężynki. Zdarza mi się czasami jakąś zagubić i muszę dorabiać. Takim sposobem Kasjela, dorobiłem rolki do Revoxa. Powinno udać się z idlerem. Muszę pomierzyć jakie mają w moich sprzętach wymiary i dokupić mały zapas i do gliceryny. Gdy będą potrzebne to od razu będę je miał pod ręką.

Przepraszam za brak zdjęć, ale nie miałem czasu na fotografowanie Sonego. Jutro i pojutrze firma zrobiła mi wolne to coś ogarnę. Musiałem w decku wyregulować PB level. Ktoś poustawiał zbyt niski. Na początku instrukcji jest wyszczególnione, że przy O DB napięcie wyjściowe to 0,775V. Było 0,58... Dolby już nie tnie wysokich i jest OK. Rec level też kręcony. Upierdliwe ustawianie tego parametru w decku dwugłowicowym, ale poszło. Głowica też ustawiona z taśmą Basf i oscyloskopem. Najgorszym jest to, że ktoś kręcił przy ustawieniach Bias-próbne nagranie 10KHz z poziomem -15DB dało w końcu -10DB. Dużo za dużo. A że to dwugowicówka, to mam trochę roboty na jutro. Upierdliwej. O dźwięku za dużo nie mogę powiedzieć poza tym, że jest super. Nie porównywałem jeszcze z Kenwoodem i Revoxem, ale pewnie dziś to zrobię. Ogólnie-duża przestrzeń, wokale nie "gryzą" sybilantami, choć wysokich jest dużo i są dokładne. Bas rozbudowany, dokładny. Magnetofon nie wymusza szukania dźwięków, doszukiwania się czegokolwiek. Od dołu do góry wszystko jest ze sobą powiązane i słucha się muzyki nie dźwięków. Bajka. Gdy porównam go z resztą zestawu napiszę więcej.

Trafiłem egzemplarz nie naprawiany i nie modyfikowany. Pierwszy szok-tyle lat od produkcji i wszystko działa. Drugie-nikt nic nie wymieniał. W sumie nie ma po co. Wszystko działa a brzmi pięknie. Więcej relacji dam jutro.

Jeszcze jedno-ma bardzo niski szum własny. Mniejszy ma tylko Revox.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Dopiero co został sprzedany Akai GX 75 bez nakładki na kieszeń a już pojawiła się aukcja z takim elementem i pokrętłami.

Ale cena !!! Szkoda gadać :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dopiero co został sprzedany Akai GX 75 bez nakładki na kieszeń a już pojawiła się aukcja z takim elementem i pokrętłami.

Ale cena !!! Szkoda gadać :-(

Ukryta Zawartość

Wietrzę w tym jakiś podstęp :). Może i nic takiego nie występuje, ale ta cena to mocno na wyrost. Za tyle można mieć świetnego decka. Niektórzy to mają fantazję....

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Kasjel, czytałem wpisy wcześniejsze i mniej więcej mam pojecie , ale poddaje się chyba ......

Może musi być nowa guma, a ta z uszczelek jest za miękka w tym przypadku.

Zastosowałem metodę z lat ...... nakleiłem pasek papierka z kaset na plastyk i na to gumka stara, no coś tam porusza sę ale zacina, nakleiłem drugi i nie chodzi bo trze o obudowę jaka jest obok zaraz , i tak w kółko.

<br />Dopiero co został sprzedany Akai GX 75 bez nakładki na kieszeń a już pojawiła się aukcja z takim elementem i pokrętłami.<br />Ale cena !!! Szkoda gadać :-(<br />

Rodzi się pytanie o sens kupna niekompletnego sprzętu - przeważnie takie części są drogie jeśli chce się je później dokupić. Kiedyś poszukiwałem stopek do JVC (dwóch bo nie miał tylnych) i kiedy magnetofon kosztował chyba 100 zł to stopki do niego bodajże 40 czy 50 zł. Aha - gdzie w tym magnetofonie jest wykorzystywany ten kabel scard?

Rodzi się pytanie o sens kupna niekompletnego sprzętu - przeważnie takie części są drogie jeśli chce się je później dokupić. Kiedyś poszukiwałem stopek do JVC (dwóch bo nie miał tylnych) i kiedy magnetofon kosztował chyba 100 zł to stopki do niego bodajże 40 czy 50 zł. Aha - gdzie w tym magnetofonie jest wykorzystywany ten kabel scard?

Chyba miał być "scart"-tak przy okazji. A może miał gdzieś w tym magnetofonie miał zastosowanie? Nie wiem.

Zawsze staram się szukać kompletnego urządzenia, ale nie zawsze się da. Czasem stosuję jakieś zamienniki i poszukuję oryginałów. Często bezskutecznie.

stereo-hifi com

Jest w tej chwili Telefunken HC 730T ale brakuje plastikowej szybki na wskaźniki wysterowania. Cena dobra. No nie wiem ale chyba warto by było kupić.

Edytowane przez Kasjel

No jest światełko w tunelu, chyba rozwiązałem problem .

Powiększyłem sztucznie średnice gumki przez wklejenie paska papieru .

To zadziałało ale musiałem trochę podszlifować plastyk obok kółka bo nierównosć gumy ocierała o niego i zatrzymywała się .

Po szlifie chodzi .............wuala elegansio , ale ....była to wygrana połowiczna.

Gumka idlera jest wg mnie za miękka, za bardzo ugina się do osi co nie skutkuje dobrym ciągnięciem jednocześnie opierając sie na talerzyku.

Objaw - początek taśmy tak ok 3 minuty jest nienawijany dobrze, taśma jest luźna.

Dalej taśma już jest dobrze nawijana.

Do wymiany jest także rolka , nie była w super stanie, zebrałem trochę twardej gumy - skorupy i jak na razie mogę słuchać kaset, czyli reszta sprzętu jest sprawna.

Reasumując, nowa rolka, nowa gumka idlera i powinno śmigać wiele lat dalej.

Magnetofon ma jak najbardziej klasyczny wygląd i nie wierzę że na portalach z tych lat takie sprzęty będą w 100 % sprawne jak w opisach podają .

Trzeba nastawić się na paski, rolki, ildery i nie ma cudów, czas robi swoje.

Parę fotek jak wygląda ta szczelina i sprzęcik, ktoś chce skończyć robotę ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) WP2016121_anqrqxw.jpg WP2016121_anqrqxa.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Dziś Akai GX-75 MKII w ładnym stanie wizualnym z pilotem poszedł za 400 zł. A tu klapka i pokrętełka za 350 zł. Może trzeba zacząć rozkręcać na części zamiast sprzedawać w całości . Wtedy za decka co można sprzedać za kilkaset zł dostanie się tyle co za dragona.

Zafundowałem sobie decka w ramach świątecznego prezentu. Za 180zł wraz z kosztem przesyłki. Przyznajcie że jest śliczny ! :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zafundowałem sobie decka w ramach świątecznego prezentu. Za 180zł wraz z kosztem przesyłki. Przyznajcie że jest śliczny ! :-))

Ukryta Zawartość

Ho ho, klasyka pełną gębą. Oby był w pełni sprawny. Kurdę, te stare sprzęty mają swój urok. Dlatego kupiłem Sony TCK6B. Wygląd, budowa, detale są rewelacyjne. Stare Technicsy też mają pancerną budowę. A ten wygląda naprawdę super.

Kasjelu, dzięki za Telefunkena! ;)

Żona mnie zabije, bo jedzie do mnie jeszcze to:

post-58791-0-53516100-1482083623_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Ukryta Zawartość

To jest taki rodzaj wzornictwa, który najbardziej lubię. Gratuluję zakupu..

Ukryta Zawartość

Ho ho, klasyka pełną gębą. Oby był w pełni sprawny. Kurdę, te stare sprzęty mają swój urok. Dlatego kupiłem Sony TCK6B. Wygląd, budowa, detale są rewelacyjne. Stare Technicsy też mają pancerną budowę. A ten wygląda naprawdę super.

Kasjelu, dzięki za Telefunkena! ;)

Żona mnie zabije, bo jedzie do mnie jeszcze to:

Zastanawiam się jak dorobić tą szybkę w Telefunkenie. Z docięciem i szlifem kawałka pleksi nie ma problemu. Ale jak zrobić nadruk ? Mogę zrobić skan tej szybki w moim Telefunkenie. Mógłbyś w jakimś programie do grafiki usunąć co niepotrzebne. Kupić przeźroczystą folię samoprzylepną do drukarek atramentowych i wydrukować sobie. To chyba nie jest głupi pomysł.

To jest taki rodzaj wzornictwa, który najbardziej lubię. Gratuluję zakupu..

No niby jest jeszcze Technics RS 641 z trzema głowicami ale ten ma wskaźniki wysterowania ledowe. Według mnie jest brzydszy od tego który kupiłem.

Wskaźniki z ledami to już nie to ;)

Dla mnie ważne jest jeszcze by płyta czołowa, pokrętła i przełączniki były metalowe. Po pierwsze świetnie to wygląda, a po drugie - z reguły taki deck jest bardzo solidnie zbudowany w środku.

Kasjelu, z tym skanem to świetny pomysł. Trochę siedzę w tych komputerach i sobie poradzę z obróbką i wydrukiem. Jeśli uda Ci się zrobić ten skan, to daj znać. Oczywiście nie jest to pilna sprawa, więc jak uda Ci się to zrobić nawet po nowym roku to będzie super.

Z powodu "opatrzenia" wskaźników diodowych, ledowych kupiłem Sony z wskaźnikami VU. Brakowało mi tego :).

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Kasjelu, z tym skanem to świetny pomysł. Trochę siedzę w tych komputerach i sobie poradzę z obróbką i wydrukiem. Jeśli uda Ci się zrobić ten skan, to daj znać. Oczywiście nie jest to pilna sprawa, więc jak uda Ci się to zrobić nawet po nowym roku to będzie super.

Jeśli mi się nie uda to zrobię zdjęcie ale w tym przypadku obróbka była by trudniejsza. Tak czy inaczej sprzęt mam dobry więc będę miał czym zrobić co trzeba.

Jeśli mi się nie uda to zrobię zdjęcie ale w tym przypadku obróbka była by trudniejsza. Tak czy inaczej sprzęt mam dobry więc będę miał czym zrobić co trzeba.

Ze zdjęciem może być trudniej, ale dam sobie radę. W internecie nie ma dobrej fotki tego elementu i muszę liczyć na Ciebie.

stereo-hifi com

Takie coś mi wyszło..

Może być ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie coś mi wyszło..

Może być ?

Oczywiście. Poradzę sobie. Wielkie dzięki za pomoc i podpowiedź!

Bilbo

Czasem zdarzają się "ciężkie przypadki". Z Kenwoodem walczyłem bardzo długo. Cały czas wychodziły jakieś "kwiatki". Zrób sobie dzień przerwy od niego. Na mnie to działało. Nie denerwowałem się tak bardzo :).

stereo-hifi com

Już wszystko zapisuję i jutro biorę się do roboty. Dużo prezentów złapałem na te święta. Innym też tego życzę.

Czy ktoś z Forum kupił Kenwood KX-1060? Z racji moich wcześniejszych wydatków musiałem się powstrzymać. KX-2060 mi wystarczy :).

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

• Pokaż nowe odpowiedzi