Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak mnie najdzie to "lecę" od góry do dołu i odtwarzam sobie po kilka kawałków na każdym. U mnie nie grają tylko niesprawne magnetofony, reszta podłączona i min 2 razy w miesiącu grają. Mam wtedy okazję sobie porównać brzmienia. Jedne grają cudnie, inne trochę gorzej. Generalnie każdy inaczej i warto czasem "zresetować" ucho.

stereo-hifi com

Ja sobie zresetowałem na TA-2070. A co do nowego "nabytku" - żona: "wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień i dziwię się, że dopiero dziś..." i poszła do kuchni. Będę żył!!!

Edytowane przez ke_raj

Ja sobie zresetowałem na TA-2070. A co do nowego "nabytku" - żona: "wiedziałam, że kiedyś nadejdzie ten dzień i dziwię się, że dopiero dziś..." i poszła do kuchni. Będę żył!!!

:D Kolacji nie będzie....

stereo-hifi com

Ja Ci powiem tak, stwierdziła ze to nieluleczalna choroba i należy przyjąć postawe zachowawczą, aby gniew nie przrodził sie w agresję i nie doprowadził to jeszcze większej eskalacji zbrojeń, chyba wykazała swoją wyższość .......podobnie jak moja, ale gdyby nie dodatkowe hobby i jaranie sie wskaźnikami wysterowania życie byłoby nudne.

Jam mam głównie zinteresowania zawodowe, ale w zimie kiepsko sie uprawia jazde szosówką.

A przy okazji musze podziękować, odkryłem świat muzyki bez kompresji, poziom szumów akceptuje , przy dobrych kasetach jest dosyć niski, za to przestaje mi się dławić Dolby przy starych kasetach no i kompatybilność tych systemów odpada co mnie bardzo cieszy, howgh.

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Ja Ci powiem tak, stwierdziła ze to nieluleczalna choroba i należy przyjąć postawe zachowawczą, aby gniew nie przrodził sie w agresję i nie doprowadził to jeszcze większej eskalacji zbrojeń, chyba wykazała swoją wyższość ...

Sam nie wiem. Dziś zauważyłem, ze ten gramofon wcale jej nie przeszkadza, mimo że stoi w pokoju na podłodze. A może wykorzystać szansę i znaleźć jakiegoś szpulowca??? ;)

No i tu już sam siebie muszę pohamować, bo te na szpule 27cm, to raczej nie teraz. Jakoś drogie są... :(

Panowie nie wiem czy juz nie było na ten temat ale spytam,w jaki sposob można naprawić zawieszone wskaźniki.Mam taki problem z akai,ktoś tam kiedyś próbował podgrzewać ale nie wiem czy to coś daje.

Kiedyś, w jakimś ZRK obudziłem wskaźnik omomierzem. Najpierw na tym dobrym jechałem z zakresami od kiloomów do omów, aby zobaczyć reakcję wskaźnika i nie przesadzić z napięciem. To samo z drugim i jakoś szybko ożył. Metoda może się sprawdzić pod warunkiem, że cewka wskaźnika nie ma przerwy.

Kiedyś, w jakimś ZRK obudziłem wskaźnik omomierzem. Najpierw na tym dobrym jechałem z zakresami od kiloomów do omów, aby zobaczyć reakcję wskaźnika i nie przesadzić z napięciem. To samo z drugim i jakoś szybko ożył. Metoda może się sprawdzić pod warunkiem, że cewka wskaźnika nie ma przerwy.

Myślę że cewka niema przerwy bo wskaźnik reaguje tylko jakby pewnym momencie się zawieszal.

Myślę że cewka niema przerwy bo wskaźnik reaguje tylko jakby pewnym momencie się zawieszal.

Czyszczenie spiralki. Da się zrobić, ale to zegarmistrzowska robota.

Panowie nie wiem czy juz nie było na ten temat ale spytam,w jaki sposob można naprawić zawieszone wskaźniki.Mam taki problem z akai,ktoś tam kiedyś próbował podgrzewać ale nie wiem czy to coś daje.

Przyjrzyj się dokładnie czy wskazówka się nie blokuje. Może odkształciła się ścianka z nadrukami i delikatnie się blokuje. Miałem kiedyś podobnie w ZRK 9108. Jeśli jednak to nie ta przyczyna, to tylko rozbiórka i jak pisał Seniortelefono. Dobra lupa i opanowanie polecane.

stereo-hifi com

Przyjrzyj się dokładnie czy wskazówka się nie blokuje. Może odkształciła się ścianka z nadrukami i delikatnie się blokuje. Miałem kiedyś podobnie w ZRK 9108. Jeśli jednak to nie ta przyczyna, to tylko rozbiórka i jak pisał Seniortelefono. Dobra lupa i opanowanie polecane.

Dzięki za podpowiedź gdzieś widziałem jakiś filmik, jak ktoś lutownica podgrzewal delikatnie w okolicy wskaźnika i po chwili wskaźnik zaczął reagować.Z tego filmiku wynikało że jakiś stary smar blokował,ale nie wiem czy to jest możliwe.

Miałem styczność tylko z jednym takim wskaźnikiem. Dawno to było, ale nie przypominam sobie żadnego smaru. Bardziej obstawiałbym zanieczyszczenia kurzem i tłustymi osadami z powietrza. Być może kropelka jakiegoś płynu na delikatne ruszenie osadu pomoże. Nie wiem co tam można wpuścić, aby jeszcze więcej szkody nie narobić. Chyba jednak lepiej spróbować mechanicznych metod i nie ryzykować.

stereo-hifi com

Witam.Czy ktoś posiada JVC TD-V66 ? Czy warto dać za niego 300 zł w stanie bdb ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

To jest dobry, ale dziwny magnetofon. Ma zaawansowaną elektronikę i prostą mechanikę.

Tor zapisu ma wykonany w technice prądu stałego (DC), umieszczony pod kątem transformator, żeby nie zakłócał, i ma układ trzech fizycznie oddzielnych głowic, tzn. ma fizycznie rozdzieloną głowicę zapisującą i odczytującą (Discrete 3 Head) (rozwiązanie stosowane w nielicznych magnetofonach najwyższej klasy), ale jednocześnie pozbawiony jest jakiejkolwiek możliwości kalibracji taśmy (nie ma nawet ręcznej regulacji prądu podkładu na słuch), i ma dość prosty jednowałkowy mechanizm napędowy. Czyli jest połączeniem bardzo wyrafinowanych rozwiązań, które się marnują wobec dość przeciętnej reszty.

Czy plastikowy trybik nakładany na oś silnika serwo daje się skleić? Jest pęknięty, równolegle do osi.

Walcze z TC-K515S, wszystko już zrobiłem w nim, płytę główną, paski, rolkę i nadal mi źle zbiera taśmę ;)

Nie wiem czy te mechanizmy czymś się wyróżniały ale dwa silniki ze skomplikowanym kołem do funkcji

i bez solenoidu, żeby ten transport chociaż jakieś super parametry trzymał...

J.

Dziwne że nikt się tym nie interesuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Dziwne że nikt się tym nie interesuje.

Ukryta Zawartość

Ciekawie toto wygląda. Nawet niedawno była licytacja takiego samego. Zastanawiałem się. Tylko gdyby ta dolna "tacka" była chowana... A tak, dla mnie to nieprzeciętny łapacz kurzu. Przynajmniej na Śląsku.

Ukryta Zawartość

Ciekawie toto wygląda. Nawet niedawno była licytacja takiego samego. Zastanawiałem się. Tylko gdyby ta dolna "tacka" była chowana... A tak, dla mnie to nieprzeciętny łapacz kurzu. Przynajmniej na Śląsku.

Ja go miałem dawno temu, sprzedałem, potem żałowałem. Teraz mam F990. Niesamowicie ciekawe urządzenie.

Lubię kiedy gra muzyka...

No ale to aż 4 stówy czy warto inwestować ? i nie pasuje do wież,y np jak masz półke wyżej i magnetofon stoi na górze, tażke jeśli wyrównamy czołówki sprzętu to wystaje panel .....brzydko.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

No ale to aż 4 stówy czy warto inwestować ? i nie pasuje do wież,y np jak masz półke wyżej i magnetofon stoi na górze, tażke jeśli wyrównamy czołówki sprzętu to wystaje panel .....brzydko.

miałem F660, bardzo fajnie to wszystko działało, cały ten parapet. Wydaje mi się też, że jakość wykonania, pasowania, lepsza niż w nowszych AIWAch. Bardzo szybko parapecik polubiłem.

A tu

Ukryta Zawartość

magnetofon "kastowy" AKAI z wytartymi klawiszami idzie za ciężkie pieniądze, ludzie są dziwni.

Ukryta Zawartość

AD-F660 to naprawdę fajny sprzęt. Gra przywoicie, ciepłym dźwiękiem, "lubi" obce taśmy, nawet te nagrane w Dolby. Trochę gadżeciarski, ale w żadnym razie tandetny. Przydatna funkcja automatycznej demagnetyzacji głowic.

Czy plastikowy trybik nakładany na oś silnika serwo daje się skleić? Jest pęknięty, równolegle do osi.

Walcze z TC-K515S, wszystko już zrobiłem w nim, płytę główną, paski, rolkę i nadal mi źle zbiera taśmę ;)

Nie wiem czy te mechanizmy czymś się wyróżniały ale dwa silniki ze skomplikowanym kołem do funkcji

i bez solenoidu, żeby ten transport chociaż jakieś super parametry trzymał...

Da się. Ja go wkleiłem na oś silniczka w Sony TC-K511S:

Ukryta Zawartość

To prosty, bardzo prosty mechanizm, gdzie funkcje magnetofonu są załączane energią koła zamachowego (podobnie jak w deckach Unitry serii Mxxx ze sterowaniem Soft Touch).

Po wymianie pasków i rolki daje radę a i silnik także trzyma równomierne obroty.

BTW. Jaka jest różnica między TC-K511S a TC-K515S?

M.

Ukryta Zawartość

A ja mam pytanie odnośnie Technics'a RS-TR555. Trafiła mi się szczęśliwie sztuka w idealnym stanie zewnętrznym i prawie nie śmigany. Wszystko wygląda jak nowe, ze sklepu. Tyle, że prawdopodobnie stał...ostanie 15 -20 lat bez używania. Chciałbym w nim choć paski wymienić, albo kupić na zapas. Czy z innych modeli z tej serii Technics'a (np. 575, czy 375, 474) będą pasowały? Czy ma ktoś i mógłby podesłać instrukcję serwisową do tego modelu? Nigdzie za free nie znalazłem.

A ja mam pytanie odnośnie Technics'a RS-TR555. Trafiła mi się szczęśliwie sztuka w idealnym stanie zewnętrznym i prawie nie śmigany. Wszystko wygląda jak nowe, ze sklepu. Tyle, że prawdopodobnie stał...ostanie 15 -20 lat bez używania. Chciałbym w nim choć paski wymienić, albo kupić na zapas. Czy z innych modeli z tej serii Technics'a (np. 575, czy 375, 474) będą pasowały? Czy ma ktoś i mógłby podesłać instrukcję serwisową do tego modelu? Nigdzie za free nie znalazłem.

Darmowej serwisówki nie znalazłem i nie posiadam ale tu można kupić najtaniej....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eeeee mechanizmy Sankyo są bardzo dobre i trwałe, ja nie narzekam, wystarczy zadbać o nie i używać co chwile, a nie zostawić na 30 lat na strychu, każdy wtedy głupieje.

Nie lubię soniakówskich mechanizmów, za to te w Aiwach 700 800 serie są bardzo ciekawe i chodza dobrze, tak samo w kopiarkach 7,8i 9 serie.

Wyzromek, o paski zapytaj DKElektronik na allegro sprzedaje, doradzi Ci.

Edytowane przez Bilbo

Wyzromek

Jeśli magnetofon działa to lepiej nie kombinuj. Lepsze wrogiem dobrego. W Technicsach, podpierając się wpisami innych, paski raczej są trwałe i po prostu używaj go. Serwisówki niestety nie posiadam.

Z innej beczki. Wrzuciłem sobie dziś kasetę do Sony i po jakiejś minucie zaczął źle odtwarzać. Myślałem, że wciąga taśmę, ale okazało się, że nośnik straszliwie ubrudził głowicę. Osad jakiś dziwny, nie pył. Dało się to zmyć dopiero izopropanolem. Zwykła gorzała nie dała rady. Jakiś tłusty czy co? Czy to oznacza, że nośnik dokonał żywota? Szkoda mi nagranej tam muzyki. Nie mogę jej przegrać, bo magnetofon dobrze odtwarza tylko ok 2 minuty. Czy spróbować przejechać z kasetą kilka razy aż ten osad się zetrze? Może jest jakiś sposób na oczyszczenie go? Kasety z wytwórni, diabli wiedzą co siedzi w środku. Przechowywane w odpowiednich warunkach u mnie, ale nie mam pojęcia jak było zanim je kupiłem. Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi co z tym fantem począć. DK

Cichy70

Zobaczymy czy cena jaką dałeś za Grundiga to tak dużo. O tu jest aukcja uszkodzonego w niewiadomym stanie i szaleństwo leci. Pozdrawiam! :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Darmowej serwisówki nie znalazłem i nie posiadam ale tu można kupić najtaniej....

Ukryta Zawartość

Na razie ciśnienia na service manual nie mam. Ale faktycznie cena zjadliwa.

Na alledrogo poszedł fajnie wyglądający Technics RS-671USD. Nie wiem jak może brzmieć, ale wygląda dość ładnie. Licytowałem, ale w ramach pohamowywania się przed kolejnymi zakupami dałem za niską cenę. Nawet mam z tego satysfakcję :) A i żonie nie muszę się tłumaczyć!

Za to poddałem się z Sony TC-750ES. Niedługo po jego zakupie zaczął gnieść taśmy (lewa, podająca rolka). Odstawiłem go na ponad rok i niedawno się za to zabrałem. Regulacja nic nie pomogła. Wymiana obu rolek na nowe (nie oryginalne) też nic nie dała. Lewa jak ściągała taśmę tak ściąga i gniecie dalej. Podparcie rolki od spodu daje pozytywny rezultat. Tak jakby za mała była siła docisku, ale sprężyny nie da się regulować, a w instrukcji o hamulcu lewej szpulki nic nie ma. Kurcze... dual capstan = stres. Na razie zrobiłem z niego single capstan i będzie jako odtwarzacz. Oczywiście przy nagrywaniu z Dolby się teraz wykłada.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi