Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów. W moim posiadaniu od dobrych kilku lat są dwa kaseciaki Pioneer CT 757 i Onkyo 2570. Nie słucham ich często, bo mi ich szkoda, czego efektem były typowe awarie pasków. Paski kupiłem, odpowiednie wątki na tym forum poczytałem i wziąłem się do roboty. Pierwszy poszedł na warsztat Onkyo. Paski zostały wymienione, nie nastąpiła ich zmiana stanu skupienia, więc nie było dużego sprzątania, sprzęt działa i cieszy oczy i uszy właściciela. Boję się trochę mechanizmu otwierania kasety w CT 757, bo można rozsprzęglić mechanizm i potem będzie kłopot. Z drugiej strony można oddać sprzęt do serwisu, ale nie mam do nich zaufania a poza tym czas oczekiwania na naprawę to miesiąc (Nomos Warszawa). Czy oprócz tego dużego białego koła zębatego jest coś co powinienem "przypilnować", aby wymiana pasków przebiegła bezproblemowo?

Witam kolegów. W moim posiadaniu od dobrych kilku lat są dwa kaseciaki Pioneer CT 757 i Onkyo 2570. Nie słucham ich często, bo mi ich szkoda, czego efektem były typowe awarie pasków. Paski kupiłem, odpowiednie wątki na tym forum poczytałem i wziąłem się do roboty. Pierwszy poszedł na warsztat Onkyo. Paski zostały wymienione, nie nastąpiła ich zmiana stanu skupienia, więc nie było dużego sprzątania, sprzęt działa i cieszy oczy i uszy właściciela. Boję się trochę mechanizmu otwierania kasety w CT 757, bo można rozsprzęglić mechanizm i potem będzie kłopot. Z drugiej strony można oddać sprzęt do serwisu, ale nie mam do nich zaufania a poza tym czas oczekiwania na naprawę to miesiąc (Nomos Warszawa). Czy oprócz tego dużego białego koła zębatego jest coś co powinienem "przypilnować", aby wymiana pasków przebiegła bezproblemowo?

Tych kół też nie musisz "pilnować". Są znaczniki jak je ustawić więc to żaden problem.

Lubię kiedy gra muzyka...

Boję się trochę mechanizmu otwierania kasety w CT 757, bo można rozsprzęglić mechanizm i potem będzie kłopot.

Zaznacz sobie niezmywalnym pisakiem "zerowe" położenie kropką czy kreską na białym kole zębatym i na obracającym się białym mechanizmie z boku po lewej. Wymiana pasków jest w tym mechanizmie bardzo prosta.

No to mnie też ulżyło, bo czekają mnie paski + idler. Wydaje mi się, że kiedyś pisano, iż w jednym z mechanizmów Pioneer'a podczas rozbiórki może wyskoczyć jakiś mały element i trzeba na to uważać. Czy to chodzi o CT-757?

Kolejna sprawa - ma ktoś informację, czy można dostać "zamienniki" kół zębatych dowijania do szeregu magnetofonów Unitry, czy nadal wszystko na etapie doświadczeń z drukarkami 3D?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie no, fatum jakieś!!! Czego się nie dotknę, to problem! Włączyłem niesłuchanego wiele tygodni TC-K5 i znów "oszczędzanie" dało mi po tyłku. Wizualnie niemalże fabryka, więc go nie używam praktycznie wcale no i masz. Zacząłem bawić się funkcją "memory" i coś zaczęło trzeć w mechanizmie i na dodatek załącza się bez potrzeby auto-stop. No to blacha w górę! Problem z dźwigienką od auto-stop, bo dość luźno jest zamocowana a na spodzie znalazłem plastikową podkładkę. I już wiem, że nie chcę, ale muszę rozebrać mechanizm. Wcale mi się to nie uśmiecha. Na szczęście - prawdopodobnie - mam dawcę, tj. TC-U30 z bardzo podobnym mechanizmem.

Kasjel - pomocy! ;)

A przy okazji mała sesja rozbierana - przepraszam za jakość zdjęć, ale aparatu nie mam pod ręką - dzieci... ;)

Na końcu wnętrze TC-U30 - nie ma za bardzo po co porównywać... ;)

Pytanie - co to za kondensatory z "dziurką" i czy widoczna PR-ka to ta solidna japońska, czy koreański wynalazek, o którym wspominał Kasjel?

.

Nie posiadam tego magnetofonu więc nie wiem tak na 100% ale.....

Potencjometr montażowy z kwadratową dziurką PWR służy do regulacji napięcia zasilającego płytę główną i powinno ono wynosić 24V w Sony TC 229SD. W tym decku nie ma owych feralnych potencjometrów montażowych jak w koreańskiej wersji TC 229SD. Magnetofon zatrzymuje funkcja auto stop ponieważ jest pewnie luźny pierścień magnetyczny na plastikowym kółku na który jest założony. Ta plastikowa podkładka to zdaje się jest podkładka zaciskowa która utrzymuje wszystko w kupie. Mam na myśli wspomniane kółko z magnesem obok kontaktronu.

Dziękuję za odpowiedź. Luźna jest ta dźwignia, której górną część widać na pierwszym zdjęciu pod wałkiem auto-stop. Zawieszona na trzpieniu o średnicy takiej (na oko taka sama), jak wewnętrzna średnica plastikowego pierścienia pokazanego na kolejnej fotce. W TC-U30 ta dźwignia przechyla się przy pracującej kasecie, uniemożliwiając zapadce z wałka nacisnąć na nią. Gdy stanie kaseta, dźwignia wprowadzona zostaje przez prowadnice na wałku w pion i auto-stop działa. Podejrzewam, że dolna część tej dźwigni na skutek tarcia o element szpulki nawijającej lub w inny sposób, jest odchylana. Teraz wypadła z ze swojego miejsca i całość nie działa. Ale wszystko będę wiedział, jak zdejmę koło. Powinno być widać co i jak. Zależy mi tylko na tym, aby nie ruszyć toru przesuwu taśmy. Wygląda na to, iż ma regulacje fabryczne.

Fajnie, że PR-ki dobrej jakości. Potraktowane Kontaktem i nic nie ruszam. Wszystko dobrze w nim działało, choć nigdy nie robiłem dłuższych testów. Nawet córce się "oberwało", jak położyła na nim książkę w plastikowej okładce. Wiem, przewrażliwiony jestem, ale to jeden z tych magnetofonów, co nie muszą grać, wystarczy, że świetnie wyglądają. :)

Ukryta Zawartość

W jakiej cenie można nabyć ładny i sprawny? Nigdy chyba nie zrozumiem tego rynku...

Ukryta Zawartość

No to mnie też ulżyło, bo czekają mnie paski + idler. Wydaje mi się, że kiedyś pisano, iż w jednym z mechanizmów Pioneer'a podczas rozbiórki może wyskoczyć jakiś mały element i trzeba na to uważać. Czy to chodzi o CT-757?

Idlera jeszcze nie wymieniałem. Na razie stare poddałem regeneracji, ale nowe gumki na idler mam (do obu moich Pioneerów). Tu jest instrukcja jak to zrobić w CT-757:

Ukryta Zawartość

Przy wymianie pasków, trzeba odłączyć sprężynkę po lewej (przypiętą do metalowej blachy, którą trzeba odkręcić) i nie zapomnieć jej potem założyć. Dwa tygodnie temu ściągnąłem pasek od sterowania mechanizmem (ten kwadratowy), potem zamówiłem nowy i przedwczoraj założyłem. W międzyczasie zapomniałem o tej sprężynce. Co ja się nakombinowałem, dlaczego nie wykrywa mi taśmy metalowej a na chromowej dziadowsko nagrywa... zanim przypomniałem sobie o tej sprężynie. Sprężyna dociąga po zamknięciu kieszeni górną część mechanizmu.

Ukryta Zawartość

zalety 2 kapstanów są bardzo duże i to słychać

Tez tak mysle, chociaż niektore 1-kapstanowe "zbliżają się"

Co do poprzedniego wątku nt. walkmanow i niszczenia tasm

mysle ze haczyk jest w sile nacisku rolki na kapstan oraz

w sile naciagu tasmy, przy wiekszych silach nacisku ryzykujemy

ale tasma jest lepiej prowadzona i transport ma lepsze

parametry. Czyli jakosc dzwieku wymaga wiekszego ryzyka

J.

Cena - moim zdaniem - za wysoka, jak na dawcę i bliższa tej, jakiej wart jest egzemplarz w dobrym stanie. Wiem, że mogą być egzemplarze "dawcy" i za kilkaset złotych, ale ten model? Nie mam do nikogo pretensji, bo i o co, tylko tak się zastanawiam na tym "fenomenem". Chyba po prostu - podaż/popyt. :)

Niektórzy mają szczególne poczucie humoru, bo przecież coś takiego:

Ukryta Zawartość

można traktować tylko jako żart.

Sprzedawca ma więcej takich absurdalnych propozycji.

Ukryta Zawartość

Niektórzy mają szczególne poczucie humoru, bo przecież coś takiego:

Ukryta Zawartość

można traktować tylko jako żart.

Sprzedawca ma więcej takich absurdalnych propozycji.

Chyba sobie kupię. Chałupę zastawię... ale co.?... będę miał Rarytas. Niech tylko cenę nakleją dużą, coby sąsiedzi zazdrościli.:-)

Ukryta Zawartość

Przy wymianie pasków, trzeba odłączyć sprężynkę po lewej (przypiętą do metalowej blachy, którą trzeba odkręcić) i nie zapomnieć jej potem założyć.

To właśnie łaziło mi po głowie. Dzięki!

nt. walkmanow i niszczenia tasm mysle ze haczyk jest w sile nacisku rolki na kapstan oraz w sile naciagu tasmy

Może tak być, ale jak się to ma do tego, że w dobrym walkmanie nawet podczas szybkiego marszu dźwięk "nie zadrży"?

To właśnie łaziło mi po głowie. Dzięki!

Może tak być, ale jak się to ma do tego, że w dobrym walkmanie nawet podczas szybkiego marszu dźwięk "nie zadrży"?

Ja mam taką teorię, że do zapisu nacisk taśmy do głowicy musi być dużo lepszy niż do odczytu i jeśli

walkman ma tylko odtwarzać i nie musi mieć idealnej nierównomierności przesuwu to jest dużo łatwiej

No ale ja tu tylko sprzątam, są tu forum lepsi spece ;)

J.

Mój kolega od kilku dni walczy z Technicsem RS-B85, który ma dziwną awarię: nie działają żadne klawisze sterujące a napęd zachowuje się tak jakby otrzymywał sprzeczne polecenia z procesora - po włączeniu zasilania przełącza styki od funkcji skutkiem czego albo przewija w jedną stronę lub nieustannie podnosi i opuszcza mostek. Sprawdzaliśmy mechanizm i wszystko wygląda dobrze. Czy ktoś z Was miał taki przypadek?

sprawdź wszystkie styki w mechaniźmie przetrzyj

Styki w napędzie oraz mikrostyki w klawiaturze czyściliśmy już. To jest jakiś problem z elektroniką na PCB. Potrzebna tęga głowa od elektroniki. Jeżeli byłby ktoś chętny to przedstawie szczegóły w poradach. Serwisówka jest.

Wygląda na przyblokowany któryś z mikrostyków. Lub po prostu zepsuty. Daje sygnał non stop i inne klawisze nie będą działać w ogóle lub źle. Taką mam nadzieję. Jeśli to na płytce to oby jakiś zimny lut. Trzeba delikatnie przelutować. Jeśli i to nie pomoże to jakiś kondensator wysechł i procesor nie dostaje napięcia jakie mieć powinien. Jeśli to też nie to, będzie.... kaplica. Padnięty procesor sterowania unieruchamia sprzęt na amen. Oby nie. Sprawdź jeszcze raz te mikrostyki, luty, kondensatory, żeby nie wymieniać wszystkiego na próżno.

Revoxa naprawiłem. Działa OK. Telefunken zostaje jako przycisk do papieru. Wymieniłem podejrzany układ scalony, ale żadnej poprawy. Bez serwisówki to nawet nie wiadomo gdzie łapy włożyć. Jutro dalsze zabawy w naprawę.

stereo-hifi com

Wiesz, nie rozbierałem akurat Technicsów, bo jak je miałem to działały bezproblemowo. Jeśli miałem problemy z mikrostykami (w innych sprzętach) to niestety sprawdzałem miernikiem na opór (niestety, bo to czasochłonne). Powinny pokazywać, jakby to powiedzieć, "czyste" wartości-brak przejścia, opór w nieskończoność (od najmniejszych wartości na mierniku do MOHM). Podczas styku musi być jak najmniejszy opór. Często gdy ma nie być przejścia, to mikrostyk na wartości MOHM wskazuje przejście i jakieś małe napięcie przechodzi i układ głupieje. Trochę dziwnie to opisałem, ale mam nadzieję, że zrozumiale. Jeszcze mogą być jakieś zimne luty albo zdechły kondensator w zasilaniu procesora. Serwisówkę masz i powinny być tam wyszczególnione punkty z napięciem dla procka, które trzeba sprawdzić. Ostrożnie, żeby jakiegoś zwarcia nie zrobić. Tutaj pośpiech niewskazany.

Może Revoxika:

Ukryta Zawartość

Wygląda spoko. Ta farba na górze-ten typ tak ma. Ta gumowana farba to koszmar. Kiedyś moją zerwę do żywego i pomaluję od nowa. Szkoda, że nie ma dobrego zdjęcia głowic. Procesor też ma stary a z nim to loteria-może działać 10 lat lub za miesiąc paść. Ciekawe czy ktoś go kupi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Chyba sobie kupię. Chałupę zastawię... ale co.?... będę miał Rarytas. Niech tylko cenę nakleją dużą, coby sąsiedzi zazdrościli.:-)

Nie . . . . sąsiad powie że wywal te starocie i kup se coś nowego bo żal patrzeć na takie dziadostwo . . . .. . .

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Sąsiadom lepiej się nie chwalić. Z zazdrości obrobią chałupę albo spalą, jak mojemu kumplowi samochód. Miał lepszy od sąsiada i poszło. Sąsiad ma żółte papiery i pozamiatane. Ja mam swoją enklawę w domu i mało kto o tym wie. Najmniej właśnie mili sąsiedzi :).

stereo-hifi com

Sprawdź dokładnie to, o czym piszą Bilbo i MamutDK.

Podpowiedź:

Ukryta Zawartość

Spróbuj podłączyć się z problemem pod ten temat. ;)

Tłumacz podał m. in. takie zdanie: "Tak, stało się, gdy jeden z małych przycisków tkwi w położeniu wciśniętym. Wszystko oszalał i nie był Technics."

Ukryta Zawartość

Kto lubi takie sprzęty niech się spieszy. Może nie powinienem podawać linku, ale może ktoś z tego Forum się skusi:

Ukryta Zawartość

Ładny jest i niespotykany.

Mizyn

Nie jestem zbyt dobry w elektronice i nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie. Ke_raj znalazł problem i właśnie w tym upatrywałbym przyczyny w Twoim przypadku. Gdybym był biegły w sprawach elektronicznych już dawno naprawiłbym Telefunkena jakiego posiadam. Tak biedak stoi i czeka na moje "oświecenie" :D.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Dziękuję Wam za zainteresowanie problemem. "Głupiejące" mikrostyki w Technicsie już przerabiałem, w tym przypadku chyba chodzi o coś innego. Spróbujemy jeszcze przeczyścić przełączniki mechaniczne od dolby. Zamieszczę fragmenty schematu w poradach serwisowych, może komuś przyjdzie jakiś pomysł.

już dawno naprawiłbym Telefunkena jakiego posiadam

Daniel, co do tego Telefunkena to przypomniało mi sie, że kiedyś miałem podobny problem w CT-757 i G.Mark go rozwiązał. Zobacz tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kto lubi takie sprzęty niech się spieszy. Może nie powinienem podawać linku, ale może ktoś z tego Forum się skusi:

Ukryta Zawartość

Ładny jest i niespotykany.

Jak w miarę systematycznie przegląda się a..o to spotyka się takie "kwiatki":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu za 60 z)otych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu już za 150 złotych :)

Wystarczy porównać fotografie z tych aukcji, zwłaszcza charakterystyczne uszkodzenie panelu przy łbie śruby.

Można było wcześniej kupić u handlarza za 6 dych. Widać "pośrednik" nie sprzedał za 150 to opuścił do 90. W sumie i tak jakaś przebitka jest.

post-17379-0-13947100-1487113874_thumb.jpg

post-17379-0-90668200-1487113915_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Masz rację, jak zawsze :). Widzisz dużo szczegółów. Oczywiście, wygląda to na krążenie sprzętu z aukcji na aukcję. Wiadomo, handlarzy nie brakuje a w pewnych miejscach to chyba cały przemysł na handlu elektroniką stoi :). Zastanawia mnie tylko fakt, że nikt nie chciał przygarnąć go za 6 dyszek. Ładnie wygląda i nie powinien tragicznie grać. Usterka też wygląda na banalną. Nie wiem. Dziwne są "kwiatki" na aukcjach. Nie wnikałem za bardzo w historię marek i ich kooperantów, ale ciekawe kto robił wnętrze dla Rosity/Audiona. Muszę poszukać zdjęć wnętrza, to może coś więcej będę wiedzieć. Jeśli się ogarnę finansowo i zrobię na niego miejsce i będzie dostępny to sam go wezmę. Z ciekawości.

stereo-hifi com

• Pokaż nowe odpowiedzi