Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gebels, kierunkowy 42 więc może to pan od TEAC'a? :D

Taa pan Piotr hmmmm ......... bez komentarza, jak by ktoś się skusił zalecam poczwórną ostrożność

Dziwnym trafem pan od Teac'a również ma na imię Piotr ;)

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Narzekacie że magnetofony drogie a tu HI-END do nabycia za grosze :-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam szanownych forumowiczów. Jestem tu nowy i postanowiłem uzyskać odpowiedź na mój problem od bardziej doświadczonych użytkowników.

Za śmieszne pieniążki nabyłem decka Nordmende CD1000A. Nie działały wskaźniki, uruchomiłem je w magiczny sposób (grzanie lutownicą po śrubce), czeka mnie wymiana pasków. Front panel jest w super stanie, aluminium nie jest porysowane, wszystkie napisy są w idealnym stanie. To samo tyczy się pokrywy. Jedyny mankament to wewnętrzna część kieszeni (plastik z napisem "Nordmende cd 100A") w dosyć kiepskim stanie, przeźroczysta pleksa na kieszeni jest w bd stanie.

poglądowe zdjęcie

Ukryta Zawartość

Jeśli miałby ktoś odsprzedać tę część to jestem chętny . Magnetofon odtwarza, super nagrywa, przewija w przód, w tył ma duże problemy i się zatrzymuje (paski do wymiany). Czy ktoś mógłby coś powiedzieć o tym sprzęcie. Jakie są wymiary pasków. Czy ktoś miałby service manual do tego sprzętu. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gerdowski

Takiego HI -ENDa to mogłem ostatnio kupić za 35 zł w sklepie, ale takie pudełka jakoś mnie nie kręcą. Ale magnetofon znalazł swojego amatora, bo przy ponownej wizycie już go nie było.

Dla miłośników decków vintage; Pozdrawiam serdecznie Kolegów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś miałem tego Hitachi D 220 w bardzo dobrym stanie i srebrnego. Górna pokrywa była oryginalnie oklejona drewno podobnym "czymś" i cały magnetofonik wyglądał ślicznie. Grał całkiem przyjemnie jeśli nie liczyć tego że słyszalna była praca silnika w odtwarzanym dźwięku. Sprzedałem go za 50zł i nie wiadomo dlaczego kupującemu bardzo na nim zależało a był wystawiony na licytację dlatego zakończyłem dla niego aukcję. Potem kupiłem drugiego D 220 tylko dla samej nakładki na "hebelek" za 1zł bo brakowało jednej w moim Hitachi D 900. Śmieszne było to że musiałem zapłacić za wysyłkę kurierem 25zł bo sprzedający się uparł że samej nakładki nie sprzeda pomimo że oferowałem mu za nią 10zł + wysyłka w zwykłym liście. Tak więc nakładka do D 900 kosztowała mnie 26zł ale zawsze mogę powiedzieć że mam D 220 :-) Jest sprawny tylko czarny i napisy pościerane. Tylko i wyłącznie na części jak by ktoś chciał....

Takiego HI -ENDa to mogłem ostatnio kupić za 35 zł w sklepie, ale takie pudełka jakoś mnie nie kręcą. Ale magnetofon znalazł swojego amatora, bo przy ponownej wizycie już go nie było.

Ja go wytargałem za 20zł., żal było nie brać. Czy wiesz kolego, gdzie bezpłatnie znalazłbym do niego service manual?

Co prawda nie jest to jedna kieszeń tylko dwie ale ja baaaardzo lubię Technicsa RS-TR777 (mam go) i RS-TR979 (bardzo rzadki i drogo sobie za niego liczą). RS-TR515 też jest przyjemny i dobrze grający ale w nich zdarza się problem z kruszącymi się kółkami zębatymi. Mam również Sony TC-WR735 i to również świetny deck.

Lubię kiedy gra muzyka...

P.s.) czy ktoś z was kojarzy DOBRE magnetofony z jedna kieszenia i z rewersem ?

Myślę o czymś takim bo jak pracuje to nie mam ochoty odrywać się i przewijać ;)

J.

Nie wiem czy sa to dobre magnetofony, ale pozostałe warunki spełniają Yamahy --> KX-R700 , oraz jej młodszy brat KX-R730

P.s.) czy ktoś z was kojarzy DOBRE magnetofony z jedna kieszenia i z rewersem ?

Myślę o czymś takim bo jak pracuje to nie mam ochoty odrywać się i przewijać ;)

J.

Ten to coś ciekawego, ale nie w takiej cenie :DD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Ten to coś ciekawego, ale nie w takiej cenie :DD

Ukryta Zawartość

Toż to prawie jak za darmo! Zwłaszcza przy tej ofercie decka z jedna kieszenią, z autorewersem no i dobrego :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Nie dam żonie na waciki i sobie kupię :D. Gdybym tyle dał za decka, to już musiałbym wzywać taksówkę po walizki :). Bez przesady, nawet na Ebay znajdą się się tańsze oferty. Tekst oferty też zachęcający. TAK, NIE odpowiada mi ta oferta i poszukam sobie gdzie indziej (taniej i lepiej). Skoro są tacy dobrzy jak piszą, to czemu ten Dragon już z rok leży w ogłoszeniach. Jeśli nie dłużej.

stereo-hifi com

Kupno Dragona za chociażby 3000zł mogło by być wielkim rozczarowaniem. Ponieważ po otrzymaniu przesyłki w (załóżmy) deckiem w bardzo dobrym stanie okazało by się że magnetofon odtwarza i nagrywa tylko troszeczkę lepiej od najlepszego decka który dotychczas posiadaliśmy. Po chwili radości przyszedł by czas na refleksję......" Po co tyle kasy wydałem !".

Za te "trochę" dwa tysiące więcej ?! A wszyscy wiemy że za 3000zł nie kupisz Dragona w bardzo dobrym stanie. I co ? Dać jeeeeszcze więcej ? Tylko po co ? By frustaracja była jeszcze większa ?

Przyrost jakości dźwięku nie jest wprost proporcjonalny do wzrostu ceny urządzenia, to stara prawda w audio.

Za niewielką różnicę na plus czasami trzeba dużo dopłacić.

Kasjelu, jeszcze trochę mentalnie jesteś w czasach, gdy nakupowałeś sobie fajnych magnetofonów za grosze. Spójrz na to, jakie ceny teraz osiągają, wtedy 3000zł za Dragona nie wydaje się już tak kosmicznie dużą kwotą.

Edytowane przez artekk

Czasami autosugestia działa cuda. Wystarczy wmówić sobie, że gra o niebo lepiej od naszego najlepszego, powtórzyć ze sto razy i o sprawie. :)

Tak to jest z tym dźwiękiem. Im wyższy pułap cenowy, tym więcej kosztuje ulepszenie dźwięku. Nie chcę wchodzić w ten temat wiele razy dyskutowany. Ciiiiisza. Wspomnę o tym co kiedyś pisałem. Dragona znają nawet laicy. Jest legendą i z tego powodu zawsze będzie drogi. Na pewno są lepsze brzmieniowo sprzęty (o czym od Gebelsa pewnie niedługo usłyszymy), ale płacić za niego bajońskie kwoty tylko z powodu wyjątkowości to jednak za wiele.

stereo-hifi com

okazało by się że magnetofon odtwarza i nagrywa tylko troszeczkę lepiej od najlepszego decka który dotychczas posiadaliśmy.

A nie zdziwiłbym się, gdyby ten dotychczas posiadany grałby lepiej. Sami użytkownicy tworzą mity na swój lub cudzy użytek. Zupełnie jak w książce T.Boya-Zeleńskiego "Brązownicy". Są tacy co "słuchają" marek, rankingów i oczywiście cen. Za cenę tego wcześnie wymienionego Dragona można mieć dużo decków, i chyba sporo więcej emocji i radości. Wybór jest: albo jeden czy dwa absurdalnie drogie decki, albo całe "stadko". Z kupowaniem bardzo drogich eksponatów zdarza się tak, że osoba je kupująca na pozór jest kolekcjonerem. Bo najczęściej kupuje coś co jest jej w sumie niepotrzebne, za pieniądze których nie ma (kredyt) by zaimponować ludziom, których nie lubi.

stereo-hifi.com

Kupno Dragona za chociażby 3000zł mogło by być wielkim rozczarowaniem. Ponieważ po otrzymaniu przesyłki w (załóżmy) deckiem w bardzo dobrym stanie okazało by się że magnetofon odtwarza i nagrywa tylko troszeczkę lepiej od najlepszego decka który dotychczas posiadaliśmy. Po chwili radości przyszedł by czas na refleksję......" Po co tyle kasy wydałem !".

Za te "trochę" dwa tysiące więcej ?! A wszyscy wiemy że za 3000zł nie kupisz Dragona w bardzo dobrym stanie. I co ? Dać jeeeeszcze więcej ? Tylko po co ? By frustaracja była jeszcze większa ?

Obawiam się że nawet jakbym usłyszał różnicę to wcale bym nie wiedział czy to "lepszość" czy tylko "inność". Zresztą dla mnie minidisc MDS-JB940 nagrywa tak, że nie odróżniam kopii od oryginału. Nawet w LP2 jest ślicznie - dopiero LP4 robi się nieakceptowalne. W deckach podobnie - jedyne co zauważam przy najlepiej nawet skalibrowanym decku to gorszą dynamikę - perkusista traci power w rękach.

Lubię kiedy gra muzyka...

No ten sklep to ma ceny. Pewnie płacą Zus i pensje, może wynajem pomieszczeń. To trzeba sobie wliczyć w koszta które jak widać astronomicznie podbijają ceny. Ale czy są adekwatne do jakości to -nie wiem . Pewnie nie . Latem mogłem kupić szpulowca Akai kupiony na zachodzie + zarobek handlarza co go przywiózł. Piękny stan wizualny plus zrobiłbym przegląd .Wyniósł by mnie 1000-1200zł.

A w tym sklepie był za 7000zł. Jak pisałem zmroziła mnie u nich cena za kasetę Sony Metal Master tylko 1500zł. Ogólnie dostępna za 200- 300 zł na portalach co i tak dla mnie jest przesadą. Pewnie zrobili jej przegląd.

My kupujemy sprzęt z drugiej ręki prywatny to i cena inna.Choć niektórzy patrzą na te wysokie ceny i swoje graty też chcą sprzedać za podobne ceny.

Ostatnio ceny u niektórych handlarzy na giełdzie staroci oszalały i skoczyły nawet o 300% bijąc czasami nawet te z allegro.

Idzie kryzys , wojna albo złotówka coraz większe g...o warta.

Adekwatnie do ceny kasety, deck nie może kosztować 2000. Chyba logiczne, prawda (kurde, znowu mi nie działa znak zapytania). Super kasetę trzeba nagrywać i odtwarzać w super magnetofonie za super kasę. Może jednak inaczej, znajdzie się jeden napaleniec, co wyłoży tyle ile chcą i wynagrodzi im te wszystkie składki i inne pierdoły. Oczywiście to żarty. Ciekawe kiedy uzmysłowią sobie, że cena za wysoka i trzeba ją po prostu obniżyć. Nie wiem, nie mój interes i kasa.

Przykład bliżej mnie-Nomos. Ceny z kosmosu a ktoś tu pisał, że wizualnie sprzęt już nie tak kosmiczny i stoi. Nie pracuje co nie wpływa najlepiej na jego mechanikę i elektronikę. Cóż, przez takich kilku wystawiający zawyżają ceny, choć chętnych nie ma za tak zaporowe pieniądze. Rynek wszystko zweryfikuje. A ja dalej szukam gdzie się da okazji. Trafiają się jak ostatnio na OLX. Szkoda, że tak daleko ode mnie......

stereo-hifi com

Takich rodzynków jest więcej. Na Alledrogo jest CT-S740S szampański. Gdy ja kupowałem swoją 740 i wydałem na nią 500 zł uważałem to rok temu za wysoką cenę. Szampańska wersja od roku stoi po 1400 i jakoś brak chętnych. Widocznie właścicielowi opłaca się wystawiać go, płacić Alledrogo za wystawienie w tej cenie. Jak ktoś kupi. Każdy orze jak może.

• Pokaż nowe odpowiedzi