Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy ja kupowałem swoją 740 i wydałem na nią 500 zł uważałem to rok temu za wysoką cenę. Szampańska wersja od roku stoi po 1400 i jakoś brak chętnych. Widocznie właścicielowi opłaca się wystawiać go, płacić Alledrogo za wystawienie w tej cenie.

Sprzedający ma mniej więcej 900 zł na prowizje. Chyba, że trafi się mega-jeleń i go wcześniej kupi. Zysk wtedy będzie wyższy.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Cały wic polega na tym że oferując obsurdalne ceny dla absurdalnie bogatych nieźle sobie można żyć jak się trafi w odpowiednie gusta.

Dam zasłyszany przykład z życia. Pewna pani postanowiła urządzić kuchnię w nowym mieszkaniu. Przeznaczyła na to 100.000 zł .

Za radą znajomej udały się do podobno dobrej i polecanej firmy dla lepiej sytuowanych. Sprzedawca wysłuchał obejrzał plany i spytał o budżet.Panie szybko się zmyły, bo okazało się że najtańszy model kuchni to wydatek 250 000 zł. Oczywiście kuchnię zrobiły w mniej renomowanym punkcie i pewnie działa tak samo.

Edytowane przez dzeus67

Jedno ale. Ilu jest okropnie bogatych ludzi zainteresowanych magnetofonami. Ja nie znam nikogo i nie widziałem. Być może jest w Polsce jakieś "zagłębie" bogatych, ale nie obok mnie. Tylko, że takie absurdalne żądania windują ceny nieadekwatne do popytu i później ciężko jest znaleźć co nas interesuje i na co nas stać. Jedyne co nam zostaje to cierpliwość w poszukiwaniach.

stereo-hifi com

Takich rodzynków jest więcej. Na Alledrogo jest CT-S740S szampański. Gdy ja kupowałem swoją 740 i wydałem na nią 500 zł uważałem to rok temu za wysoką cenę. Szampańska wersja od roku stoi po 1400 i jakoś brak chętnych. Widocznie właścicielowi opłaca się wystawiać go, płacić Alledrogo za wystawienie w tej cenie. Jak ktoś kupi. Każdy orze jak może.

Powiem tak, kupiłem kiedyś nowy CT-S740S mniej więcej za 1200PLN i to była wtedy cena astronomiczna, płacić teraz 1400 za sypiący się do remontu ?? ;)

Akai GX-R99 jest tak śliczny, że móglby nawet grać źle...

J.

Edytowane przez jasch

Jedno ale. Ilu jest okropnie bogatych ludzi zainteresowanych magnetofonami.

Ja myślę, że przynajmniej wśród tych, co wychowywali się czasach gdy był to podstawowy sprzęt do nagrywania i odtwarzania muzyki, niewielu znajdzie się takich co kupią te "kultowe", "high endowe", "rarytasy", "jedyne takie na allegro", "nieosiągalne" itd. za cenę z kosmosu. W końcu znamy wartość tego sprzętu, i jesteśmy czasem w stanie wyłożyć nieco więcej niż rozsądne pieniądze. Ale czasem i nieco większe a nie 16 kzł za Dragona, który - jak słusznie Kasjel napisał - zagra może trochę lepiej od naszego najlepszego za którego zapłaciliśmy 5% tej kwoty.

Znacznie młodsi, tak myślę, wolą wygodniejszy w użyciu bardziej współczesny sprzęt. A jak ktoś chce analogowy tor, i ma forsę to kupi porządny gramofon z porządną wkładką, porządny przedwzmacniacz gramofonowy, porządny wzmacniacz lampowy, świetne kolumny i tyle.

Edytowane przez wyzromek

Ja kupiłem w roku 1991 lub 1992 nówkę sztukę szufladę MDS-442 w sklepie firmowym Diory w Rzeszowie za 1 200 000 zł. Dragon nie ma startu ;)

Lubię kiedy gra muzyka...

Sk-victor

To było raptem trzy lata przed denominacją. Ceny aż tak nie szalały, więc 120 złotych to już nie robi takiego wrażenia :D.

E tam, głupoty gadam. Pamiętam ile kosztowało rodziców kupno zestawu - ZRK 9108 i AT9100 Unitry z kolumnami na 18-stkę brata. Właśnie-znajomości a później kasa i mnóstwo łażenia. Teraz klikasz w komputerze i dowiozą do domu. Zauważyłem, że się rozleniwiłem w ciągu kilku lat. Klik-jest, klik-poszło a brzuch zaczyna rosnąć :). Kiedyś to była prawie walka o sprzęt lub niezły barter. Może dlatego dawały taką satysfakcję, bo zostały w sumie zdobyte a nie kupione.

stereo-hifi com

Ja kupiłem w roku 1991 lub 1992 nówkę sztukę szufladę MDS-442 w sklepie firmowym Diory w Rzeszowie za 1 200 000 zł.

Ja w tym czasie szarpnąłem się na RS-BX747 za ok. 11 000 000. Było się kiedyś milionerem :-)

Panowie Dragon fajny bo ma Naac ale to do otwarzania. Nagrywalusmy naraz na 3 decki z cd na nowe takie same metalki. Zaprawde powiadam wam ze pionek 959 czy teac 5010 graly tylko ciutke gorzej. A nie gorzej od nich zagral teac v700 w ktorym tylko bias sie reguluje. Sygnal podawaliśmy przez przelacznik dbx 200. Porownywalismy tez do zx9. Wedlug mnie ten gra lepiej od dragona. Zarowno dragon jak i zx9 byly po serwisie naca w brytolowni wiec stan byl raczej dobry. Porownywalismy tez aiwe excelie ten najwyzszy model chyba 1200 czy jakos tak, ale dzwiek aiwy mi nie podchodzi albo cos jest z nia nie tak, sam nie wiem.

Moze sie wypowie disco 71 bo tez byl, zreszta to bylo w ramach spotkań krakowskich. Filmiki i opis sa gdzies na grupie Magnetofony kasetowe na fejsie.

Powiem wam ze przyrost jakosci do wylozonej kasiorki jest bardzo maly, na niekorzysc dragona.

Ciekaw jestem jak by wypadl revox , i tandberg 3014. Jest gosciu co ma oba, to zreszta wlasciciel nacow z testu, kiedys mamy porownac.

Edytowane przez Gebels

Ja w tym czasie szarpnąłem się na RS-BX747 za ok. 11 000 000. Było się kiedyś milionerem :-)

Coś chyba pomieszałeś, bo bx747 wyszedł dopiero w 1996 roku a to już było po denominacji złotego, kosztował on wtedy 1350-1499złotych

Może kupiłeś bx727 ?

96 to raczej RX-BX701 i nie wiem czy nie AZ7, 747 to była starsza linia

Słucham teraz prawie codziennie 747 ale ma wysoki flutter i średnio to funkcjonuje jeśli się chce nagrywać

Może nowy był genialny ale z wiekiem nie jest za dobrze

J.

Panowie, ja zwracam swojego CR-1 - za dużo mankamentów...

Czy to ten sam model z powrotem na allegro?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdjęć głowicy brak, ale jak by ktoś chciał to może spojrzeć na to zamieszczone parę stron temu.

post-17379-0-61490700-1488391025_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Czy to ten sam model z powrotem na allegro?

Ukryta Zawartość

Zdjęć głowicy brak, ale jak by ktoś chciał to może spojrzeć na to zamieszczone parę stron temu.

Po kliknięciu na link, ma 100%. Teraz już nie wychwycisz "kwiatków"

Myślisz, że przyśle zdjęcia zainteresowanemu.?, jeżeli to ten sam, wyjdą nieostre.

Ukryta Zawartość

Po kliknięciu na link, ma 100%. Teraz już nie wychwycisz "kwiatków"

Nie do końca tak jest. Sprawdzasz w zamkniętych i widzisz, że ostatnio ktoś kupił i jak znowu pojawia się ten sam egzemplarz to "coś" jest z nim nie tak. Po drugie: nowe zasady na allegro są od niedawna, więc są niemiarodajne i nie biorę ich zupełnie serio. Zresztą czy ktoś tak zupełnie serio je traktuje? Bo ja nigdy. Zwłaszcza w odniesieniu do handlarzy.

yślisz, że przyśle zdjęcia zainteresowanemu.?, jeżeli to ten sam, wyjdą nieostre.

Dobrze byłoby wymagać od sprzedających zdjęć tylnych ścianek (numery seryjne) i głowic (ważne przy deckach). Doświadczeni i tak poproszą o zdjęcia głowic (i nie tylko) a to przydatne byłoby dla tych mniej "otrzaskanych".

stereo-hifi.com

Pamiętam ile kosztowało rodziców kupno zestawu - ZRK 9108 i AT9100 Unitry z kolumnami na 18-stkę brata.

No takie były nasze marzenia w tamtym okresie. Ja dostałem (kupiłem) szufladę na moją 18-tkę. Potem doszła reszta, cały zestaw. No i jeszcze marzenie o Altusach... ale skazany zostałem na Space86. Teraz na 18 wiosen to laptopy, tablety, wypasione smartfony... choć ja swojemu chrześniakowi tak bez pytania (obawiałem się takich "zachcianek") kupiłem fajny zegarek "automat". Ani on, ani jego starszy brat nie mieli pojęcia, że są takie mechanizmy w zegarkach... no przecież żyjemy w erze smartwatch'y!

Aja miałem zwykły RMS Hania przez wiele lat (od 1988 do 1993). I też dawał rady, choc to były tylko zwykły polski radiomagnetofon. O wieży nie marzyłem bo mnie stać nie było. A jak kupiłem wierzę Diora z serii 500 w 1995 roku, to miałem tylko CD, wzmacniacz i radio. Decka nigdy nie miałem z tej serii, choć przez rok testowałem DCC730 Philipsa (1998). Ale strasznie brudziły się głowice na taśmach analogowych i non stop trzeba było je czyścić. To był obłęd. Wiec sprzedałem. Komp wypełnił wszystkie potrzeby słuchania muzyki na lata. A teraz i CT-S740S i TC-WR870. I grają oba codziennie. Taka dobra zmiana.

Edytowane przez Dariusz_61729

Tamten CR-1 to oczywiscie ten sam, który odesłałem. Sprzedający nie robił problemów, sprzęt nie jest tragiczny tylko, że grzebany a takiego nie chcę. Może znajdzie amatora...

U mnie lata 80/90 to jakiś czas Jola 2 a później Klaudia RMS-801 podłączona do wzmacniacza Unitry, kumpel miał decka Technicsa, nie wiem jaki model, ale to był generalnie szok... Eh zaczynam szukać Joli i Klaudi na aukcjach :))

Aby zarobić na swój pierwszy magnetofon kasetowy od wieży to podjąłem dorywczo drugą pracę bo z etatowej pensji to bardzo dłuuuugo bym zbierał.Trafił się wystany w kolejkach odrzut z eksportu ZRK Altus D60 czarny.Bardzo ładnie grał i tak nie szumiał w porównaniu do Kasprzaków robionych na nasz rynek.

odrzut z eksportu ZRK Altus D60 czarny.Bardzo ładnie grał i tak nie szumiał w porównaniu do Kasprzaków robionych na nasz rynek.

A wiesz może czemu został odrzucony?

A wiesz może czemu został odrzucony?

Kontrola jakości.

Najlepsze wychodziły z produkcji gdzieś tak od 8 do 22 dnia miesiąca. Później zdarzało się doganianie planu miesięcznego i szło wszystko.

No niezupełnie. Napisałem "w tym okresie". 747 wyszedł w 93'. A ja na pewno płaciłem za niego "milionami".

W 1993 na pewno nie, wtedy były ...... 626, 727, i top828

RS-BX747 był topowym modelem od 1994 roku ale w tamtym czasie u nas tradycyjnymi kanałami dystrybucji był niedostępny, pojawił się dopiero na przełomie 95-96. Być może kupiłeś od handlarza który "zwoził" z DE i mógł mieć ten model wcześniej wtedy i cena w milionach pasuje.

96 to raczej RX-BX701 i nie wiem czy nie AZ7, 747 to była starsza linia

701 i 747 to ta sama linia, ten sam okres tylko model niższy.

W 1993 na pewno nie

Nie będę się z Tobą kłócił. Mam katalog Technicsa z 93r. Kupiłem go w normalnym sklepie, za 11,5 albo 12,5 miliona. Dokładnej kwoty nie pamiętam, ale na pewno powyżej 10 milionów. I niestety tego jestem pewien.

Bardzo lubię RS-BX747. Jeśli chodzi o jakość wykonania i funkcjonalność jest rewelacyjny. Dźwiękowo nie potrafię ocenić - niektórzy psy na nim wieszali. Z flutterem faktycznie w tych mechanizmach (tak samo w 707, 727 i innych z tym mechanizmem) bywa problem. Ale jest to do ogarnięcia.

Ukryta Zawartość

Lata produkcji 1993-1996

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

U mnie lata 80/90 to jakiś czas Jola 2 a później Klaudia RMS-801 podłączona do wzmacniacza Unitry, kumpel miał decka Technicsa, nie wiem jaki model, ale to był generalnie szok... Eh zaczynam szukać Joli i Klaudi na aukcjach :))

Jako dziecko dostałem radiomagnetofon Maja2. Mam go do dziś, choć nie działa, jak należy. Kupiłem inną, używaną, z usterką w mechanizmie, która jest do ogarnięcia, a jeśli nawet nie, to w mojej ta usterka nie występuje. Z dwóch zrobię jedną na pewno. Tylko jeszcze nie wiem kiedy. ;)

Klaudia (pierwsza wersja oczywiście), to moim zdaniem, najlepiej wyglądający radiomagnetofon Unitry. Nawet RMS 404 uważam za mniej efektowny. Teraz mogłem pozwolić sobie na jej kupno. Ładna wizualnie, ale po jakimś czasie, niedawno uszkodziło się koło zębate dowijania...

Wszyscy miłośnicy Technicsa. Oto jest! RS M-95 u nas na All.....

Jak zwykle cena wywoławcza zabójcza. Stan jeszcze ujdzie przy takim rzadkim egzemplarzu. Ciekawe za ile poleci? Jeśli poleci..... Co by nie gadał, jak na razie 3 razy taniej niż Dragon :D.

stereo-hifi com

Ukryta Zawartość

Fajna maszynka. Z tego co się zorientowałem po rozmowie to do sprzedawcy dzwonią głownie ... handlarze :)

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Ładny, ładny. Chyba Kasjel takiego posiada. Ciekawy ma wyświetlacz poziomów. Cena w licytacji już przekroczyła mój budżet na cokolwiek z All..., więc zostanę biernym widzem.

Handlarze dzwonią, bo wietrzą biznes. Całkiem ładny stan, troszkę poprawić mechanikę (może nawet nie trzeba) i na Ebay. W takim wypadku (skoro sprzedający przeżywa handlarski spam), lepiej dla sprzedającego byłoby nie wchodzić w żadne układy poza All... i spokojnie czekać na koniec aukcji. Lepiej na tym wyjdzie i poniekąd zmusi handlarzyny do wyłożenia większej ilości gotówki. :)

stereo-hifi com

Oto jest! RS M-95 u nas na All.....

Opis trochę się mija z prawdą: "M95 był modelem szczytowym dwuwałkowy Quartz Direct Drive".

Tutaj przedsmak ewentualnego serwisu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Jest co robić, i łatwo nie będzie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mizyn
  • Pokaż nowe odpowiedzi