Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

to jak uruchomisz go to napisz, jak w tym Onkyo jest poziom zapisu w stosunku do innego sprzętu, jak mówiłem, u mnie ten egzemplarz nagrywał zamiast 0 to gdzieś z - 10 db.realnie.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

to jak uruchomisz go to napisz, jak w tym Onkyo jest poziom zapisu w stosunku do innego sprzętu, jak mówiłem, u mnie ten egzemplarz nagrywał zamiast 0 to gdzieś z - 10 db.realnie.

Jasne, że dam znać. Skoro taka była różnica w poziomach to wygląda na zanieczyszczenie któregoś z przełączników. Skoro była plomba to dobrze, że go odesłałeś. Z drugiej strony, zawsze szkoda odsyłać jak już miało się go w rękach. Uszkodzenie może być "cięższego kalibru" i wtedy koszty większe i człowiek zły.

stereo-hifi com

Rollins

Skusiłem się na ten miernik RLC, którego link wklejałeś. Na pewno bardzo mi się przyda.

Być może w przypadku tego sprzętu, jaki zakupiłem. Zdjęcie zapożyczone z internetu. Myślę, że dobrze zagra. Stara szkoła budowania. Wygląd też mi bardzo odpowiada.

Ładniuteńki. Będzie oko cieszył i ucho również.

Lubię kiedy gra muzyka...

Rollins

Skusiłem się na ten miernik RLC, którego link wklejałeś. Na pewno bardzo mi się przyda.

Być może w przypadku tego sprzętu, jaki zakupiłem. Zdjęcie zapożyczone z internetu. Myślę, że dobrze zagra. Stara szkoła budowania. Wygląd też mi bardzo odpowiada.

i dobrze zrobiłeś - to bardzo przydatne urządzenie - mi zwróciło się już w wielokrotnością;)

Rollins

Trochę kosztuje, ale ile zaoszczędza czasu i właśnie pieniędzy. Dzięki za podpowiedź.

Sk-victor

Jeśli po naprawie i uruchomieniu pokaże to na co liczę będę bardzo zadowolony. Niecałe 100 złotych z przesyłką to nie jest tak wiele. Kupuję także oczami a on mi się bardzo podoba. Czekam aż zobaczę go na żywo. Wskaźniki ma ładnie podświetlone. W nocy lampki nie trzeba :).

stereo-hifi com

U mnie zawsze i w wszystkich magnetofonach "Dolby" jest wyłączone :-) Ale z tego co się orientuję "Dolby System" zawsze powinien być wyłączony podczas kalibracji. W Akai GX 95/75 należy go wyłączyć ręcznie no a w tym Braunie wyłącza się automatycznie.

U mnie zawsze i w wszystkich magnetofonach "Dolby" jest wyłączone :-) Ale z tego co się orientuję "Dolby System" zawsze powinien być wyłączony podczas kalibracji. W Akai GX 95/75 należy go wyłączyć ręcznie no a w tym Braunie wyłącza się automatycznie.

U mnie za to jest zawsze włączone - szanuję wynalazek Pana Raya Dolby'ego i używam go. Tylko że po kalibracji Braun "zapomina" włączyć go z powrotem i nie wiedziałem czy to jego cecha czy wada.

Rożnie można do Dolby podchodzić. Uważam, że Dolby B jest najlepszym kompromisem. Nie pompuje dźwięku, ogranicza szum, a w wielu przypadkach pozwala na w miarę normalny odsłuch starych kaset (nagrane w Dolby, słuchane bez...).

Wiem, że obecnie nie ma to większego sensu, bo wszystko można znaleźć w necie (no może poza niektórymi koncertami) i nawet najbardziej "wykastrowany" plik muzyczny będzie grał lepiej, od zaszumionej, z nie wiadomo jakim skosem głowicy nagranej kasety. Nie mniej Dolby B - na przestrzeni czasu - to chyba najlepsze, co do kaseciaków włożono. Drugie miejsce HXPro, a potem długo, długo nic. Ale to tylko moja opinia...

Używam Dolby C i poza "trudniejszą" kompatybilnością nie stwierdziłem problemów. Zresztą i tak stosuję zasadę odtwarzania kaset na tym decku który ją nagrywał. HX Pro nie jest układem redukcji szumów ;)

Ja praktycznie nie używam Dolby. Mam 1 magnetofon z rodzajem "C" i jest to Braun C2/3, ale nie posiadam nagrań dokonanych z tym systemem. Muszę sprawdzić jak to się na starym Niemcu nagrywa z "C". Dolby B używam przy fabrycznie nagrywanych taśmach, gdy...... mają za duży poziom wysokich tonów :). Przełączanie na CrO2 za bardzo je ogranicza a z Dolby są znośne (najczęściej nagrania TAKT). Przy nagrywaniu przeważnie włączam reduktor. Chyba, że nagrywam, choć rzadko, dla kogoś. Wiadomo inny magnetofon może nie współpracować z moim ustawieniem Dolby i u kogoś będzie źle odtwarzane. Dla mnie "bezszumność" nie ma wielkiego znaczenia. Warunki domowe nie pozwalają słuchać z tak dużym poziomem aby ten szum był w ogóle słyszalny. Od czasu do czasu zostaję sam i idzie "w ogień", ale nawet wtedy szum mi nie przeszkadza. Przypominam sobie czasy młodości i głośnego słuchania na Unitrze (oj szumi, szumi) i wojen z sąsiadami.....

Trochę owocny dzień miałem. Naprawiłem kumplowi miniwieżę Philipsa (padnięty kondensator i rezystor w jednej gałęzi zasilania). Magnetofonu w niej nie używa, ale sprawdzałem i wymaga czyszczenia. Może jutro z nudów go doprowadzę do świetności :).

Drugą rzeczą była grzebaninka w Revoxie. Zauważyłem, że po jakiejś godzinie słuchania non stop coś zaczyna "falować" dźwięk. Napęd szpulek zrobiony, rolki super, ich docisk do wałka regulowany pod serwisówkę, napęd wałków raczej odpadał - silniki indukcyjne sterowane kwarcem i mające duże koła zamachowe. Objaw był jak przy ślizgającym się idlerze. Testu "Chopina" za diabła by nie przeszedł. Zauważyłem, że mostek, po tej godzinie słuchania, po włączeniu PLAY nie był od razu dociągany w optymalne położenie. Najpierw trochę a po 2 sekundach do końca. Po raz kolejny przekonałem się, że nic nie można brać za pewnik w grzebanym sprzęcie. Silnik podnoszenia mostka z głowicami był za bardzo odsunięty w głąb magnetofonu (ok 1mm) i po pewnym czasie mostek minimalnie się opuszczał przez co rolki nie były dociskane jak trzeba. Po rozpoczęciu odtwarzania "na zimno" było OK, ale po pewnym czasie pod wpływem temperatury siła dociągania przez silnik delikatnie słabła (narawdę mało) i stąd te cyrki. Teraz ustawiłem tak, że po dwóch godzinach słuchania non stop jest OK. Rolki jakie miał założone gdy go kupiłem, miały ok 1mm większą średnicę od wymiarów fabrycznych i być może ktoś odsuwając silnik "skompensował" za mocny docisk rolek do wałków (gniecie wtedy taśmę aż miło). Sporo nerwów, myślenia, obserwowania (więcej powiedzieć cenzura nie pozwala, hi). Wreszcie mechanikę opanowałem i jutro pewnie ustawię głowicę do końca. Już to robiłem i coś było nie tak. Teraz wiem co. Głowica pewnie wymaga skorygowania ustawienia, ale to pokaże oscyloskop. Uff Przepraszam za długi wywód. Może komuś się przyda. DK

stereo-hifi com

HX Pro nie jest układem redukcji szumów ;)

Oczywiście. Przecież nic takiego nie napisałem. Może tak to zrozumiałeś z mojego wpisu, ale myślałem ogólnie o elektronicznych "ulepszaczach" w kaseciakach, a nie wyłącznie o systemach redukujących szum. Za niedoprecyzowanie wypowiedzi przepraszam... ;)

Żona jak zobaczy co przyszło, wyśle mnie do psychologa :DD.

Macie nietolerancyjne i niewyrozumiałe żony .

Moja luba już dawno machnęła ręką na to hobby .

Zawszeć lepsze takie hobby niż np , bo ja wiem ? Kochanki kolekcjonować ! A dodatkowo jakie koszty taka kochanka generuje . :-)

A tak , siedzisz w chałupce i się bawisz takimi zabaweczkami . Powodzenia i udanych zakupów .

Nie mniej Dolby B - na przestrzeni czasu - to chyba najlepsze, co do kaseciaków włożono. Drugie miejsce HXPro, a potem długo, długo nic. Ale to tylko moja opinia...

A co sądzicie o takim Dolby S ?

Mam go w jednym z moich SONY , wydaje się być najlepszym z tych systemów .

Co ciekawe ja też przy odsłuchu wyłączam Dolby . Za to przy nagrywaniu owszem , zawsze potem mogę sprawdzić czy lepiej jest z czy bez .

Tych kół też nie musisz "pilnować". Są znaczniki jak je ustawić więc to żaden problem.

Zaznacz sobie niezmywalnym pisakiem "zerowe" położenie kropką czy kreską na białym kole zębatym i na obracającym się białym mechanizmie z boku po lewej. Wymiana pasków jest w tym mechanizmie bardzo prosta.

Panowie, dzięki za podpowiedź i słowa otuchy. Operacja zakończona sukcesem, pacjent CT-757 żyje i ma się dobrze. Marker i druga osoba trzymająca duże koło zębate pomogły a jak mogłem skupić się na wymianie paska od kieszeni. Wymiana paska napędowego była prosta i porównywalna z moim drugim deckiem TA-2570. Kolejny wolny czas muszę poświęcić na regenerację idlera, bo przewijanie nie jest takie jak być powinno. Jakiej gradacji papieru ściernego użyć do zmatowienia/liźnięcia idlera?

Czytałem niedawno stare wpisy i Vlad pisał, że najlepszym sposobem na idler jest wyjęcie go, wymoczenie w czystej nafcie (nie próbowałem, ale pewnie ze dwa dni) i umycie go później w ciepłej wodzie z mydłem. Po wysuszeniu powinien mieć dobre właściwości. Dla świętego spokoju wystarczy lekko zmatowić powierzchnię papierem gradacji od 100 do 200 i będzie dobrze. Możesz pominąć moczenie w nafcie, ale umycie i szlifowanie wskazane. Samo przejechanie papierem ściernym może dać efekt na krótko i całą robotę niedługo będziesz musiał robić od nowa. Tak miałem w Nakamichi BX-100. Wreszcie się wkurzyłem, wyjąłem idler, zrobiłem z nim porządek i mam zero problemu już pół roku. Przewija tak, że palcem ciężko zatrzymać szpulkę.

Z rana wejście, ale nie smoka, choć niewiele mu brakuje. Dla mnie cudo. Ładne te niebieskie podświetlenie. Gdybym miał tyle kasy na zbytki, kupiłbym bez oglądania się na płeć przeciwną :). Od dawna modele z tej serii są u mnie na wysokiej pozycji, ale na razie nieosiągalne :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie dopisałem, ale w moim BX-100 wystarczyła wymiana idlerka na używany z innego magnetofonu. Przed osadzeniem gumy na kółku wymyłem ją w ciepłej wodzie z mydłem i po założeniu zmatowiłem. Tu akurat wystarczyło, bo guma nie była stwardniała. Stara była popękana i już na szmelc.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Zgadza sie jesli jest nie popękana bez problemu wymoczenie i dodatkowo papier ścierny załatwia sprawę sam tak robię jeśli guma ok :)

-=SLAYER RUL3Z =-

Ja kupiłem sobie nowy idler w north.pl za bodajże 40zł. Może nie za tanio ale CT-959 był warty takiej inwestycji. Część jaką mi sprzedali była w oryginalnym woreczku z symbolami Pioneera.

Ja kupiłem sobie nowy idler w north.pl za bodajże 40zł. Może nie za tanio ale CT-959 był warty takiej inwestycji. Część jaką mi sprzedali była w oryginalnym woreczku z symbolami Pioneera.

Bezwzględnie patrząc cena niby wysoka, ale skoro jest do 959 to już nie tak dużo w stosunku do ceny magnetofonu. Poza tym, sprzęt według opinii jest bardzo dobry, więc można odmówić sobie to i tamto i kupić oryginał.

stereo-hifi com

Podążając za sugestią Rollinsa, zakupiłem miernik Meratronik V640. Trafił mi się egzemplarz w stanie naprawdę dobrym, z oryginalnym futerałem, instrukcją obsługi, dwoma kablami i z działającą baterią. Z przesyłką wyszło mnie 200 złotych z czego jestem bardzo zadowolony. Wysłany do mnie pocztą z dopiskiem ostrożnie i deklarowaną wartością, czyli przesyłka wyszła DROGO. Bardzo chcę tutaj podziękować Panu Janowi z Olsztyna za uczciwość i rzetelność. Tacy kontrahenci w obecnych czasach to rzadkość. Być może Pan śledzi ten wątek i może to przeczyta. Gdyby wszyscy sprzedający wykazywali się takim podejściem do transakcji.....Dawno nie byłem tak zadowolony z transakcji.

stereo-hifi com

U mnie idler odpalił po patyczku do uszu z izopropanolem. Jak "odmówi posługi", dam znać. Sam ciekaw jestem kiedy... :)))

Ale tak jak pisałem wcześniej - w 2070 czyszczenie nie pomogło. Papieru ściernego nie używałem. Ciekaw jestem, jak by to wyszło w CT-757, ale jak już go rozkręcę, to nie będę się w nic bawił, tylko wymienię oponkę - kuiłem dedykowaną do tego modelu.

<br />A co sądzicie o takim Dolby S ?<br />

Nie wiem jak w Sony, ale w Pioneerach działa bardzo sprawnie. Wielu razi to, ż e tłumi mocno wysokie częstotliwości i tym samym może mieć problemy z kalibracją słabszy kaset (ja tak mam). W Sony są ręczne nastawy to może być lepiej. Najlpeije działa to potem przy Dolbny B jeśli nie ma się S w innych deckach, ale najlepsze efekty daje odtwarzanie kaset z S na decku z S.

Ja kupiłem sobie nowy idler w north.pl za bodajże 40zł.

Sprawdziłem, ale nic takiego nie mają w north.pl. Na Alledrogo ElektronikDK sprzedaje bieżnię idlera i chyba na ten zakup się zdecyduję. Pomimo że to nie oryginał, to pewnie więcej wytrzyma nowa guma z Zawiercia niż regeneracja tej co mam obecnie. Macie jakieś doświadczenia z tym produktem? Jeśli jest OK, to za jednym zamachem kupię ten element również do Onkyo. Niech czeka sobie na czarną godzinę.

Ukryta Zawartość

Ciekawe ma te wskaźniki.

Faktycznie nie ma w north.pl tego idlera. W tamtym roku kupowałem jak CT-959 kupiłem. Wtedy mieli.

Kasjel jak się zachowuje Twój C4 podczas nagrywania gdy sygnał jest przesterowany. U mnie zaobserwowałem przy np. mocnych uderzeniach basu, gdy trzeba ustawić mniejsze wysterowanie to zamiast typowych zniekształceń, chrypienia robią się takie jakby zaniki sygnału - jakby coś chciało ten sygnał chwilowo zmniejszyć. W żadnym decku takiego zachowania nie zaobserwowałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe ma te wskaźniki.

Faktycznie nie ma w north.pl tego idlera. W tamtym roku kupowałem jak CT-959 kupiłem. Wtedy mieli.

Kasjel jak się zachowuje Twój C4 podczas nagrywania gdy sygnał jest przesterowany. U mnie zaobserwowałem przy np. mocnych uderzeniach basu, gdy trzeba ustawić mniejsze wysterowanie to zamiast typowych zniekształceń, chrypienia robią się takie jakby zaniki sygnału - jakby coś chciało ten sygnał chwilowo zmniejszyć. W żadnym decku takiego zachowania nie zaobserwowałem.

Nie mam pojęcia :-) Weź pod uwagę że mam ponad sześćdziesiąt magnetofonów kasetowych i przeważnie odtwarzam a nie nagrywam. To z powodu bardzo wysublimowanych zainteresowań muzycznych. Po prostu niewiele jest muzyki którą chciał bym nagrywać. Ja tego mojego Brauna w zasadzie tylko przetestowałem dwa razy jeśli chodzi o nagrywanie. Nie zagłębiałem się w szczegóły bo do roboty miałem znacznie poważniejsze rzeczy. Najistotniejszą naprawą była wymiana sinika. Ale już w czasie użytkowania szlag trafił pewien układ scalony odpowiedzialny za pracę silnika "Reel motor". Teraz wszystko działa tylko często wariuje licznik taśmy który wyświetla jakieś bzdury.

Pamiętam że gdy nagrałem bardzo przestrzenne utwory z solowej płyty Chrisa Franke to po odtworzeniu kasety na Sony TC-K7BII szczena mi o podłogę walnęła z ogromną siłą :-) Sam Braun również dobrze odtwarza ale Sony zrobił to znacznie lepiej. Jeśli wpadnie mi w ręce jakaś dobra płyta to czuję że nagram ją sobie właśnie na Braunie C4.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe ma te wskaźniki.

I chyba to jest jedyna jego zaleta. Jeśli się nie mylę to chyba mam tego decka, albo modele bardzo podobne stylistycznie. W środku jakoś pustawo i zbudowany powiedziałbym: rachitycznie. Jak chcesz to mogę cyknąć fotki i sam ocenisz.

A co do C4 to takiego efektu nie zauważyłem. Ale może to dlatego, że nagrywam przy mniejszych poziomach, a może przez rodzaj nagrywanej muzyki. W sumie to sprawdzę dla zaspokojenia własnej ciekawości

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Nie ma ktoś przypadkiem z demontażu mechanizmu SONY TCM190, dokładną wersję podam jakby co

(z głowica kasująca, bez rewersu i wyprowadzenie w formie złącza krawędziowego)

Oczywiście zapłacę( na allegro posucha...)

J.

A co do C4 to takiego efektu nie zauważyłem. Ale może to dlatego, że nagrywam przy mniejszych poziomach, a może przez rodzaj nagrywanej muzyki.

Dzieje się to przy zapaleniu drugiego czerwonego led-a czyli +6dB. Przesterowanie ewidentne - tylko jak napisałem objaw inny niż zazwyczaj. Innego rodzaju zniekształcenie. Ogólnie nagrywa cudnie - mi tylko brakuje precyzji kalibracji przyciskowej. Wolałbym żeby gustowne nikomu niepotrzebne gałki poziomu z mikrofonu i z wejścia liniowego, były potencjometrami bias i level.

• Pokaż nowe odpowiedzi