Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Aksamit

Gratuluję nabytku. Sporo puszek musiałeś zebrać :). Raczej nie ustrzeliłeś go na naszym ukochanym portalu. Dzieją się tam rzeczy o których wypada wspomnieć. Zauważyłem kilka decków kupionych i sprzedanych po zawyżonej cenie. W krótkim czasie. Ktoś, żeby ominąć "skarbówkę" sprzedaje pod innym nickiem, niż kupił. Też mi podałeś jeden przykład przebitki 10-krotnej, co zakrawa na niezły tupet. Myślał, że nikt tego nie wyłapie, ale Aksamit zawsze czujny. Dziękuję Ci za informację. Zwracajmy uwagę na historie aukcji modeli jakie nas interesują i nie nabijajmy kasy przekrętasom, bo tak ich trzeba nazwać. Sami sobie psujemy rynek, pozwalając na działalność takich osobistości. Od dzisiaj będę sobie zapisywał nicki takich sprzedających i tyle. Będą nowi, ale ich wyłapiemy.

Yesther

Super, gratuluję i cieszę się, że Ci się podoba. Jest w dobrym stanie technicznym, więc zostaje tylko słuchać. Oby jak najdłużej bez kłopotów.

stereo-hifi com

Fajnie się prezentuje kaseta w dużym oknie

Ogólnie ładnie się prezentuje. Ja lubię kanciate. Tu projektant wykonał kawał dobrej roboty - wygląda jak typowy deck dla faceta, no i ten wyświetlacz - miodzik.

Raczej nie ustrzeliłeś go na naszym ukochanym portalu. Dzieją się tam rzeczy o których wypada wspomnieć. Zauważyłem kilka decków kupionych i sprzedanych po zawyżonej cenie. W krótkim czasie. Ktoś, żeby ominąć "skarbówkę" sprzedaje pod innym nickiem, niż kupił. Też mi podałeś jeden przykład przebitki 10-krotnej, co zakrawa na niezły tupet. Myślał, że nikt tego nie wyłapie

\

W ostatnim czasie pojawiły się dwa egzemplarze tego modelu i oba zdekompletowane - brak klapki przy kieszeni. Nie podajemy linków do trwających aukcji, ale w tym przypadku to nie będzie naganianie jeleni, wprost przeciwnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu kupił rendzi72

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a tu sprzedaje blaszany5

trzeba dodać trzecie konto : kozil74

I tak w oto "cudowny sposób" zamieniamy 100 zeta na 1000 zeta. Żadna lokata w banku nie "podskoczy" do allegro :)\

Poniżej fotki z obu aukcji. Jak kto chce to może sobie dokładnie przestudiować obie aukcji.

post-17379-0-13989400-1494624378_thumb.jpg

post-17379-0-63178300-1494624399_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Jaka cisza na forum. A ja nadal katuję yamaszkę. Lampki dobrze się rozgrzały i teraz jest frajda.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Ja już dawno przestałem kupować na allegro bo parę razy zauważyłem naciagaczy,wolę pojechać na giełdę i widzę co kupuje.Cena zawsze do negocjacji można kupić nie drogo.

Manius59

Bardzo chętnie też bym pojeździł na giełdę, ale najbliższą mam dopiero w stolicy 50 kilometrów ode mnie. W moim mieście nie istnieje rynek na takie rzeczy i na targowisku nic nie znajdzie. Jednak, gdy wreszcie będę miał luźniejszy weekend, wybiorę się do Warszawy w kilka miejsc i może coś upoluję. Obecnie jestem skazany na zakupy w internecie. Zawsze jest to niewiadoma, bo nie miałeś towaru w ręku, ale co zrobić.

stereo-hifi com

Panowie do oddania deck Denon 540 dwuglowicowy z regulacja biasu, kupilem pakiet sprzetu i w tym pakiecie byl i ten deck. Calosc sprzetu lezala kilka lat i nikt na nim nie gral, mostek nie podnosi sie do konca, silnik dziala, glowica w niezlym stanie. Oddam za 6 ciopak browara lub za jakas flaszke. Najlepiej odbior osobisty. Jak piwo bedzie dobre lub fajna flaszka dorzuce sprawny tuner denona tu600.

Jak za duzo za to chce prosze mnie uswiadomic, mozna jyz drzec łacha ;-) .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Manius59

Bardzo chętnie też bym pojeździł na giełdę, ale najbliższą mam dopiero w stolicy 50 kilometrów ode mnie. W moim mieście nie istnieje rynek na takie rzeczy i na targowisku nic nie znajdzie. Jednak, gdy wreszcie będę miał luźniejszy weekend, wybiorę się do Warszawy w kilka miejsc i może coś upoluję. Obecnie jestem skazany na zakupy w internecie. Zawsze jest to niewiadoma, bo nie miałeś towaru w ręku, ale co zrobić.

Ja też nie mam blisko bo mam około 54km,kiedyś częściej jeździłem na giełdę teraz raz w miesiącu.Druga sprawa to taka że trzeba być koło 3 nad ranem aby coś dobrego upolować.

Zmotywowałeś mnie do ruszenia wreszcie "kupra". Masz 4 kilometry dalej i jeździsz raz w miesiącu a mnie się ciężko wybrać. Wstyd mi :). Czas wziąć się za siebie i ruszyć z domowej graciarni po nową. Pozdrawiam!

stereo-hifi com

Zmotywowałeś mnie do ruszenia wreszcie "kupra". Masz 4 kilometry dalej i jeździsz raz w miesiącu a mnie się ciężko wybrać. Wstyd mi :). Czas wziąć się za siebie i ruszyć z domowej graciarni po nową. Pozdrawiam!

Cieszę się że cię zmotywowalem,bo czasem warto poświęcić trochę czasu.A będzie nam dane coś fajnego przytargac do domu he he he.

Ja naprzyklad ostatnio przytargalem mikser.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OMG

Ho ho, chyba busika nająłeś :). Problem z brakiem wejść na decki masz z głowy. Kurde, jakbym takie coś do domu przytargał, to walizka, obrazek komunijny..... :D

stereo-hifi com

OMG

Ho ho, chyba busika nająłeś :). Problem z brakiem wejść na decki masz z głowy. Kurde, jakbym takie coś do domu przytargał, to walizka, obrazek komunijny..... :D

Już nie wiele brakuje do tego cierpliwość sie kończy,a tak poważnie była okazja nie było wyjścia trzeba było brać.

Z tą walizką to żartowałem. Nie wygnano mnie z domu po zakupie Naka1000, więc i to by przeżyli. Skoro był w dobrej cenie to grzechem byłoby nie wziąć. Ja mam zasadę: żałuję tylko tego czego nie zrobiłem. Miałem kilka okazji kupna dobrych sprzętów po okazyjnych cenach i nie wziąłem, bo coś tam zawsze wypadło. Teraz żałuję, bo już okazji nie ma i trzeba przepłacać. Człowiek mądry po fakcie, ale uczy się na błędach.

stereo-hifi com

Cieszę się że cię zmotywowalem,bo czasem warto poświęcić trochę czasu.A będzie nam dane coś fajnego przytargac do domu he he he.

Ja naprzyklad ostatnio przytargalem mikser.

.

Czyżby moje mamranie - dlaczego klocki nie podłączone - pomogło?.

Teraz oblewanie . Cwierć za kanał powinno wystarczyć.

Gratulacje.

Druga sprawa to taka że trzeba być koło 3 nad ranem aby coś dobrego upolować.

O tej godzinie to ja układam się do snu. No cóż. Nie będę w "środku nocy" pałętał się po giełdach.

Ostatnimi czasy przypadkiem wpadł mi w łapki taki oto import z Niemiec: Telefunken RC 300. Kupiłem go tylko i wyłącznie ze względu na zastosowane rozwiązania konstrukcyjne. Taka sobie techniczna ciekawostka, zwłaszcza napęd.

Ukryta Zawartość

post-17379-0-17623200-1494758424_thumb.jpg

post-17379-0-66175200-1494758442_thumb.jpg

post-17379-0-78785000-1494758470_thumb.jpg

post-17379-0-94437700-1494758499_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Kawał maszyny. Nieźle zbudowany. Posiada dwie prędkości odtwarzania, jak widzę. Ciekawe, czy słychać różnicę w dźwięku między nimi. Teoretycznie powinno być lepiej, ale... Gratuluję kolejnego zakupu.

stereo-hifi com

Posiada dwie prędkości odtwarzania, jak widzę. Ciekawe, czy słychać różnicę w dźwięku między nimi. Teoretycznie powinno być lepiej, ale...

Zdecydowanie wolałbym prędkość 2x wyższą niż standardowa niźli to co zaaplikowali. Teoretycznie i praktycznie jest gorzej co jest oczywiście zrozumiałe. Mechanizm, jego budowa wewnętrzna może zadziwić i w przypadku awarii można tylko współczuć. Jak weźmie się go wymontowanego do ręki to czuć jego ciężar. W końcu to dzielony na dwie części aluminiowy odlew. Danielu lubisz amelinium to przypadłby Tobie do gustu ;)

Ukryta Zawartość

post-17379-0-94312300-1494762743_thumb.jpg

post-17379-0-30200300-1494762779_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Ostatnimi czasy przypadkiem wpadł mi w łapki taki oto import z Niemiec: Telefunken RC 300.

Czy to jest ten uszkodzony z Allegro ? Jeśli tak to on w zasadzie miał być mój :-( Sprzedający podał cenę 160zł a potem nagle zamilkł. Pewnie wtedy gdy zorientował się że zainteresowanie tym deckiem jest duże.

Panowie, potrzebne cięgło tłumika otwierania kieszeni do Kenwooda KX-880D/G/HX. Gdyby ktoś dysponował dawcą, będę wdzięczny za pomoc.

OTAKE?

Czy to jest ten uszkodzony z Allegro ? Jeśli tak to on w zasadzie miał być mój :-( Sprzedający podał cenę 160zł a potem nagle zamilkł. Pewnie wtedy gdy zorientował się że zainteresowanie tym deckiem jest duże.

Ja swojego wyrwałem dużo wcześniej. Widziałem, że obserwujących jest coś 21 albo 24 osoby. W sumie poszedł drożej niż dałem za swojego sprawnego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Ten mechanizm to niezłe dzieło techniki. Wspaniale wygląda, ale w razie usterki wolałbym sobie nie współczuć :). Mam trochę metalu w mechanizmie Revoxa i ten mi na razie wystarczy. Jeszcze "tylko" doprowadzę go do sprawności i będzie super. Właśnie, tylko.......

Kasjelu, to chyba nie ten egzemplarz z Allegro. Aukcja zakończyła się wczoraj a te zdjęcia są autorstwa Aksamita. Pamiętam, że na takiego polujesz. Jeszcze trafi się okazja. Ten egzemplarz z aukcji był martwy i licho wie co tam padło. Jeśli sytuacja jest podobna jak w moim HC730T, którego kupiłem wcześniej, to byłby spory problem.

Mówisz, że zainteresowanie było duże. Licytujący, który wygrał ma jakiś znajomy nick. Często pojawia się w aukcjach decków. Może to zbieg okoliczności (kilka nicków o podobnych literach), ale ja w zbiegi okoliczności nie wierzę. Ciekawe, czy te Telefunken za jakiś czas się nie pojawi po zawyżonej cenie...

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Ten mechanizm to niezłe dzieło techniki.

Racja. Ja bym powiedział, że pomnik niemieckiej techniki, a lektura serwisówki i schematów przyprawia o ból głowy.

Ukryta Zawartość

post-17379-0-91429000-1494770983_thumb.jpg

post-17379-0-01572000-1494771003_thumb.jpg

post-17379-0-74451100-1494771053_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Jeszcze zdjęcia głowic.

Ukryta Zawartość

post-17379-0-60654000-1494779401_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Patrząc na datę produkcji tego decka warto nadmienić, że jest on obok Revoxa B710 i Studera A710 pierwszym magnetofonem z bezpośrednim napędem wałka i szpulek. Nie słyszałem o innych konstrukcjach, jakie powstałyby wcześniej i miały takie rozwiązanie. Gdyby miał jeszcze trzy głowice ręczną kalibrację bias/level z tonem testowym..... Dual capstan nie jest tu potrzebny :).

Nie spojrzałem wcześniej na specyfikację tego decka. Myślałem, że ma możliwość odtwarzania z podwójną prędkością. Jednak jest odwrotnie. Szkoda. Nie zmienia to faktu, że jest to pomnik techniki. Ten mechanizm wygląda niesamowicie. Kawał inżynieryjnej roboty.

stereo-hifi com

Nie słyszałem o innych konstrukcjach, jakie powstałyby wcześniej i miały takie rozwiązanie.

Dodałbym jeszcze decki ASC. Również one wykorzystują mechanizm PAPST'a. W AS 3000 jest drugi wał, tyle że napędzany przekładnią pasową. Nie ma tu niestety drugiego, bezpośredniego napędu. Może wtedy było to zbyt trudne, albo byt drogie?

stereo-hifi.com

Zgadza się co do modelu 3000. Podpieram się zapisem na Vintagecasette gdzie jest zapis o rozpoczęciu produkcji w roku 1980. Oznacza to, że był pierwszy. Wspomniany prze Ciebie napęd paskowy drugiego wałka oznacza, że tylko Revox "poszedł na całość" i wstawił silniki gdzie się da :). Myślę, że stosowanie paska wynikało właśnie z kosztów takiego rozwiązania i potrzeby skonstruowania układu elektronicznego, który utrzymywałby odpowiednią prędkość obu wałków. W przypadku ASC3000 dobranie odpowiedniej średnicy kół zamachowych i dodanie napędu paskowego uprościło konstrukcję, ale też ograniczyło i tak niemałe koszty produkcji tego decka.

stereo-hifi com

Według moich informacji, pierwszym magnetofonem z 3 silnikami i bezpośrednim napędem, był w 1976 roku Tandberg TCD-330.Dodatkowo posiadał jeszcze dwa wałki i trzy oddzielne głowice.W warszawskim pewexie widziałem go za sumę 700 $.

Edytowane przez Marek-41

Od wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem Kenwooda KX-550HX.

Fota z neta zapożyczona

Ukryta Zawartość

Dlaczego szczęśliwym ? a bo całkiem mi przypadł do gustu pod względem wyglądu - purystyczny jak Nakamichi włącznie z pionowymi wskaźnikami.

Zero bajerów, dodatkowo tylko reg biasu.

Ten egzemplarz całe szczęście nie grzebany, odtwarza, nagrywa itd równo.

Gra jak na swoją klase całkiem przyzwoicie nie ma co się doczepić, no bo co można po tylu latach . . . . . .

Także pozytywne wrażenie, ciekaw jestem porównania do naka bx 150.

Dodatkowo tez mam KX-880G, ale ten działa ale głuchy, nie wydaje dźwięku, i jest na sprzedaż na części, bo ja nie będe gmerać, mechanizm ma Sankyo wiec dobry i poszukiwany na części zamienne, kieszeni nie ma, zabrali rumuni, można pisać na pw oferty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Według moich informacji, pierwszym magnetofonem z 3 silnikami i bezpośrednim napędem, był w 1976 roku Tandberg TCD-330.Dodatkowo posiadał jeszcze dwa wałki i trzy oddzielne głowice.W warszawskim pewexie widziałem go za sumę 700 $.

Chylę czoła dla większej wiedzy ode mnie. Jest to u nas nieczęsto spotykana konstrukcja i w dodatku nie natrafiłem na zdjęcia rozebranego mechanizmu. Dzięki za sprostowanie. Być może jest jeszcze zapomniana konstrukcja o takim napędzie, która powstała wcześniej? Chyba nie. Tandbergi były niesamowitymi konstrukcjami w swoich czasach i raczej tego wyniku nikt nie przebił.

stereo-hifi com

• Pokaż nowe odpowiedzi