Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, posiada dwa silniki. Jeden do napędu koła zamachowego, drugi obsługuje przewijanie i napęd szpulki nawijającej. Wygląda niepozornie, ale waży dużo w stosunku do wymiarów. Byłem mocno zdziwiony, gdy do mnie dojechał i wziąłem go w ręce.

stereo-hifi com

Odnośnie wag . . . . Denon 960 compact, taki niepozorny sprzęt niewielki, okazało się że wage w nim robiła płyta stalowa obciążając go znaczne . . . . .ot taka ciekawostka . . . . .. .

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Tutaj nie. Zabudowane trafo, grube blachy z jakich go wykonano, mechanizm praktycznie cały z metalu i te dwa silniki swoje robią. Lubię takie wykonanie. Czuć, że jednak budowa jest solidna. Już na wstępie nabiera się sympatii dla maszyny. Reszta jak zawsze po dłuższym słuchaniu. Pierwsze wrażenia są często zwodnicze.

stereo-hifi com

Odnośnie wag . . . . Denon 960 compact, taki niepozorny sprzęt niewielki, okazało się że wage w nim robiła płyta stalowa obciążając go znaczne . . . . .ot taka ciekawostka . . .

Wspolczesny PD-30 sklada się z niezłej elektroniki, mechanizmu Oriona i bardzo grubych blach, które robią mu wagę

Można by na nich usiąść bez szkody. Audiofile zaczęli kupować na wagę i trzeba było dołożyć.

J.

Za to stary Braun C2, którego posiadałem, to mały czołg. Ciężki, zbudowany z bardzo grubych blach i zniesie naprawdę dużo. Nie widziałem egzemplarza , który miałby wgniecioną górną pokrywę. 5 mm blachy swoje robi :).

stereo-hifi com

Kto ujarzmi "Bestię"?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Nie wiedziałem, że "diabełek" ma ręczny jeszcze wybór rodzaju taśmy. Szkoda też bo lubię jak się szuflada otwiera silnikiem. Można poszpanować przy znajomych. A ręczne otwieranie to jak Kasprzakach. ;-)

Edytowane przez Dariusz_61729

Nie wiedziałem, że "diabełek" ma ręczny jeszcze wybór rodzaju taśmy. Szkoda też bo lubię jak się szuflada otwiera silnikiem. Można poszpanować przy znajomych. A ręczne otwieranie to jak Kasprzakach. ;-)

Kwestia osobistych preferencji. Przy manualnym ustawieniu można zapomnieć ustawić właściwy typ taśmy przy nagrywaniu, ale też można zmienić na typI podczas odtwarzania innych typów. Najgorzej jak przy "automacie|" nie ma informacji o aktualnym typie włożonej taśmy. Podobnie z elektryką w kieszeni - ja wolę jednak jej manualne otwieranie - mniej skomplikowane i chyba bardziej niezawodne. Prócz interesującego napędu (3xDD) fajnie wygląda oświetlenie kasety żarówką umieszczoną w klapie kieszeni. Ja nie kupię bo już Bestyjkę mam.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Aksamit

Musiałeś?!? Teraz kurde spać po nocach nie będę mógł. Nie zauważyłem tej aukcji, a teraz..... :)

Technika w czystej postaci. Nie elektronika. Wiadomo, co kto lubi. Ma dyskretne głowice o czym nie wszyscy wiedzą ;)) jak w Revoxie B710 wczesnej wersji. Czytałem, że nie są zbyt trwałe, ale co tam. Ja nie używam taśm metalowych, więc jeszcze pożyją w moim egzemplarzu. Oddzielność głowic daje możliwość piekielnie dokładnego ustawienia głowicy nagrywającej do odtwarzającej. Oczywiście z odpowiednimi narzędziami. Tak zwane "combo" skazują nas na fabrykę a nie zawsze są idealnie ustawione szczeliny.

Ech... Wziąć 666ES i zapodać kasetkę Iron Maiden "The Number of the Beast". To byłoby COŚ :).

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Dosyć dopracowaną ma elektronikę. THD na poziomie 0,8%. Moim zdaniem trochę drogo jak na ten stan przodu. Ale to moja opinia. On ma już moduł kalibracji taśm? Pytam b o niby jest tylko Bias, ale jest też "rec cal".

Edytowane przez Dariusz_61729

On ma już moduł kalibracji taśm? Pytam b o niby jest tylko Bias, ale jest też "rec cal".

Ręczna korekcja czułości taśmy.

stereo-hifi.com

Koledzy!

Wybaczcie moją nieskromność i pychę ale..... MAM KRÓLA!!!!

To 19-to kilowy Potwór!!!

53 cm x 32 x 27(wys.)

Całą moją kolekcję zamieniłem na ten jeden jedyny Super Dragon. Bo tak powinien się nazywać.

Dragon to taki smoczek w stosunku do jego postury.Malutki.

Zamiana mojej kolekcji w tym sensie że sprzedałem ją i jeszcze "trochę" do niego dopłaciłem.

Ale nie żałuję ani jednej złotówki.Jest tego wart.Obcowanie z takim urzadzeniem to duchowe przeżycie.

Po pełnej renowacji i wymianie wszystkiego co się zestarzało. Elektronika + mechanika. 50 godzin przebiegu w nowych szatach.

Jak pisze były właściciel, był egzemplarzem demonstracyjnym w niemieckim salonie Nakamichi.W jego posiadaniu był 20 lat.On się zajmuje renowacją i naprawami sprzętu Nak.Był włączany od czasu do czasu żeby się nie zależał.

Całą moją kolekcję postanowiłem zamienić na ten jeden jedyny, ponieważ znudziła mi się już walka z idlerami,paskami,silniczkami,kondnsatorami i diabli wiedzą z czym jeszcze i płacenie co rusz serwisantowi za naprawy.Nie chcę już tego robić. A poza tym w tej chwili i w najbliższym czasie mój czas wolny jest ograniczony do minimum.

Co do dźwięku, to pragnę poinformować wszystkich posiadaczy urządzeń szpulkowych że mogą być dumni ze swego sprzętu bo nie odbiega on zbyt od tego co Wam tu teraz prezentuję. Jedyne co zauważyłem po krótkich testach to to, że ma wybitną czystość dźwięku,selektywność i dynamikę.Kalibracja taśmy to cały wizualny spektakl.

Jestem estetą i mimo że drewniana obudowa jest w b.dobrym stanie to jednak oddam ją do odnowienia w jakimś zakładzie specjalizującym się w renowacji starych mebli.

Jeszcze raz!

Mam Króla.Niech żyje Król!!!

Poniżej opis co zostało w nim zrobione podany mi przez byłego właściciela:

Wszystkie pomarańczowe kondensatory zostały zastąpione ręcznie wybranymi audiofilskimi i dopasowanymi do pary typami WIMA / Epcos

Wymieniono wszystkie elektrolityczne zaślepki płytki REC PCB / REC EQ i płytę PLAYBACK PCB i wiele innych płyt PCB

Zostały zastąpione optyczne wzmacniacze PLAYBACK PCB

Wszystkie płytki drukowane, wszystkie przełączniki i wszystkie porty były czyszczone.

Mechanika całkowicie została zdemontowana, czyszczona, pasy wymienione na pasy z gumy kauczukowej i nowe rolki zaciskowe, a następnie całość została zmontowana i wyregulowana.

Wymieniono wszystkie uszkodzone żarówki.

Kompletny egzemplarz został przekalibrowany z komputerem serwisowym Nakamichi T100 i oryginalnymi naklejkami Nakamichi Calibration-Tapes".

Jeszcze jena fotka.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-25582000-1497982374_thumb.jpg

post-26861-0-98548500-1497982385_thumb.jpg

post-26861-0-63287000-1497982396_thumb.jpg

post-26861-0-93143700-1497982703_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jezu, daj żyć. Kurde, idę zapalić i przemyśleć życie....

Dobra, na serio. Pomijam walory estetyczne, ponieważ NA ŻYWO nawet stary Tri Tracer może się podobać. Innym nie, ale o tym się nie dyskutuje. Pierwsze wrażenia weryfikuje zawsze czas, przeważnie na korzyść. Jest wielki, fantastycznie wykonany z niesamowitą dbałością o szczegóły. Kto będzie zainteresowany, niech sobie poczyta, jakimi parametrami zapisu i odczytu może się to cudo popisać. Większość "wypasionych" i nowszych maszyn mocno od niego odstaje. Jak znajdę tą stronę to dam link dla każdego. W miarę możliwości poprosimy o zdjęcie wnętrza i tej mechaniki.

Uszyk, GRATULACJE. Spełniłeś moje marzenie :). E tam, każdemu się należy o czym marzy, więc po sposobie wypowiedzi widzę, że u Ciebie tak było, więc zostaje mi tylko cieszyć się z Tobą i może, w miarę możliwości zawitać na chwilę i bić pokłony :D. Zastrzeliłeś, ale bardzo pozytywnie.

Baaardzo dobrze, że maszyna po pełnym przeglądzie. W tym przypadku w Polsce raczej serwis niemożliwy. Speców brak.

Jak ja Ci zazdroszczę :)))

DK

stereo-hifi com

Brzydki jak noc, wielki jak szafa, korniki ryją w obudowie. Gdzie to takie paskudztwo w domu postawić... NA TRONIE !!! ;)

Lubię kiedy gra muzyka...

Brzydki jak noc, wielki jak szafa, korniki ryją w obudowie. Gdzie to takie paskudztwo w domu postawić... NA TRONIE !!! ;)

Noce są piękne.

Właśnie dwie spędziłem nieprzespane. Teraz lecze się 7-mio procentowym Okocimiem. Inaczej bym pewno nie odważył się podać tej informacji na forum.

Jutro kol. Dzeus pomoże mi go wstawić na regał o ile mu dysk nie wypadnie( hi,hi)

Uszyk wybacz ale nie jest złoty i zrobiłeś kiepski interes . . . . . . . i nie ma szklanej gabloty w komplecie . . . . .

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Noce są piękne.

Właśnie dwie spędziłem nieprzespane. Teraz lecze się 7-mio procentowym Okocimiem. Inaczej bym pewno nie odważył się podać tej informacji na forum.

Jutro kol. Dzeus pomoże mi go wstawić na regał o ile mu dysk nie wypadnie( hi,hi)

Ty lepiej powiedz z ilu złotówek musiałeś wyskoczyć żeby nabawić się tego cuda.

Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają.

Taa, najważniejsze ile kosztował i że nie jest złoty, to już całkiem do niczego egzemplarz. Brawo Janusze. Jakie to polskie.

Wielkie marzenie nie jednego magnetofoniarza z tego forum spełnione. Chłop się cieszy, a my z nim !

Podotykam Jego Wysokość w czwartek, a później zabiorę do bagażnika trzech Jego mniejszych braci.

W taki sposób dołożę małą cegiełkę do 1000ZXL Uszyka, jednocześnie spełniając swoje małe deckowe marzenia :)

Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają.

Taa, najważniejsze ile kosztował i że nie jest złoty, to już całkiem do niczego egzemplarz. Brawo Janusze. Jakie to polskie.

Weź się ogarnij. Pomyśl cokolwiek zanim takie głupoty napiszesz. Wyczucia trochę. To są koleżeńskie żarty bez cienia zawiści.

Weź się ogarnij. Pomyśl cokolwiek zanim takie głupoty napiszesz. Wyczucia trochę. To są koleżeńskie żarty bez cienia zawiści.

zgadzam sie w pełni . . .choć złoty byłby juz endem endu heheh, ale przecież o kolorach tylko kobiety rozmawiają . . .

Koledzy!

Wybaczcie moją nieskromność i pychę ale..... MAM KRÓLA!!!!

To 19-to kilowy Potwór!!!

53 cm x 32 x 27(wys.)

Całą moją kolekcję zamieniłem na ten jeden jedyny Super Dragon. Bo tak powinien się nazywać.

Dragon to taki smoczek w stosunku do jego postury.Malutki.

Zamiana mojej kolekcji w tym sensie że sprzedałem ją i jeszcze "trochę" do niego dopłaciłem.

Ale nie żałuję ani jednej złotówki.Jest tego wart.Obcowanie z takim urzadzeniem to duchowe przeżycie.

Po pełnej renowacji i wymianie wszystkiego co się zestarzało. Elektronika + mechanika. 50 godzin przebiegu w nowych szatach.

Jak pisze były właściciel, był egzemplarzem demonstracyjnym w niemieckim salonie Nakamichi.W jego posiadaniu był 20 lat.On się zajmuje renowacją i naprawami sprzętu Nak.Był włączany od czasu do czasu żeby się nie zależał.

Całą moją kolekcję postanowiłem zamienić na ten jeden jedyny, ponieważ znudziła mi się już walka z idlerami,paskami,silniczkami,kondnsatorami i diabli wiedzą z czym jeszcze i płacenie co rusz serwisantowi za naprawy.Nie chcę już tego robić. A poza tym w tej chwili i w najbliższym czasie mój czas wolny jest ograniczony do minimum.

Co do dźwięku, to pragnę poinformować wszystkich posiadaczy urządzeń szpulkowych że mogą być dumni ze swego sprzętu bo nie odbiega on zbyt od tego co Wam tu teraz prezentuję. Jedyne co zauważyłem po krótkich testach to to, że ma wybitną czystość dźwięku,selektywność i dynamikę.Kalibracja taśmy to cały wizualny spektakl.

Jestem estetą i mimo że drewniana obudowa jest w b.dobrym stanie to jednak oddam ją do odnowienia w jakimś zakładzie specjalizującym się w renowacji starych mebli.

Jeszcze raz!

Mam Króla.Niech żyje Król!!!

Poniżej opis co zostało w nim zrobione podany mi przez byłego właściciela:

Wszystkie pomarańczowe kondensatory zostały zastąpione ręcznie wybranymi audiofilskimi i dopasowanymi do pary typami WIMA / Epcos

Wymieniono wszystkie elektrolityczne zaślepki płytki REC PCB / REC EQ i płytę PLAYBACK PCB i wiele innych płyt PCB

Zostały zastąpione optyczne wzmacniacze PLAYBACK PCB

Wszystkie płytki drukowane, wszystkie przełączniki i wszystkie porty były czyszczone.

Mechanika całkowicie została zdemontowana, czyszczona, pasy wymienione na pasy z gumy kauczukowej i nowe rolki zaciskowe, a następnie całość została zmontowana i wyregulowana.

Wymieniono wszystkie uszkodzone żarówki.

Kompletny egzemplarz został przekalibrowany z komputerem serwisowym Nakamichi T100 i oryginalnymi naklejkami Nakamichi Calibration-Tapes".

Jeszcze jena fotka.

Witam fajna maszyna oto link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A pytanko o kasę, to żarcik był powiadasz.

Ciekawość zwykła. Toż chyba to nie zbrodnia. Wiele razy rozmawialiśmy o takich sprawach i chyba nikogo to nie dotknęło. Zresztą nie jestem dżentelmenem tylko zwykłym prostym człowiekiem i nie wyczułem że to faux pas ;)

Edytowane przez sk-victor

znudziła mi się już walka z idlerami,paskami,silniczkami,kondnsatorami i diabli wiedzą z czym jeszcze i płacenie co rusz serwisantowi za naprawy.Nie chcę już tego robić. A poza tym w tej chwili i w najbliższym czasie mój czas wolny jest ograniczony do minimum.

Mnie też dopadło takie hobbystyczne wypalenie - więcej czasu spędzam nad sprzętem niż słucham kaset - a kiedy ostatnio jakąś nagrałem to już nawet nie pamiętam - a czasu wolnego jak na lekarstwo - jak żyć Panie ...

Gratuluję spełnienia marzeń :-) !

Mój "warsztat" to pokój, gdzie mam magnetofony i zawsze podczas naprawy któryś gra w tle. Gorzej z czasem, bo nie zawsze ma się go tyle ile potrzeba na naprawy. Na szczęście do syndromu "wypalenia" jeszcze daleko :).

stereo-hifi com

Niestety, od czasu do czasu nieużywany dłużej deck potrafi spłatać figla i zastrajkować.

Strasznie tego nie lubię i bardzo mnie to wkurza. Dopieszczona, wyregulowana, nasmarowana i wylizana maszyna robi psikusa i nie chce współpracować.

Wtedy dopada mnie syndrom rezygnacji z tego wszystkiego. A może tak sprzedać wszystkie, no może zostawić ZX-7 ? Bo po co mi tyle magnetofonów ?

Ale gdy dzisiejszego wieczora podpiąłem zupełnie przypadkowo i dla jaj (każdy z innej bajki) Tandberga TCD-310mkII, Pioneera CT-959, Kenwooda KX-2060, ponagrywałem na każdym, posłuchałem tych nagrań także na każdym z nich, gdy zrozumiałem ile frajdy mam z tej zabawy, wiem, że jednak muszę mieć kilka (naście, dziesiąt ?) magnetofonów.

"wiem, że jednak muszę mieć kilka (naście, dziesiąt ?) magnetofonów" - i tak trzymać :D. Psują się, trudno. Przynajmniej jest co robić w wolnym czasie i mamy o czym pisać :).

stereo-hifi com

Ja wyprzedaje mam za dużo najpierw te najlepsze stanem, zostawie Naka i Denony, skończył mi się czas na zabawe, musze wiecej jexdzic a na to czas potrzebny.

Choć nie powidziane że jakiś wynalazek sie czasem przytuli . . . . .

Ale ta 1000 jest cudna . . .

Chce ktoś bezę ?? Niedroga beza...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bezę? Nie, podziękuję. Dla mnie są za słodkie :).

Tak, ZXL piękny jest.... Dla zainteresowanych trochę lektury. Po niej stanie się jeszcze piękniejszy....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drugi link to test.

Uszyk, jeszcze raz gratuluję i mam nadzieję, że plecy Dzeusa ocalały... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

• Pokaż nowe odpowiedzi