Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Bilbo, nie chciałbym być zlym prorokiem ale przerwy w odczycie/zapisie nagrań cyfrowych źle wróżą. Może to być początek końca sekcji cyfrowej. Kombinacją klawiszy (nie pamiętam jakich ale będzie o tym w google lub instrukcji obsługi) wywołasz tryb serwisowy, który pokaże która z głowic cyfrowych powoduje błędy.

Jarek

Kol. Bilbo napisał, że tak się dzieje na początku taśmy i na końcu. A po wyczyszczeniu trochę mniej. Dlatego najlepiej kupić nową taśmę zafoliowana. I wtedy nagrać coś i posprawdzać. Jakby miał problemy z głowicami to by mu regularnie przerywało, moim zdaniem. Pamiętam też, że w moim DCC wyświetlał napis "clean head" jak już totalnie nie mógł nic odczytać.

Edytowane przez Dariusz_61729

teraz jest malutko rzadko to robi i powiedzmy 'słabo' nie traktuję tego sprzetu na poważnie tylko jako ciekawostke, pobawie się i w świat niech idzie

Ciewkawi mnie przeróbka zwykłej kasety na cyfrową, dremelek i otworki robimy ?

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Jakiś czas temu chyba na YT był film, gdzie gość próbował zamienić kasetę CC na DCC. I mimo, ze kaseta została rozpoznana jako dcc, materiał było trudno nagrać. Korzystał z dobrej kaset IECII. Coś musiało być innego z warstwie magnetycznej, że kasety dcc nagrywają się poprawnie, a na podobnej kasecie cc nie chce nagrywać lub zaniki sygnału są wyraźne i powodują, że nie da się tego słuchać.

Już znalazłem w necie wyjasnienie. Problemem jest niewłaściwy docisk taśmy do głowicy. Spójrz na kasety CC i dcc. Te drugie mają specjalny układ docisku tak by równomiernie taśma szła po głowicy. w kasetach CC to nie ma aż takiego znaczenia bo ścieżki kanałów są szersze i nawet lekki skos nie powoduje utrarty sygnału.

Przytargałem do domu Philipsa FC 950.

Słuszna maszyna, rzadko spotykana, przynajmniej ja nie widziałem jej dawno u handlarzy.

Z tej serii "900" miałem i używałem wzmacniacz FA-950 (przycisk "power" po 2 tyg. wpadł do środka, naprawione na gwarancji, później juz nie było problemów) oraz cd 931; jak mi się to wzornictwo podobało... ;)

Niestety dźwięku nie pamiętam... ;(

Witam,

mam uszkodzony potencjometr w sony 808 es jest tam prosty Aps 2x20kom, co sądzicie o wymianie go na jakiegoś niebieskiego,czy czarnego brata ? Tylko nie mogę znaleźć odpowiedniej wartości .

Panowie, mam taki problem z Braunem C2, silniczek od wałka coś świruje, czasem chodzi, ale częściej zwalnia, zatrzymuje się, potem sam znowu rusza bez wyraźnych przyczyn. Wklejam link do filmu:

Dzieje się tak niezależnie od tego czy pasek jest na nim czy nie. Do silniczka dochodzi napięcie 14,4V też niezależnie czy chodzi czy akurat się zatrzymał (oczywiscie z zał. czujnikiem kasety, tutaj silnik chodzi cały czas jak kaseta siedzi w kieszeni). Wymontowałem go i porządnie przelałem Kontaktem U, z początku było sporo lepiej i można było przesłuchać nawet kilka kaset, ale problem wrócił i kolejne próby czyszczenia nie spowodowały zmian. Dodam, że deck jak gra to gra świetnie, po korekcji prędkości i azymutu głowicy z dźwiękiem jest wszystko w jak najlepszym porządku, fajne stare analogowe brzmienie. Czy ktoś wie jak temu zaradzić? Czy da coś rozebranie silniczka, czy po prostu jest z niemiecka "kaput", a może przyczyna tkwi gdzie indziej...Do silniczka przyczepiony jest taki prostopadłościenny element, jakby jakiś czujnik, napięcie na nim wynosi 7,4V - jeśli to coś komuś powie... Mam wrażenie, że gra trochę lepiej (odtwarza 1-2 kasety całe) jak jest uruchomiony po przerwie (np rano), jak się rozgrzeje to już praktycznie niemożliwe go uruchomić. Ja niestety wiele doświadczenia w naprawach nie mam, ale chciałbym tego decka zreanimować jeśli się da. Będę wdzięczny za pomoc.

Panowie, mam taki problem z Braunem C2, silniczek od wałka coś świruje, czasem chodzi, ale częściej zwalnia, zatrzymuje się, potem sam znowu rusza bez wyraźnych przyczyn. Wklejam link do filmu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzieje się tak niezależnie od tego czy pasek jest na nim czy nie. Do silniczka dochodzi napięcie 14,4V też niezależnie czy chodzi czy akurat się zatrzymał (oczywiscie z zał. czujnikiem kasety, tutaj silnik chodzi cały czas jak kaseta siedzi w kieszeni). Wymontowałem go i porządnie przelałem Kontaktem U, z początku było sporo lepiej i można było przesłuchać nawet kilka kaset, ale problem wrócił i kolejne próby czyszczenia nie spowodowały zmian. Dodam, że deck jak gra to gra świetnie, po korekcji prędkości i azymutu głowicy z dźwiękiem jest wszystko w jak najlepszym porządku, fajne stare analogowe brzmienie. Czy ktoś wie jak temu zaradzić? Czy da coś rozebranie silniczka, czy po prostu jest z niemiecka "kaput", a może przyczyna tkwi gdzie indziej...Do silniczka przyczepiony jest taki prostopadłościenny element, jakby jakiś czujnik, napięcie na nim wynosi 7,4V - jeśli to coś komuś powie... Mam wrażenie, że gra trochę lepiej (odtwarza 1-2 kasety całe) jak jest uruTeżchomiony po przerwie (np rano), jak się rozgrzeje to już praktycznie niemożliwe go uruchomić. Ja niestety wiele doświadczenia w naprawach nie mam, ale chciałbym tego decka zreanimować jeśli się da. Będę wdzięczny za pomoc.

Silniczek do wymiany. Też kiedyś miałem Brauna C2 i też wysiadł mi silnik główny w nim. Idealny będzie Sankyo BFG 2R (12V) prawe obroty. Inne Mabuchi czy MMI też będą dobre ale te mają krótką oś i są mniejsze co jest niby bez znaczenia ale trochę głupio to wygląda w magnetofonie :-)

Szukałem i chyba w tej chwili nigdzie nie ma tych Sankyo BFG 2R. W razie czego odsprzedam ci mój zapasowy bo nie potrzebuję silniczka z prawymi obrotami.

Ukryta Zawartość

Może będziecie się ze mnie śmiać ale właśnie kupiłem fajny bajer który wszystkim Wam może się bardzo przydać :-)

Trzeba w końcu jakoś utrzymywać w czystości te nasze zabawki a podczas renowacji odkurzać jakoś wnętrza. A ten odkurzacz jest świetny. Rożnego rodzaju końcówki w tym takie o bardzo małej średnicy dają możliwość wydmuchiwania kurzu z miejsc trudno dostępnych. Piszą że to towar po ekspozycyjny ale ja dostałem po prostu nowy bez śladów używania. Cena niska i naprawdę dobra jakość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie techniczne. Czy głowica obrotowa w decku z rewesem powinna być okresowo smarowana? A jeżeli to czym i gdzie?

Jeżeli już to smarem silikonowo-teflonowym. Przede wszystkim jednak cały mechanizm powinien być czysty.

Przesmarowanie odpowiednim smarem zaszkodzić nie powinno. Oczywiście nie można przesadzić z ilością. Poza tym, będziesz miał spokojną głowę :).

Kasjel

Ciekawa sprawa z tym odkurzaczem. Zastanowię się nad kupnem. Ja "jadę" jeszcze analogowo. U mnie w użyciu jest pędzelek. Taki mały odkurzać pozwoli nie wydmuchiwać kurzu na dom. Dobry pomysł..

stereo-hifi com

Mam do przeczyszczenia lub ewentualnie wymiany wałki gumowe docisku capstan w TC-WR870. Dosyć mocno się ślizgają i mimo czyszczenia dźwięk lekko pływa. Są mocno starte. Widać na nich szeroki świecący pasek wzdłuż rolek. Czy muszę wyjmować cały mechanizm by to wymienić, wyczyścić, czy można je wyjąc bez wyjmowania mechanizmu? Wg instrukcji trzeba zdjąć cały capstan a więc wyjąc cały mechanizm i zdjąć otworzyć kieszeń kasety.

Jakim deckiem za kilka stówek warto się zainteresować z obecnych aukcji waszym zdaniem

Jeśli ma być naprawdę tanio to możesz kupić tego Denona DR-M22. Trochę drożej jest Aiwa AD-F910. Jeszcze drożej Sony TC-K770ES.

Mam kłopot z naprawą Unitry M9115. Mechanizm tzw. soft touch, z mechanizmem załączającym funkcje energią koła zamachowego poprzez kółko z krzywkami. Magnetofon kupiłem niesprawny, ale jeszcze z plombą producenta, i wszystkimi lakami na śrubkach. Wymieniłem wszystkie paski i mechanizm ogólnie ożył. Okazało się jednak, że po włożeniu kasety i włączeniu odtwarzania cały czas wybija autostop. Co ciekawe, bez kasety w kieszeni mechanizm pracuje normalnie... Dodam, że sprzęgło, ani szpulka nawijająca nie ślizgają się. Autostop na moje oko to układ mechaniczny, ale nie potrafię go rozgryźć. Może ktoś z Was już to przerabiał?

Również mam ten magnetofon i czasami też tak się zdarza ja podejrzewam, że to coś z kieszenią bo po kilkukrotnym zamknięciu i ułożeniu kasety zaczyna mi normalnie odtwarzać i się już nie wyłącza. Paski mam również dopiero co zmienione. Rozbierałem u siebie kieszeń i właśnie zauważyłem, że z jednej strony krzywo przylega może to jest powodem. Na razie mam magnetofon w dwóch częściach: sam mechanizm i reszta magnetofonu. Próbuję go rozgryźć.

Cześć,

Mam laickie pytanie:

Wpadł mi w ręce przypadkiem Pioneer CT-F1250.

Po włączeniu wszystko świeci i automatycznie 2 metalowe wałki kręcą się w lewo.

Magnetofon nie reaguje na przyciski: "PLAY", "PAUSE", "STOP", przewijanie, nagrywanie, etc.

Czy magnetofon jest uszkodzony, czy może do uruchomienia tych funkcji potrzebna jest kaseta (chwilowo takiej nie mam).

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Sprawdź czy są czujniki kasety na górze nad kasetą. Jeśli jest tam bolec to spróbuj go podnieść. Zobacz co się będzie działo.

Cześć,

Mam laickie pytanie:

Wpadł mi w ręce przypadkiem Pioneer CT-F1250.

Po włączeniu wszystko świeci i automatycznie 2 metalowe wałki kręcą się w lewo.

Magnetofon nie reaguje na przyciski: "PLAY", "PAUSE", "STOP", przewijanie, nagrywanie, etc.

Czy magnetofon jest uszkodzony, czy może do uruchomienia tych funkcji potrzebna jest kaseta (chwilowo takiej nie mam).

Kaseta jest potrzebna a czujnik obecności kasety powinien być na dole po prawej stronie od prawej rolki dociskowej. Jeśli jest podobnie jak CT-F850..

Kaseta jest potrzebna a czujnik obecności kasety powinien być na dole po prawej stronie od prawej rolki dociskowej. Jeśli jest podobnie jak CT-F850..

Cześć Kasjel,

Dziękuję za odpowiedź. Jutro spróbuję zdobyć kasetę. Czy czujnik obecności kasety to ten element zaznaczony przeze mnie czerwoną strzałką?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Mam kłopot z naprawą Unitry M9115. [...] Autostop na moje oko to układ mechaniczny, ale nie potrafię go rozgryźć. Może ktoś z Was już to przerabiał?

Dawno temu. Zwróć uwagę na dźwignię autostopu czy też 'czujnik obrotow' (z jednej strony z filcem slizgajacym się po rolce sprzęgła a z drugiej strony zapietej na kołek listwy autostopu) - może tam coś jest nie tak - to tak na szybko z pamięci - poszukaj informacji na Elektrodzie, tam to było częściej opisywane...

Cześć Kasjel,

Dziękuję za odpowiedź. Jutro spróbuję zdobyć kasetę. Czy czujnik obecności kasety to ten element zaznaczony przeze mnie czerwoną strzałką?

Czujnik jest tutaj....ale nie mam pojęcia dlaczego nie widać go na Twoim zdjęciu ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czujnik jest tutaj....ale nie mam pojęcia dlaczego nie widać go na Twoim zdjęciu ?

Cześć Kasjel,

Moje zdjęcie było zrobione z perspektywy, gdzie nie widać czujnika, ale sprawdziłem fizycznie i jest.

Dziś wieczorem będę miał kasetę i sprawdzę działanie sterowania.

Nadszedł czas by się pochwalić nowym nabytkiem :-) Otóż dzięki uprzejmości naszego forumowego kolegi Robinsona kupiłem drugą Optonikę RT 9100 tym razem w kolorze tytanowym. Pracy miałem sporo bo musiałem wymienić wszystkie mikro styki pod kieszenią, rolki dociskowe, paski napędowe oraz niektóre żarówki. Ponad to trzeba było też podregulować go elektrycznie. Magnetofon miał pewne uszkodzenia na prawej krawędzi panela przedniego przez co musiałem wykonać drewniane boczki by zakryć owe uszczerbki. Nie było łatwo bo deck należał niestety do tych "grzebanych". Nieudolna wymiana rolek dociskowych spowodowała to że musiałem najpierw wyprostować dźwignie rolek zanim zamontowałem nowe.

Ukryta Zawartość

post-7746-0-93820300-1500529527_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nadszedł czas by się pochwalić nowym nabytkiem :-) Otóż dzięki uprzejmości naszego forumowego kolegi Robinsona kupiłem drugą Optonikę RT 9100 tym razem w kolorze tytanowym. Pracy miałem sporo bo musiałem wymienić wszystkie mikro styki pod kieszenią, rolki dociskowe, paski napędowe oraz niektóre żarówki. Ponad to trzeba było też podregulować go elektrycznie. Magnetofon miał pewne uszkodzenia na prawej krawędzi panela przedniego przez co musiałem wykonać drewniane boczki by zakryć owe uszczerbki. Nie było łatwo bo deck należał niestety do tych "grzebanych". Nieudolna wymiana rolek dociskowych spowodowała to że musiałem najpierw wyprostować dźwignie rolek zanim zamontowałem nowe.

Piękny !!!

Ja chyba będę sprzedawał Brauna C4 bo nie pasuje mi wzorniczo ten deck i poszukam jakiegoś innego cuda.

Lubię kiedy gra muzyka...

miłem to kiedyś w latach produkcji, ale szybko sprzedałem bo strach był że jak coś sie zeposuje . . . . .a serwisów niet . . . . zrób fote jak jest włączony w świetle i wieczorem to pewnie będą klękać przed monitorem . . . .

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

• Pokaż nowe odpowiedzi