Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję nakładki na kieszeń do magnetofonu Sony TC-K790ES.

Może ktoś na forum miał by do odsprzedania.

To beznadziejna oferta z mojej strony ale mam nakładki na kieszenie z Sony TC-WR690 które są nieco podobne do tej z TC-K790ES i które być może pasowały by pod względem mechanicznym. Można by usunąć z niej napisy czy coś w tym stylu. W każdym bądź razie jeśli nie posiadasz w ogóle żadnej nakładki to mogę ci dać swoją gratis.

Alledrogo itp.

Czy ten lub inny portal aukcyjny odpowiada za ceny na aukcjach? Chętnie znajdę taki, gdzie ceny są zawsze niskie - cokolwiek znaczyłoby niskie. Zna ktoś?

Ależ ja wiem, że centrum handlowe nie odpowiada za ceny produktów bezpośrednio. Ale pośrednio już tak. Hasło Alledrogo nie dotyczy bowiem nie cen produktów oferowanych ,ale prowizje, jaki musza płacić handlowcy. To także przekłada się na ceny. Ja jednak pisałem o atrakcyjności w znaczeniu, że cena jest jaka jest za ten zestaw ze względu na jego unikatowość. Rozumiem jednak, że trzeba kiwać głowa i machać rękami by inni zrozumieli właściwy przekaz.

Rozumiem jednak, że trzeba kiwać głowa i machać rękami by inni zrozumieli właściwy przekaz.

Spokojnie. Ty również nie zrozumiałeś tego, co jest sednem mojego wpisu. Mnie chodziło tylko i wyłącznie o kwestię "Alledrogo". Tyle i tylko tyle. Do Technicsa się nie odnosiłem. To pejoratywne określenie ma się nijak do rzeczywistości i nie powinno się go powielać. Ale zaznaczam, że to moje tylko zdanie i nikomu nie chcę go narzucać. I jestem jak najdalej od uszczypliwości.

Szanuję to forum za styl wypowiedzi większości użytkowników. Uważam jednocześnie, że swoją opinię do danej sprawy w kulturalny sposób mogę wyrazić. ;-)

A co powiecie o magnetofonach Marantza ? trafił mi sie przez przypadek SD-40 o wyglądzie powiedzmy 3,7/5 pkt ale za to elektrycznie 5/5 i z pierwszych nagrań słychać tam powiedzmy jakieś ograniczenia jak podobnej klasy sprzęt, ale gra cakiem poprawnie i równiutko, co rzadko sie zdarza w sprzętach z wystawek.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Miałem najwyższego Marantza SD-60, złotego z odlewanymi metalowymi boczkami i nie mogę napisać, że to zły magnetofon był. Ale grał dość przeciętnie, w mojej skromnej ocenie są lepiej brzmiące magnetofony za te pieniądze (250-300zł).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wiesz , przecietnie nie wiem co to oznacza.

Sd 40 nagrałem 4 pory roku i nie miałem zastrzezeń na dobrej taśmie żelazowej, wszystko słychać, stereo poprawne.

Teraz magnetofony używa się hobbystycznie i nie są podstawą żródła dźwięku, więc chyba nie ma sensu czasem doszukiwać sie niuansów malutkich, no chyba że któryś faktycznie definitywnie odstaje, ale czas robi swoje na elektronike.

U mnie jak gra poprawnie jest ok, jak kłamie to recykling.

Wyciagnąłem też dwukaseciaka, niedocenioną firme JVC , model 307.

Ciekawostką dla mnie jest to, że przyjmuje większosć nagrań z różnych decków nawet z dolby B włączonym, a na dobrej jakościowo taśmie też poprawnie nagrywa, choć przydała by się korekcja Bias, trak troszke niektóre taśmy podciagnąć . . . . . a z ciekawych funkcji ma regulacje obrotów lewej kieszeni.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Dzięki Wam opanowałem już jak nagrywa się na TA 2570 oraz jak korzystać z odsłuchu na bieżąco podczas nagrywania. Trochę szkoda że nie ma jednak ręcznej kalibracji - większa zabawa.

Wiem że Akai mam nieustawione ale mimo wszystko pokuszę się o kilka słów podsumowania po pierwszych odsłuchach. Do porównania mam niestety tylko jeden ustawiony na pewno dobrze magnetofon i jest nim biedny deck ZRK z alpsem. W okolicy nie znam żadnego pasjonata magnetofonów i ciężko, aby do kogoś podjechać i porównać. Mam wrażenie że wyginęli wszyscy na Pomorzu. Udaje mi się za to znaleźć wśród znajomych kasety chromowe w całkiem dobrym stanie. Patrzą na mnie dziwnie jak się podniecam kasetami ale z drugiej strony podziwiają moje zafascynowanie i oddają te kasety zupełnie bezinteresownie.

Mam też jeden mały problemik w którym może mi pomożecie a dotyczy on TA 2570. Jest też pytanie dotyczące Akai ale dotyczy ono właściwie każdego magnetofonu bo związane jest z torem przesuwu.

Jeśli chodzi o odsłuch i nagrywanie:

Odtwarzanie -

tu Akai GX 65 odtwarza większość kaset przeciętnie , tylko kilka całkiem i bardzo dobrze . Wydaje się, że nie gra wcale lepiej niż deck ZRK. Jednak trzeba podkreślić iż Akai nie jest prawdopodobnie ustawiony i głowica była raczej ruszana. Dokonałem jedynie regulacji skosu na ucho. Po drugie kasety grają dobrze na ZRK ponieważ w większości były właśnie na nim nagrane.

Za to kasety nagrane na tym Akajcu grają świetnie a samo nagrywanie z możliwością ręcznej kalibracji daje dużą frajdę. Tak jak pisaliście nie raz - wydaje się że kopia lepsza jest od oryginału. Kaseta nagrana na Akai bardzo dobrze brzmi również na TA 2570.

Onkyo - odtwarza kasety wszelkiej maści znaczeni lepiej. Jest bardziej tolerancyjny, można nawet powiedzieć że niektóre z nich odżywają na tym sprzęcie. Tak jakby dodawał coś dobrego od siebie. Podobnie jak Akai kasety nagrane na Onkyo brzmią świetnie, również na Akai. Wielka szkoda że nie można pobawić się ręcznym biasem ale to co automatycznie robi Onkyo i tak jest świetne.

Przede mną jeszcze wiele rzeczy do zrobienia w tym muszę w końcu otworzyć oba magnety i zobaczyć jak wyglądają w środku.

A teraz problemy:

Onkyo TA 2570 - zdarza się że tak jakby się zawiesza, tzn chyba nie cofa się głowica i dioda na przycisku "play" miga. Nie mogę w tym momencie nic uruchomić bo klawisze nie działają. Po wyłączeniu z prądu i włączeniu najczęściej to mija. CO to może być????

Akai - zauważyłem że ślad na prawej rolce wskazujący na to jak "idzie" taśma jest nie po środku lecz na skraju. Czy to jest coś źle? Czy można to tak ustawić aby taśma szła po środku? Jest możliwe ustawienie położenia rolki? W jaki sposób? Zdarza się ze na dłuższych taśmach (większych niż 60) po przewijaniu w przód gdy taśma się luzuje magnetofon ma chęć wciągnąć taśmę. Czasami sam sobie poradzi bo taśma zdąży się naciągnąć ale czasami słychać już jak zagina taśmę. Wystarczy jednak, że przewinę chwilkę w tył - taśma się napina i problem mija. Wydaje mi się że w momencie gdy taśma jest nienaciągnięta taśma która idzie po skraju rolki po prostu z niej chce spaść. Z tego co czytałem tu na tym forum może być potrzebna regulacja naciągu czyli lewej części napędu. Co i jak trzeba zrobić w tym konkretnie modelu?

W przypadku Akai może docisk jest do wymiany? Sprawdź czy rolka gumowa nie jest zbyt twarda. MOże już czas na wymianę jej. Poprawia się od razu prowadzenie taśmy i jakość nagrania. Może tutaj tkwi problem z jakością nagrań.

W przypadku Akai może docisk jest do wymiany? Sprawdź czy rolka gumowa nie jest zbyt twarda. MOże już czas na wymianę jej. Poprawia się od razu prowadzenie taśmy i jakość nagrania. Może tutaj tkwi problem z jakością nagrań.

Akai odtwarzanie ma przeciętne - nagrywa moim zdaniem, świetnie. Problem z chęcią zjedzenia taśmy występuje tylko po przewijaniu do przodu i na dłuższych taśmach. Po przewijaniu do tyłu albo włożeniu na świeżo taśmy i wciśnięciu "play" problemu nie ma.

Pozdrawiam

Edytowane przez sido

Akai odtwarzanie ma przeciętne - nagrywa moim zdaniem, świetnie. Problem z chęcią zjedzenia taśmy występuje tylko po przewijaniu do przodu i na dłuższych taśmach. Po przewijaniu do tyłu albo włożeniu na świeżo taśmy i wciśnięciu "play" problemu nie ma.

Pozdrawiam

Spróbuj odchylić lewą rolkę w Akai w sytuacji, kiedy magnetofon nie zachowuje się prawidłowo. Jeśli efekt będzie na plus, rolka do zmatowienia lub wymiany.

Co do Onkyo to prawdopodobnie masz problemy z tzw. pozytywką. Zacznij od wyczyszczenia styków przy niej, a jeśli nie pomoże to znaczy, że silnik łapie tzw. "dead spot". Trzeba będzie podjąć próbę reanimacji silniczka, w ostateczności wymienić go.

Wiesz , przecietnie nie wiem co to oznacza.

Znalazłem swój wpis dot. tego Marantza ma innym forum :

"szybki test Marantza SD-60. Do porównania akurat stał Pioneer CT-939mkII.

Odtwarzanie: Marantz gra mniej przestrzennym dźwiękiem od Pioneera, jest mniej powietrza, dźwięk za to lepiej wypełniony, jakby bardziej analogowy. Jednak nie jest tak selektywny jak Pioneer, wszystko bardziej posklejane ze sobą. Bas dosadniejszy i bardziej sprężysty jest w Marantzu. Czyli podsumowując, bardziej gęste, skondensowane brzmienie, choć wysokie tony mogą się podobać, są gładkie, ale wyraźne. Pioneer lżejszy, wyraźniej oddzielający dźwięki, gra szerzej.

Nagrywanie : po nagraniu na kasecie chromowej, wrażenia podobne, słychać w Marantzu lepsze wypełnienie średnich tonów, dźwięk jakby bardziej zrównoważony, liniowy. Pioneer daje więcej powietrza, jest szerzej, ale delikatniej, trochę brakuje wykopu.

Podsumowując wydaje mi się, że Marantz lepiej nagrywa niż odtwarza, Pioneer jest w tym względzie równiejszy.

Nagrania z Pioneera i Marantza brzmią dobrze na innych magnetofonach.

Marantz bardzo dobrze nagrywa na kasetach żelazowych, można nagrać wysokim poziomem bez zniekształceń i góra jest dobrze rozciągnięta. Podsumowując oceniam Marantza jako średniaka, nie jest w żadnym aspekcie wybitny, ani też jakiś tragiczny. Do Nadów, Naków sporo mu brakuje, Pioneerowi troszkę ustępuje, może jest na poziomie serii 6,7 Pioneera, Technicsa RS-BX707, 808 ?

Nakamichi BX-300 ich pogodził i zagrał lepiej nagraną przez ww decki kasetę od nich samych."

Edytowane przez artekk

Miałem najwyższego Marantza SD-60, złotego z odlewanymi metalowymi boczkami i nie mogę napisać, że to zły magnetofon był. Ale grał dość przeciętnie, w mojej skromnej ocenie są lepiej brzmiące magnetofony za te pieniądze (250-300zł).

Mnie w tym decku dziwi jedno. Przedni panel. Wszystko wciśnięte na górę. Mały wyświetlacz z przyciskami, a pod nim hektary pustkowia. Szkoda bo te klawisze sterowania mogły być po prawej tego wypukłego okienka na kasetę. A te małe przyciski na dole pod nimi lub na górze pod wyświetlaczem. Ale to kwestia gustu. Edytowane przez Dariusz_61729

Mnie w tym decku dziwi jedno. Przedni panel. Wszystko wciśnięte na górę. Mały wyświetlacz z przyciskami, a pod nim hektary pustkowia. Szkoda bo te klawisze sterowania mogły być po prawej tego wypukłego okienka na kasetę. A te małe przyciski na dole pod nimi lub na górze pod wyświetlaczem. Ale to kwestia gustu.

Taki design miał wtedy Marantz, odtwarzacze cd miały podobne proporcje i układ elementów na płycie czołowej.

Czy ktoś przypadkiem posiada układ BA3126N, to typowy elektr.przełącznik record/playback, mam nadpalony w Pioneer CT-S310

Pozdrawiam wszystkich przy okazji;)

Jacek

Każda firma ma swoją filozofie piękna, Marantz jest paskudny podobnie jak Nad ale słuchamy uszami czy oczami ? ja stawiam na to pierwsze oststnio . . . .

Niestety ja mam takie zboczenie, że prócz dźwięku sprzęt po prostu musi się mi podobać. Lubię jak ma feerię przycisków, pokręteł bym mógł cos pomieszać poregulować, ponaciskać. Co do BA3126N to jest w cenie 19 zł, więc chyba nie tak drogo.

Edytowane przez Dariusz_61729

to oznacza że jesteś jeszcze młody i lubisz krecić . . . . . ja wole już tylko ustawić poziom i wuala . . .hehehe

Do artekk

A co to jest ta pozytywka? Gdzie to się znajduje?

z tyłu mechanizmu po prawej stronie.

Tu masz wszystko na tacy

Ukryta Zawartość

drugie zdjęcie, a na końcu silnik, o którym mowa wyżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez artekk

to oznacza że jesteś jeszcze młody i lubisz krecić . . . . . ja wole już tylko ustawić poziom i wuala . . .hehehe

A dziękuję. Rzeczywiście nie czuję się staro. Po 40-stce człowiek jeszcze może wiele zdziałać. Masz racje.

A dziękuję. Rzeczywiście nie czuję się staro. Po 40-stce człowiek jeszcze może wiele zdziałać. Masz racje.

dobre, dobre, tylko zaczyna sie czas kurczyć i pomału brakować . . . .

panowie jak zabezpieczyc styki przed zieloną korozją ?

z tyłu mechanizmu po prawej stronie.

Tu masz wszystko na tacy

Ukryta Zawartość

drugie zdjęcie, a na końcu silnik, o którym mowa wyżej.

artekk wielkie dzięki. Te zdjęcia pokazują wszystko co mi jest potrzebne, plus Twoje wyjaśnienia i wiem co sprawdzać. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

panowie jak zabezpieczyc styki przed zieloną korozją ?

Ja kiedyś na styki w urządzeniach elektrycznych dawałem smar silikonowy lub coś na silikonie. Ale to były styki aluminiowe i miedziane. Nie wiem jakie styki masz tutaj. Z koloru wnioskuję, że miedziane.

Ja kiedyś na styki w urządzeniach elektrycznych dawałem smar silikonowy lub coś na silikonie. Ale to były styki aluminiowe i miedziane. Nie wiem jakie styki masz tutaj. Z koloru wnioskuję, że miedziane.

sido

nie ma sprawy, po to jest forum :)

Otrzymałeś bardzo dobrą sugestię na drugim forum, odnośnie paska do hamulca. Zapomniałem, że w GX-65 jest nowsza wersja Sankyo, a ten pasek, to częsta przypadłość tych mechanizmów. Podobny jest w Kenwoodzie KX-9050, gdzie jak pamiętam miałem podobne objawy, plus wariowanie autostopu ze względu na zabrudzenie sensorów optycznych mazią z paska. Wydaje mi się, że nie musisz demolować decka, wystarczy przez otwartą kieszeń zdemontować maskownicę za kasetą, powinna być przykręcona na dwie śruby.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czy ktoś już widział taki magnetofon:

Ukryta Zawartość

Niestety ja mam takie zboczenie, że prócz dźwięku sprzęt po prostu musi się mi podobać. Lubię jak ma feerię przycisków, pokręteł bym mógł cos pomieszać poregulować, ponaciskać. Co do BA3126N to jest w cenie 19 zł, więc chyba nie tak drogo.

Chciałem komuś odpalić to 19, układ faktycznie jeszcze jest dostępny, widze, że jest na all

J.

Dziękuję za podpowiedzi uzyskane na tym i drugim forum. Na pewno skorzystam. Będzie to jednak za jakiś dłuższy czas. Obecnie sporo zajęć na głowie. Nie lubię siadać do takich rzeczy jeśli wiem że nie mam kilku godzin spokoju, że coś mnie goni bo będzie to byle jak zrobione.

Na pewno dam znać jaki jest efekt. MOże w końcu wkleję jakieś fotki.

Pozdrawiam

Na wyłączonym mam kieszenie pozamykane bo mam sterowanie elektryczne kieszeni i jak wyłączam to się mi wszystko zamyka.

Otwierasz kieszenie a potem wyjmujesz kabel,,, chamskie ale skuteczne do demagnetyzacji i do mycia rolek tez..

J.

Tak. Robiłem próby. Kieszenie się zamykają. Zasilacz ma jeszcze na tyle mocy, że jest w stanie pociągnąć je m.w. do 2/3 zamknięcia i ręki już nie włożysz. A nie będę się szarpał z kieszenią bo ją jeszcze wyrwę. Czytałem instrukcję zarówno Pioneera jak i Sony i nie wspominają by trzeba było wyłączać zasilanie. W Sony jeszcze pół biedy bo się da zdjąć przedni panel, ale w Pionerze już nie.

Edytowane przez Dariusz_61729

Tak. Robiłem próby. Kieszenie się zamykają.

Wyjmij wtyczkę w trakcie otwierania kieszeni - wtedy mu prądu zabraknie. (chyba).

W Sony jeszcze pół biedy bo się da zdjąć przedni panel, ale w Pionerze już nie.

W Sony trzymając open włącz magnetofon. Podniesie głowice i włączy napęd do czyszczenia przy otwartej kieszeni.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

• Pokaż nowe odpowiedzi