Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Dodam, że dzieje się identycznie w obu kanałach i przy wszystkich układach redukcji szumów B,C i DBX i bez nich.

Nie jest to jednak IC10 - M5218L bo znalazłem na starej płycie odpowiednik BA15128N wlutowałem i jest to samo. Ktoś coś ? Pomocy ?

Odsłuchałbym tor zapisu podając na wejścia liniowe sygnał 1kHz i sprawdzając jego obecność w odpowiednich punktach układu.

Można wykorzystać słuchawkę wysokoomową lub zewnętrzny wzmacniacz audio podłączany przez szeregowy kondensator stały 100nF – 1uF.

Po doprowadzeniu strony mechanicznej magnetofonu do porządku i zgodności ze schematem.

Ale już wyszedłem z wprawy i mogę Cię wprowadzić w błąd.

Jako, że dzieje się to w obydwu kanałach identycznie to kombinowałem uszkodzenie jakiegoś elementu który jest niejako wspólny dla obu kanałów. Pomierzyłem napięcia na płytce wzmacniacza zapisu i wszystkie które wydawały mi się istotne są zgodne ze schematem.

Lubię kiedy gra muzyka...

Prawdopodobnie masz uszkodzoną część oznaczoną na płytce jako "OSC BLOCK", czyli generator prądu podkładu i kasowania. To typowa usterka w tym modelu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo dziekuje za wskazowke. Zakladam, ze naprawa tego moze byc klopotliwa?

W wolnej chwili przelutuje ze sprawnego egzemplarza by potwierdzic lub wykluczyc usterke.

Jarek

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Cytując klasyka, dziwny jest ten świat. Technics doszedł, wygląda jak nowy, nie ma śladów używania, nawet najdrobniejszej ryski, głowica piękna. A najśmieszniejsze jeszcze jest to, że nagrywa... Lubie takie niespodzianki.

To rzeczywiście podejrzane. Ja bym jednak sprawdził, czy w środku nie ukrywają się wojownicy achajscy.

To podwójny wzmacniacz operacyjny. Podmieniałem na ten drugi widoczny na zdjęciu. Bez zmian. Napięcia prawidłowe.

Poszukaj przełącznika zapis/odczyt, miałem już przypadki nietypowych upaleń. No chyba, że technics ma mechaniczny

p.s.) sorki -> to 3glowicówka, teoretycznie może nie mieć ale przeszukaj schemat na obecność scalonych przełączników

J.

Edytowane przez jasch

Witam.

Czy ktoś z fachowców może mi pomóc w tej sprawie?

Mam Naka 1000ZXL z którego kopie nagrań są wzorcowe.

Niedawno sprawiłem sobie Tandberga TCD 440A i kopie z 1000ZXL odtwarzam na tej maszynie i brzmi to jeszcze lepiej.Szkopuł jest w tym, że Nak nagrywa i odtwarza z prędkością 4,8cm/sek a Tandberg z 4,76.

Przy odtwarzaniu b.wolnych utworów wyraźnie słyszę delikatne spowolnienie np.Ella Fitzgerald ma pogrubiony wokal( a może to sugestia od której nie mogę się uwolnić).W dodatku kalibracja taśmy w 440A jest dość stresująca, łącznie z grzebaniem śrubokrętem w jego jelitach.W 1000ZXL to tylko naciśnięcie jednego klawisza i po problemie.Wygodniejsze jest więc dla mnie nagrywanie na Naku a odtwarzanie na Tandbergu.

Pytanie: czy na załączonym zdjęciu tylnej ściany decka jest Pr-ka do regulacji obrotów silnika?

Wiem, że należy posługiwać się serwisówką, ale ja nie bardzo się orientuję w tych serwisowych diagramach i nie chciałbym kręcić na oślep.

Jeśli ktoś zna ten model od podszewki to prosiłbym także o informację do jakiej regulacji służą pozostałe Pr-ki.

Do wyregulowania prędkości służy mi sygnał ciągły 330 Hz z tunera radiowego.W ten sposób wyregulowałem sobie w przeszłości wszystkie decki z mojej byłej kolekcji.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Poszukaj przełącznika zapis/odczyt, miałem już przypadki nietypowych upaleń. No chyba, że technics ma mechaniczny

J.

Obawiam się, że przełącznika zapis/odczyt w tym magnetofonie nie ma.

... Do wyregulowania prędkości służy mi sygnał ciągły 330 Hz z tunera radiowego.W ten sposób wyregulowałem sobie w przeszłości wszystkie decki z mojej byłej kolekcji.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

post-3254-0-45501900-1517483242_thumb.jpg

Edytowane przez G.Mark

Obawiam się, że przełącznika zapis/odczyt w tym magnetofonie nie ma.

Racja, ja dopiero zajarzyłem, że to 3głowice. Tzn może miec ale monitor/source ale to nie jest krytyczne miejsce,

J.

Przez noc wymyśliłem, że winna może być jednak lewa rolka dociskowa. W końcu to dual capstan, więc w prawidłowo działającym mechaniźmie lewa szpulka nie ma przecież nic wspólnego z naciągiem taśmy. U mnie prawdopodobnie na tej rolce występuje poślizg, i magnetofon minimalnie "gubi" właściwy naciąg.

Macie jakiś namiar na rolki do Pioneera?

Wszystko dobrze ale mi ciągle nie pasuje to że jest to prawy kanał. Taśma może nie przylegać krawędzią, może wystawać krawędzią poza obrys głowicy. Ale prawy kanał jest wewnętrzną ścieżką. Jest zawsze mniej problemowy przy wszelkich kłopotach z torem przesuwu niż kanał lewy. Dohamuj ręką lewy talerzyk, odsuń lewą rolkę od taśmy słuchając czy coś się zmienia. Ja jednak mimo wszystko obstaje przy swoim, że problem jest z regulacją mostka. W Pioneerze można rozregulować cały mostek wraz z głowicą kasującą a potem doregulować samą głowicę rec/play. Być może ktoś kiedyś to zrobił a ktoś inny poprawił drugą głowicę. Weź zmierz czymś szerokość śladu wyślizganego przez taśmę na czynnej części głowicy kasującej i porównaj z książkowymi wymiarami ścieżek dla taśmy. Nie chcę Cię namawiać do kręcenia śrubami mostka "na pałę" ale aż się prosi o próbne przekręcenie w lewo zaznaczonej nakrętki. Jeżeli się odważysz to przekręć o 180, 360 stopni aby dokładnie móc wrócić w to samo miejsce.

A co do rolek do Pioneera to jest kłopot niestety już. Pisałem to już ostatnio, że jak jeszcze były dostępne to za komplet płaciłem ponad 350zł. Pewnie eBay pozostaje.

Albo bezpieczniej będzie jak odkręcisz samą głowice kasującą i podłożysz pod nią podkładkę aby wysunęła się nieco w kierunku ku przodowi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

A ja przedwcześnie odtrąbiłem sukces z RS-B965. Owszem, jak byłem w pracy sprawdziłem nagrywanie śrubokrętem włożonym w Line In. I oba kanały nagrały brummm. Ale w domu okazało się, że deck nagrywa ale same piki sygnału. Z nagrywanej muzyki zostają tylko "pierdy" najgłośniejszych momentów. Nagrywa się trzeszczenie w którym można rozpoznać muzykę. Jakby coś nie łączyło. Decka rozebrałem w mak. Przy okazji wyczyściłem wyświetlacz z nalotu. Wydarłem płytę główną wraz z dwoma pozostałymi płytkami. Przelutowałem wszystkie złącza i potencjalnie newralgiczne miejsca. Deck kasuje poprzedni zapis. Głowica zapisująca sprawna. Podłączyłem na jej miejsce odtwarzającą i ona nagrała tak samo. Regulując potencjometrami od levelu i biasu słychać prawidłowy wpływ tych regulacji. Przy regulacji biasu słychać że w tym co nagrywa przybywa / ubywa wysokich. Sygnałów kalibracyjnych deck też nie nagrywa ale co ciekawe jak niechcący zacząłem nagrywać przy nie przykręconym mechanizmie to sygnały nagrał. Czyli jak nie było masy między mechanizmem a resztą obudowy to oba tony, 400Hz i 10kHz nagrał. Muzyki nie. Po dokręceniu śruby od mechanizmu nie nagrywa sygnałów kontrolnych. Odtwarza idealnie i mechanicznie również wszystko super. Na dzisiaj odstawiłem dziada. Czyli wychodzi że tak jak pisałeś G.Mark, trzeba szukać we wzmacniaczu zapisu ?

Dodam, że dzieje się identycznie w obu kanałach i przy wszystkich układach redukcji szumów B,C i DBX i bez nich.

Nie jest to jednak IC10 - M5218L bo znalazłem na starej płycie odpowiednik BA15128N wlutowałem i jest to samo. Ktoś coś ? Pomocy ?

Czy nie prościej jest podłączyć się za słuchawką i prześledzić cały tor zapisu?

Czy nie prościej jest podłączyć się za słuchawką i prześledzić cały tor zapisu?

No będę śledził. Na razie jestem w lesie.

Zapewne przyczyna okaże się trywialna. Ale tak jest najczęściej.

Panowie oddam za darmo, ew. za koszty przesyłki i może dwa piwa, ale nie nalegam, chyba że ktoś chce w Warszawie odebrać: Technics RS-B565, generalnie w doskonałym stanie i grał bardzo dobrze, ma nową rolkę. Przestał działać silnik, nie kręci w ogóle kapstanem, silnik od szpulek działa - głowice ładne. To pewnie jakaś elektroniczna usterka a ja się tym już nie chce zajmować, może komuś chociaż na części się przyda albo go ożywi...

Mój GX-95 w serwisie (Nomos) wygarniaja z niego właśnie pokłady rdzy (musiał chyba kiedyś stać w garażu), wymiana niektórych części itd. Głęboka orka, koszt 1500 złotych, ale trudno. Jest mój i nie dam go na zatracenie, raczej sprzedam parę innych rzeczy ze swojego składziku. Wiem, ze za tyle kupiłbym drugiego, ale kto wie, w jakim stanie.

?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam,

Opanowałem mojego soniacza, okazał się że nowy pasek był zbyt duży i mechanizm nie miał siły aby podneść blok głowic do końca. Kupiłem nowe paski i teraz chodzi, przy okazji rozebrałem mechanizm i nasmarowałem. Jeszcze zostało mi podregulować lewą rolkę dociskową choć najlepiej musiałbym ją wymienić. musze tylko wykombinować jak wybić tą ośke.

pozdrawiam

No i RS-B965 żyje i dobrze się ma. Gra i nagrywa. A uwalony był jednak przełącznik MN4066B. A jest ich w tym decku niestety 5szt. Kolega jasch pierwsze mi pisał o tych przełącznikach ale jakoś nie przyłożyłem się do tematu bo zasugerowałem się, że w tym decku są dwa przekaźniki i one tutaj są za przełączniku sygnałów. A jednak nie. Dziś kolega Gebels nakierował mnie na ostatecznie na przyczynę i bingo. Miałem w przydasiach jakąś płytę z organami do przeszczepów i przeszczepiłem. Deck działa jak należy. Jestem prawie szczęśliwy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i RS-B965 żyje i dobrze się ma. Gra i nagrywa. A uwalony był jednak przełącznik MN4066B. A jest ich w tym decku niestety 5szt. Kolega jasch pierwsze mi pisał o tych przełącznikach ale jakoś nie przyłożyłem się do tematu bo zasugerowałem się, że w tym decku są dwa przekaźniki i one tutaj są za przełączniku sygnałów. A jednak nie. Dziś kolega Gebels nakierował mnie na ostatecznie na przyczynę i bingo. Miałem w przydasiach jakąś płytę z organami do przeszczepów i przeszczepiłem. Deck działa jak należy. Jestem prawie szczęśliwy.

To gratulacje cena zakupu też była dobra.

W sumie nie tajemnica i tak go sprzedawał nie będę. Dałem 380zł.

Z jakim poziomem maksymalnym, według instrukcji obsługi, powinno się nagrywać na tym magnetofonie z Dolby B/C?

Z jakim poziomem maksymalnym, według instrukcji obsługi, powinno się nagrywać na tym magnetofonie z Dolby B/C?

To może napiszę jak ja to robię. Wrzucam z komputera 400hz i nagrywam z podsłuchem (bez dolby). Mniej więcej

ok +1,+2db zaczynam wyraźnie słyszec druga i trzecią harmoniczną (800/1200hz). To to jest poziom maksymalny;)

Można tak sprawdzić każdy magnetofon nawet jak ma inaczej skalę ustawioną

J.

Nie wiem jak powinno być. Znaczek dolby jest przy +3dB. Na zwykłej żelazówce spokojnie do +4dB nie obserwuję zniekształceń. Nie regulowałem w nim poziomów i nikt wcześniej tego nie robił bo śruby w decku były dziewicze. Poziomy odczytu były więc oryginalnie ustawione. Doregulowałem delikatnie tylko poziomy zapisu i bias. Potem ustawiłem poziomy sygnałów testowych aby przy kalibracji słupki wskaźników były na 0. Regulowałem dla 300Hz przy 0dB a dla 10kHz przy -20dB. Potem nagrałem sobie z ciekawości 17kHz z poziomami od -20 do +6 dB i dopiero przy +6dB dało się zauważyć spadki w charakterystyce. Robiłem to tak domowym sposobem i specjalnie na tej wyklętej Maxell UR. Naprawdę jest ok.

Nie wiem jak powinno być. Znaczek dolby jest przy +3dB. Na zwykłej żelazówce spokojnie do +4dB nie obserwuję zniekształceń.

Dziękuję za wyjaśnienie.

Mniej więcej

ok +1,+2db zaczynam wyraźnie słyszec druga i trzecią harmoniczną (800/1200hz). To to jest poziom maksymalny;)

Możesz określić po czym poznać, że słyszy się te harmoniczne? Nigdy nie przywiązywałem do tego wagi, a sygnał przesterowany objawiał się zazwyczaj wyraźnymi zniekształceniami dźwięku, gdy nagrywałem z poziomem znacznie wyższym od zaleceń producenta sprzętu, czyli na przykład dla Technicsa z końcówki lat osiemdziesiątych, z poziomem wyraźnie wyższym od +6 dB.

Potem nagrałem sobie z ciekawości 17kHz z poziomami od -20 do +6 dB i dopiero przy +6dB dało się zauważyć spadki w charakterystyce.

Na mur pokręciłeś pomiar. Żadna kaseta nie pozwoli nagrać 17khz powyżej 0db a +6db na pewno. Jeśli coś widziałeś na wskaźnikach to śmieci i zniekształcenia

Formalnie należałoby to robić albo oscyloskopem albo komputerem na którym sprawdzisz ile z tego co się nagrało to naprawdę sygnał użyteczny

>>

Możesz określić po czym poznać, że słyszy się te harmoniczne?

Po prostu słychać, że sygnał nie jest czysty i zaczyna dzwonić na wyższych częstotliwościach, to oznacza, że nośnik (albo magnetofon) już nie wyrabia

W muzyce trudniej to złapać niż na czystym sinus i dlatego wydaje się, że można nagrać dużo więcej

J.

Na mur pokręciłeś pomiar. Żadna kaseta nie pozwoli nagrać 17khz powyżej 0db a +6db na pewno.

No i święta racja bo to miało być to samo 10 kHz, które wcześniej użyłem do kalibracji przy -20dB. Kalibrowałem przy -20 i potem nagrałem zwiększając do +6 dB. I dopiero przy + 6dB był spadek. Dzięki za czujność.

• Pokaż nowe odpowiedzi