Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do jednej amplitunera podłączone dwa szpulowe i jeden kasetowy,CD i gramofon analogowy i jakoś wszystko gra z podobną głosnością.Są to ustawienia fabryczne,a urzadzenia to philips ,sharp,pioneer i jvc.Jak ,więc widać to ,ze rózne klocki grają z różną głośnością nie musi być regułą.

Marek-41, 9 Wrz 2007, 19:48

Tak było za starych dobrych czasów wyjście sygnałów w sprzęcie musiało być jednakowe i to widać ja między CDkami mam raptem niecały 1dB różnicy czyli te stare normy n.p. DIN były bardzo przydatne.Większość dobrych kaset dobrze znosi przesterowanie +3dB były nawet takie testy chyba nawet w "Świat Komputer" tak że więcej nie ma co przesterowywać bo będzie dziadostwo

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Marek-41

o mnie | ignoruj | PW

stat: 202 / 422 / 0

9 Wrz 2007, 19:48

Mam do jednej amplitunera podłączone dwa szpulowe i jeden kasetowy,CD i gramofon analogowy i jakoś wszystko gra z podobną głosnością.Są to ustawienia fabryczne,a urzadzenia to philips ,sharp,pioneer i jvc.Jak ,więc widać to ,ze rózne klocki grają z różną głośnością nie musi być regułą.

jak widac graja sprzety bardzo róznie.Podobna głosnosc nie jest niestety jednakowa.Nie wiem i nie znam sie czy to sa rózne napiecia wyjsciowe czy tylko głosnosci.Czym wieksze napiecie podobno tym lepiej....Miałem 2 radia samochodowe JVC serii ( audiophilskiej podobno) SH.Odtwarzacz z wyższym napieciem radził sobie lepiej ze wzmacniaczami jakie posiadałem w aucie.Dopasowanie elementów ma jak widac sens.W starych amplitunerach sa jakies przełaczniki napiecia czy czegos tam wejsciowego.Wiec było mozna pewnie dopasowac urzadzenia innych firm.

Grundig High Fidelity

Dobrze mieć jak widać w wyposażeniu coś takiego jak regulacje poziomu sygnały wyjściowego.Miały to niektóre tunery i bardziej rozbudowane magnetofony.Jednak kiedyś widac bardziej uwaznie konstruowano sprzęt.

nie czytam z reguły danych technicznych ale wynika z nich ze róznice w kOhm i Voltach ( magia czarna dla mnie)na wyjsciach nieregulowanych sa bardzo zróznicowane u róznych producentów.I róznice sa zasadnicze....Potem jest ze gra z takim wzmakiem lepiej a z innym gorzej.Elektronicy zawsze cos mówia o dopasowaniu elektrycznym..

Grundig High Fidelity

Kopiując z UHER-a 4200 MONITOR / UHER-a CR-240 próbowałem brać sygnał z wejść/wyjść RADIO i MONITOR i regulować jedynie na wejściu RADIO w CR-240 rezultat był w miarę przyzwoity ale nieco przesterowany, ostatecznie wziąłem sygnał z UHER-a REPORT 4200 z wyjścia słuchawkowego, które jest bardzo dobrze i dokładnie regulowane

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam i pozdrawiam wszystkich. Czytając te posty o wysterowaniu tasmy, to tez wole nagrywac tasme na sluch. Bo w moim DECKu poprzedni właściciel nieźle namieszal. Gdybym mial tasme w zorcową z różnymi poziomami odniesienia to bym to na nowo wyregulował. W moim Technicsie RS-B405 są 2 PR-ki do ustawiania mierników -34dB ADJ i 0dB ADJ. A nawiasem mówiąc czytając te forum nie widze aby ktoś coś pisał o magnetofonach Technicsa. Czy to naprawde zła firma?? Ja z mojego RS-B405 jestem zadowolony, ale mam prośbe. Czy ktoś zna może pasmo przenoszenia tego DECKa na tasmach Fe, Cr i Metal?? Nie umie tego znalezc. Z góry dziękuje. Dobranoc

Jajo oglądane z boku ma przekrój owalu oglądane z góry i oglądane z dołu kształt koła, a Wam się marzą i śnią po nocach jedynie kwadratowe

Liehka nocz za dieca

Zbyszek

Są i inne pułapki.Np;W moim philipsie H-4450 jak się nagrywa z wejścia radio ,to również poprzez filtr MPX.Gdybym nie miał instrukcji to bym tego nie wiedział.Tak ,więc czytać panowie i czytać .Nadmiar wiedzy nikomu nie zaszkodził,no chyba,że jest się przesłuchiwanym he-he.

A co do techniksa B-405 to szybko znalazłem porzebne dane w necie na japońskiej stronie.

Zelazo--40hz-16khz +-3db

Cro2 ---40hz-17khz+-3db.

metal---40hz-17khz+-3db.

Miłej nocy.

Jeśli chodzi o magnetofony to technics wypada raczej cienko, w latach 90tych chyba jego główną produkcją były decki bez żadnej kalibracji nawet bez biasu, takie jak ten na zdjęciu poniżej. Gawiedź miała się nabierać za to na nagminnie stosowany nawet w tych niższych modelach (także 2 kasetowców) silniczek do otwierania i zamykania kieszeni, który u innych producentów jest stosowany tylko w wyższych modelach i jest synonimem czegoś z górnej półki. Co do decków technics z lat 80tych to się nie wypowiadam bo ich nie znam ale lata 90 to kicha na maxa odradzam każdemu technicsa niech lepiej popatrzy za pioneer czy sony to są dobre decki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie mozna napisac ze bez kalibracji i biasu. Uklad ATC ktory stosowal Technics zawieral w sobie ustawienie biasu i tzw level'a czyli kalibracje poziomu zapisu. Byl jednak bardzo niedopracowany i dzwiek byl sztuczny poza tym niemal bez dynamiki. Modele na ktore warto zwrocic uwage to stara seria M ale to juz vintage oraz RS-B 100 - mogacy smialo konkurowac z topowymi Pioneerami czy Akai.

Witajcie :)

Z zimnej Norwegii pozdrawiam serdecznie i gorąco wszystkich Forumowiczów w tym i pokrewnych temu tematach.

Bardzo gorąco pozdrawiam Pana Korwina , czytam i jestem w miare na bieżąco i na pewno do was będe pisał częściej za sprawą lepszego dostepu do netu pozdrawiam naprawde wszystkich wymieniłem tylko Pana Zbyszka gdyż jest to nasz Mentor i Chwała Mu za wszystko .

audiomagia.blogspot.com

MAG, 10 Wrz 2007, 19:03

Witaj nie narzekaj na Nartach Ty pierwszy będziesz zasuwał z górki a może nawet nauczysz się prowadzić zaprzęg z reniferów ?

Pozdrawiam

Trzymaj się ciepło

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Czesc. A jak to jest z traceniem przez kasety wysokich tonów po paru latach od nagrania na nich materiału - z tym rozmagnesowaniem się kasety czy jak to tam się zwie? Czy dotyczy to tylko kaset które leżą nieużywane nieprzewijane przez długi czas czy także tych które są traktowane po królewsku?

Odrobiłem się co nieco zapis magnetyczny jeśli nośnik jest przechowywany w temperaturze około 18 st C i niskiej wigotności nie ulega degradacji jeśli jeszcze taśmy znajdują się w pudełkach metalowych zamknięte w stalowej szafie są dodatkowo ekranem chronione przed zmianami zewnętrznego pola magnetycznego.Uwaga istotna temperatura otoczenia 55 st.C całkowicie kasuje zapis.

Pozdrawiam

Zbyszek

Cześć. Zamierzam kupić śmieciastego decka pioneera dla nóżek - po odseparowaniu już nóżek reszta posłuży mi do nauki żebym nie był taki zielony od strony technicznej. I tu mam znowu pytanie - czy lepiej kupić zdezolowany częściowo sprawny sprszęt który po czasie nauki wyląduje w koszu jak to:

Ukryta Zawartość

czy lepiej kupić w miarę sprawne gówno, które po byciu królikiem doświadczalnym będzie można opchnąć na aukcji z niewielką stratą, takie jak to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie was to rozśmieszy ale nie wiem jak uporać się z wałkiem w moim m9108 ZRK. Raz przyśpiesza raz zwalnia,do tej pory nie miałem sprzętu z taką wadą.Co poradzicie zrobić,zmatowić go?Wiecie może jak sie zmienia doscisk wałka?

Mam Unitra M-537S[mały kasetowy stacjonarny z wzmacniaczem stereo, jak mi juz uszy odpadają od trzymania na nich słuchawek to go odpalam regularnie co pewien czas muszę matować rolkę, a co pewien czas ją poprostu wymieniać, zacznij bez rozkręcania na elementy na wyłączonym z sieci po wcisnięciu pley-a matuj ruchami równoległymi do jej osi rolkę wskazującym palcem lewej ręki kąt po kącie [pełne 360 stopni 2-4 x] obracając.

Pozdrawiam

Zbyszek

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Daniel22

o mnie | ignoruj | PW

stat: 105 / 96 / 0

11 Wrz 2007, 17:27

Mam alpsa.Spróbuje zamontować do condora zobacze co to za głowica.

Taa zwlaszcza w Condorze pokarze na co ja stac LOL

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Witam.

Nazbierało mi się kilka pytań.Głównie do Korwina,lecz może ktoś inny też odpowie;)

1.Nagrywam te VHS'y i czasami mi zaczyna "piszczeć","trzeszczeć" na torze przesuwu taśma.Zmniejszyłem naciągi ile tylko mogłem bo inaczej to ciągle piszczał.Zdarza się to rzadko,ale zdarza da się coś z tym zrobić??

2.czy nośnik w kasetach jest podobnej grubości jak taśma vhs.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

No musze mieć jakąś głowice do condora a że mam akurat taką to zamontuje chyba sobie nie powiesze jej na ścianie i nie podpisze "patrzajta to jest alps." W deckach mam dobre głowice więc tej wstawiać tam nie musze.

Do V-savage

Posałem już na tym forum o taśmach [typy podłoża. pigmenty magnetyczne, lepiszcza (spoiwa)] do materiałów wiążących ziarna pigmentów między sobą i podłiożem dodaje się środki poślizgowe [ w najmniejszych ilośćiach do taśm do magnetofonów szpulowych, większych do taśm w kasetach audio i największych w kasetach wideo.]

W temperaturach poniżej 18 st. C taśmy zaczynają się pocić i ten pot jest przyczyną pisku.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.usuń w trakcie przewijania [na torze przesuwu umieszczając materiał pochłaniający np podpaskę] rosę z tasmy i baw się dalej już spokojnie.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Korwin, 12 Wrz 2007, 18:18

No wiem czytałem.Ale to z nadmiaru tego materiału tworzy się pisk?Trochę to dziwne,ale raczej zrobię według zaleceń bo ten pisk podczas zapisu się na taśmę przenosi.

Pozdrawiam.

Ta rosa pot maź, nieistotne jak to zwał zatyka szzczelinę głowicy a jeśli w tym gnoju są śladowe ilości materiału magnetycznego to one mogą powodować pisk, pisk może występować ten z głowicy z prostej przyczyny cięta kaseta pochodziła ze szmaciarni i jest ździebko sperforowana. Usiłuj odpytać z całości materiału Mulsa taśma magnetowidowa różni się od magnetofonowej grubością jest znacznie cieńsza, ziarnistością jest wyjątkowo drobnoziarnista i ilością warstw jest wielowarstwowa a magnetofonowa przeważnie 1-2 warstwowa

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi