Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

"Nie zdźiwcie się jak temat o magnetofonach i kasetach nagle zniknie."

Pardon, gdzie się kończy troska o niezależność itp., a zaczyna naganianie do nowego przedsięwzięcia?

Być może zostaną odsiane operowe peany i chorały gregorianśkie [kryptokomercyjne] na cześć kabelków po 1000 PLN - mb listew Farela po cenie podobnej i platynowanych wtyczek bo złote są gorsze, a dojdzie kilku ciekawych ludzi po inżynierii dźwięku, kilku reporterów i montażystów którzy jeszcze w zaciszu domowym korzystają z Mechlaborów i lepszego sprzętu do montażu a komputera używają wyłącznie do obliczania dni bezpłodnych panienki i prowadzenia korespondencji przez internet, bo to i lepsze i szybsze niż normalny list i od ślinienia znaczka ozór nie zaboli

Pozdrawiam

Zbyszek

Kasjel, 28 Lut 2008, 17:16

Nic po za tym co możesz znalezć nie powiem.

To zupełnie inne konstrukcje.

Cecha ogólna bardzo wysoka jakość wykonania, mało awaryjne , dopracowane konstrukcje ( miałem wcześniej pełną serię 5xxx) a o designie nie wspomnę bo to widać

Choruję na RT 9100 to super konstrukcja ( pomagał NAK rozwiązania od DRAGONA ) lecz ta cena odstrasza.

Pozdrawiam jeszcze z tego forum.

• Redaktorzy

Muszę podzielić się nowinę: mój reporterski UHER wraca do mnie po roku leżakowania u darkula. Podobno PASKI do niego PRZYSZŁY! Niestety, z trzech posiadanych przeze mnie SONY WMD-6C dwa zgasły i SONY mówi, że o takim modelu nie słyszało (albo coś podobnie).

Reaper,

nie powinniśmy zakładać od razu tak czarnego scenariusza, że wątek który zawiera 10.000 wpisów (w doadtku 98% tego jest na temat) zniknie. Ja również cenię sobie niezależność, ale skoro stało się tak jak się stało, jeszcze nic nie zmienia. Na razie forum istnieje w takiej samej formie jak istniało. Zmiany? No pewnie będą, ale czy będą na gorsze czy na lepsze, czas pokaże. Myślę, że na zapas nie ma co się wypowiadać. Ja na razie nigdzie się nie wynoszę. Jestem z Wami od bardzo niedawna ale tu Was poznałem, tu się masę rzeczy dowiedziałem i tu z Wami prowadzę wymianę zdań. Zatem tak samo jak i Wy pozostaję tutaj. Nie zmienia to oczywiście faktu, że nie zajrzę na nowopowstające forum. Zajrzę na pewno, i to nie raz i nie dwa.

Nie dajmy sie jednak zwariować. Mimo przejęcia serwisu ja jestem optymistą. Na pewno pojawi się sporo treści dotyczących nowinek, to jest nieuniknione. Ale sprzęt, który jest hitem sezonu, może być obecny przy sprzęcie retro. Bowiem i jeden i drugi służy do tego samego. Nie sądzę zatem żeby wątek kaset i magnetofonów miał zniknąć tylko dlatego, że jest to sprzęt który czasy swojej świetności ma już za sobą.

Życzę zatem zarówno Wam jak i sobie podejścia do tego tematu na "chłodno" i bez emocji. Czas pokaże.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Nie siejmy paniki.W końcu forum to my! Żeby było wiarygodne musi być niezależne. Nie ma co sr** żarem, pożyjemy zobaczymy.W razie czego wszyscy jakoś mamy ze soba kontakt to się razem przeniesiemy na nowe śmiecie. To chyba My jestesmy forum, anie odwrotnie. Gadać tu o deckach, a nie:).

Pozdrawiam wszystkich.

70% C2H5OH to już nie jest spirytus tylko wódka i to nawet nie najsilniejsza kiedyś sklepowa kriepkaja miała 75,

osobiście polecam możliwie najsilniejszy jaki możemy zdobyć, jeśli mamy możliwość kupna izopropanolu pamiętając o jego silnej TOKSYCZNOŚCI STOSUJMY JEDNAK IZOPROPANOL i czystą miękką bawełnianą szmatkę.

Pozdrawiam

Zbyszek

Panowie ! Wszyscy wiemy, że zaszły pewne....znaczące zmiany na naszym forum. Mnie się ta nowa sytuacja nie podoba ! Jednak mam nadzieję że pozostaniemy wciąż razem, skupieni w tym wątku. Dlatego mam prośbę do wszystkich, tych bardziej zbuntowanych aby tak łatwo nie rezygnowali z uczestnictwa. Myślę, że każdy z nas pozostawił tu jakąś cząstkę siebie. Tak więc dlaczego, miałby z niej tak łatwo rezygnować ???

>Kasjel

Dlaczego zaraz rezygnować?. Przecież nie ma chyba przeszkód, aby zakładka " magnetofon " powstała i rozwijała się z udziałem tych samych osób na nowym NIEZALEŻNYM forum.

Jak do tej pory nie widzę powodu, do wszczynania paniki a odrobina ornungu w tym burdelu nikomu nie powinna zaszkodzić, wymieniami się tutaj publicznie dość istotnymi informacjami często nie do zdobycia i wygrzebania w literaturze nie tylko polskiej ale także obcojęzycznej ale nie czarujmy się nawzajem to forum niema takiej roli opiniotwórczej jak by się komuś wydawać mogło, ma natomiast cenotwórczą na Allegro i wiedzą o tym doskonale zawodowi handlarze których jest wyjątkowo wielu między nami. Jestem za normalną pracą taką jaka była do tej pory.

Pozdrawiam

Zbyszek

Nie ma też na razie żadnych przesłanek, poza ambicjonalnymi, żeby się przenosić.

Poza tym zwracam uwagę i apeluję - przeniosą się użytkownicy, ale 10 000 postów zostanie tutaj, a to niezastąpiona skarbnica wiedzy! Mało tego, dotyczy to też innych wątków - o Nagrze, Tandbergach, JVC ERA, Uherach, kasetach i tak dalej. Każdy z nich ma po kilkadziesiąt stron z wpisami, tego się nie da zabrać w nowe miejsce.

"clo2"- rzeczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy się przenieśli na inne forum. Jednak niestety nie da się przenieść dziewięć i pół tysiąca wpisów w inne miejsce ! A te wszystkie posty, to czas i wysiłek wielu z nas. Można nawet powiedzieć, że to "kawałek naszego życia".Nie ma co panikować ! Co będzie dalej.....zobaczymy !

>rafal996

>Poza tym zwracam uwagę i apeluję...

Ja tylko wspomniałem o takiej możliwości jeśli klimat niezależności miejsca w którym przebywają ma dla kogoś znaczenie.

A Ty rafał996 już APELUJESZ. Swoją drogą jesteś na tym forum zarejestrowany dopiero od 2 miesięcy. Czy ty aby nie masz nic wspólnego z nową władzą? Przecież tu parę nicków "firmowych" w trakcie prowadzenia z Lukarem negocjacji powstało. Nie twierdzę, żę tak jest ale jesteś jeszcze świeży a już "APELUJESZ".

A gdyby do czegoś doszło, to zakładka "magnetofon" na audiostereo będzie dostępna i każdy kto zechce z niej skorzystać to może sobie do niej niczym do encyklopedii sięgać. A przypuszczam, że rozmowy "na bieżąco" odbywają się bez ciągłego grzebania ileś zakładek wstecz. W razie czego rozmowa urywa się tu nagle i ma swój ciąg dalszy na nowym forum.

Ja tylko tak piszę, abyście mieli świadomość, że macie wybór (o ile lancasterowi uda się nowe forum postawić).

Tak, jestem nowym właścicielem, rozgryzłeś mnie :) Kupiłem to forum za dwa miliony dolarów, bo akurat miałem drobne. W tym celu zarejestrowałem się dwa miesiące wcześniej i udawałem, że interesują mnie szpulowce. Gratuluję przenikliwości :)

Tłumaczyć się nie muszę i nie chcę, ale napiszę tylko, że czytam to forum dużo dłużej, niż jestem zarejestrowany, czerpię z niego wiedzę na interesujące mnie tematy i to wiedzę, której nie da się znaleźć nigdzie indziej. Osoby, które tu najwięcej wnoszą naprawdę bardzo szanuję za doświadczenie i wiedzę, którą potrafią się dzielić. Kilka osób zresztą pomogło mi także prywatnie, o czym, nie wszyscy muszą wiedzieć. Przychodziłem tu jakiś czas temu jako kompletny laik, a dziś, mimo że nadal jestem laikiem, to jednak dzięki Wam postawiłem na nogi magnetofon, który teraz cieszy mnie swoim dźwiękiem. Planuję kolejne zakupy i dalszą zabawę. A to wszystko dlatego, że mogę czerpać ze skarbnicy kilkunastu tysięcy wpisów, jakie tutaj zostawili najbardziej zasłużeni użytkownicy. I mam nadzieję, że będę tu mógł przychodzić dalej i pogłębiać swoją wiedzę, żeby za jakiś czas samemu móc komuś pomagać.

A poza wiedzą i informacjami, wysoko sobie cenię atmosferę bezinteresownej pomocy i kulturę, jaką obserwuję w wątkach związanych z magnetofonami. Mam nadzieję, że żadne zmiany nie wpłyną na zniszczenie tego wspaniałego, niematerialnego dorobku.

A jaką będziemy mieli pewność, że forum Lancastera to nie zamiana siekierki na kijek albo ślepa uliczka, mam pytanie natury konkretnej czy Ktokolwiek z Was ma namiary na głowice do magnetofonów kasetowych dwuśladowe zapis/odczyt na pełną szerokość taśmy, jest to pytanie do ^Gardenusa, ^Mulsa, ^JaroMiego i ^Lecha59.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin.

To czego poszukujesz na naszym rynku jest praktycznie niemożliwe do otrzymania.

Zapewne zasmucę Ciebie tym ale niestety taka jest prawda nasz rynek nie miał takiego sprzętu w znaczących ilościach aby trzymać zapasy.

Może ktoś ma sprawne w dobrym stanie używane.

Pozdrawiam.

Andrzej

Do ^Gardenusa dziękuję, będę szukał dalej, kasująca nie stanowi specjalnego problermu mogę takową zdobyć z padniętego streamera znacznie gorzej jest z uniwersalną. Chciałem wykonać kretyńską maszynerię zapis dwuśladowy na CC z przesuwem 4.76/9.5 cm/sek, oczywiście na bazie UHER-a CR- powoli reanimowany jest jeszcze jeden CR-240 a już oglądam się za następnymi zwłokami. Pozdrawiam

Zbyszek

Witam!

Czy ktoś z Kolegów wie gdzie znaleźć instrukcję obsługi do magnetofonu Sharp Optonica RT-7100? Po prostu w ogóle nie wiem jak "ugryźć" jego programator... :-/

Proszę o pomoc!

Pozdrawiam!

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.Wczoraj usilnie nagrywałem swój głos w dniu 29 lutegi i piątek.Taki następny dzień podobno pojawi się za 28 lat. Ślad zapisany na dwuśladzie. Nagrywanie to jednak jakieś magiczne zdarzenie.Dotyczy to zarówno zapisu na żywo jak i z czegoś mechanicznego typu gramofon czy coś innego.Pozdrawiam serdecznie Korwina, Marka-41, Maga,V-Savage - całą resztę analogowców. Jacek

Ci którym naprawdę zależy pozostaną, tendencje odśrodkowe istniały tutaj zawsze jak długo pamiętam zdążyłem w tym czasie popełnić ponad 4000 wpisów z których większość była durna ale ta najmniejsza mniejszość być może zasługuje na uwagę. W stosunku do Nowego Naczalstwa nie mam, żadnych uwag, natomiast wyjątkowo mi nie odpowiadają, prośby o moderację bo ktoś temat wpakował nie do tej przegródki co trzeba. Jak już musimy komuś lizać dupę to nie róbmy tego publicznie, bo nam się dziatwa szkolna zgorszy i zdeprawuje i w qurwy pójdzie.

Może jestem i durny ale wierzę naiwnie, że się polepszy a nie popieprzy.

Pozdrawiam

Zbyszek

No właśnie Marku - te dziwne wiatry są niepokojące, ale u Ciebie wszystko jest zabudowane wokoło i siła wiatru będzie na pewno mniejsza, gorzej w otwartym terenie ma wiać. Zresztą w dużych miastach to się niweluje. Powinno być u Ciebie OK. Nie zrobiłem jeszcze nagrania na 9,5 ale może jutro - dam znać.Pozdr - Jacek

Zbyszku - ja też uważam, że nie powinno się moderować czegoś co samo w sobie jest wolne. To jak ochrzczona przez Ciebie - "kastracja" dźwięku analogowego przy masteringu cyfrowym.My z Mrkiem obawiamy sie wichury.A jak tam w Krakowie?Pozdrawiam - Jacek

Leje ale jeszcze nie piździ w nocy jednak anteny poprzestawiało na dachu, odcedziłem psinę i teraz mi drzemie za plecami, czeka mnie jeszcze wyprawa po toner do HP1100 za zamiennik płacę 40 złp jest to PRYZMAT o wyjątkowo dobrej czerni drobnoziarnisty naprawdę i wydajny. Za godzinę dwie popłynę do faceta, Giełdę RTV sobie odpuszczam paski do UHER-a CR- kupię w sklepie.

Oby u Was nie wiało pociechy z psin i sprzętu

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Jak można przeżyć zapis z DAT-a to CD bez przepuszczenia go przez magnetofon jest poprostu niejadalne.

jascha_violin, 1 Mar 2008, 09:27

>Czy ktoś z Kolegów wie gdzie znaleźć instrukcję obsługi do magnetofonu Sharp Optonica RT-7100? Po

>prostu w ogóle nie wiem jak "ugryźć" jego programator... :-/

>Proszę o pomoc!

>Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi