Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Natomiast co drugi przegląd, czyli raz na dwa lata, dokonuję wymiany wszystkich

>elementów gumowych typu paski czy rolki.

Radmar gumowe rolki oraz paski powinny wytrzymać min. 10 lat przy klasycznym domowym użytkowaniu magnetofonu, ja wyznaję zasadę, iż dobry przegląd raz na 5 lat starcza i wtedy wymiana gumowych elementów, jeśli wykazują ślady zużycia. Pamiętajmy też, iż im więcej razy mechanizm jest rozkręcany i składany tym gorzej dla niego

Ostatnio (pisałem w AH) oddałem jeden magnetofon do serwisu, 17 lat już ma, a wszystko co serwisant przy nim zrobił to wymienił 1 pasek (profilaktycznie) oraz nasmarował 1 łożysko, powiedział też że nic więcej tu nie trzeba robić, że wszystko jest tak jak być powinno.

Ja ostatnio robiłem przegląd generalny pioneera 9191 rocznik 78, naprawdę niewiele było do wymiany - jeden pasek i mały od licznika (profilaktycznie bo chodził jeszcze, jedna rolka toru prowadzenia taśmy bo była wyślizgana i sprzęgło do konserwacji ... to wszystko ... jak na 30letni deck to nic .... chodzi teraz jak burza! Spodziewałem się trzeszczących potencjometrów - a tu nic, nawet nie ruszałem ....

Podczas tego typu przeglądów największy problem sprawiają mi zębatki - już kilka decków poszło na złom bo za jasnego gwinta nie mogłem dobrać zamiennika wytartej zębatki ... Ostatnio też coraz ciężej o wysokiej jakości głowice ...

Też uważam , że tak częsta wymiana elementów gumowych to lekka przesada.Jest zasada -jak wszystko chodzi to nie grzebać, bo często zmiennik jest gorszy od starej części!

Macie pewnie rację, ja zresztą sam wiem, że jestem nadgorliwy, ale odkąd pamiętam zawsze tak robiłem, no z małym wyjątkiem gdy kupiłem RS-BX 606 (bo mam go od nowości) i na oryginalnej rolce ciągnął blisko 10 lat. A potem wymieniałem już co dwa lata. Tego się trzymam, bo nie wiem czy nasze rolki są tak wytrzymałe jak te oryginalne a takowe pewnie są wstawiane. Wiem skąd inądm, że rodzime rolki potrafią wykazywać oznaki starzenia właśnie pod dwóch latach, toteż mając to na uwadze co dwa lata wymieniam. Mam jednak zaufanego człowieka, który zna się na tym co robi i niczego mi jeszcze nigdy nie zepsuł.

Wiem, że może trochę przesadzam, ale powiem Wam szczerze, nie jest to aż taki wydatek duży, a zawsze to spokojna głowa, że coś jest nowe a nie nadające się do wymiany w najbliższym czasie.

"accjacek" - tu masz tanią serwisówkę do Twojego magnetofonu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Prawie 150zł za dwa kawałki plastiku !!! Oszaleli !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel.I to za najprostsze naby,które zmuszają do ich zdjęcia razem ze szpulami.Ja mam akai i revoxa i naby zostaja na magnetofonie,a szpule moge zdejmować i zakładac bez problemu.I za takowe zapłaciłem połowę tej sumy.Tylko revoxa kosztowały mnie 127 zeta.Ale to są zaawansowane naby,a nie zwykłe jak napisałeś kawałki plastiku.

Kasjel, bez obrazy - za dużo bardziej ubogie "kawałki plastiku" NO NAME, ludzie płacą po 100 pln(były takie aukcje na Allegro). Ważne jeśli spełniają swoje funkcje. Ale naprawdę warto dla siebie tylko naby f-my UHER :) lub AKAI. Najlepiej pozycjonują i trzymają szpule. Revoxowe są dobre. Akajowe są najlepiej spasowane do AKAI szpulaków (w talerzykach są specjalne wycięcia, dodatkowo stabilizujące położenie NAB-a względem osi).

Pozdrawiam

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Naby akai są chyba bajbardziej zmyslne.Mają otwór środkowy dodatkowo zaciskany środkowym pokretłem i rzeczywiście trzymają wspaniale.Tu masz trzy zdjęcia nabów akai,uhera i revoxa z dodatkowymi aluminiowymi stożkami,które mam nadzieje zrobić.

Ukryta Zawartość

post-15150-100002384 1211745197_thumb.jpg

post-15150-100002385 1211745197_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafał996 jesli wszystko inne jest w porzadku, to takie zachowanie moze wskazywac na zjechana głowice lewego kanału.Jesli to jest kanał zewnetrzny, to tym bardziej moze tak być.Ale najpierw dobrze umyj te głowice i poskrob zmiażdzoną koncówką zapałki naśacząna izopropanolem.

Naby UHER są mocowane są na osi silnika szpuli tak samo jak AKAI z zaciskanym mechanizmem za pomocą wewnętrznego pierścienia. Zewnętrzny "zamyka" szpulę.

macrob

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

widzieliście to?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - fajny pomysł ale pewno cenowy hardcore ...

no i fotka dla wzrokowców.

post-4300-100002362 1211752658_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Korwinie, mam pomysł. Jedną z zakładek na stronie jest FAQ, czyli niby Najczęściej Zadawane Pytania. Jest to jeden z nigdy niedokończonych projektów Lukara. Ostatnio dodano coś tam chyba ze 4 lata temu. Ponieważ jednak na forum co i rusz ludzie pytają o rzeczy podstawowe, próbuję we współpracy z różnymi forumowiczami uzupełnić wreszcie jej zawartość. Czy nie moglibyśmy skompilować i umieścić tam twojego serialu w odcinkach, poświęconego podstawom wiedzy o magnetofonach? Bene, Corvinus?

magnetofon to jest lekarstwo na źle nagrane płyty.Wczoraj zrobiłem składak na kasecie z utworami

z płyt winylowych i CD ale kiepsko nagranych.Pominałem kalibrację i pokrętłem Bias ustawiłem pożądane brzmienie.Winyl wyszedł wspaniale gra lepiej niż z płyty.To jest sposób dla tych którzy nie mają dobrego preampa do gramofonu aby cieszyć się winylem.I tyle radosci na przeciętnej kasecie Emtec CR 2.Radosci tej dostarczył mi Pioneer CT-959.

Zostałem tutaj ponieważ to jest moje miejsce na Ziemi i tu mam Przyjaciół, a jeśli już zostałem zacznę od Adama i Ewy będę ciągnął odcinkami co trzy udzielał odpowiedzi na istotne pytania od 1-3 temat jest mój komentarze pytania 4-6 temat mój itd. Proponowałbym jescze jeden wątek typu pogotowie

z opisem metod wstępnej reanimacji lokalizacji uszkodzenia ostrzeżeń przed nośnikami np AGFA WOLFEN TYP CH taśma gruba sztywna, gruboziarnista jedyna taśma na którą 4200 raczył się wypiąć i nie ciągnął Jako Szefa tego tematu widziałbym albo JaroMira albo Mulsa albo Gardenusa.

Pozdrawiam Wszystkich i spadam

Zbyszek

Witam w tak piękny dzień.Może to pogoda tak mnie nastraja,ale zauważyłem,że jest coraz mniej chętnych do wywalania duzej kasy na magnetofony.Może w końcu ,ci co mieli je postawić na półce w salonie dla szpanu już się zaopatrzyli,lub moda się kończy.W efekcie coraz trudniej sprzedać magnetofon drożej niż za 500 zł,nawet jak jest to egzemplarz mieszczący się w pierwszej dziesiątce najlepszych konstrukcji.Jest więc szansa ,że spadną ceny i łatwiej będzie mozna coś ciekawego zakupić.Philips N-7150 w całkiem dobrym stanie poszedł za cene wywoławczą,tylko 350 zł.Jest jeszcze znacznie lepsza konstrukcja na duże szpule na allegro w cenie grubo poniżej 1000 zł i jak na razie zero chętnych.Może się myle,ale może nie i nadchodzą dobre czasy.

Korwin,

Mam wielką nadzieję, że będąc w Krakowie nareszcie uściśniemy sobie grabki.

Ukryta Zawartość

Jak myślisz

wart grzechu zakupu?

Ukryta Zawartość

"Marek41"- być może ceny magnetofonów spadają, ale napewno nie szpul 26,5cm ! To jest nienormalne żeby cena dwóch szpul z taśmą była równa cenie dwóch decków typu Aiwa AD-F810 lub 880 w bdb. stanie !

Jeżeli jest w pełni sprawny to jest wart grzechu - choć nie spodziewałbym się, że pójdzie za 180 zł ;) Niestety ich przypadłością są problemy z padającym scalakiem, który odpowiedzialny jest za kontrole klawiszy przewijania, play etc .... bardzo ciężko o zamiennik. Kiedyś taki miałem uszkodzony i myślałem, ze sobie tanio naprawię i nic, po roku półkowania sprzedałem za grosze ....

Większość forumowiczów wie, ale powtórzę - model ten był produkowany w Polsce na licencji w ramach projektu nowego zestawu unitry ZM5000 i nazywał się MS5020D - na dzień dzisiejszy te ze znaczkiem unitry są białymi krukami ... Poniżej fotka zestawu ZM5000 ze wspomnianym deckiem ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel.Tak to jest.Kupiłeś super magnetofon za grosze,udało się go naprawić,ale to wysoka półka i domaga się dofinansowania.Mi się udało,dość tanio kupić kila dużych szpul,ale jeszcze nie wiem jak z taśmą na nich.Tandberg niektórych nie lubi,a na razie inne moje szpulaki na duże szpule,są w serwisie.Lepiej kupować taśmy maxell,ampex,niz ryzykować jakieś no name.Nie łam się,w końcu coś upolujesz.

To pan Leszek z Milanówka.Jest naprawde dobry,bo juz mam po jego obróbce w domu Tandberga i nie oskubie mnie za bardzo.A za darmo ,trudno coś mieć.Jak ,tak dla draki się spytałem w "normalnym"serwisie,to oczywiście koszty naprawy kilkukrotnie przewyższały koszty zakupu.

Po pracy chętnie bym odpoczął słuchając muzyki płynącej z dużego magnetofonu, spoglądając co jakiś czas na majestatycznie obracające się szpule.Jest w tym jakaś magia i piękno, której sam bym chciał doświadczyć.Trochę się obawiam takiego zakupu bo to jest loteria.Jak już to może jakiegoś Akai z seri GX bo chociaż miałbym pewność, że glowice są w porządku :-)

Pawle, magia jest we wszystkim co nas fascynuje. Zarówno w dużych majestatycznie obracających się szpulach, jak i w małych szpuleczkach kasety w decku. Każdy taki sprzęt ma swój urok i magię. Ja niestety muszę się zadowolić tylko magią decków, szpulkami kaset i miarowo mrugającymi cyfrowymi wskaźnikami wysterowania. Napisałem niestety, bo magia decków mnie urzekła bardzo. Ale tak samo urzeka mnie piękno i magia szpulowców. Z chęcią sam by sobie takiego sprawił, ale nie mam niestety możliwości lokalowych ku temu. :( Na 9 metrach w trudem mieści mi się ten sprzęt co mam + to co do mieszkania potrzebne.

Ale może kiedyś się uda. Kto wie. Na razie póki co jedynie pozostaje mi zachwyt ogladania i odsłuchu jak któregoś z Was odwiedzę :) będąc przejazdem.

Magnetofon szpulowy na szpule 26,5cm oraz gramofon z dużym i ciężkim talerzem, to jest to, co robi największe wrażenie ! No....jeszcze amplituner +/- 20kg z dużą świecącą analogową skalą ! Ja sam oczywiście uwielbiam decki kasetowe, ale nie ma co ukrywać że w.w sprzęt jest najbardziej efektowny !

Swego czasu wystawiłem dwa szpulowce na śmietnik.Nic szczególnego.Była to Uwertura i Aria.Długo nie czekały na nowego właściciela i pewnie kogoś cieszą do dziś.Tak uwierzyłem w niezawodność CD-R...Potem wyrzuciłem setki nagranych płytek bo obiecanki producentów się nie sprawdziły i po jakimś czasie nie dało się ich na niczym odtworzyć.Teraz zostanę przy taśmie bo analog jest najlepszy!

• Pokaż nowe odpowiedzi