Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

O, widzę że mój zakup jest publicznie dyskutowany ;) Przypadkowo zobaczyłem te taśmy na allegro i postanowiłem spróbować, jako że taśm mam dramatycznie mało (poza UX-S i SA). Cena do przyjęcia, tylko zobaczymy czy faktycznie nieużywane.

A kalkulator miałem kiedyś bardzo podobny, z niemal identycznym wyświetlaczem. Strasznie mi się podobał zawsze. Ciekawe co się z nim stało.

Witam

Ponawiam pytanie. Co może być przyczyną bardzo wolnego przewijania do przodu i nieprzewijania wstecz w magnetofonie Pioneer CT-757. Model bardzo ładnie odtwarza i nagrywa a także otwiera kieszeń taśmy. Czy można jakoś sprawdzić przyczynę - może jakieś paski wymienić? Jeśli to nie zimne luty lub napięcię to co jeszcze może być? Nie mam za dużo czasu na majsterkowanie. Ostatnio wstawiłem silnik główny i jestem zadowolony ponieważ magnetofon był martwy a teraz okazuje się że jest sprawny ale ma kłopot z przewijaniem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19798-100008459 1238958261_thumb.jpg

post-19798-100008460 1238958261_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wnioskuję, że napięcie do silnika dochodzi prawidłowe. Czyli przyczyną może być - idler -

W Pioneerach to prosta czynność aby dostać sie do niego.

Otwórz kieszeń kasety. Osłona mechanizmu która sie tam znajduje jest zabezpieczona dwoma zatrzaskami na samej górze. Lekko je unieś. Zwolnisz wówczas tą metalową płytkę. Odchyl ją od góry na zewnątrz. Na dole są wyfrezoewania z których wyjdzie bez problemu. Dobrze jak poluzujesz jeszcze dwa szare przewody od podświetlenia kieszeni kasety. Wówczas masz już dostęp do - idlera - możesz go wyczyścić. Uzywałem do tego celu patyczków kosmetycznych nasaczonych spirytusem.

Powodzenia !

W CT ... ze względu na postępującą wulkanizacje gumowego elementu przenoszącego napęd na rolki taki poślizg występuje.

Sprzęgło jest ok.

Zazwyczaj "ciągną" normalnie, a przy przewijaniu ...

Tam są napewno kółka cierne, odpowiedzialne za przewijanie ! Może wystarczy je tylko wyczyścić....może tylko zmatowić papierem ściernym. Ale może też być już guma twarda i sparciała....na tych kółkach.

Tak, gumę na tym kółeczku trzeba wyczyścić. Spirytusem lub ...

Jeżeli mamy troche chęci, można idler zdemontować i wygotować go w wodzie z płynem do mycia naczyń.

Po takim zabiegu nie było decka który by nie powrócił do sił witalnych.

:)

Ocasek, RAF, Kasjel - WITAM

Czyli mam dostać się do mechanizmu przenoszącego napęd na rolki kasety w trakcie przewijania? Bardzo bym chciał aby to pomogło. Jednak jeszcze raz - jak mam się dostać do tego? Czy panel czołowy deck-a mam zdjąć czy wystarczy tylko przez komorę kasety? Nie za bardzo wyobrażam sobie którędy najlepiej dostać się do tych tzw. wałków?

Ma ktoś zbędne takie lub podobne ustrojstwo ?

Blaszka suwaka która ma się zmieścić ma 4 x 1 mm i 10mm długości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

discomaniac71

Nośnik typu II natomiast szkielet metalowy z okładzinami syntetycznymi, czyli to co szare to stop metalowy a to co transparentne to sama kaseta.

CT-737 ... 939, 959, 979 posiadają konstrukcje kieszeni kasety o jakiej wspomniałem.

Wnioskuję, że 757 jest pod tym względem identyczny. Może ktos to potwierdzić? Zaprzeczyć?

Sam jestem ciekaw.

Ja mówię o zewnętrznej pokrywie kieszeni - w x3x jest ona całkowicie zdejmowana jak w większości decków, wystarczy pociągnąć do góry. W x5x firma postanowiła urozmaicić użytkownikom życie i pokrywę kieszeni można tylko odchylić w dół, co znacząco utrudnia dostęp.

No to już po Tobie :) Mnie jakoś kasety nie interesowały, byłem przekonany, że poprzestanę na szpulowcach. Ale kupiłem jednego decka, tak na spróbowanie... i teraz mam niezłą kolekcję ;)

ct-757 ,939, 959 ,777,979 ,93, mają taką samą kieszeń a w modelu ct-737 wysuwa się całą wkładke bo to kieszeń bez wkładek antyrezonansowych , ale są bardzo bodobne

rafal996, 7 Kwi 2009, 10:50.

Jakos damy sobie rade . Też kupiłem na próbe .

A przed chcwila odpusciłem Technicsa -gość nie chciał wysłac --nie oplacało mu sie pakowac i chodzic na poczte .

Ale szpule i tak sa na pierwszym miejscu .

"dulon184"- czy naprawdę musiałeś ? Kupować Pioneera CT 737....akurat ten model ! Jest tyle pięknych i tanich decków super grających, to akurat ten model kupiłeś..... :-((

Kasjel Cię załamał, to ja Cię może pocieszę ;)

Moim pierwszym deckiem był 737 mk1 i tego faktycznie wspominam tak sobie. Obok zalet, miał jedną sporą wadę - bardzo mało basu. Jednak 737 mk2 to zupełnie inna historia. Deck ma tak jak mk1 piękną, aksamitną i delikatną górę, a przy tym jeszcze odpowiedni poziom basu. Bardzo mi się podoba dźwięk tego decka, bardziej niż wypranego z emocji 757, a mam oba. Nie wiem, czemu on jest tak niedoceniany.

Z tego co wiem, Kasjelowi przeszkadza niski poziom na wyjściu - faktycznie, jest niski, ale jak dla mnie to nie jest wada. Poza tym trzeba pamiętać, że on ma wskaźnik skalowany do zera VU, więc spokojnie można nagrywać na nim do +4dB (a nawet więcej), co będzie odpowiadało 0dB dla np. Sony czy Akai.

rafal996, 7 Kwi 2009, 17:14.

Fakt . kasjel mnie załamal .teraz bede musial sie napic ,aby stresu sie pozbyc ..

kaseciak juz przyszedl .Narazie psluchalem go na słuchawkach .Czyszczę dzisiaj studera to nia za bardzo mam czas .Ale wiecxorkiem troche Was pomecze pytaniami pewnie..

Z wygladu jest bardzo ładny .

A że nie jest to gorna półka to i ja wiem .

• Pokaż nowe odpowiedzi