Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Tego w sumie używa się b. rzadko, no i trzeba uważać. Mam jeszcze ręczny demagnetyzer z cienkim dzióbkiem osłoniętym izolacją i do kaseciaków się świetnie nadaje.

W.

Wojtek

Filwoj, 7 Lut 2010, 22:14

>Tego w sumie używa się b. rzadko, no i trzeba uważać. Mam jeszcze ręczny demagnetyzer z cienkim

>dzióbkiem osłoniętym izolacją i do kaseciaków się świetnie nadaje.

>W.

A gdzie taki ręczny demagnetyzer kupić?

Czasami coś takiego pojawia się na alledrogo, ja swój kupiłem w sklepie, ale to był fuks. Można zrobić samemu, chyba w wątku "magnetofony szpulowe" były opisy i rysunki. Kilkakrotnie widziałem również aukcje na ebaju z tym sprzętem.

Wojtek

Wojtek

Kasjel, prawda, ale pozwól że sprostuję nieco. Faktycznie spotkałem się z tym, że magnes w takiej kasecie zaczął się złuszczać i jego opiłki zaczęły się dostawać na tor przesuwu. Głowice to wytrzymają, gorzej jednak sprawa wygląda z rolkami. Takich opiłków nie sposób dostrzec gołym okiem, a niestety wbijają się w gumowe rolki. Wyobraźcie sobie co dzieje się z taśmą która przejdzie przez takie naszpikowane opiłkami rolki. Przestrzegam przed stosowaniem tych kaset. Założenie może i było dobre, ale samo rozwiązanie jest mocno ryzykowne.

Ja używam demagnetyzera kasetowego TDK HD-30. Nie wiem jakim cudem udało mi się go kupić w cenie 10 zł, ale za taką właśnie cenę kupiłem go w zeszłym roku na Allegro. Sądzę, że sprzedający dając taką ofertę w opcji "Kup teraz" nie zdawał chyba sobie do końca sprawy co sprzedaje.

Ponieważ tak jak to zostało wcześniej wspomniane, kaseta nie z każdym magnetofonem sobie radzi, używam też demagnetyzera ręcznego rodzimej produkcji, Unitra Elmasz US-1515. Sprawdza się znakomicie.

Właśnie nabyłem Yamahę K-1020. :-)

W drodze technics - ciekawe co zostawię - co lepiej zagra ?

Oto ona :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ups... chyba się zaraziłem od Was :)

Nabyłem Soniaczka TC-K75. Spójrzcie sami - czy można się oprzeć takim głowicom? Ja nie mogłem :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że jest w niezłym stanie, bo cena (niestety) była wysoka, prawie do absurdu. Jedno pytanie mam: wszędzie czytam, że ten deck ma głowice sendust & ferrite, a tu widzę obie typu ferrite. To znaczy, że jest gorszy w zapisie taśm metalowych? A ponadto co można powiedzieć?

Głowice S&F miała wersja japońska i chyba amerykańska, poza tym różni się jeszcze innym włącznikiem power i kilkoma innymi drobnymi szczegółami. S&F ma też późniejsza wersja tego magnetofonu, oznaczona TC-K81.

Podobno F&F gorzej się spisują z taśmami metalowymi, nie mogę tego sprawdzić bo mam aż jedną taśmę metalową i jest już nagrana ;)

A ponadto co można powiedzieć? A co chcesz wiedzieć?

Na przykład czy trudno kupić do niego paski ? I czy wymiana jest mocno skomplikowana? Czy mechanizm jest hałaśliwy podczas odtwarzania? Jak z poziomem szumów bez dolby? Akceptowalny ? Czy przełączanie funkcji wiąże się z głośnym klikaniem? I wiele innych pytań :) Najlepiej oczywiście jak poczekam parę dni i sam sprawdzę :)

Co do pasków to nie wiem, bo nie miałem potrzeby wymieniać. Mam dwa magnetofony z tej serii, TC-K75 i TC-K71 z takim samym mechanizmem, w obu paski były i są dobre.

Mechanizm jest dośc głośny... nie jest to jakaś wyrafinowana mechanicznie konstrukcja. Przełączanie funkcji dość głośne, zembatki grzechoczą. Nie jest to oczywiście nic złego, ale do kultury pracy późniejszych Pioneerów czy Akai wiele brakuje. Trzeba jednak pamiętać, że to już całkiem wiekowy deck. I jak na tamte czasy jest wprost bajecznie wyposażony. Nawet patrząc z perspektywy późniejszych konstrukcji, nie ma - bo nie może mieć - chyba tylko Dolby C. Poziom szumów jak dla mnie bardzo przyzwoity. Ale ja z założenia w 99% przypadków nie korzystam z żadnych systemów redukcji, nie czuję takiej potrzeby.

No u mnie też chyba nie jest najgorzej , oczywiście do czyszczenia :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rico1973, 8 Lut 2010, 22:39

>A to Kolega mnie przelicytował ;-)

Obserwowałem tą aukcję od tygodnia mniej więcej. Od razu wiedziałem, że kupię, choćby nie wiem co. No i tak wyszło, że przelicytowałem Forumowicza, kruca fuks. Sorki.

Spoko ;-) przynajmniej trafił w dobre ręce. Ja też się trochę na niego napaliłem ale mam już parę fajnych decków więc jakoś to przeżyłem. Mam nadzieję, że będzie spisywał się dobrze. Z fotek wynika, że jest w bardzo dobrej kondycji.

rafal996, 8 Lut 2010, 22:43

>I jak na tamte czasy jest wprost bajecznie wyposażony. Nawet patrząc z perspektywy

>późniejszych konstrukcji, nie ma - bo nie może mieć - chyba tylko Dolby C.

Właśnie na to zwróciłem uwagę: ma wszystkie potrzebne kalibracje, i do tego wszystko ręcznie, nawet EQ i BIAS. Wprost idealna sprawa dla chcących pobawić się w nagrywanie - czyli dla mnie :) A ponadto te głowice... w życiu nie widziałem ładniejszych :) Co tam, że mechanizm hałaśliwy - nie ważne :) Damy radę.

rico1973, 8 Lut 2010, 23:10

>Spoko ;-) przynajmniej trafił w dobre ręce. Ja też się trochę na niego napaliłem ale mam już parę

>fajnych decków więc jakoś to przeżyłem. Mam nadzieję, że będzie spisywał się dobrze. Z fotek wynika,

>że jest w bardzo dobrej kondycji.

Właśnie widzę, że decków masz całkiem sporo :-) Ja dopiero zaczynam - mam dopiero 3 (włącznie z tym soniaczkiem) Ale kto wie, kto wie - jeszcze parę mi się podoba :)

>Właśnie widzę, że decków masz całkiem sporo :-)

Zmotywowałeś mnie do uaktualnienia mojego stanu posiadania :-) Ten Teac jest już naprawiony i trochę jeszcze przybyło :-) To hobby bardzo wciąga ;-)

Miałbym drobne pytanie do MaciejaLK -- Maćku, mogę wywołać cię do tablicy?

Oto wpis, który znalazłem (pewnie poznajesz):

A największe było moje zdziwienie gdy przekonałem się, że mechanizmy dwukasetowego Technicsa RS-TR474 z autorewersem i jednokasetowego trzygłowicowego RS-AZ6 (i zapewne AZ7) też są niemal identyczne! A przynajmniej oparte są o te same zasadnicze części. Oczywiście AZ6 ma trzy głowice i jedno koło zamachowe z wałkiem, a TR474 ma dwa koła, dwa wałki, i głowicę obrotową - ale pozostałe części mechanizmu są w zasadzie takie same!

Orientujesz się może, czy w mechanizmach tych zastosowano takie same rolki prawe? Chodzi mi o to, czy prawa rolka z tr474 lub podobnego będzie pasować do rs-az6/7?

JACKSTER, 9 Lut 2010, 19:47

>Miałbym drobne pytanie do MaciejaLK -- Maćku, mogę wywołać cię do tablicy?

>

>Oto wpis, który znalazłem (pewnie poznajesz):

>A największe było moje zdziwienie gdy przekonałem się, że mechanizmy dwukasetowego Technicsa

>RS-TR474 z autorewersem i jednokasetowego trzygłowicowego RS-AZ6 (i zapewne AZ7) też są niemal

>identyczne! A przynajmniej oparte są o te same zasadnicze części. Oczywiście AZ6 ma trzy głowice i

>jedno koło zamachowe z wałkiem, a TR474 ma dwa koła, dwa wałki, i głowicę obrotową - ale pozostałe

>części mechanizmu są w zasadzie takie same!

>

>Orientujesz się może, czy w mechanizmach tych zastosowano takie same rolki prawe? Chodzi mi o to,

>czy prawa rolka z tr474 lub podobnego będzie pasować do rs-az6/7?

100%-owej gwarancji nie dam, bo nie wymieniałem tych rolek, ale "na oko" kompletne dźwignie jak i same rolki wyglądają na takie same! Wydaje się to logiczną konsekwencją unifikacji mechanizmów...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Pokaż nowe odpowiedzi