Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

^^^

Dokładnie takiego miałem, w takiej wersji, i chyba nawet z owego 1978 roku. Była to już wersja bez wskaźnika stanu baterii. Te styropiany też pamiętam. W porównaniu z tymi brzękadłami na licencji Thomsona, to był duży krok do przodu jeśli chodzi o stabilność przesuwu taśmy oraz brzmienie dźwięku (choć głowice uniwersalne fatalne - jako takie do mono, były dopiero te z naklejką ZRK i z datą produkcji).

W tej wersji jest owalny głośnik 1W z dużym magnesem z zawieszeniem "żywicznym" (niestety, po latach ta żywica się krystalizowała niczym butapren - pod tym względem lepszy był okrągły głośnik w MK-232P).

Nie wiem kto to sprzedaje, ale mam ten deck i nie jest wart $10.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich miłośników małych szpulek.

Długotrwałe czytelnictwo tego wątku sprawiło że pozazdrościłem Wam zabawy z magnetofonem i chcąc choć trochę cofnąć czas, zakupiłem na allegro tascama 112R MK II na 110 V. Odleżał kilka kolejnych aukcji - więc uznałem że Palec Boży - czeka na mnie.

W domu okazało się, jak zwykle, że "stan idealny" niemiło puka w czasie odtwarzania a przewija do połowy kasety i się wyłącza. Lekko się podłamałem bo umiejętności naprawy nie sięgają u mnie ponad umycie głowic i rolki. O dziwo istnieje serwis tascama w Łomiankach /Warszawa/i ma części! W ciągu tygodnia sprzęt odebrałem naprawiony /wymienione sprzęgiełko kierunków odtwarzania, przeczyszczony i nasmarowany/. W cenie serwisant zmienił zasilanie na 230 V. Włączyłem w domu niepewnie do sieci i - eureka! Działa jak nowy! Historia niby banalna, ale piszę ją dla tych którzy jak ja chcieli wrócić do przygody z kasetą ale się bali - brak części, brak serwisu, nigdy nie będzie działało jak należy. Radzę więc, takim jak ja nieuzdolnionym technicznie, zaczynać od tyłu - t.j. od ewentualnej możliwości naprawy, a później kupować określoną markę.

Pozdrawiam wszystkich piszących. Zbyszek

zbigniewowicz - myślę że to nie taka banalna sprawa w dzisiejszych czasach odebrać sprzęt z serwisu całkowicie (i z sercem) naprawiony, a tym bardziej magnetofon i to Tascam!

Gratuluję i również czekam na fotki, uwaga - magnetofony wciągają ! (nie taśmę tylko właściciela!:-))

Koledzy kupiłem wczoraj na Allegro Technicsa RS-B100 w raczej idealnym stanie wizualnym jeżeli chodzi o panel przedni. Są delikatne obtarcia na rantach i rogach ale trzeba mocno wytężać wzrok.

Technicznie jeżeli chodzi o nagrywanie kaset o długości "60" idealne gorzej z 90-taki pod koniec buja dźwiękiem. Najważniejsze jest to, że dźwięk jest rewelacyjny. Odtwarzając kasety nagrane na Sony TC-K808ES/909ES, Pionerze CT-95, Akai GX-95, brzmią pięknie. Jeżeli chodzi o samo nagrywanie, to dopiero jest jazda...

Jest bardziej tolerancyjny niż Pioneer CT-95 dla kaset podniszczonych. Jestem na razie zachwycony dźwiękiem ale jak go okiełznam do końca to podzielę się dalszymi opiniami...

nadzorca2, 12 Mar 2010, 15:23

>Potrzebuję schemat do Technics RS-B100.

>Nie mogę odnaleźć PR-ki od regulacji momentu silnika od dowijania(prawy)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nadzorca2, 12 Mar 2010, 14:59

>Koledzy kupiłem wczoraj na Allegro Technicsa RS-B100 w raczej idealnym stanie (...)

No to teraz już wiem, kto mnie przebił i mi pokrzyżował plany. :)

Ale gratulacje. Sprzęt grzechu wart.

Kasjel, 12 Mar 2010, 19:27

>Radmar - przecież Ty już masz Technicsa RS-B 100......a może się mylę ?

No mam. Ale jakoś stwierdziłem, że drugi egzemplarz mi się przyda. :)

Ale nic to, okazja na pewno jeszcze się trafi. Będzie polowanie.

To już chyba ciężki nieuleczalny przypadek "magnetophonium hysterium". :)

Też obserwowałem tego RS B 100 ale wiedziałem, że cena będzie dla mnie zbyt wysoka... swoją drogą to fajna sprawa mieć dwa egzemplarze tego samego modelu. Ja mam 2 sztuki CT S710. Na jednym nagrywam - podłączony do kompa a na drugim odtwarzam. Rozważam, czy nie zacząć nagrywać w dolby; nie ma żadnego problemu z kompatybilnością.

Radmar czytałem Twoją opinię i dlatego się zdecydowałem. Jestem jednym zaszokowany, że dźwięk jest dla mnie bardziej przestrzenny niż w Pioneer CT-95.

Mam tylko problem z dowijaniem na końcu taśmy przy 90-kach. Pamiętam, że w latach 80-tych miałem takie problemy z magnetofonami Diora oraz ZRK. Powiem szczerze, że był jeszcze jeden kolega który bł chętny mnie przebić ale nie zdążył.

Discomaniak71 nie kupiłem od Baskersa, bo tamten wydał mi się za bardzo podniszczony a dodatkowo ma jeden z narożników chyba przygnieciony...tak wygląda ze zdjęcia.

Nadzorca2, no to miło mi bardzo, że moją opinią się kierowałeś. Jednak myślę, że naprawdę będziesz z tego sprzętu zadowolony pod wieloma względami. Jeśli natomast chodzi o ten od baskersa, to jest to egzemplarz z pierwszego okresu produkcji 1984-85 (ten, który wygrałeś, jest z drugiego okresu 1986-87) i byłby ciekawym nabytkiem również. Jednak wizualnie jest dość mocno sfatygowany. Oprócz przygniecionego narożnika, ma też lekko wygięte dolne elementy na przednim panelu, pod kieszenią kasety i pod panelem przycisków. Ogólnie niestety jest dość zaniedbany (o cenie przy tym stanie nie wspominam tym bardziej).

Audiotetryk, poczytaj:

Ukryta Zawartość

Wojtek

Ukryta Zawartość

Wojtek

nadzorca2, 12 Mar 2010, 15:23

>Potrzebuję schemat do Technics RS-B100.

>Nie mogę odnaleźć PR-ki od regulacji momentu silnika od dowijania(prawy)

"Bujanie" dźwięku pod koniec kasety wskazuje według mnie na słaby hamulec lewego talerzyka. Ale mogę się mylić:) Magnetofon jest piękny, gratuluję.

Jak na razie jest dla mnie RS-B100 lepszy i przyjemniejszy w odsłuchu niż posiadany Akai GX95, Sony TC-K808ES/909ES, Pioneer CT-95, RS-B965 oraz RS-B765(ten ostatni jest najsłabszy).

Powiem szczerze, że gdybym wiedział jaki jest ten RS-B100, to nawet bym licytował do 1200zł.

Jeżeli chodzi o to spowalnianie pod koniec taśmy 90-tki to muszę sprawdzić czystość sprzęgieł ciernych, bo chyba tan też są na filcu...

Ostatnio przy odświeżaniu ONKYO TA-2500 do "naprawy" sprzęgła filcowego użyłem, za radą Kasjela, zwykłego Kontaktu S - i zadziałało:) Oszczędziłem mnóstwo czasu na demontaż tego elementu :)

Notabene, ten ONKYO bardzo mnie zaskoczył dobrą nagrywanie, właściwie bez regulacji. Po tylu latach lekko skorygowałem tylko poziom REC LEV w prawym kanale i już jest OK. Nieco dokucza brak kalibracji poziomu zapisu, ale analizując schemat tego decka oraz np TA-2570 widzę, że małym kosztem można tą regulację zrobić. Mozna wykorzystać dwa potencjometry, które pracują jako balans niezależnie w obu kanałach MASTER LEVEL, i przełączyć je przed wzmacniaczem zapisu, dodając jeden wzm. operacyjny. Nie wiem tylko czy chce mi się grzebać w tym - co oryginał to oryginał.

>>> Paul, bo MARCIN to raczej kolekcjonerski klocek, jeżeli oczywiście trafia się w dobrym stanie ... do "high-endu" to mu jeszcze brakuje ;) Szczerze mówiąc nigdy nie udało nam się dogonić deckowo czołówki ... technologicznie i jakościowo niestety odstawaliśmy i to dość sporo ... no może poza jednym epizodem współpracy z Eumigiem - ale to już inna historia ;)

A tak z innej beczki pojawiła się AIWka XK-S7000 wiecie gdzie ;)

nikx, 13 Mar 2010, 10:41

>technologicznie i jakościowo niestety odstawaliśmy i to dość sporo ... no może poza

>jednym epizodem współpracy z Eumigiem - ale to już inna historia ;)

Nie nazywałbym tego "dogonieniem" czołowki. Przecież Eumig produkował po prostu decki dla nas, a i to tylko kilkaset egzemplarzy bodajże. Nasz przemysł zawsze był zacofany, także w tej dziedzinie.

nigdzie nie napisałem o dogonieniu czołówki !!! tylko o epizodzie współpracy - i tyle ... choć z tego co wiem w planach była ich produkcja w Polsce - jednak "wkład dewizowy" był zbyt duży. Patrząc na analogiczne epizody kooperacji (np. z Grundigiem) mógł być to przyczynek do przyspieszenia postępu "polskiej myśli" technicznej w temacie decków ;) Jednak niestety nigdy do tego nie doszło ...

• Pokaż nowe odpowiedzi