Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Wątek rzeczywiście miły.

W Szczecinie jest sklepik w którym można kupić paski. Trzeba podać tylko wymiar.

I tu pytanie:

Jak mierzycie paski?

Czy odejmujecie jakiś procent „rozciągnięcia”?

Pasek płaski, rzecz prosta. A jak mierzycie pasek prostokątny?

Może już o tym było. Ale poproszę krótkie przypomnienie . . .

Witam, czy ktoś z miłych kolegów wie może jakie są parametry paska od Technics RS-B405?

I jeszcze może ktoś wie czy wymiana jest skomplikowana czy średnio zdolny majsterkowicz sobie z tym poradzi ?

Pozdrawiam przy porannej kawie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

- aż się wzruszyłem....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mój "nowy" nabytek czyli DUAL C-839RC.

Jeszcze nie wyczysciłem porządnie tego decka, a poza tym flesz w aparacie strasznie te zanieczyszczenia wyolbrzymił. Śmiesznie wygląda w nim napęd z podwójnymi, potężnymi kapstanami, które zmieniają kierunek obrotu w zależności od kierunku odtwarzania - oba wałki jednocześnie napędzają taśmę, zupełnie jak w dekach trzygłowicowych, dla mnie to ewenement, nigdy się z takim rozwiązaniem nie spotkałem. Bardzo ciekawie rozwiązano sprawę osłony na głowice: odsuwa się ona po włączeniu POWER, mechanicznie. Mechanizm przełącza funkcje elektromagnesami, ale działają one bardzo cicho. Sanki w głowicami poruszają się z wyraźnym opóźnieniem, elegancko rzekł bym.

Ukryta Zawartość

post-23426-100000023 1277721171_thumb.jpg

post-23426-100000024 1277721171_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratuluję nabytku, podobno bardzo dobry do odtwarzania oryginalnie nagranych kaset :)

Jeśli ktoś kocha szpulki a nie widział tej reklamy, to może teraz nadrobić:

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie wiem jak to wygląda w Dualu C 839, ale mój C 830 naprawdę dobrze odtwarza kasety nagrane na innym sprzęcie. W dodatku zawsze może być włączony Dolby System. Coś mi się wydaje, że jeśli tylko trafi mi się okazja....to kupię sobie srebrnego C 839 :-))

Tak potwierdzam: deck ten świetnie odtwarza fabrycznie kasety. Nie odczuwa się spadku wysokich tonów, a i błąd skosu nie jest za bardzo dokuczliwy. A w tym przypadku (autoreverse) komfort odsłuchu jest naprawdę wysoki. Mechanizm w moim decku działa pewnie, bez zacięć i tendencji do niszczenia taśmy - sprawdziłem to przypadkiem zostawiając odtwarzaną kasetę w trybie bez końca - na weekend :) Nie zauważyłem żadnych uszkodzeń mechanicznych na taśmie. Słowem - jestem bardzo zadowolony. Zastanawiałem się czy pasek napędowy nie zużywa się na skutek zmiany kierunku obrotów, gdyż jak - pisałem - koła zamachowe wyglądają na masywne, a silnik zmienia kierunek obrotów dość gwałtownie - ale jak widac na przykładzie mojego egzemplarza, trzydzieści około lat pasek wytrzymał :)

neomammut, 28 Cze 2010, 15:11

>Jeśli ktoś kocha szpulki a nie widział tej reklamy, to może teraz nadrobić:

>

Witam!

W tej reklamie występuje też Technics RS-M65 - niestety napisy z kieszeni usunięte, wiadomo czego :) , a tak swoją drogą Panowie zastanawialiście się która firma robiła najbardziej "plaskate" - "naleśniki" decki z kasetami ładowanymi od frontu, nie z góry ?

Technics`a "placki" to RS-M45, M-65, M-75, M-85, M-88

Podobają mi się :)

Do "placków" dodam jeszcze RS-M270X (9,75 cm na wysokość) oraz RS-B100 (9,80 cm na wysokość). Myślę też, że warto jeszcze tu wspomnieć o RS-B85 (również 9,80 cm) oraz o RS-B405 (który przekracza już 10 cm ale z wysokością 10,20 cm jeszcze jest "plackiem").

A ja dziś trafiłem na prostą, acz dla większości pewnie oczywistą "funkcję" w moim Pioneerze CT-A7 -

po prostu po zdjęciu szybki z kieszeni, zastąpieniu kasety palcem i puszczeniu - nadal funkcja "play" "trzyma" i spokojnie mogę czyścić rolki - a nie tak jak w innych po chwili autostop wyłącza i z czyszczenia nici :-)

Grundigi FineArts z roku 93 i 94, z poziomą szufladą, modele CF4 (trzygłowicowy) i CF11 (z autorewersem) mają zaledwie 7,5 cm i 8,5 z nóżkami - ale to nie dziwi przy kasecie poziomo ładowanej.

Niesamowitym lotniskowcem jest Onkyo TA-2070 - szerokość nieco ponadnormatywna, bo 45 cm, wysokość - zaledwie 10, ale za to głębokość - 40 cm! Jak się na niego patrzy z góry, jest prawie kwadratowy.

Bardzo płaskie są też Technicsy z lat 80-tych - RS-M45 (i wspomniany M270X), M265X, 275X, 235X, 245X, 253X, RS-B40 - całkowita wysokość około 9,5 cm - one nie mają wyraźnych, oddzielnych nóżek.

Dość płaskie byłyby też Kenwoody z serii KX-880 i KX-1100, ale one mają dość wysokie nóżki.

Grundig CF 6200 ma 50mm i proporcje płyty chodnikowej oraz podobny ciężar. Jako przeciwwagę dla niego mam Toshibę PC 2460 o wysokości samej płyty czołowej 160mm.

fotek, 28 Cze 2010, 12:32

Mój "nowy" nabytek czyli DUAL C-839RC.

Mam ten model, ale srebrny. Masz piękną zabawę przed Sobą. Wiele ciekawostek do odkrycia np jak będziesz czyścił przesmaruj osie kapstanów i zajrzyj do środka kół zamachowych może się okazać, że tam też trzeba poczyścić. Mechanicznie i dźwiękowo to bardzo kulturalny klocek. Winszuję zakupu.

Vlado.

Braun,y C1, C2, C3, i C4 są bardzo niskie. Mój C2 rzeczywiście przypominał płytę chodnikową. To ze względu na wymiary, jak również z powodu dużej wagi.

Mam problem.

Posiadam magnetofon SABA CD450 Sigma Series. To prawdopodobnie najwyższy model z lat jego produkcji. Podawane parametry są bardzo obiecujące. Poza tym ma bardzo ciekawe rozwiązania techniczne.

I tu moja prośba. Poszukuję danych serwisowych dotyczących zasilania. Ja nie potrafiłem odszukać tych danych w internecie, ale to może być problem mojej biegłości w posługiwaniu się internetem.

Bardzo Was proszę o pomoc. To ładna maszyna i było by miło gdyby udało się go wskrzesić.

Vlado.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

vlado, 29 Cze 2010, 19:58

Może się mylę, ale mam wrażenie, że ten magnetofon łączy w sobie pewne elementy charakterystyczne dla JVC DD-9 i JVC DD-7, w innej obudowie. Znajomy ma co prawda inną Sabę, ale odkryłem w niej elementy wyraźnie wskazujące na JVC jako producenta co najmniej wszystkich istotnych komponentów, jeśli nie całego magnetofonu. Podobnie jest z magnetofonami firmowanymi przez BASFa - ich mechanizmy i wiele innych elementów niemal na pewno pochodzą od JVC. Co prawda magnetofony JVC z owego czasu mają mechanizmy po prawej stronie, ale w końcu co to za filozofia zaprojektować inną obudowę i inną płytę przednią, stosując ten sam mechanizm i nawet te same płytki elektroniki?

Może więc znajdziesz jakąś pomoc poszukując informacji o magnetofonach JVC? Ja, niestety, nie mam żadnych serwisówek JVC.

>>vlado

A opisz dokładniej, dlaczego się nie włącza?

Witam z rana!

Z racji tego, że część moich magnetofonów dopiero od pół roku odtwarza i nagrywa jak należy,dlatego przez resztę wcześniejszego czasu używałem 3 kaset, reszta była zafoliowana lub leżała i czekała na lepsze czasy :) Używałem ich często nagrywając różne rzeczy od sygnałów testowych po muzykę czy głos. Jedna z nich Sony MetalXR ostatnio nie gra już tak jak kiedyś i nie można także na niej dokonać dobrego nagrania. Pojawia się czasami na około 2-3s zanik warstwy magnetycznej. Średnio została nagrana około 30-40 razy. Zastanawiam się, jaki jest rzeczywisty wpływ pola magnetycznego na warstwę magnetyczną i czym objawia się spadek jakości tej warstwy. Samo przesuwanie nośnika po głowicy odpada, ponieważ mam kasety nagrane parę lat temu i dźwięk nadal jest wysokiej jakości. Wiem, że zależy to od wielu czynników, ale bardziej nurtuje mnie problem taki, że nagrać mogę w przypadku tej taśmy ponad 30 razy a odtwarzać mogę częściej z dobrym skutkiem. Na pewno wpływ duży ma siła pola magnetycznego, która przy odtwarzaniu jest mniejsza. Ale jak to dokładniej wytłumaczyć?

Miłego dnia szpulomaniacy!

neomammut, 29 Cze 2010, 22:54

>>>vlado

>A opisz dokładniej, dlaczego się nie włącza?

Z bardzo prozaicznej przyczyny. Ktoś potrzebował transformator, więc go wymontował z tego decka.

Być może spalił we wzmacniaczu, to se przełożył z niemodnego kaseciaka. Ludziska majo róźne pomysły hi hi.

No to nieźle - mógł zostawić informację jakie napięcia wychodzą z transformatora przyklejając kartkę w środku... - myślenie nie boli....

Maciej ma rację, zobaczcie wyświetlacz, jest identyczny z tymi z decków JVC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wlasnie ogladam film "Mucha". Czy ktos wie jaki to model decka posluzyl do odsluchania nagrania z wywiadu z Sethem Brundle w gabinecie naczelnego redakcji "Particle"?

vlado - myślę że możesz popróbować dobrać zasilanie stabilizowane z innego zasilacza, do silników pójdzie zapewne 12V, ale nie zaszkodzi podać 6V i zobaczyć jak kręci, co do zasilania płytki - popatrz na jakie napięcia są kondensatory - myślę połowa tego napięcia to napięcie jakie tam powinno być, przyjrzyj się także płytce - może gdzieś są oznaczenia (przy złączach) i opisy napięć.Prądu deck nie za wiele pobiera, tak że dużej wydajności prądowej od zasilacza wymagać nie trzeba.

Tym torem bym poszedł jak nie uda zdobyć się serwisówki.

• Pokaż nowe odpowiedzi