Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

>>RAF

Ale właśnie serwisówki nigdzie nie ma...., gdyby była, to bym nie wklejał od JVC :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

RAF, 4 Lip 2010, 09:29

>Cholera, odpowiedziałem nie na ten wpis:) W każdym bądź razie odpowiedź kierowana jest do Vlado.

Dzięki RAF. W tym problem, że serwisówka jest nieosiągalna. Bynajmniej ja nie odnalazłem, a i kilku kolegów także. Jakoś go rozgryzę. Pozdrawiam Vlado.

Dzisiaj udałem się do Marketu Saturn z czystą kasetą TDK AD 60min i płytą z sygnałami testowymi. Odszukałem Boomboxy z CD i CC i nagrałem na mam nadzieje wyregulowanym torze kasetkę z sygnałami. Jestem w domku już teraz i obaczę, ile decków mam do regulacji :)

Mam nadzieje, że można wierzyć tym sprzętom dzisiaj - tor chyba wyregulowany fabrycznie..., dam znać jak poszło :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Po części tak, ale powiem Wam, że K730ES jest idealnie wyregulowany, poważnie, fabryczna regulacja jest jednak ok :) Widzę, że nie daliście się nabrać :D Chciałem zobaczyć jakość dzisiaj robionych decków, jest nieźle :) Najlepsze jest to, że przechodził jakiś facet i mówi tak: Patrz synku, niekiedy nawet kogoś nie stać na zwykłą mp3`ójkę, czy komputer a ty chcesz kino domowe do pokoju.... - tak się uśmiałem :D

Do^Daniela i nie tylko

Ni z gruszki ni z pietruszki

Przyniesione z punktu skupu złomu SG BROWN LTD WATFORD mikrofonogłośnik CB [made in Japan 30 Ohm] w pięknej obudowie. [Obudowa + Tonsil kołowy 600 Ohm nocna praca domowa] w puszce po herbacie 3 mikrofony różnicowe MM 217 s, wtyki DIN i duże Jacki mono i stereo porządne "ruskie" dwie miski [sitka

Pozdrawiam

Zbyszek

Daniel22, 3 Lip 2010, 15:08

>Znaleziony na szrocie dosłownie na górze złomu między kuchenkami a patelniami.Co ci ludzie

>wyrzucają na złom...wszystko działa,głowica jak nówka

No to fajną maszynkę udało Ci się znaleźć. Niby nic specjalnego, ale głowica amorficzna, a do byle jakich magnetofonów ich nie wkładali, bo były jednak dość drogie. No i zachował się w ładnym stanie - chyba że go strasznie pucowałeś?

I jeszcze jedno - czy mi się wydaje, czy on nie ma licznika? Czyżby Kenwood wierzył w to, że dość rozbudowany układ wyszukiwania nagrań zastąpi licznik? To byłby jedyny znany mi porządny magnetofon do wieży który nie ma licznika!

neomammut, 4 Lip 2010, 16:02

>>>RAF

>Ale właśnie serwisówki nigdzie nie ma...., gdyby była, to bym nie wklejał od JVC :)

Pozostaje w takim razie porównanie schematu JVC DD-9 z tym co jest w tej Sabie. POZDRAWIAM:)

Witam, zaczynam od prośby bo trudno przebrnąć przez 460 stron tego wątku. Więc chciałbym zakupić magnetofon (decka)którego podłącze pod amplituner KD Onkyo 605 ( tak zdaję sobie sprawę że to dziwny pomysł ale posiadam zbiór oryginalnych kaset z rockiem i metalem i chciałbym tego posłuchać ). Kwota to 150 zł. Dzięki za ewentualne porady.

CZasami można trafić fajną okazję, trzeba tylko trochę cierpliwości. Niedawno był np Kenwood KX 880 D za 10 zł. Myślę że do tego celu nadawałby się doskonale. Nie kupuj tylko zbyt pochopnie bo możesz przepłacić.

I jak tu sobie poradzić z nałogiem ? Tego sobie odpuściłem......ale dwa następne pięknisie Vintage czekają na mnie ! :-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znalazłem stary prospekt JVC na polski rynek, z roku 92 albo 93, a w nim opis magnetofonu TD-V662BK.

Po pierwsze, można się z niego dowiedzieć, że jest to "Trihlavý kazetový magnetofon z primým pohonem", a następnie, że magnetofon posiada:

- "Silent Mechanism z siłownikiem do zestawu czołowego",

- "3-głowicowy zestaw kombi z kontrolą taśmy tylnej",

- "Mechanizm posuwu Closed-Loop Dual-Capstan z impulsowym siłownikiem napędu bezpośredniego",

- "Centralnie umieszczony mechanizm przesuwu C", a także

- "Zamykaną głowicę z możliwością laserowego wyrównywania szczeliny".

;-)

MaciejLK, 6 Lip 2010, 22:34

>Znalazłem stary prospekt JVC na polski rynek, z roku 92 albo 93, a w nim opis magnetofonu

>TD-V662BK.

>Po pierwsze, można się z niego dowiedzieć, że jest to "Trihlavý kazetový magnetofon z primým

>pohonem"

Cholera a ja stary nieuk myślałem, że w tych latach południowo wschodnia część Słowacji już nie należała do Polski.

A ojciec mówił: ucz się, bodaj dwie klasy, a w życiu lżej.

Kasjel, 6 Lip 2010, 21:53

>I jak tu sobie poradzić z nałogiem ?

Kasjel większość z nas powinna poważnie pomyśleć o zgłoszeniu się na terapię. Ale puki co, jesteśmy z Tobą.

Vlado.

Przeglądając alledrogo, znalazłem ofertę kaseciaka którego także posiadam w swojej rupieciarni.

Po przeczytaniu opisu bardzo się zawstydziłem, że nie byłem świadomy faktu posiadania tak ekskluzywnego i poszukiwanego modelu magnetofonu. Aby być fair w stosunku do sprzedającego nie podaję linku do trwającej aukcji. Z dumą załączę zdjęcie mojego egzemplarza. Zachęcam jednak kolegów do odszukania w/wym aukcji i zapoznania się z opisem owego magnetofonu w celach własnej edukacji.

Vlado.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

vlado, 7 Lip 2010, 11:58

Nie "było Cię" tu jeszcze, gdy wystawiający ten magnetofon pisywał na tym forum. Jeśli masz ochotę, przejrzyj archiwum (nick ten sam).

Ani cena, ani opis absolutnie nie dziwi.

Hehehe... Jak tylko przeczytałem odpowiedź Macieja to już wiedziałem o kim mowa. Nie muszę nawet tego sprawdzać.

Ale jak zdążyłem poznać tą osobę (po przeczytaniu w zeszłym roku pierwszych 300 stron wątku) to na pewno jest to magnetofonowy ideał, bijący Dragona na głowę brzmieniem, trwałością, wyposażeniem i mający mnóstwo funkcji (taki zmyślny marketing w stylu: przewijanie do przodu, do tyłu, odtwarzanie, stop, głowica, stereo, kabel zasilający, gniazda RCA stereo etc. :) i warte to wszystko pewnie z 500 złotych.

Nie znacie się, zazdrościcie i tyle ;)

witam kaseciakowa elite!

to moj pierwszy wpis w tym temacie ale podgladam was juz od ponad roku. to od was ( + watek "sliczne kasety audio") zainfekowalem sie zboczeniem do kaseciakowego szalenstwa. choroba posunela sie tak daleko ze moj minidisc (ktorego uzywalem do kopiowania muzyki od 10 lat), poszedl w odstawke a jego miejsce zaja tc-k790 es. co wazne ja nie bawie sie kasetami tylko dla samej przyjemnosci obcowania z ta szlachetna technika. archiwizuje na nich muzyke bo czesto (choc nie zawsze) to czego slucham brzmi lepiej na kasecie niz nosnikach cyfrowych. piszac lepiej mam oczywiscie na mysli bardziej ludzko, analogowo.

kasetowy wirus trafil u mnie na podatny grunt bo od 20 lat zbieram tzw.: kasety demo. slucham duzo muzyki metalowej a wsrod metalowcow ten typ nosnika NIGDY nie wyszedl z obiegu i nawet dzis w dobie mp3 i flac, wiele mlodych zespolow wydaje swoje materialy na kasetach.

pozdrawiam wszystkich!

neomammut, 3 Lip 2010, 10:31

w moim tc-k790 tez wystepuje to zjawisko kiepskiego odtwarzania wysokich tonow przy starcie. trwa to 3 sekundy a potem wszystko jest jak trzeba. ten soniacz to moj pierwszy dual capstan i myslalem ze one tak po prostu maja. nigdy mi to nie przeszkadzalo bo prawie zawsze slucham kaset od poczatku i znieksztalcenia te przypadaja akurat na rozbiegowke.

mam jednak inny, powazniejszy problem: podczas rocznej eksploatacji sony zniszczyl mi juz 3 kasety (w tym cenne maxelle xlII-s z 86 roku i najnowszego ux-s). ktos z forumowiczow juz wspominal o takich przypadlosciach tych es-ow. czy to jest jakas wada, czy raczej cecha tego modelu?

Chaos: Sprawdź czy kaseta leży prawidłowo względem mechanizmu. Być może ktoś o wcześniej rozkręcał i nieprawidłowo złożył? Może dostało się coś do kieszeni lub jakiś element wygiął się i powoduje, że kaseta nie jest prawidłowo ułożona przy zamkniętej kieszeni. Brak wysokich tonów przez parę sekund spowodowany jest przez nieprawidłowy skos głowicy względem taśmy bezpośrednio po dosunięciu głowic spowodowany lekkim przekrzywieniem kasety, po chwili taśma zostaje ułożona przez rolki i jest już niby ok, ale może to powodować zaginanie brzegu taśmy bądź jej gięcie.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Chaos, 9 Lip 2010, 02:32

W Twoim modelu decka nie powinno zamulać aż 3 sek po starcie, poza tym gniecenie taśm. Wszystko wskazuje na rozregulowany tor prowadzenia taśmy, bądź optymistyczna wersja rolki do wymiany.

Cześć koledzy.

Na pewno wiedzieliście na Allegro rarytasik a minowicie Pionieer CT-A9. Opisany jest, jako nie wiadomo w jakim stanie, z uciętym kablem itd. jako, że jest on ze Szczecina, to kopnąłem się do sprzedawcy, aby go obejrzeć. Pierwsze wrażenie, to tak porysowanego decka jeszcze nie widziałem. Totalna masakra, jakby go wrzucono do pojemnika z gwoździami i mielono przez godzinę. Ale mówię, nic to, jak bedzie działał. Miałem ze sobą kabel, spiąłem na krótko i ... i świecie się, ale nie reaguje na żaden klawisz. Słychać, że silnik kręci, ale jakoś tak rzęzi, ale nie reaguje na przewijanie, play, stop. Nie można też wyjąć kasety. Więc jeśli ktoś z Polski chce go kupić w ciemno, to moim zdaniem tylko na części.

hej

Koledzy gdzyby ktoś widział gdzieś na sprzedaż Duala C844, lub chociaż jakiegoś uszkodzonego...

Mam już jednego ale panel forntowy...zniszczony... mam sentyment do tego decka... i chciałbym albo odrestaurować albo kupić kolejnego w dobrym stanie...jako że trudno go trafić będę wdzięczny za wszelkie info.

P.S. Chyba, że ktoś z forumowiczór chce się pozbyć:)

Chaos, 9 Lip 2010, 02:32

>neomammut, 3 Lip 2010, 10:31

>

>w moim tc-k790 tez wystepuje to zjawisko kiepskiego odtwarzania wysokich tonow przy starcie. trwa to

>3 sekundy a potem wszystko jest jak trzeba. ten soniacz to moj pierwszy dual capstan i myslalem ze

>one tak po prostu maja. nigdy mi to nie przeszkadzalo bo prawie zawsze slucham kaset od poczatku i

>znieksztalcenia te przypadaja akurat na rozbiegowke.

Zgadza się te modele tak mają.... :)

Zabrakło mi parudziesięciu sekund by zdobyć na alledrogo magnetofon Pioneer CT-A7X, czarny. Postanowiłem, że pierwszy deck tej firmy w kolekcji to albo wymieniony wcześniej albo CT-A9. Niestety nie udało się :(

• Pokaż nowe odpowiedzi