Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiliśmy sobie z żoną sentymentalną podróż w czasie, na podstawie kaset nagrywanych ponad 20 lat temu.

Jak to mówi Ferdek Kiepski: i gitara. Przecież w gruncie rzeczy o to chodzi. Ja też mam sporo kaset nagranych 20 lat temu i za każdym odsłuchem jest to podróż sentymentalna. W tym jest największa frajda, ze są to w większości nagrania ciężko zdobyte.CD bylo cholernie drogie,po winyle kolejki kilometrowe,kaseta byla jedyna alternatywa,jezeli sie mialo te 2$ zeby nabyc w Pewexie..

A i kiedyś się zapraszało dziewczyny aby ,,posłuchać płyt, kaset`` tez jest co powspominac.

Edytowane przez SirJack7

Ciekawostki na znanym portalu aukcyjnym. Ale chyba raczej nie dla biednych żuczków... ;)

Biedne żuczki poczekają na okazje. Nie będą przepłacać ! :-))

Nie wiedziałem gdzie się wcisnąć z tym topiciem na forum ale chyba to będzie najlepsze miejsce. Chciałem rozbudować swoje KD /Onkyo TX-SR805 Przód Q Acoustics 1050, subwoofer Q Acoustics 1000si/ właśnie o magnetofon kasetowy. Myślę że lepiej w tej chwili zainwestować w magnetofon niż w CD czy DVD bo magnetofonów już nowych nie wymyślą a nie długo okaże się że będą tak drogie jak gramofony:p W związku z powyższym prosiłbym o jakieś rady dla laika na co zwrócić uwagę? Co powiecie np. na ten egzemplarz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy nie jest za drogi czytałem że któryś z forumowiczów sprzedał taki za 45 zł. Mam nieco ograniczony budżet ale myślę że na magnetofon dużo nie trzeba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... W związku z powyższym prosiłbym o jakieś rady dla laika na co zwrócić uwagę? Co powiecie np. na ten egzemplarz http://allegro.pl/magnetofon-kasetowy-akai-model-gxc-709d-i1220953357.html czy nie jest za drogi czytałem że któryś z forumowiczów sprzedał taki za 45 zł. Mam nieco ograniczony budżet ale myślę że na magnetofon dużo nie trzeba.

Moim zdaniem jest zdecydowanie za drogi.

GM

P.S. Dobry obyczaj tego wątku, to nie podawanie linków do trwających aukcji.

Akai GXC 709D sprzedałem kiedyś za 50zł. Był w super stanie, ale grał kiepsko. Podobnie z resztą jak jego "bracia" z tej serii...ci z wyższej półki i niższej.

Do amplitunera KD kup coś bardziej współczesnego np. Denona DRM 20 lub 22, Aiwę AD-F 880 lub Onkyo TA 2500.

Są też lepsze, ale droższe modele np. Onkyo TA 2570.

Akai GXC 709D sprzedałem kiedyś za 50zł. Był w super stanie, ale grał kiepsko. Podobnie z resztą jak jego "bracia" z tej serii...ci z wyższej półki i niższej.

Do amplitunera KD kup coś bardziej współczesnego np. Denona DRM 20 lub 22, Aiwę AD-F 880 lub Onkyo TA 2500.

Są też lepsze, ale droższe modele np. Onkyo TA 2570.

Hehe, mam takiego Akajca, co prawda może nie ma oszałamiającej dynamiki (instrukcja podaje 50 dB), ale mój egzemplarz wspaniale nagrywa.

Sam byłem bardzo zaskoczony, kiedy wrzuciłem nagraną na nim zwykłą żelazówkę do lepszego decka, bardzo ciepła, dosyć ostra góra.

Drugą rzeczą która mi się w nim podoba, to wskaźniki wysterowania, duże analogowe VU metr-y, ale nie o urodę mi chodzi, chociaż im jej nie brakuje, ale dokładność wskazań. To mój pierwszy deck z analogowymi VU metr-ami, które są tak precyzyjne. Oprócz nich bardzo czułe diody peak, naprawdę ustawianie poziomu nagrania na nich to czysta przyjemność, np. w porównaniu do Optonic-i RT3838.

Ciekawe czy wyższe modele Akai z tych lat też miały tak dobre wskaźniki ?

Jak na ponad 30 letni magnetofon, to uważam, że to fajny kawałek taśmociągu, posiada wszystkie cechy klasyka- analogowe VU metry, podświetlaną kieszeń i szklaną głowicę.

Jednak podany w linku egzemplarz jest stanowczo za drogi,aby nie było wątpliwości, moim wpisem broń Boże nie reklamuję tej aukcji, ale jak Kasjel napisał, że kiepski to tylko bronię honoru ładnego decka hehe.

To po prostu klasyczna, wiekowa już 2 głowicówka, więc można taką dostać za naprawdę dużo niższą kwotę.

Edytowane przez oxygene

Onkyo TA 2570 wygląda bardzo smakowicie szczególnie koloru srebrnego pasował by do mojego amplitunera który też mam w kolorze srebrnym. Pytanie tylko ile taki magnetofon jest wart aby za niego nie przepłacić. Na allegro są dwa takie modele lecz koloru czarnego wiec musiałbym po prostu poczekać na okazje. A może są jeszcze jakieś inne źródła zakupu takiego cacka? No i wreszcie najważniejsze czy ktoś wie jak się sprawdza ten akurat magnetofon?

Onkyo TA 2570 wygląda bardzo smakowicie szczególnie koloru srebrnego pasował by do mojego amplitunera który też mam w kolorze srebrnym. Pytanie tylko ile taki magnetofon jest wart aby za niego nie przepłacić. Na allegro są dwa takie modele lecz koloru czarnego wiec musiałbym po prostu poczekać na okazje. A może są jeszcze jakieś inne źródła zakupu takiego cacka? No i wreszcie najważniejsze czy ktoś wie jak się sprawdza ten akurat magnetofon?

TA 2570 to jeden z najwyższych modeli Onkyo, ceniony za dobry dźwięk i wyposażenie. Wygląda trochę "żarówiasto" z wyświetlaczem, który ma wiele świecących stale elementów, większość z nich niepotrzebnie (jakieś ramki itp.), a nie ma np. wskaźnika typu taśmy. Ale taka "choinkowość" jest typowa dla Onkyo. Dźwiękowo naprawdę niezły, ma automatyczną regulację prądu podkładu i ręczną regulację czułości taśmy z generatorem sygnału testowego - też typowe dla Onkyo dziwactwo.

Model srebrny jest rzadko spotykany i przeważnie droższy.

Edytowane przez MaciejLK

No i niezła sumka wyszła. Nie wiem tylko, czy faktycznie łatwo będzie można uporać się z usterkami, szczególnie tą dotyczącą nagrywania (ktoś pisał kiedyś na tym forum, że w tych modelach awarii ulega jakiś podzespół, który odpowiada za nagrywanie, a jego naprawa jest praktycznie niemożliwa - nie mogę tego na szybko znaleźć). No chyba, że ktoś ma drugi egzemplarz i z dwóch chce zrobić jeden, bo ten z aukcji wizualnie prezentuje się naprawdę dobrze. Za mniejsze pieniądze pewnie bym się pokusił, ale cóż... ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie.....srebrne Onkyo TA 2570 są zawsze bardzo drogie na Allegro.

oxygene - gdybyś wziął po jednym "średniaku" z stajni Akai i Sony, no powiedzmy z 78r. Czyli np. Akai GXC 709D i Sony TC 206SD...to od razu byś zrozumiał, dlaczego Akai określam jako kiepski. Ja mam najwyższy model z tej serii, czyli Akai GXC 750D i też mnie nie zachwyca brzmieniem. Ale wskaźniki to rzeczywiście są perfekcyjne. Zgadzam się z Tobą, że są dużo lepsze niż w Optonice RT 3838. No...w tej Optonice są one również bardzo ładne, ale wskazówki latają jak głupie :-)

Właśnie o to mi dokładnie chodziło z tym porównaniem do Optoniki hehe.

No cóż, oczywiście masz rację, ten Akai to żadne cudo pod względem brzmieniowym, ale każdy magnetofon jest inny, niektóre podobają mi się od razu za sam wygląd i takie są magnetofony Akai z tych lat, inne wspaniale grają, lecz z designem gorzej.

Taki urok taśmociągów.

Powiadasz, że Akai GXC-750D też nie jest rewelacją ?

To model z miękkim sterowaniem na elektromagnesach ?

Jednak patrząc teraz po danych technicznych modeli z 1978 roku, to rzeczywiście, nie są jakieś rewelacyjne i co najciekawsze 3 głowicówki wcale nie odstają tak parametrami od reszty, za to wszystkie wyglądają według mnie wyśmienicie.

Co prawda Akai GXC-750D to wysoki model, ale nie najwyższy, bo było jeszcze monstrum Akai GXC-570D, ciekawe czy gra tak jak wygląda hehe.

Dla niewtajemniczonych zamieszczam przykładową fotkę z netu, Akai GXC-570D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie o to mi dokładnie chodziło z tym porównaniem do Optoniki hehe.

No cóż, oczywiście masz rację, ten Akai to żadne cudo pod względem brzmieniowym, ale każdy magnetofon jest inny, niektóre podobają mi się od razu za sam wygląd i takie są magnetofony Akai z tych lat, inne wspaniale grają, lecz z designem gorzej.

Taki urok taśmociągów.

Powiadasz, że Akai GXC-750D też nie jest rewelacją ?

To model z miękkim sterowaniem na elektromagnesach ?

Jednak patrząc teraz po danych technicznych modeli z 1978 roku, to rzeczywiście, nie są jakieś rewelacyjne i co najciekawsze 3 głowicówki wcale nie odstają tak parametrami od reszty, za to wszystkie wyglądają według mnie wyśmienicie.

Co prawda Akai GXC-750D to wysoki model, ale nie najwyższy, bo było jeszcze monstrum Akai GXC-570D, ciekawe czy gra tak jak wygląda hehe.

Dla niewtajemniczonych zamieszczam przykładową fotkę z netu, Akai GXC-570D

Ja wiem, że są wyższe modele od GXC 750D. Jest jeszcze też GXC 760D. Chodziło mi o to, że GXC 750 jest najwyższym modelem z tej serii wzorniczej. Srebrny GXC 709D jest znacznie ładniejszy od czarnego, ale gra naprawdę gorzej od zwykłych dwugłowicówek Sony z tego okresu. Miałem późniejszego GX-F80, i też było słabo.

Naprawdę nie wiem dlaczego....

Taki zwykły "naleśnik" Sony TC 136SD porafił mnie zachwycić brzmieniem, a te Akai jakoś nie. Może to kwestia gustu ???

Mi się czarne też podobają, ale są chyba rzadziej spotykane, zazwyczaj pojawiają się srebrne, dotychczas czarne widziałem tylko w katalogu. Być może wtedy jeszcze czarne klocki nie były tak popularne, jak w latach 80.

Mogę prosić o wrzucenie fotki Twojego Akajca ?

Ciekaw jestem Twojej opinii o nowym nabytku-Benytone, jeśli źle napisałem, to przepraszam, dla mnie to taka egzotyczna nazwa hehe.

Jeżeli już jesteśmy przy firmie Akai, to czy model GX-F95 zalicza się do wyższej klasy, pytam, bo miesiąc temu ktoś go wylicytował za sumę 631 $,

Ukryta Zawartość

z wyglądu prezentował się bardzo profesjonalnie.

Jednak ktoś się napalił jak szczerbaty na suchary i pewnie nie zapłacił, bo jest z powrotem wystawiony.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wybaczcie jakość ale robiłem małe próby Nikonem i tak mi się pstryknęło już pod wieczór:-) Yamaha KX 930 i Pioneer PD 75.

Ech z tym nowym forum:-(

post-1457-028657000 1284051858_thumb.jpg

Jeśli chodzi o kolory Akai GXC 709D, to odniosłem zupełnie inne wrażenie.....mianowicie, że częściej spotyka się w kolorze czarnym. Mój Akai GXC 750D też jest czarny, i też wolał bym srebrnego.

O Benytone MCD 3000 już pisałem. To bardzo ładny, solidny i oryginalny deck. Bardzo dobrze potrafi nagrać taśmę. Ale jakość odtwarzania jest poprostu średnia....bez rewelacji. Dzisiaj wymieniłem w nim pasek napędowy i podregulowałem elektrykę. Ale pojawił się nowy problem, bo czasem nie chce ruszyć po włączeniu przewijania lub odtwarzania. To deck jednosilnikowy. I wygląda na to, że silnik jest do wymiany.

discomaniac71- bardzo dobre zdjęcie ! Dorób sobie drewniane boczki do Yamaszki :-))

To co mnie wkurza w Benytone, to jego głowica. Jest w idealnym stanie, ale to zwykła paraboliczna głowica. Przypomina głowice produkcji ZRK :-)

To proste ! Trzeba zamówić u Kasjela !:-))

Dzisiaj znowu dopisało mi szczęście ! Zakupiłem na Allegro w opcji "Kup Teraz"srebrnego Grundiga CF 5500 w idealnym stanie wizualnym za 50zł ! Podobno trzeba w nim pasek wymienić. Ale mogę być raczej na 100% pewny, że to kółeczko zębate też będzie wykruszone.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zapomniałem dodać że na zdjęciu widać rozwalone łóżko bo choruję... Zażywam antybiotyk ale mam nadzieję że w ciągu 3-4 dni będę zdrowy.

Super czyli już wiem że warto na ten model Onkyo TA 2570 zapolować. Możecie polecić jeszcze jakieś modele kaseciaków na których bym się z pewnością nie zawiódł oraz zeby nie kosztowały powyżej 500 zł. Wspaniale jak były by w kolorze srebrnym/szampańskim i firmy Onkio :)

Kasjel - zrobiłeś już "Benytona" - masz jakieś fotki środka? Jakieś wrażenia? A głowicę zawsze można wymienić ;)

Kiedyś obiecałem, ze podczas czyszczenia wrzucę układ napędu i stabilizacji kasety z mojej AIWy XKS7000.

Niestety jeszcze nie miałem czasu i okazji - ale znalazłem w necie fajnie fotki rozbierane tego modelu ;)

Z jednej strony fajnie to wygląda a z drugiej pamiętam jak wykręciła mi się rok temu jedna śrubka z mechanizmu ładującego ... śrubokręt zegarmistrzowski i 3 dni siedzenia! Po prostu masakra .... nigdy więcej!

Ukryta Zawartość

post-4300-068398900 1284102448_thumb.jpg

post-4300-008225800 1284102461_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszce parę rozbieranych dla fetyszy ;)

a teraz bardziej ubrana ...

Ukryta Zawartość

post-4300-019968300 1284107531_thumb.jpg

post-4300-002393800 1284107540_thumb.jpg

post-4300-040830000 1284107597_thumb.jpg

post-4300-084255000 1284107606_thumb.jpg

post-4300-002043500 1284107613_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak już tak AIWki rozbieramy to dla porównania AD-F90

Czas na kawę ....

Ukryta Zawartość

post-4300-021341300 1284115525_thumb.jpg

post-4300-026304400 1284115533_thumb.jpg

post-4300-083627000 1284115542_thumb.jpg

post-4300-017977700 1284115552_thumb.jpg

post-4300-055826100 1284115562_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel - zrobiłeś już "Benytona" - masz jakieś fotki środka? Jakieś wrażenia? A głowicę zawsze można wymienić ;)

Kiedyś obiecałem, ze podczas czyszczenia wrzucę układ napędu i stabilizacji kasety z mojej AIWy XKS7000.

Niestety jeszcze nie miałem czasu i okazji - ale znalazłem w necie fajnie fotki rozbierane tego modelu ;)

Z jednej strony fajnie to wygląda a z drugiej pamiętam jak wykręciła mi się rok temu jedna śrubka z mechanizmu ładującego ... śrubokręt zegarmistrzowski i 3 dni siedzenia! Po prostu masakra .... nigdy więcej!

Chciałem wczoraj zrobić te zdjęcia, bo wymieniałem pasek napędowy. Ale akumulatorki miałem rozładowane.

Ogólnie to nie ma czego fotografować. Ten deck nie jest pusty w środku. Waży w sumie 7,5kg. Ale chwalić się też nie ma czym. Płyta główna jest raczej uboga.

• Pokaż nowe odpowiedzi