Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm zaciekawiła mnie ta ostatnia wypowiedź o kaseciaku ze wzmacniaczem lampowym w komplecie:) Czy możecie mi kompletnemu laikowi napisać coś więcej na ten temat. Zakupiłem na allegro mojego pierwszego Decka Onkyo TA 2055 (udało się za 20 zł)i teraz zastanawiam się pod co go podczepić. Posiadam tylko amplituner Onkyo TX 807 ale może dźwięk byłby o wiele lepszy dokupując własnie taki wzmacniacz lampowy ( w przyszłości planuje tez kupić jakiś deck 3 głowicowy np Onkyo 2570. Mogę prosić o jakieś rady pod co podpinać moje analogowe nabytki??

Nie wiem czy z tym markerem to dobry pomysł. Może ktoś z Was próbował używać na sprzęcie jakiś kredek do maskowania rys na lakierze samochodowym? Sam nie wiem... A zdjęcie wrzucę chętnie. Maszyna powinna dzisiaj lub jutro do mnie dotrzeć :)

Miłego dnia!

Ja jestem zdania, ze te kilka rysek nie przeszkadza i lepszy oryginalny stan niz lakierowanie.

Nie wiem czy z tym markerem to dobry pomysł. Może ktoś z Was próbował używać na sprzęcie jakiś kredek do maskowania rys na lakierze samochodowym? Sam nie wiem... A zdjęcie wrzucę chętnie. Maszyna powinna dzisiaj lub jutro do mnie dotrzeć :)

Miłego dnia!

Próbowałem markerem, jest lepiej niż przed ale z bliska widać, że to nie to. Myślę, że specjalna kredka lub pasta koloryzująca do lakierów samochodowych sprawdzi się lepiej ale próbowałem tylko na samochodzie z bardzo dobrym skutkiem, nie wiem jak to wyjdzie z magnetofonem.

Wojtek

Wojtek

Marker markerowi nie równy :-)Po pierwsze cieniutki - by dotrzeć w jak najcieńsza ryskę,

druga sprawa - nie każdy jest całkowicie "czarny" - trzeba by poszukać, posprawdzać bo niektóre mają brązowawy odcień.

Dobrze jest 2 razy markerem zadziałać.To tańsza wersja, kredka do lakieru samochodowego pewnie dodatkowo "wypełni" głębię rysy,

ale to już droższa sprawa. Może jakiś "cieńki = rzadki" lakier do modelarstwa?Kilka warstw i sprawa załatwiona.

witam ponownie

rozgrzebałem niedawno nabytego sonego 770es (miał być w pełni sprawny - niestety nie był, możliwości zwrotu nie było sprzedającemu zablokowano konto, telefonów nie odbiera ;))

wyczyściłem wszystko co się dało, łącznie z mikrostykami, praca nieco się poprawiła ale nie do końca, przy długich taśmach ma ciągle problemy z przewijaniem (naciskając wstecz, przewija do przodu, dopiero po ponowny naciśnięciu stop i przewijanie, zaczyna przewijać do tyłu) - sądzę że to jednak będzie błąd spowodowany luźnym paskiem

porozkręcałem cały mechanizm, wyciągnąłem pasek i mam pytanie, jak dobrać odpowiedni pasek ? ma 3 mm szerokości, z tym nie ma problemu z tego co się orientowałem są takowe dostępne, nie wiem natomiast jak dobrać średnicę ? jak to najdokładniej zmierzyć ? wiadomo że może być już trochę rozciągnięty, jak go zmierzyć np suwmiarką ? dużo ciaśniejszy kupić ? w serwisówce sonego nie ma podanych wymiarów

No i CT-939 dotarł do mnie już dzisiaj.

Od strony technicznej jest bardzo dobrze- zero usterek, samo czyszczenie. Głowice i rolki też eleganckie.

Ale wizualnie...... Totalny złom. Pokrywa wiedziałem że będzie do malowania, kieszeń w rzeczywistości wygląda dużo gorzej niż na foto- założyłem od CT-737 niestety bez bajeranckiego nadruku "reference cassette deck". Górna część panela zrujnowana i podpicowana jakimś czarnym mazidłem (ciężko będzie coś z tym zrobić). Prawdę mówiąc nie za bardzo nadaje się żeby go postawić z resztą zabawek.

A tak wygląda w środku: :)

Spokojnie, teraz poszukaj uszkodzonego 939 w dobrym stanie wizualnym i złożysz z dwóch złomów jeden piękny i sprawny, a reszta zostanie na części.

poszperałem trochę w sieci i poniżej efekt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w Gdyni niestety nie ma żadnego sklepu z gratami do magnetofonów......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam ponownie

rozgrzebałem niedawno nabytego sonego 770es (miał być w pełni sprawny - niestety nie był, możliwości zwrotu nie było sprzedającemu zablokowano konto, telefonów nie odbiera ;))

wyczyściłem wszystko co się dało, łącznie z mikrostykami, praca nieco się poprawiła ale nie do końca, przy długich taśmach ma ciągle problemy z przewijaniem (naciskając wstecz, przewija do przodu, dopiero po ponowny naciśnięciu stop i przewijanie, zaczyna przewijać do tyłu) - sądzę że to jednak będzie błąd spowodowany luźnym paskiem

porozkręcałem cały mechanizm, wyciągnąłem pasek i mam pytanie, jak dobrać odpowiedni pasek ? ma 3 mm szerokości, z tym nie ma problemu z tego co się orientowałem są takowe dostępne, nie wiem natomiast jak dobrać średnicę ? jak to najdokładniej zmierzyć ? wiadomo że może być już trochę rozciągnięty, jak go zmierzyć np suwmiarką ? dużo ciaśniejszy kupić ? w serwisówce sonego nie ma podanych wymiarów

Ja mierzę składając go na pół; potem kupuję krótszy o kilka milimetrów, z tych które są dostępne. Mam to szczęście, że w moim mieście jest sklepik z takimi częściami i czasami udaje się coś dobrać. Szerokość powinna być taka sama lub większa jeżeli się zmieści. Jak dotąd (chyba już 5 pasków) taka metoda się sprawdziła.

Wojtek

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Jest:) Dotarł do mnie mój pierwszy Deck Onkyo TA-2055

Ukryta Zawartość

Jest troszkę pokiereszowany brakuje w nim jednej śrubki i są jakieś dwie dziwne dziurki na tylnej części obudowy. Musiałem go rozkręcić bo coś latało. Gdy zdjąłem obudowę widziałem już co jest przyczyną latania i skąd te dziurki w tylnej części.

Element który latał luźno powinien chyba być tam przykręcony. I co to w ogóle jest? chyba było naprawiane bo widać że są tam jakieś ślady korektora?

ff2fb94adf253fa3m.jpg

c659a9493e706195m.jpg

85532e30b7864c89m.jpg

Na razie go podłączyłem tylko do prądu by sprawdzić czy w ogóle działa i czy wszystko się świeci. I świeci pięknie:)aż się zakochałem.

Mam kilka pytań czy mogę go bezpiecznie podpiąć do amplitunera bez obaw że coś zepsuje w swoim sprzęcie? Czy polecacie jakieś specjalne kable analogowe aby podpiąć ten magnetofon? Czy znacie jakieś miejsca gdzie mógłbym zakupić górną płytę obudowy gdyż ta oryginalna nie jest zbyt rewelacyjna i ma wgniotę. Już się nie mogę doczekać jak to zagra:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Paris

Jest:) Dotarł do mnie mój pierwszy Deck Onkyo TA-2055

Element który latał luźno powinien chyba być tam przykręcony. I co to w ogóle jest? chyba było naprawiane bo widać że są tam jakieś ślady korektora?

Na razie go podłączyłem tylko do prądu by sprawdzić czy w ogóle działa i czy wszystko się świeci. I świeci pięknie:)aż się zakochałem.

Mam kilka pytań czy mogę go bezpiecznie podpiąć do amplitunera bez obaw że coś zepsuje w swoim sprzęcie? Czy polecacie jakieś specjalne kable analogowe aby podpiąć ten magnetofon? Czy znacie jakieś miejsca gdzie mógłbym zakupić górną płytę obudowy gdyż ta oryginalna nie jest zbyt rewelacyjna i ma wgniotę. Już się nie mogę doczekać jak to zagra:)

To białe to nie korektor, tylko pasta termoprzewodząca, która ułatwia chłodzenie tranzystorów. Ta gruba blacha to radiator, całość powinna być przykręcona do metalowej obudowy. Układ jest zapewne stabilizatorem zasilania.

Przed podłączeniem do amplitunera możesz podłączyć do decka słuchawki - zawsze to bezpieczniej, usłyszysz ewentualne buczenie. Najzwyklejsze kable RCA/Cinch wystarczą.

Podłączyłem słuchawki i wszystko świetnie gra wszystkie przełączniki chyba działają nie sprawdzałem nagrywania no i jest jeden problem. Nie przewija ani w jedną a ni w drugą stronę słychać jak by przewijał taśmę ale trwa to jakieś 3 sekundy a potem się wyłącza to niby przewijanie a taśma ani nie drgnie. Tak jakby nie miał siły przekręcić taśmy w kasecie. Jakieś rady?

Nic strasznego, tylko idler. U mnie też się lekko ślizga, ale ogólnie daje radę, więc się za to nie brałem. Zdejmij nakładkę kieszeni, odkręć metalową ściankę wewnątrz i wszystko będziesz miał jak na dłoni. ;-)

Cześć. Przyglądacie się czasami osiom capstanów w Waszych magnetofonach? Zastanawia mnie czy to ma tak wyglądać jak na moim zdjęciu? Chodzi mi o to że nie są wypolerowane, tylko wyglądają jakby ktoś je przeleciał drobnym papierem ściernym. W moim drugim Pionku jest podobnie....

Napiszę jeszcze, że mój nowy nabytek: CT-939, spisuje się po prostu genialnie!

i jeszcze zdjęcie:

Już kiedyś rozmawialiśmy na ten temat. Bywało różnie....

Niekiedy producenci stosowali matowe, a niekiedy błyszczące osie capstanów.

Czasem nawet w deckach "dual capstan" była jedna oś matowa, a druga polerowana.

'Audiotetryk'

Cześć. Przyglądacie się czasami osiom capstanów w Waszych magnetofonach? Zastanawia mnie czy to ma tak wyglądać jak na moim zdjęciu? Chodzi mi o to że nie są wypolerowane, tylko wyglądają jakby ktoś je przeleciał drobnym papierem ściernym. W moim drugim Pionku jest podobnie....

Tak powinny wyglądać, jednak inaczej niż na Twoim zdjęciu. Prawy matowy okresla się to jako "satynowy" bez żadnych rys jak na zdjęciu, lewy lustrzany połysk, również bez rys.

Na zdjęciu wyglądają na czyszczone w nieodpowiedni sposób. Chyba za pomocą patyczków lub innych skrobaków. Jeśli nie są to głębokie rysy przetrzyj pastą polerską.

Vlado.

Edytowane przez vlado

Jeżeli dobrze zrozumiałem wpis vlado - obie ośki masz do spolerowania - lewa powinna być jednolicie lustrzana połyskliwa, prawa jednolicie satynowa(

lekko matowa).Tak też wynika ze zdjęć.

Z tego co widzę masz chyba taki sam mechanizm co mój ct-a7, głowice tylko inne.

Edytowane przez musiko

Bardzo dobrym połączeniem jest magnetofon kasetowy i wzmak lampowy.Akai GX 75 MK II zestawieniu z Amplifonem WL 36 brzmi wręcz rewelacyjnie.Od kilku dni nie mogę się nadziwić jak potrafi zgrać taśma nagrana 14 lat temu.Jest to RAKS SD-X, chrom.Bez szumów, dynamicznie z piękną górą.Po prostu można słuchać bez końca!

Bardzo dobrym połączeniem jest magnetofon kasetowy i wzmak lampowy.Akai GX 75 MK II zestawieniu z Amplifonem WL 36 brzmi wręcz rewelacyjnie.Od kilku dni nie mogę się nadziwić jak potrafi zgrać taśma nagrana 14 lat temu.Jest to RAKS SD-X, chrom.Bez szumów, dynamicznie z piękną górą.Po prostu można słuchać bez końca!

Muszę to wypróbować, jako że posiadam Akai GX 95. Pozostaje mi tylko zakup wzmaka lampowego :-))

Gdy jakiś czas temu zainteresowałem się bliżej tym wątkiem nie byłem świadom skutków ubocznych, które mnie czekają (z jednego decka zrobiły się trzy) ;-)

Ale do rzeczy. Na dniach dotrze do mnie Pioneer CT-737 Mark II (Kasjel mi zaraz powie do słuchu ;-)

Dotychczas miałem na stanie tylko proste decki dwugłowicowe z manualną regulacją BIAS-u (Technics RS-B565 PXS i Yamaha KX-300), natomiast w CT-737 MK II jest jeszcze BIAS LEVEL. Nie bardzo wiem do czego on służy. Mógłby mi ktoś w skrócie nakreślić procedurę kalibracji taśmy w tym decku ?

Może jakiś link do instrukcji obsługi ?

Gdy jakiś czas temu zainteresowałem się bliżej tym wątkiem nie byłem świadom skutków ubocznych, które mnie czekają (z jednego decka zrobiły się trzy) ;-)

Ale do rzeczy. Na dniach dotrze do mnie Pioneer CT-737 Mark II (Kasjel mi zaraz powie do słuchu ;-)

Dotychczas miałem na stanie tylko proste decki dwugłowicowe z manualną regulacją BIAS-u (Technics RS-B565 PXS i Yamaha KX-300), natomiast w CT-737 MK II jest jeszcze BIAS LEVEL. Nie bardzo wiem do czego on służy. Mógłby mi ktoś w skrócie nakreślić procedurę kalibracji taśmy w tym decku ?

Może jakiś link do instrukcji obsługi ?

Tutaj masz instrukcję obsługi. Pewnie w języku angielskim.

Gratuluję zakupu ! Mimo wszystko :-))

Ukryta Zawartość

Musisz najpierw wyrazić swoją opinię na temat tego sprzętu zaznaczając odpowiednie gwiazdki. Dopiero wtedy "download" będzie aktywny.

Ukryta Zawartość

Tutaj masz instrukcję obsługi. Pewnie w języku angielskim.

Gratuluję zakupu ! Mimo wszystko :-))

Ukryta Zawartość

Musisz najpierw wyrazić swoją opinię na temat tego sprzętu zaznaczając odpowiednie gwiazdki. Dopiero wtedy "download" będzie aktywny.

Dzięki.

Byłem na tej stronie wcześniej i za nic nie mogłem pobrać tej instrukcji. Teraz za trzecim podejściem zadziałało.

Sprawa kalibracji teoretycznie jest jasna, jak będzie w praktyce zobaczymy.

Ukryta Zawartość

paski do 770es dotarły (zamówiłem 3 o podobnych średnicach i dobrałem najodpowiedniejszy) poskładałem mechanizm, przy okazji wymieniłem taką gąbkę docisku kasety na kieszeni, ponieważ strasznie się skorodowała upływem czasu i zamieniła się w klejącą maź ;)

do tego przy montażu zauważyłem niedopięty kabelek i zaświeciło podświetlenie kasety (którego myślałem że nie ma ;) )

wszystko gra na trzeba, pięknie działa, jestem zadowolony, dzięki za wskazówki

paski do 770es dotarły (zamówiłem 3 o podobnych średnicach i dobrałem najodpowiedniejszy) poskładałem mechanizm, przy okazji wymieniłem taką gąbkę docisku kasety na kieszeni, ponieważ strasznie się skorodowała upływem czasu i zamieniła się w klejącą maź ;)

do tego przy montażu zauważyłem niedopięty kabelek i zaświeciło podświetlenie kasety (którego myślałem że nie ma ;) )

wszystko gra na trzeba, pięknie działa, jestem zadowolony, dzięki za wskazówki

Gratuluję przywrócenia decka do życia :)

Też sprawiłem sobie K770ES, mój jest w doskonałym stanie zarówno wizualnym jaki technicznym. Głowice i cała mechanika wyglądają jakby magnetofon był tylko używany przez niecały rok a ma już przecież prawie 20 lat. Jedyny minus to ta antywibracyjna wkładka w stabilizatorze kasety. Musialem ją zdemontować bo nie nadawała sie do użytku.

Mam pytanie do Ciebie ozrabal czy w swoim decku wymieniłeś wkładke na oryginalną czy zastąpiłeś ją czymś innym?

Ja zastanawiam się nad zamównieniem wkładki z modelów K870/970ES, tam te wkładki są z innego materiału (sorbotan) i nie powinny ulegać takiemu rozkładowi jak ta gąbka z K770ES

rbx

wkładkę gąbeczkę znalazłem w padniętym ksero ;) użyłem gąbki znajdującej się na pokrywie do przyciskania kartek do skopiowania, na skanerach też coś takiego jest, grubością pasuje idealnie jak mi się wydaje, wyciąłem nożyczkami i nakleiłem taśmą dwustronną

rbx

wkładkę gąbeczkę znalazłem w padniętym ksero ;) użyłem gąbki znajdującej się na pokrywie do przyciskania kartek do skopiowania, na skanerach też coś takiego jest, grubością pasuje idealnie jak mi się wydaje, wyciąłem nożyczkami i nakleiłem taśmą dwustronną

Dobry pomysł z tą gąbką, też się zastanawiałem nad podobnym rozwiązaniem tego problemu ale na razie wysłałem zapytanie do serwisu czy da radę zamówić i za jaką cenę wkładkę z sorbotanu do K870ES, jeśli cena będzie jakaś kosmiczna to też będę musiał sie pobawić w DIY ;) Na razie mój K770ES chodzi bez tego.

Witam,

dziś przeżyłem chwilę grozy - postanowiłem zdemagnetyzować głowice w N5846, załadowałem TDK HD30, włączyłem, powtórzyłem ze dwa razy

i wsadziłem zwykłą kasetę celem odsłuchu - ku mojemu przerażeniu w jednym kanale pojawiło się głośne na całą skalę brzęczenie - natychmiast wyłączyłem odtwarzanie , wyjąłem kasetę i wyłączyłem zasilanie.Po ponownym włączeniu magnetofonu załadowałem kasetę i włączyłem odtwarzanie

- wszystko grało jak należy...O co tu chodzi?

Może jeszcze nie wszyscy widzieli....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

paski do 770es dotarły (zamówiłem 3 o podobnych średnicach i dobrałem najodpowiedniejszy)

a gdzie kupowałeś te paski? Pytam bo muszę się zabrac za swoje akai'e.

• Pokaż nowe odpowiedzi