Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Koledzy poszukuję gniazda słuchawkowego do magnetofonu Technics, gniazdo jest niby pozłacane i stosowane w wyższych deckach: RS-B755, 765, 965 i serii RS-BX606, 626, 707, 727, 808, 828

To co mam jest pozłacane (foto) , a zaśniedziało, próbowałem czyścić, ale bez efektu :)

Gniazdo może być z płytką, a nawet z uszkodzonym dekiem na części – zapłacę.

Proszę o info na PW

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21204-0-86221400-1303381858_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mati, nie wiem czy będę akurat miał gnizado o które pytasz. Wiem, że mam jakieś parę drobiazgów z demontażu RS-B565. Nie pamiętam czy gniazda słuchawkowego akurat już nie wydałem, ale sprawdzę i pod wieczór dam znać.

Mati, niestety nie mam już tego gniazdka, został mi tylko plastikowy element mocujący to gniazdko do obudowy panelu. Mam parę innych drobiazgów, ale akurat tego nie.

SirJack7

Proszę tu jest w skrócie co i jak. :)

Czyli dobrze rozumuję że tylko normal i chrom?Czy jednak jakaś kombinacja "załącza" metale?

Trochę się zakręciłem bo przycisku "ZX" nie mam w tym modelu, a w necie różnie pisze na ten temat.

Co może być nie tak jeżeli sygnał podczas nagrywania jest "czysty", a nagranie brzmi jak zryta płyta?Inne kasety nagrane na innych deckach magnetofon odtwarza poprawnie...

To jakaś dziwna zależność, że co jakiś czas pojawia się całkiem przyzwoity Denon za naprawdę nieduże pieniądze. Może mi się tylko wydaje, ale np. z Techniksami takie okazje się chyba nie zdarzają.

Czyli dobrze rozumuję że tylko normal i chrom?Czy jednak jakaś kombinacja "załącza" metale?

Trochę się zakręciłem bo przycisku "ZX" nie mam w tym modelu, a w necie różnie pisze na ten temat.

Co może być nie tak jeżeli sygnał podczas nagrywania jest "czysty", a nagranie brzmi jak zryta płyta?Inne kasety nagrane na innych deckach magnetofon odtwarza poprawnie...

Według instrukcji obsługi tylko Normal i Chrome , zresztą tą instrukcję wysłałem ci na Priva.

Pozdrawiam.

ożesz q ... a mówią że bieda w Narodzie..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

właśnie podłączyłem swój nowy AKAI gx-95. i co? ano - zacząłem szczęki szukać na podłodze! w porównaniu z yamahą kx-w492 to niebo a ziemia!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Ten Akai GX 95 powinien mieć jeszcze drewniane boczki...

Dzisiaj udało mi się znaleźć kółko zębate w starym magnetowidzie, które po niewielkiej przeróbce idealnie pasuje do Grundiga CF 5500-2 którego ostatnio kupiłem za grosze na Allegro wraz z Dualem C-839. I tak osiągnąłem 100% sprawności tego decka. Może jeszcze Gardenus odnajdzie gdzieś pokrętła i srebrny panel przedni z tego modelu. Będzie wspaniale, jeśli uda mi się to załatwić. Dostałem też przesyłkę od Vlada z Dualem C 839 na części. Jak go zobaczyłem, w jakim jest pięknym stanie wizualnym to pomyślałem, że on będzie naprawiony. A dawcą części będzie ten, którego ja kupiłem. Ale okazało się, że deck ma całkowicie uszkodzony system sterowania. Tak więc powymieniałem wszystko co trzeba, i mój Dual wygląda teraz jak nówka !!!

Niestety system stabilizacji obrotów silnika jest uszkodzony w obydwóch magnetofonach :-((

Prawdopodobnie chodzi o układ scalony TCA955. Można go kupić w jednym polskim sklepie internetowym, ale kosztuje ponad 60zł !!!

Dzięki Vlad za tego Duala ! W życiu bym nie pomyślał, że tak szybko będę miał brakujące części do mojego egzemplarza.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A u mnie w przedświątecznej atmosferze gra CT-S 710;-) Na płycie Vangelisa - Voices (jak zapewne wiecie) jest cała masa smaczków które Pioneer oddaje znakomicie na zwykłej TDK SA. Nagrania dokonałem w Dolby C z dość wymagającego źródła jakim jest odtwarzacz PD-75.

Tak teraz wygląda ten Dual RC 839....

Ukryta Zawartość

post-7746-0-50757400-1303484306_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten Akai GX 95 powinien mieć jeszcze drewniane boczki...

Dzisiaj udało mi się znaleźć kółko zębate w starym magnetowidzie, które po niewielkiej przeróbce idealnie pasuje do Grundiga CF 5500-2 którego ostatnio kupiłem za grosze na Allegro wraz z Dualem C-839. I tak osiągnąłem 100% sprawności tego decka. Może jeszcze Gardenus odnajdzie gdzieś pokrętła i srebrny panel przedni z tego modelu. Będzie wspaniale, jeśli uda mi się to załatwić. Dostałem też przesyłkę od Vlada z Dualem C 839 na części. Jak go zobaczyłem, w jakim jest pięknym stanie wizualnym to pomyślałem, że on będzie naprawiony. A dawcą części będzie ten, którego ja kupiłem. Ale okazało się, że deck ma całkowicie uszkodzony system sterowania. Tak więc powymieniałem wszystko co trzeba, i mój Dual wygląda teraz jak nówka !!!

Niestety system stabilizacji obrotów silnika jest uszkodzony w obydwóch magnetofonach :-((

Prawdopodobnie chodzi o układ scalony TCA955. Można go kupić w jednym polskim sklepie internetowym, ale kosztuje ponad 60zł !!!

Dzięki Vlad za tego Duala ! W życiu bym nie pomyślał, że tak szybko będę miał brakujące części do mojego egzemplarza.

Kasjel wymontuj lewy wałek wraz z kołem zamachowym, zajrzyj do środka koła i wyczyść co będziesz mógł. Może wróci mu rozum i przestanie kręcić bez sensu? Cieszę się, że sprawiłem ci radość.

Dla wszystkich kolegów z tego forum:

Wesołego królika, co po stole bryka,

spokoju świętego i czasu wolnego,

życia zabawnego w jaja bogatego

i w ogóle wszystkiego, kurczę, najlepszego.

Życzy Jacek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ceny na Allegro, to ostatnio dla mnie coraz większa zagadka... Wystarczy spojrzeć i porównać z typowymi kwotami licytacji:

Ukryta Zawartość

Sprawny można nabyć w podobnej cenie.

Ukryta Zawartość

Sam żałuję, że nie licytowałem. Mam już takiego, ale przy tej cenie...

A przede wszystkim życzę Wszystkim Wesołych Świąt!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

xatt

ożesz q ... a mówią że bieda w Narodzie..

Ukryta Zawartość

Tu są chyba jakieś przekręty - kojarzę taką aukcję już wcześniej że była...

SirJack7 - dziękuję ! :-)

Ukryta Zawartość

Ja żałuję, że nie licytowałem w tej aukcji....

Kurcze ! Naprawdę sądziłem, że cena końcowa będzie wyższa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest jedno wytłumaczenie. Albo okres przedświąteczny to powoduje, albo po prostu magnetofony już się przejadły. Dla nas lepiej, będzie w czym wybierać. :)

jaki wg Was jest najlepszy magnetofon Technics'a ?

Xatt, bez dwóch zdań RS-B100. Tutaj nie było kompromisów. Miałem ten model i naprawdę wśród modeli Technicsa nie miał sobie równych. W tej chwili jest akurat na eBayu do wzięcia. Dzisiaj się kończy aukcja.

Ukryta Zawartość

Pierwsza reklama jest fajna, takie dwa w jednym ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Cytat z aukcji na kultowym portalu:

"Mam do zaoferowania ciekawy deck , należący już do bardzo rzadkich okazów. Stan dość bardzo dobry, nie kręci (pewnie paski do wymiany) i sprzedaję jako uszkodzony. Więcej o tym rodzynku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub TU"

Sam opis to już rodzynek.

Przesyłam Wszystkim Najserdeczniejsze Życzenia Świąteczne.

Włodek.

Ukryta Zawartość

Co sądzicie o niższych modelach Nakamichi? Np taki NAKAMICHI BX-150E , czy warto w niego zainwestować? Ma tylko 2 głowice i nie wiem ile silników , nie wiem też co jest warty. Jak ktoś coś wie to z góry dzięki za info.

Pozdrawiam

Paweł

Co sądzicie o niższych modelach Nakamichi? Np taki NAKAMICHI BX-150E , czy warto w niego zainwestować? Ma tylko 2 głowice i nie wiem ile silników , nie wiem też co jest warty. Jak ktoś coś wie to z góry dzięki za info.

Pozdrawiam

Paweł

Podobno te Naki warto kupować dopiero od BX-300E. Ale ja nie miałem żadnego z nich, więc nie jestem pewny...

BX-300E to wyższy model 150 tki. Ma 3 głowice i pewnie lepszą elektronikę. Ale zaczyna mi sie podobać ten styl Nakamichi. Podobno w serii BE zarówno 150 jak i 300 problem jest z idlerem, tzn z gumką na plastikowym kółku które napędza rolki przewijające taśmę. Czy jest to problem aby wymienić taki idler i/lub samą gumkę? Na Youtube jest film gościa który to zrobił i magnet jak nowy ;-).

Pozdrowki i jak ktoś coś wie jeszcze to z góry dzieki za info.

Paweł

• Pokaż nowe odpowiedzi