Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Czułość wejścia magnetofonowego dla kilku "słabych wzmaków":

- Yamaha AX-380: 150mV,

- PW-9010: 300mV,

- Technics SU-V707: 150mV,

Parametry wyjścia linowego CT-737 MkII: 316mV przy impedancji wyjściowej 5,2koma.

Nie ma potrzeby "urywania potencjometru", albowiem napięcie wyjściowe magnetofonu, jest z nawiązką wystarczające do pełnego wysterowania praktycznie każdego wzmacniacza z wejściem magnetofonowym.

Co to znaczy "mocny wzmak"? Mocny od strony wyjścia, czy czuły od strony wejścia?

GM

Ważne jest to co się słyszy, a nie parametry podane w serwisówkach. OK. To już nawet nie będę używał sformuowania "sygnał na wyjściu". Powiem poprostu, że takie decki jak Pioneer CT 737/mkII, Akai GX-F80, Braun C2,Basf D6234.....cicho grają.

Podłącza się taką np. Optonikę RT 3838 do jednego wejścia "Tape1" w wzmaku. A do "Tape2" Pioneera CT 737mkII. Następnie odsłuchuje się tą samą kasetę na tych deckach, przełączając tylko źródło na wzmaku. I różnica w głośności jest spora.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ważne jest to co się słyszy, a nie parametry podane w serwisówkach. OK. To już nawet nie będę używał sformuowania "sygnał na wyjściu". Powiem poprostu, że takie decki jak Pioneer CT 737/mkII, Akai GX-F80, Braun C2,Basf D6234.....cicho grają.

Podłącza się taką np. Optonikę RT 3838 do jednego wejścia "Tape1" w wzmaku. A do "Tape2" Pioneera CT 737mkII. Następnie odsłuchuje się tą samą kasetę na tych deckach, przełączając tylko źródło na wzmaku. I różnica w głośności jest spora.

Parametry podane w danych technicznych są bardzo ważne. Analizując je, można bardzo łatwo uniknąć przykrych niespodzianek w rodzaju przesterowania lub niedosterowania wzmacniacza.

Będę "walczył" ze stwierdzeniami deprecjonującymi jakiś magnetofon tylko dlatego, że jego producent zaprojektował dla niego taki, a nie inny poziom wyjściowy. Trudno żeby nie było różnicy w poziomie dźwięku na wyjściu wzmacniacza, jeśli do jego wejścia podłącza się najpierw źródło o napięciu wyjściowym 300mV, a później 1V.

Warto także pamiętać, że wzmacniacz można bardzo łatwo przesterować od strony jego wejścia zbyt dużym sygnałem. Potencjometr na przednim panelu magnetofonu nie służy do regulacji wzmocnienia wzmacniacza, a do wyrównania poziomu sygnału na wyjściu wzmacniacza sterowanego z różnych źródeł.

Dla danego ustawienia potencjometru wzmocnienia we wzmacniaczu, wszystkie źródła powinny dać taką samą głośność z głośników.

GM

Edytowane przez G.Mark

Rozumiem że nikt z Was nie chce sprawdzić czy Wasz pupil w systemie potrafi generować dźwięk za głową;-) Mało jest takich realizacji a do tego jeszcze z bardzo fajną muzyką;-)

Nagrałem tego sampla kilkukrotnie na złotej Maxellce XLII z 1985r. Nagrań dokonałem deckiem Yamaha KX-800 bezpośrednio z komputera używając Dolby B,C,Filtra MPX oraz bez Dolby z poziomem wysterowania do +6dB Max, w różnych konfiguracjach. Odsłuch przy użyciu tego samego magnetofonu oraz amplitunera Technics SA-424 oraz prostych kolumn Aiwy.

Zdecydowanie najlepsze efekty dla mojego ucha dało nagranie z Dolby C, dźwięk za głową słyszałem w okolicach czasu 5.10. :)

Może jest go więcej ale jak widać mój sprzęt nie należy do najlepszych, a tak w ogóle to fajny kawałek nam podrzuciłeś :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nagrałem tego sampla kilkukrotnie na złotej Maxellce XLII z 1985r. Nagrań dokonałem deckiem Yamaha KX-800 bezpośrednio z komputera używając Dolby B,C,Filtra MPX oraz bez Dolby z poziomem wysterowania do +6dB Max, w różnych konfiguracjach. Odsłuch przy użyciu tego samego magnetofonu oraz amplitunera Technics SA-424 oraz prostych kolumn Aiwy.

Zdecydowanie najlepsze efekty dla mojego ucha dało nagranie z Dolby C, dźwięk za głową słyszałem w okolicach czasu 5.10. :)

Może jest go więcej ale jak widać mój sprzęt nie należy do najlepszych, a tak w ogóle to fajny kawałek nam podrzuciłeś :)

Wielkie dzięki za szczegółową relację;-) Christopher von Deylen obecny jest na rynku muzycznym od kilkunastu lat. Po odejściu Mirko von Schlieffena stanowi trzon projektu o nazwie Schiller. Harald Bluchel najwięcej dobrych płyt nagrał jako Cosmic Baby. Strona obu panów tutaj: http://www.bluechelvondeylen.net/ Nagranie pochodzi z płyty Bi Polar i jest utworem zamykającym album. Dla zainteresowanych mogę udostępnić w celach poznawczych inne nagrania, w tym z płyty Mare Stelaris ale musicie je natychmiast skasować po przesłuchaniu <rotfl>

Edytowane przez discomaniac71

Czy chodzi o tego wykonawcę/projekt Schiller którego albumy to "Tag und nacht" i "Lieben" m.in.?

Stylem pasuje, wszystkie płyty tak są dobrze nagrane mam dwie lub trzy - bardzo dobrze się ich słucha relaks w pełni :-)

P.S,Jakim programem zgram utwór z płyty do rodzaju pliku flac i gdzie go wrzucić by był dostępny do pobrania tak jak Twój discomaniac71 plik?? Mam coś ciekawego

do podzielenia się - to króciutki ale zapierający dech w pewnym momencie "utworek" :-)

Edytowane przez musiko

discomaniac71 - jeśli znajdziesz trochę czasu, to ściągnij sobie wszystkie albumy Arcane. To są tylko MP-trójki. Ale myślę, że powinna ci się spodobać taka muzyka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nagranie pochodzi z płyty Bi Polar i jest utworem zamykającym album. Dla zainteresowanych mogę udostępnić w celach poznawczych inne nagrania, w tym z płyty Mare Stelaris ale musicie je natychmiast skasować po przesłuchaniu <rotfl>

Gdzie mogę znaleźć tą płytę w formacie flac do przesłuchania w całości ? Znalazłem tylko jako mp3,a ten format tylko kaleczy muzykę.

Witam!

Koledzy powiedzcie , czy warto , ewentualnie czy można używać do czyszczenia głowic kaset do ich czyszczenia. Mam taką jedna TDK Head Cleaner i nie wiem czy w ogóle ją rozpakować i włożyć do magnetofonu. Kaseta ma pewnie kilkanaście lat i nie wiem czy jej parametry sa dalej OK i nie zniszczy magnetofonu. Z drugiej strony mam często używana Yamahę KX-10 która jest szufladą i do czyszczenia głowicy muszę rozkręcać obudowę. Taka kaseta pomogłaby utrzymać wszystko w jako takiej czystości. Rozkręcał bym rzadziej do czyszczenia. Z góry dzięki za info.

Pozdrawiam

Paweł

wyzromek - tak się składa że mam Yamahę K-1020, czyżby decki różniły się także głowicami?U mnie tkwi głowica Yamahy GF-32.

Również mam jajowatą gumkę na idliderze - klekocze przy przewijaniu co denerwuje.Niestety u mnie czasem załamie taśmę i zablokuje

- to efekt zużytych rolek?

Robinson - a nie masz możliwości wyczyszczenia toru gdy szuflada jest wysunięta?Kaseta pewnie da trochę radę - pewnie się ją nawilża wcześniej płynem czyszczącym, ale raz że może ciut "nadszlifować" czoło jak jest kiepskiej jakości(no ale to TDK), dwa cały obszar poza polem styku czoła głowicy z taśmą owszem oczyści lecz tuz obok gdzie również zbiera się brud - już nie .Poza tym nie wyczyści rolek - a to ważne przecież i chyba osi capsatnów.

Edytowane przez musiko

>>Robinson

Nie używaj takich kaset, rysują głowicę, tylko szmatka i izopropanol! Sami producenci zresztą nie zalecają takich kaset.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Neomammut : dzięki za poradę. W takim razie kaseta zostanie do wiecznego oglądania :-). Izopropanol the best. tylko to rozkręcanie , ale raz na jakiś czas można rozkręcić.

Pozdrawiam

Paweł

>>Robinson

tylko szmatka i izopropanol

a ja na ten przyklad używam zwykły czysty Spirt i patyczki do uszu i też jest dobrze :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

wyzromek - tak się składa że mam Yamahę K-1020, czyżby decki różniły się także głowicami?U mnie tkwi głowica Yamahy GF-32.

Również mam jajowatą gumkę na idliderze - klekocze przy przewijaniu co denerwuje.Niestety u mnie czasem załamie taśmę i zablokuje

- to efekt zużytych rolek?

Z tego co można wyczytać, różnią się. W K-1020 są głowice typu sendust, w KX-1200 są amorficzne (GF-38). U mnie "oponka" na idlerze nie weszła całkiem w jego rowek. Po ściągnięciu wyglądała od tyłu jakby ją ktoś odgryzł zębami. Jakoś nie mógłbym uwierzyć, żeby taką fuszerkę Yamaha odwa.... w topowym ich decku. Przeszlifowałem papierem ściernym i jest znacznie lepiej. Pewnie też masz wymienioną, w końcu to leciwe magnetofony.

Mnie Yamaha zawiodła tym, że jest kapryśna co do kaset. Basf Chrome Extra II za nic nie mogę na niej skalibrować (próbowałem dwie, fakt że nie nowe, trzecia - chrome maxima II to samo). Duże tłumienie, a na Dolby C nieakceptowalne zniekształcenia. Brakuje możliwości ustawienia poziomu. Pioneer CT-737mkII dał radę tej kasecie, ale poziom (Level) skręciłem na max w prawo a i tak trochę zabrakło do wyrównania poziomów. Za to nie ma problemów przy Dolby C. Nagrana Nah Youn Sun i muzyka Fado brzmią bdb.

Pytanko do fachowców - czy można/należy kapnąć smarem "do" rolek i "bolców" je napędzających?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czy chodzi o tego wykonawcę/projekt Schiller którego albumy to "Tag und nacht" i "Lieben" m.in.?

Stylem pasuje, wszystkie płyty tak są dobrze nagrane mam dwie lub trzy - bardzo dobrze się ich słucha relaks w pełni :-)

P.S,Jakim programem zgram utwór z płyty do rodzaju pliku flac i gdzie go wrzucić by był dostępny do pobrania tak jak Twój discomaniac71 plik?? Mam coś ciekawego

do podzielenia się - to króciutki ale zapierający dech w pewnym momencie "utworek" :-)

Tak, dokładnie o tego wykonawcę chodzi. Dokąd w projekcie uczestniczył von Schlieffen mówiło się o grupie muzycznej. Np Easy CD-DA Extractor.

Gdzie mogę znaleźć tą płytę w formacie flac do przesłuchania w całości ? Znalazłem tylko jako mp3,a ten format tylko kaleczy muzykę.

Link podrzucę na priva.

Widziałem tą Twoją (jak sięokazuje) aukcję, nawet zastanawiałem się dlaczego znowu pojawił się na aukcji. Teraz już wiem dlaczego :). Ratuje mnie opis "100% sprawny" - jakby co, to wróci do właściciela. Ale mam nadzieję, że nie będzie tak źle.

Jeśli rzeczywiście był oddany do naprawy, to powinno być OK. Koniecznie sprawdź stan zębatek w mechanizmie sterującym. Stan wizualny był, jak na wiek magnetofonu, perfekcyjny. Na tyle, że strasznie mnie korciło, żeby go zostawić i spróbować naprawić. Koniecznie napisz jak działa, jak go już dostaniesz i przetestujesz.

Tak, dokładnie o tego wykonawcę chodzi. Dokąd w projekcie uczestniczył von Schlieffen mówiło się o grupie muzycznej. Np Easy CD-DA Extractor.

Link podrzucę na priva.

Dzięki

discomaniac71 - jeśli znajdziesz trochę czasu, to ściągnij sobie wszystkie albumy Arcane. To są tylko MP-trójki. Ale myślę, że powinna ci się spodobać taka muzyka.

Ukryta Zawartość

Dzięki za link, fajna muza. Szkoda tylko że mp3 ale poszukamy lepszej jakości :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SirJack7

Poszukuję instrukcji serwisowej i [obsługi] do SUPERSCOPE PROFESSIONAL CASSETTE RECORDER/CD - 320 [MADE IN TAIWAN]

Jest to chiński reporterski Marantz [TOTAL SHUT OFF TWO HEAD SYSTEM SUPER HARD PERMALLOY HEAD] Magnetofon odtwarza wyjątkowo czysto nagrywania jeszcze nie sprawdzałem padnięty jest R YU Meter L jest w idealnym porządku.

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

PS razem z nim dostałem FERGUSON Super-Cardioid Camera Microfone MODEL VA218 50~16,000Hz zasilanie 1.5V battery [AA]zamocowan [including] TELESCOPIC BOOM <długim teleskopowym wysięgniku>

Robinson,

było tysiąc razy ;) Zasadnicze różnice? Zasadniczo są niewielkie ;) W wersjach mk1 tylko GX-95 ma stabilizator kasety (w wersjach mk2 mają już oba). GX-95 ma sporo miedzi, poza tym są jakieś tam drobne różnice w bebechach. Fachowo niech się ktoś inny wypowie.

A deck DIY? Nie słyszałem, ale chyba zbyt skomplikowana sprawa.

Dzięki

Dzięki za link, fajna muza. Szkoda tylko że mp3 ale poszukamy lepszej jakości :)

Ten zespół jest moim zdaniem lepszy od starego Tangerine Dream z najlepszych lat ! Mam trzy oryginalne CD Arcane. Ale najnowszej płyty nie ma niestety jeszcze w "Generatorze".

Mam taką propozycję dla wszystkich majsterkowiczów grzebiących w magnetofonach i nie tylko. To bardzo solidny sprzedawca. Sorry, że nie na temat...ale może ktoś skorzysta ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten zespół jest moim zdaniem lepszy od starego Tangerine Dream z najlepszych lat ! Mam trzy oryginalne CD Arcane. Ale najnowszej płyty nie ma niestety jeszcze w "Generatorze".

Mam taką propozycję dla wszystkich majsterkowiczów grzebiących w magnetofonach i nie tylko. To bardzo solidny sprzedawca. Sorry, że nie na temat...ale może ktoś skorzysta ?

Ukryta Zawartość

Czy chodzi o tą płytkę :Elane - Arcane (2011)

post-26690-0-96008000-1306173546_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy chodzi o tą płytkę :Elane - Arcane (2011)

Nie, to nie o tego wykonawcę chodzi. Tu masz link gdzie można odsłuchać fragmentów utworów z najnowszej płyty Arcane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

discomaniac71 - dzięki - spróbuję przekonwertować.

wyzromek - u mnie ktoś wcześniej grzebał w tym idliderze - po zdjęciu oponki wypadło kawałek gumki recepturki...

Pewnie miała służyć jako powiększenie średnicy i tym samym poprawiać przyczepność do talerzyków szpulek.Tymczasem

po ponownym założeniu samej już oponki i jej wyczyszczeniu - wszystko chodzi jak trzeba :-)

U mnie nie ma problemów z wysterowaniem różnych kaset - i mały zapas zostaje więc może jakaś regulacja w Twoim decku potrzebna ?

Zwykłą "nowoczesną" żelazówkę tdk fe Yamaha nagrywa bardzo dobrze i bias ciut tylko muszę podkręcić przy kalibracji.

Co ciekawe - nagranie dokonane na K-1020 gra wolniej odtwarzane na Philipsie - ciekawe który to kręci szybciej a który wolniej...:-)

[...]Zwykłą "nowoczesną" żelazówkę tdk fe Yamaha nagrywa bardzo dobrze i bias ciut tylko muszę podkręcić przy kalibracji.[...]

A po nagraniu masz sygnał stłumiony? Mnie "nowoczesną" żelazową TDK kalibruje bez problemu, ale sygnał stłumiony po nagraniu (jak ktoś pisał tak ma być niestety, bo regulacja jest tylko biasu). "Nowoczesna" Sony (chyba HF) już gorzej - większe tłumienie.

Moja Yamaha ogólnie lubi TDKi, nie cierpi za to chromowych Basf. Z Maxelem UDI też sobie dobrze radzi.

Są takie dwa podobne decki Onkyo: wszystkim bardzo dobrze znany TA-2570 i TA-2550. Różnice między nimi są dość znaczące, zwłaszcza jeśli chodzi o tor zapisu i zastosowana w tym pierwszym automatyczna kalibracja. W torze odczytu różnice są za to praktycznie znikome. No może poza jedną: na wyjściu w TA-2570 zastosowano wzmacniacz operacyjny o wmocnieniu równym około 2, po którym znajduje się potencjometr regulacji poziomu sygnału. W TA-2550 jest identyczny wzmacniacz operacyjny, ale w układzie wtórnika, czyli o wzmocnieniu napięciowym równym 1 (czyli żadnej zmiany poziomu napięcia między wyjściem a wejściem. W praktyce oznacza to, że różnią się obecnością jednego rezystora na kanał :) Ale różnica "na słuch" jest znacząca, bo TA-2570 gra zauważalnie głośniej. Ale to nie znaczy, że lepiej. Sygnał nie posiada lepszej jakości tylko dlatego, że ma wyższy poziom. Taki sam efekt można osiągnąć kręcąc delikatnie gałą wzmacniacza - i nie wyobrażam sobie takiej kombinacji głośników, magnetofonu i wzmacniacza, w której nie uzyska się mocy nominalnej wzmacniacza z powodu zbyt niskiego sygnału z magnetofonu.

Witam!

Z rana dobre wieści, kolejna perełka uratowana, Technics RS-B55, problem z przewijaniem do tyłu wyeliminowany (smarowanie, regeneracja paska) oraz naprawiona płytka modułu DBX. Ustawienie azymutu oraz REC-Level. Miłego dnia!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Cześć!

Co myślicie o kupnie dwukasetowego decka z autorewersem w celu odtwarzania kaset. Mam sporo kupnych kaset oryginalnych nagranych i chciałbym sobie załadować dwie kieszenie i bez ruszania się z miejsca odsłuchać dłuższą chwilę. Czy taki deck Technics TR-575 jest coś warty. Oczywiście nagrywanie jest rzeczą wtórną. Przyoszczędziłbym też moje Pionka 740S bo mechanika u niego siada i coraz głośniej pracuje.

Z góry dzięki za jakieś opinie i rady.

Pozdrawiam

Paweł

• Pokaż nowe odpowiedzi