Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem wczoraj chyba jakiejś "pomroczności jasnej" ;-). Osłona jest plastikowa, a nie metalowa, a odkręcenie nakrętek w celu zdjęcia płytki z potencjometrami tak oczywiste, że aż mi jest teraz głupio, że prosiłem o pomoc... Najważniejsze jednak, że mój ulubiony kaseciak znów działa wyśmienicie! Ale najlepszy numer, to odkrycie w mechaniźmie - naderwany pasek napędu kapstanów, który wymieniałem zaraz po zakupie (jakieś niecałe 3 lata temu). Deck rzadko używany, a mimo to guma sparciała. Widać, że ten pasek tez długo leżał u sprzedawcy. Niemniej jednak teraz wszystko ok i - niestety dla ONKYO - zamierzam go częściej używać. Naprzemiennie z SONY TC-K80II. Obydwa dają mi wielką frajdę ze słuchania, choć każdy na swój indywidualny sposób. Dzięki za pomoc.! :-)

Zapomniałem o najważniejszym. Powyjmowałem i ponownie powsadzałem wielowtyki na płycie głównej i przydźwięk zniknął. Znakiem tego, coś musiało zaśniedzieć. Nie mam Kontaktu ani innych płynów, więc lekko spryskałem gniazda preparatem penetrującym i wszystko jest ok.

Uff ale cena za niezbędne zębatki do N5846.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może jednak uda mi się dorobić jak kiedyś u jednego sympatycznego Pana na obrabiarce CNC za 1/4 ceny..

Jeżeli nie magnetofon będzie musiał poczekać na finanse, aczkolwiek stara zębatka jeszcze cała - ale szkoda kasety w momencie jej uszkodzenia.

Ratuję drugiego N5846 :-))

musiko, popatrzyłem na zdjęcia tej zębatki. Bardzo podobna zębatka występuje w Grundigu 5500, u mnie się rozleciała i w małej fabryczce zakupiłem kółeczko z twardego plastiku o tej samej średnicy i ilości zębów. Po zamontowaniu wszystko pracuje wyśmienicie. Dokładniejszy opis ze zdjęciami zamieściłem w tym wątku chyba w zeszłym roku, spróbuj poszukać.

Wojtek

Ukryta Zawartość

Wojtek

Witam!

Panowie , smutne wieści, dotkneła mnie pierwszy raz dostawa uszkodzonego w transporcie sprzętu.

Jest to Teac R-H 500 , mało audiofilski , ale piękny deck z serii reference.

Widzę na alledrogo kuzyna Twojego decka, mianowicie Denon UDR-70 za grosze u sprzedawcy KAMADU. Prawdopodobnie mechanizm będzie podobny lub identyczny.

Co do Grundiga CF 5500, to mogę podać nazwę magnetowidu Sanyo w którym jest kółeczko pasujące do tego idlera. Nie trzeba nawet demontować oryginalnego kółka. Tylko wystarczy zdjąć tą miękką powłokę z tworzywa które tak łatwo ulega starzeniu. Potrzebny jest tylko dobry klej dwuskładnikowy.

Na silniku głównym napięcie zmienia się proporcjonalnie do jego obciążenia, ale na pewno jest to więcej niż 0,3V. Zapewne około kilku woltów. Sprawdź napięcie na R4547 - w serwisówce podali 3,9V oraz resystancję rezystora R4547 - oczywiście przy wyłączonym zasilaniu. Powinna być równa 15 Om. Także tranzystor T4502 warto sprawdzić. Myślę, że może któryś z tych elementów mógł się uszkodzić przy przeciążeniu silnika głównego. Acha - jeszcze jedno. Silnik pracuje nieprawidłowo niezależnie od kierunku przesuwu taśmy ?

Znowu ten sam młyn :-(( Podmieniłem TCA 955, sprawdziłem poza układem T4502, zmierzyłem rezystancję R4547. Wszystkie elementy są OK, a silnik dalej słaby. Czy ja coś źle robię ? Ale jeśli na złączu Q na pinach 9,10 można zmierzyć rezystancję silnika , to napięcie również ? Tyle że rezystancję mierzymy na odłączonym napięciu. A napięcie gdy włączone jest odtwarzanie...

Edytowane przez Kasjel

Kasjel

Znowu ten sam młyn :-(( Podmieniłem TCA 955, sprawdziłem poza układem T4502, zmierzyłem rezystancję R4547. Wszystkie elementy są OK, a silnik dalej słaby. Czy ja coś źle robię ? Ale jeśli na złączu Q na pinach 9,10 można zmierzyć rezystancję silnika , to napięcie również ? Tyle że rezystancję mierzymy na odłączonym napięciu. A napięcie gdy włączone jest odtwarzanie...

Nie mam schematu, ale jeżeli wymieniałeś elementy w stabilizatorze na płytce w silniku to proponuję po prostu podłączyć inny sprawny silnik i zobaczysz czy to kwestia stabilizatora czy też napięcia z zasilacza..Pewne dane dałyby zapewne zmierzenie stanu prądu pomiędzy końcówką uzwojeń silnika a stabilizatorem i pomiędzy stabilizatorem a zasilaniem podczas pracy silnika jak i podczas spoczynku.

Filwoj

musiko, popatrzyłem na zdjęcia tej zębatki. Bardzo podobna zębatka występuje w Grundigu 5500, u mnie się rozleciała i w małej fabryczce zakupiłem kółeczko z twardego plastiku o tej samej średnicy i ilości zębów. Po zamontowaniu wszystko pracuje wyśmienicie. Dokładniejszy opis ze zdjęciami zamieściłem w tym wątku chyba w zeszłym roku, spróbuj poszukać.

Wojtek

Dziękuję za informację poszukam w tej "Księdze dobrodziejstwa" :-), wysłałem Ci PW,

pozdrawiam

Jarek

Edytowane przez musiko

RS-TR373 : dzięki za wsparcie :-). Obawiam, się, że bez sprawnego mechanizmu nic nie da się zrobić bo połamały się plastikowe elementy, których jest tam mnóstwo. Nawet ciężko dociec gdzie one się połamały, mechanizm jest bardzo zwarty i precyzyjny. Z mechanicznego punktu widzenia to majstersztyk, ale cóż dla poczty co tam. Na przyszłość wszystkie już paczki będę sprawdzał przy odbiorze, nie tylko wypakowanie ale i uruchomienie przy kurierze. Może jednak jest ktoś kto wskrzesi tego decka.

Ostatnio zanabyłem Technicsa RS-AZ6, wcale tak źle nie gra jak wszyscy mówili. Nagrywa ładnie , ale Dolby lepiej nie używać. Mi sie podoba z wyglądu, kiedyś marzyłem o Technicsie no i mam :-). Prędkość przewijania robi wrażenie, ciekawe czy ma to bardzo negatywny wpływ na taśmy.

Pozdrawiam

Paweł

Mam podobnego, RS-BX601. Też ma podwójną prędkość przewijania i wg. mnie nie ma to negatywnego wpływu na taśmę. Magnetofon zaczyna przewijąc z normalną prędkością i dopiero później przyspiesza i przy zatrzymaniu przewijania lub pod koniec kasety - spowalnia. A co do jakości dźwięku, to też nie jestem zawiedziony, bo słyszałem o nim różne opinie, a gra bardzo ładnie. Dolby wogóle nie używam na żadnym deck'u, bo czegoś mi przy tym brakuje, a poza tym kaseta nagrana z użyciem tego jest gorzej odtwarzana w innym deck'u...

Dzisiaj zamontowałem moduł z silnikami w Dualu C 839RC, który wymontowałem z dawcy i oczywiście dalej nic ! Silnik jest słaby i nie ma siły uciągnąć dwóch kół zamachowych bez zniekształceń dźwięku. Zmierzyłem napięcie na silniku i jest ono nawet trochę wyższe niż w sprawnym Dualu. Ostatnio jednak mierzyłem napięcie w nieodpowiednich punktach. Czy jest to możliwe, by prąd dochodzący do silnika miał prawidłowe napięcie lecz zbyt małą moc czyli amperaż ? Bo może to coś z sekcją zasilania ? Może do płytki sterowania i stabilizatora obrotów dochodzi zbyt słaby prąd ?

Podłączyłem zewnętrzne zasilanie do silnika głównego i niestety wciąż brakuje mu mocy. Zapasowy silnik tak samo...

Wniosek: Obydwa silniki są już zużyte. Są to wysokiej jakości szwajcarskie silniki Maxton. Tak więc nie do zdobycia. Podobne silniki znalazłem nawet w polskim sklepie internetowym. Ale są cholernie drogie. I w dodatku nie mają silnika o tym symbolu co trzeba. Myślę, że wytarte są już komutatory w moich silnikach. Dlatego są tak słabe. Ogólny wniosek taki, że najwyraźniej nie będzie niestety drugiego sprawnego Duala C 839RC.

Podłączyłem zewnętrzne zasilanie do silnika głównego i niestety wciąż brakuje mu mocy. Zapasowy silnik tak samo...

Wniosek: Obydwa silniki są już zużyte. Są to wysokiej jakości szwajcarskie silniki Maxton. Tak więc nie do zdobycia. Podobne silniki znalazłem nawet w polskim sklepie internetowym. Ale są cholernie drogie. I w dodatku nie mają silnika o tym symbolu co trzeba. Myślę, że wytarte są już komutatory w moich silnikach. Dlatego są tak słabe. Ogólny wniosek taki, że najwyraźniej nie będzie niestety drugiego sprawnego Duala C 839RC.

A da się w jakiś prosty sposób rozebrać któryś z tych silniczków ?

Może to nie wytarty komutator a raczej szczotki ?

Często takie silniczki miały szczotki w formie blaszek z naniesionym (zgrzanym?) elementem w miejscu styku z komutatorem będącym na wygląd jak styk w przekaźniku, wygląda to jak kulka z miedzi a ma twardość o wiele niższą niż komutator. Zastępowałem takie elementy wyciętymi i dopiłowanymi na szerokość stykami z używanych przekaźników (były troszkę przegrzane i co za tym idzie bardziej miękkie) , i nie niszczyły komutatora a silniczki nadal pracują.

Warto sprawdzić , trochę to zegarmistrzowska robota ale czasami nie ma zamiennika. :)

Robinson

(...) Prędkość przewijania robi wrażenie, ciekawe czy ma to bardzo negatywny wpływ na taśmy.

Pozdrawiam

Paweł

W Yamaszce K-1020 przy włączeniu przewijania a następnie przy przytrzymaniu dociśniętego mikrostyku magnetofon nieźle przyspiesza przewijanie, ale widzę że zwoje w kasecie nie są tak już tak równo nawinięte jak przy normalnej prędkości przewijania.

Z innej beczki.

Chcąc uniknąć ewentualnych elektronicznych uszkodzeń toru jak było w przypadku pioneera przy demagnetyzacji głowic kasetą demagnetyzującą wymyśliłem, że deck stoi wyłączony w ogóle z prądu, zdejmuję szybkę z kieszeni,po załadowaniu kasety demagnetyzującej fizycznie delikatnie za pomocą metalowej dźwigienki lub śrubokrętu przyciskam głowicę (sanki) i następuje włączenie układu kasety i demagnetyzacja.:-)

Edytowane przez musiko

Mam pytanie do posiadaczy Aiwy AD-F880. Czy jest w tym modelu możliwość zdjęcia osłony kieszeni, aby mieć łatwiejszy dostęp do głowic i rolki, w celu ich czyszczenia?

Kasjel- rozumiem, że próbe prowadziłes na dwóch takich samych silnikach z dwóch różnych decków, bardzo możliwe, że z różnych lat produkcji a prawie pewne, że z różnych serii produkcji. Bez dokładnego pomierzenia silników wniosek, że oba są wadliwe, bo daja ten sam efekt usterki jest problematyczny.

Może spróbuj zamontowac inny (japonski) silniczek o podobnych parametrach i zobacz, czy sa zmiany? Ale to tak mi przyszło do głowy :-)

Kasjel- rozumiem, że próbe prowadziłes na dwóch takich samych silnikach z dwóch różnych decków, bardzo możliwe, że z różnych lat produkcji a prawie pewne, że z różnych serii produkcji. Bez dokładnego pomierzenia silników wniosek, że oba są wadliwe, bo daja ten sam efekt usterki jest problematyczny.

Może spróbuj zamontowac inny (japonski) silniczek o podobnych parametrach i zobacz, czy sa zmiany? Ale to tak mi przyszło do głowy :-)

To są zupełnie nietypowe silniki. Mają 22mm średnicy i oś 1,44mm. O zamienniku pasującym do tego plastikowego modułu nie ma mowy ! Zamierzam zamontować silnik 6V standardowy do tego metalowego ekranu, który znajduje się za mechanizmem. Ale mam problem, bo nie wiem ile obrotów na minutę ma silnik oryginalny. Na samym silniku nie jest to podane. A w necie nie ma żadnych informacji pomimo, że znam jego numer katalogowy. Poza tym wałek z oryginalnego silnika nie wejdzie mi na oś standardową 2mm, bo jak pisałem ma 1,44mm. Bardzo fajny silniczek Sankyo 6V bez stabilizatora obrotów jest dostępny w "Bajanie" za grosze. Wałek silnika można by przewiercić na średnicę 2mm. Gdybym tylko znał ilość obrotów na minutę oryginalnego silnika.....

Vlado- jedynie w tym Twoim Dualu silniczki są OK. Bo to jest najnowsza wersja tego decka, i silniki nie są zajechane. Te które ja kupiłem są starsze i niestety były mocno eksploatowane.

Podaj dokładne oznaczenie tego silnika. Mam dwukasetowego DUALa CC-3560, kieszen odtwarzająca to revers dwukierunkowy z głowicą stałą piętrową podobnie jak w Twoich DUALach. Może silniki są takie same? Jak oznaczenia będą inne, to zmierzę średnicę wałka. Może będą pasować?

Mój nowy nabytek - NIKKO ND-990 :) Wygląda bardzo ładnie - jak dla mnie. Mało znam tą firmę, więc proszę o informacje: warto było ? Zdjęcie zapożyczone z aukcji.

Witam

Ze zdjęcia wynika, że NIKKO to brat SONY natomiast pokrętło największe do złudzenia przypomina produkcję Kenwood.

Jednak jak sądzę większy udział miał konstruktor SONY.

Jeśli się nie pomyliłem to magnetofon nagrywa i odtwarza nieprzekraczając częstotliwości 40-15.000Hz ale w odbiorze

słychać bardzo dobrą jakość z najlepszego okresu produkcji hifi.

Pozdrawiam

Podaj dokładne oznaczenie tego silnika. Mam dwukasetowego DUALa CC-3560, kieszen odtwarzająca to revers dwukierunkowy z głowicą stałą piętrową podobnie jak w Twoich DUALach. Może silniki są takie same? Jak oznaczenia będą inne, to zmierzę średnicę wałka. Może będą pasować?

vlado - w Dualu C 839RC są szwajcarskie silniczki firmy Maxton. Wystarczy że sprawdzisz jedynie firmę, która wyprodukowała silniki. Ale mogę dać 99% pewności, że w żadnym innym decku Duala nie ma takich silników. W ogóle zaczynam rozumieć, dlaczego C 839RC był taki drogi ! Ten deck, a model C 830 to zupełnie inne magnetofony ! Ich cechą wspólną jest jedynie taku sam design, nic poza tym !

Sprawdziłem. Niestety silnik to MABUCHI MOTOR. Ciekawostką jest to, że obsługuje obydwie kieszenie. Lewa to zwykły jednowałkowy mechanizm, prawa to dwuwałkowy revers. Po włączeniu zawsze kręci trzema kołami zamachowymi. Dodam, że to jedyny sinik w tym magnetofonie, więc obsługuje również przewijanie. Zrobiłem próbę. Przewijałem w obydwu kieszeniach jednocześnie dwie 90tki, następnie na jednej odtwarzałem a na drugiej przewijałem. Bez problemów, ciagnie jak traktor.

Jednak szkoda, że nie pasuje. Masz rację, te DUALE to niepowtarzalne decki. W żdnym innym DUALu tak skomplikowane mechanizmy nie występują.

Tutaj mają silniczek, który nawet by pasował w miejsce starego. Wystarczyło by lekko owinąć taśmą izolacyjną by uzyskać średnicę 22mm. Ale wciąż pozostaje kwestia niewiadomych obrotów tego silnika Maxton.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!!!

Chciałbym się podzielić z drogimi forumowiczami swoim ostatnim nabytkiem którym niestety nie mogę za wiele przeczytać w internecie. Jak dla mnie brzmi bardzo dobrze choć nie wiem czy to wysoka klasa Hi-Fi. Może koledzy podzielą się opinią na temat tego sprzętu.

A tym czasem zapraszam do oglądania zdjęć : )

Ukryta Zawartość

post-15203-0-89174400-1309778202_thumb.jpg

post-15203-0-73874200-1309778210_thumb.jpg

post-15203-0-88077400-1309778223_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że Sherwood to lepsza marka firmy Daewoo. W prospekcie Daewoo z lat 90-tych mam identyczną czteroelementową wieżę Daewoo ACS 7000.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Śliczny :-), mam słabość do szufladek :-). Teraz jest piękna dwukasetowa Yamaszka KW-X10 na znanym portalu, ale nie w moim kolorze jakby była czarna już by była moja.

Pozdrawiam

Paweł

Śliczny :-), mam słabość do szufladek :-). Teraz jest piękna dwukasetowa Yamaszka KW-X10 na znanym portalu, ale nie w moim kolorze jakby była czarna już by była moja.

Pozdrawiam

Paweł

A ja akurat za szufladami nie przepadam. Wolę widzieć kasetę, choć niektórzy spece twierdzą, że kaseta pierwotnie została zaprojektowana do pracy w pozycji poziomej, i tak jest lepiej, np. dla prowadzenia taśmy. Może...

Mam takie szufladowe magnetofony Grundig Fine Arts CF4 (trzygłowicowy) i CF11 (dwugłowicowy z rewersem, niestety trochę uszkodzony), i są nawet fajne, ale mimo to wolałbym widzieć kasetę. Ale prezentują się elegancko! Na zdjęciu od góry czarny amplituner R1, srebrny magnetofon CF4, niebieski magnetofon CF4 i czerwony odtwarzacz CD3. Mam jeszcze czarny magnetofon CF11 i czarny CD3, niestety oba nieco niesprawne.

Amplituner R1 to najniższy model w serii, ale CF4 i CD3 to dla odmiany modele najwyższe. CF11 był chyba najniższym modelem następnej serii z oznaczeniami dwucyfrowymi, 1x, - ale graficznie jest ona identyczna i ich elementy pasują do siebie optycznie. Następna seria, 2x, została znacznie przeprojektowana graficznie, moim zdaniem znacznie bardziej brzydko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MaciejLK

...Bardzo fajny silniczek Sankyo 6V bez stabilizatora obrotów jest dostępny w "Bajanie" za grosze. Wałek silnika można by przewiercić na średnicę 2mm. Gdybym tylko znał ilość obrotów na minutę oryginalnego silnika.....

Kasjel - jeśli masz silnik bez stabilizatora obrotów, to spróbuj podłączyć go do zasilacza o regulowanym napięciu. Taki silnik będzie miał duży zakres prędkości obrotowych - oczywiście im bardziej przekroczysz zakres nominalny, tym zmniejszysz jego trwałość. Ale sprawdzisz, przy jakim napięciu obroty są ok. Wtedy pozostaje zmiana napięcia w zasilaczu deck'a i powinno być w porządku. Czasem takie chałupnicze metody przynoszą pożądany efekt. ;-)

Wykonałem już zawieszenie nowego silnika w Dualu C839RC. Wszystko wygląda bardzo ładnie, właściwie nie do poznania że coś było robione. Zastanawiam się, dlaczego na tym silniku Sankyo pisze że jest na lewe obroty skoro nie posiada stabilizatora obrotów. Mam nadzieję, że będzie się sprawował dobrze również po zmianie biegunów. W razie czego zamówiłem jeszcze jeden silnik na prawe i lewe obroty. Zobaczymy który będzie najlepszy. Jeśli prędkość przesuwu taśmy będzie dużo za szybka, to zmienię kółko pasowe na osi silnika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że Sherwood to lepsza marka firmy Daewoo. W prospekcie Daewoo z lat 90-tych mam identyczną czteroelementową wieżę Daewoo ACS 7000.

Ukryta Zawartość

Znam kogoś kto ma tą wieżę ACS 7000, kosztowała ona z tego co pamiętam w połowie lat 90 ok 5000zł. Magnetofon mimo braku ręcznej kalibracji biasu nagrywał na całkiem przyzwoitym poziomie, działa bez zarzutu do tej pory mimo iż był zdrowo eksploatowany. CD było jednak felerne i wymagało kilku wizyt w serwisie,teraz też z resztą nie działa , choć może była to wada akurat tego egzemplarza. Wszystkie cztery klocki ważą od groma i są na oko wykonane bardzo solidnie, choć mankamentem jako całości jest słabe mocowanie przycisków i kilkukrotnie wpadały one do środka. Kolumny też są ogromne i sporo ważą, swego czasu sporo osób zazdrościło właścicielce tej wieży. Całość jak na swój wiek prezentuje się całkiem przyzwoicie jak i dla oka tak i dla ucha.

Ukryta Zawartość

Czy znalazł by ktoś z Was kółko pasowe na oś silnika głównego o średnicy 6,5mm ??? Jeszcze nie wiem na 100% czy będzie mi napewno potrzebe. Ale jeśli ktoś posiada takie kółeczka, to prosił bym o sprawdzenie...

Mój najnowszy nabytek to piękny Dual C 824. Zdjęcia wkrótce. Gra doskonale, nie ma kłopotów z obrotami jak jego poprzednik C 814, któremu w końcu szybko poszły paski. Kompletnie nie wiedziałem, że ten model ma 3 głowice. To duża niespodzianka, choć ten model i tak ma mi służyć przede wszystkim do odtwarzania przy łóżku. Ale nie omieszkam podłączyć go i do grubszego zestawu celem testów.

Mój najnowszy nabytek to piękny Dual C 824. Zdjęcia wkrótce. Gra doskonale, nie ma kłopotów z obrotami jak jego poprzednik C 814, któremu w końcu szybko poszły paski. Kompletnie nie wiedziałem, że ten model ma 3 głowice. To duża niespodzianka, choć ten model i tak ma mi służyć przede wszystkim do odtwarzania przy łóżku. Ale nie omieszkam podłączyć go i do grubszego zestawu celem testów.

No i gdzie te zdjęcia ? :)

No i gdzie te zdjęcia ? :)

Tak wygląda C824.

Jest też jego wersja dwukasetowa.

I głowica.

Jego ciekawostką jest ręczno-automatyczny przełącznik typu taśmy, pozwalający ręcznie wybrać FeCr oraz starsze Metale które miały otwory detekcyjne takie jak Chrom, oraz, w sumie zupełnie niepotrzebne, podwójne skale wysterowania na wskaźnikach, z zaznaczonym wyższym dozwolonym poziomem maksymalnym dla FeCr i Me, i diodami wskazującymi z której skali należy korzystać.

Ukryta Zawartość

post-16389-0-78677600-1310025082_thumb.jpg

post-16389-0-41849600-1310025105_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi